Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:09, 14. 6. 2018.

| Društvo

Jedna jedinica krvi može da spasi 3 života

Autor:Vesna MilićIzvor:Južne vesti
Radovi-davanje-krvi-foto-V.-Milić
Crveni krst ima podatke i o davaocima koji su bili humani više od 100 puta; Foto: JV/V. Milić

Onima koji su najredovniji u humanom gestu spasavanja života, odnosno dobrovoljnom davanju krvi, niški Crveni Krst odao je priznanje. Iz ove organizacije, na Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi, kažu da je svako od ovih 24 nagrađenih Nišlija samo jednim davanjem mogao da spasi čak tri života.

Sa praksom dobrovoljnog davanja krvi kažu da nastavljaju svi odlikovani, a Lazar Mladenović koji je ovo uradio već 51 put, kaže da je počeo da bude davalac još dok je bio u srednjoškolac. Motiv mu je bila - humanost. Lazar-Mladenović-davalac-krvi-foto-V.-Milić Počeo da daje krv sa 18 godina; Foto: JV/V. Milić

Mislim da svakom od nas, ko je mlad i zdrav čovek, treba da to bude moto i vodilja, da svojim delom pomogne tim ljudima koji su unesrećeni, odnosno kojima treba pomoć. Sama parola davanja krvi "Tvojih 5 minuta nečiji ceo život" govori više od svega, sama parola je dovoljna da se shvati šta je bio moj motiv - rekao je Mladenović.

Ove godine je njih 7 dobilo plaketu za 75. davanje, dok je ostalima odato priznanje za 50. put. Iz Crvenog krsta kažu da ima i onih koji su nesebični bili i više od 100 puta, što, ističu, svedoči duboko izraženoj solidarnosti u Srbiji.

Svaka jedinica krvi, kaže sekretarka ove organizacije u Nišu Sanja Stojanović, može da spasi čak tri života.

Ako kažemo da jedna jedinica krvi može da spase tri života, onda možete da razumete danas kada dajemo priznanje za 75. davanje koliko su života ti ljudi spasili - rekla je Stojanovićeva.

Plakete-za-dobrovoljne-davaoce-foto-V.M Oni koji su najverniji davaoci nagrađeni plaketama; Foto: JV/V. Milić Na Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi odaju priznanja kako bi motivisali i druge da učine isto. Dodaju i da je dobrovoljno davanje krvi u Srbiji potpuno anonimo.

Da budu primer i motivišu nikoga ko nije dao krv, da učini to, jer na ovaj način obezbeđujemo sigurnost zdravstvenog sistema i omogućavamo da u Srbiji ima dovoljno jedinica krvi - dodaje Stojanovićeva.

Inače, iz Zavoda za transfuziju krvi Niš kažu da su zalihe stabilne, te da imaju bazu podataka redovnih davalaca koje mogu da pozovu u slučaju da ponestane neke krve grupe ili određenih krvnih komponenti.

Oni koji žele da daju dobrovoljno krv mogu to da urade u prostorijama Zavoda u Kliničkom centru radnim danima od 8 do 19 sati i subotom do 14. Akcije prikupljanja često se organizuju i u javnim ustanovama i mestima.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragan Nis

    08:47 // 15. 6. 2018.

    Pa i ja dobio poziv pre neki dan... i poso da dam krv, kad tamo-
    traze mi da platim ulaz u KC Nis. Ja kazem da sam davalac na poziv, pokazem poruku sa telefona coveku, a on - ne zanima me, ulaz mora da se plati.
    Posto sam uporan, pokusam da dodjem do parkinga zavoda , poz telefonom, kazem da sam davalac i da mi neko otvori parking ( na kome su dva vozila),
    kad hoces...cvrc. PARKING JE ZA RADNIKE

  • Robert Segi

    15:47 // 14. 6. 2018.

    Da,istina:"mojih 5 minuta...." Ali ima tu i drugih stvari o kojima niko ne pise.. Odem da dam krv,cekam po sat vremena,pa od 11 davanja, 8 su mi los utisak,bolno,nedovoljno kvalifikovano osoblje.. Ja idem dobrovoljno,ne da neko uci na meni,ja nisam jastuce za igle.. I jos,sada hoce u mom gradu da ukinu davanje kada ko hoce,nego samo kada budu akcije...ti koji to rade misle da je to pametno?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: