Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:42, 21. 12. 2020.

| Društvo

Do sledeće grejne sezone 7 kotlarnica u Nišu prelazi na gas

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
Univerzitet dim
Banovinu mora "reši" država; foto: Z. P.

20 miliona dinara je odvojeno u budžetu, a kako kaže većnica Sonja Milojković, biće potrebno još para kako bi do sledeće grejne sezone 7 kotlarnica koje su ingerenciji Grada i prešlo sa uglja i mazuta na sistem daljinskog grejanja koji kao energent koristi manje štetni gas. To je, prema rečima većnice, plan gradskog rukovodstva kako bi sledeće zime zagađenost makar malo bila manja, a apeluju i na republičke institucije da modernizuju svoja ložišta.

Iako u je u budžetu za 2021. u delu “energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije” predviđeno manje para nego u ovoj godini, svega 14 miliona dinara, većnica Milojković kaže da je za zaštitu životne sredine naredne godine planirano 167,2 miliona dinara.

Od toga 20 miliona dinara biće utrošeno na priključenje 7 objekata na sistem daljinskog grejanja.

Izvršili smo analizu i za sve one objekte za koje smo imali mogućnost i projektno-tehničku dokumentaciju, opredelili smo sredstva i to ćemo uraditi do sledeće grejne sezone. Planirano je gašenje 7 kotlarnica koja su u gradskim ustanovama i za to očekujemo i neka sredstva iz Ministarstva - rekla je većnica.

Ona apeluje na republičke ustanove da na isti način reše i svoje zagađivače. Pre svega, kako kaže, misli na zgradu Univerziteta, ali i na još nekoliko objekata u Nišu koji i dalje koriste ugalj i mazut.

Medicinski fakultet, Ekonomski i Pravni fakultet, Studentski dom i restoran u Ulici Topličinboj 1, zgradu Železnica Srbije, Studentski dom u Velikotrnovskoj, Zavod za vaspitanje i omladine u Božidarčevoj. Apelujemo na njih kao republičke ustanove da obezbede sredstva i do sledeće grejne sezone se priključe na sistem daljinskog grejanja - rekla je većnica.

Inače, budžetski fond za zašitu životne sredine puni se od plaćanja taksi pravnih lica koji na neki način svojom delatnošću ugrožavaju životnu sredinu.

Većnica kažeda je tom fondu, za narednu godinu, ukupno 90,5 miliona dinara.

Podsetimo, Niš je poslednjih godina, u zimskim mesecima, među najzagađenijim gradovima u svetu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragan Cvetković, Niš

    13:16 // 24. 12. 2020.

    To ne treba da ostane plan nego da se realizuje i kontroliše sa rokovima. Svakoga meseca treba da daju javno izveštaj šta se uradilo a "Južne vesti" da ih podsećaju!

  • Prioritet : Zatvoriti cevapdzinice kod gradske bolnice

    18:17 // 22. 12. 2020.

    I cevapdzinice su veliki problem. Nemaju odgovarajuce filtere, to dimi na sve strane. Cevapdzinice kod gradske bolnice su bas veliki problem, prvenstveno jer se nalaze uz samu bolnicu. Interna klinika sa teskim bolesnicima je na samo par metara od njih, hirurgija takodje... Mi koji zivimo tu,mnogo puta zatvaramo prozore jer se ne dise a o brisanju masnoce koja se nalepi po njima, da i ne govorim

    • Lola

      13:13 // 23. 12. 2020.

      U pravu ste! Zivimo u trouglu. Ne znam da li je gore od Studensog doma, Medicinskog ili cevabdzinica.

  • Ugalj pod hitno zabraniti

    12:30 // 22. 12. 2020.

    Pod hitno ugasiti kotlarnice na ugalj.Da se stane na put takvim koji nam truju decu a i nas.Nigde u EU se ne lozi ugalj.Ljudi 21 vek .Trujete nam decu

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: