Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:51, 14. 9. 2020.

| Društvo

Nagrađivani niški pijanista na sudu zbog vežbanja klavira, komšija ga prijavio zbog “buke”

Autor:M. ZirojevićIzvor:Južne vesti
vladimir aćimović
U problemu zbog muzike, komšiju uznemirava klavir; Foto: privatna arhiva Vladimir Aćimović

“Kao da sam neki huligan” - tako svoj slučaj opisuje nagrađivani i talentovani pijanista iz Niša Vladimir Aćimović, kome pred Prekršajnim sudom sude zato što je vežbao klavir i tako uznemirio jednog komšiju. Od ostalih ima neophodnu saglasnost. Kaže da je ovo nezabeležen slučaj u Srbiji, da pokazuje odnos prema klasičnoj muzici i da može biti presedan za muzičare koji nemaju gde da vežbaju.

Ovaj 18-godišnji Nišlija studira u Beogradu i Gracu, stipendista je Fonda za mlade talente Republike Srbije, poslednje 2 godine i ne živi u Nišu, ali kada je tu, svira jer svakodnevno mora da vežba.

Ima saglasnost svih komšija, osim jednog, pa mu je policija često dolazila na vrata po prijavi za “buku”.

Idi u podrum, pa rasteruj miševi s Vivaldija - to mu je poručio jedan od policajaca, svedoči Vladimir.

Kako Vladimir nije otišao u podrum, već je nastavio da vežba, na kraju je dobio prekršajnu prijavu jer klavirom pravi buku.

Sredinom februara ove godine policija mu je bila u stanu i u nalogu za pokretanje prekršajnog postupka napisali su da je Vladimir "narušavao javni red i mir i ugrozio mir i spokojstvo građana".

Tako što je Vladimir svirao klavir u svom stanu i time izazvao uznemirenje stanara zgrade (ime poznato redakciji) - piše u nalogu.

Napisali su ono što i Vladimir tvrdi - da svira samo između 10 i 14 sati, kako kućni red i nalaže.

Prvo ročište održano je u februaru, a uskoro će i drugo. Vladimir je morao da angažuje advokata, a očekuje ih i veštačenje buke.

Vladimira ne brine kazna, već odnos prema klasičnoj muzici i kolegama muzičarima jer bi slučaj mogao da se koristi kao presedan protiv onih kojih vežbaju u svom domu.

Ovo je prvi slučaj u sudskoj praksi da policija pokreće postupak zbog sviranja klavira - tvrdi Vladimir.

Za eventualnu kaznu kaže da će je platiti od državne stipendije, što ocenjuje kao “suludo”, ali najviše ga brine gde će klasični muzičari vežbati, ako ne kod kuće, jer u Srbiji nema uslova za vežbe u školama i na fakultetu.

Ceo slučaj vidi kao napad na ozbiljnu muziku i ne želi da se umetnost tretira kao buka i prekršaj. “Buka” u kojoj, kaže, uživaju sve komšije, osim jednog.

Biografiju talentovanog niškog pijaniste sa svim nagradama i postignućima možete pročitati u prilogu.

Dokumenti za preuzimanje

  1. Vladimir Aćimović biografija (preuzmi) - 14.84 KB
Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Zorica djuric

    14:54 // 16. 9. 2020.

    Za sve vas nepismene jedno objasnjenje,( inace to je gradivo iz muzike kulture za 6razred) skripa, lupanje i svi ostali neartikulisani zvuci su buka. Klavir proizvodi ton, a ton nije neartikulisani zvuk. Ton je muzika, ton nije buka. Buka su vase pevaljke koje zavičaju kao kurjaci i misle da se bave muzikom!

    • Bedno

      01:31 // 17. 9. 2020.

      Ton nije muzika. Sirena automobila ili ton na telefonskoj slušalici nije muzika...
      Muzika je lepa, ali vežbanje nikada nikome nije prijatno da se sluša. Na FMU je uvek moglo da se vežba, iako to ne izgleda uvek tako, ali tako je decenijama. Ko hoće - nađe način, a ovo je samo jedna ljigava reklama. Mnogo je većih muzicara bilo pa nisu kukali predsedniku zbog studentskog vežbanja. Bezobrazluk.

  • Pedro

    07:41 // 16. 9. 2020.

    Niko ne brani mladicu da vežba. Neka jednostavno uradi zvučnu izolaciju ili jednostavno iznajmi prostor gde nema komšija i gde može da svira koliko nu duša želi. Jer stanovi su prvenstveno prostir za život. Šta ako komšija radi 3. smenu i od 10 do 14h spava? Šta ako komšija nije ljubitelj muzike i ne želi da je sluša u svom stanu? Nek momak zamoli svoju bivšu muzičku školi za prostor i sve rešeno.

  • Siki

    22:09 // 15. 9. 2020.

    Iako saosećam sa kolegom muzičarem zbog nemogućnosti vežbanja, ipak razumem i stav komšije. Da li je klasična muzika ili turbofolk, nebitno je. Akustični klavir može da postigne poštene decibele. Ako je znao da će živeti u stanu trebao je pre toga da razmišlja o električnom klaviru. Ima dobrih modela za 300 do 500 e. Slušalice na uši i svi srećni.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: