Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:31, 17. 4. 2021.

| Društvo

In memoriam: Timošenko Milosavljević

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
Timošenko Milosavljević
Dugogodišnji urednik Narodnih novina; foto: Vanja Keser

Dugogodišnji novinar i urednik niških Narodnih novina, satiričar, aforističar i dramski pisac Timošenko Milosavljević umro je u 73. godini.

Rođen je 1. oktobra 1948. godine, a kako je sam govorio u novinarstvo ušao potpuno slučajno kada ga je 1969. godine, dok je bio brucoš na Pravnom fakultetu, drug zamolio da napiše kolumnu za nedeljnik List mladih 68.

Od 1972. godine bio je u Narodnim novinama gde je tokom radnog veka bio novinar, urednik kulturne rubrike, a od 2006. godine i glavni i odgovorni urednik. Radio je i kao dopisnik časopisa Jež i jedno vreme uređivao stranice za humor beogradskih Omladinskih novina.

Tokom cele karijere uglavnom je pratio kulturu, pisao pozorišne i filmske kritike.

Njegova dugogodišnja koleginica iz Narodnih novina Dragana Nikolić kaže da je on ostavio veliki trag u kulturi Grad Niša i novinarstvu.

Bio je pre svega kolumnista Narodnih novina, kroz rubriku "Uzduž i popreko" više od tri decenije pisao je aforizme, po čemu su Narodne novine bile prepoznatljive, specijalnim humorom i smislom za satiru komentarisao je društvenu stvarnost. Bio je omiljen kod čitalaca - kaže Nikolićeva.

Paralelno sa novinarstvom, Milosavljević se bavio pisanjem romana, dramskih tekstova, a bio je i autor kultne kontakt emisije "Licem u lice" koju je publika gledala na sceni Lutkarskog pozorišta, a njegovi gosti bili su poznati glumci, pevači, sportisti.

Autor je teksta kabaretske predstave "Ribarenje na asfaltu", kabarea "Vrabac", komada "Ljubavni zov Marka Mrče" i dečije predstave "Bila jednom ljubav jedna".

Prva knjiga koju je objavio je "Mojevanje" (satirične priče), a potom su nastali romani "Frajer na žici", "Pomor stoke", dve knjige "Zemljani radovi", i to roman i drama.

Napisao je i knjigu o niškim lutkarima "Mima i Bane, jedan život", biografiju o dirigentu Miloradu Veljkoviću Špaji, kao i knjige o 20 i 25 godina "Horskih svečanosti".

Autor je knjiga aforizama "Kraj Balkana", "Uzduž i popreko" i "Srbija rimejk", a napisao je i "Azbuku nečistoće".

Milosavljević je nagrađivan za aforizme u listu "Stradija" i dobitnik je "Zlatne kacige" na međunarodnom festivalu humora i satire 1996. godine.

2015. godine dobio je jedno od najvećih gradskih priznanja, nagradu “11. januar”.

Vreme i mesto sahrane biće objavljeni naknadno.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • BEZ IMENA

    15:19 // 20. 4. 2021.

    SAMO MI ZNAMO KOLIKO VREDIS KAO ČOVEK KOJI SMO S TOBOM RADILI I ISTI HLEB DELILI! OSTAVIO SI NEIZBRISIV TRAG U NASIM ŽIVOTIMA! NEKA TI JE. LAKA ZEMLJAI NEKA TE ANDJELI ČUVAJU!!!

  • Koleginica

    09:34 // 18. 4. 2021.

    Uz sve ovo što ste nabrojali i što upućeni znaju, jednako je važno i to da je Tima bio... Čovek. Da od njega i zbog njega nikad niko nije zaplakao, da nije znao za nameštanja i podmetanja, da se nije svetio, niti bilo koga kinjio. U svetu gde je toga nažalost na pretek, on je jedan od retkih koji nikada nije upao u zamke sujete i, ne daj Bože, zla. Slava mu.

  • Rastislav

    23:08 // 17. 4. 2021.

    U stara i ne uvek dobra vremena sam voleo da te čitam, počivaj u miru legendo...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: