Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:15, 21. 12. 2022.

| Društvo

Nema besplatnih udžbenika - niški učitelj sumnja na malverzacije

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
udžbenici
Škole i dalje imaju otpor prema besplatnim udžbenicima Fondacije "Alek Kavčić"; foto: Fondacija "Alek Kavčić"

Odluka da će iz budžeta Grada Beograda i za 2023. godinu biti izdvojena sredstva za besplatne udžbenike za osnovce i srednjoškolce, kao i vaučeri u iznosu od 6.000 dinara, ponovo otvara pitanje zašto to još uvek nije moguće i na jugu Srbije. Učitelj iz Niša Dejan Petrović sumnja da postoje interni dogovori između distributera i direktora Osnovnih škola u Nišu, koje povezuju zajednički interesi.

Otvoreno pismo Dejana Petrovića gradonačelnici Niša u kome je izneo rešenje na koji način bi se svim učenicima obezbedili besplatni udžbenici, Dragana Sotirovski je odgovorila da lokalna samouprava nema nadležnosti, već direktori i nastavnici Osnovnih škola, za koje učitelj iz Niša sumnja da su u internim dogovorima.

Postojale su određene donacije od strane izdavača koje poslednjih godina nisu učestale, što izaziva sumnju da postoje dogovori između direktora i distributera, a u Nišu je Hijeroglif jedini distributer. To je trougao koji je začaran, a gradonačelnica se ogradila pozivajući se na jedan član zakona u kome stoji da su nastavnici ti koji odlučuju o udžbenicima, a ne pitaju se roditelji koji finansiraju, a zna se da onaj ko daje novac mora i da se pita da li će i koliko platiti za određeni proizvod - rekao je.

Polovni-udzbenici.jpg Učitelj iz Niša sumnja malverzacije između direktora škola i distributera; foto: goglasi.com; foto: goglasi.com) Takođe, pomenuo je da se potpisivanjem povelje Ujedinjenih nacija država obavezala da osnovno obrazovanje mora biti obavezno i besplatno, te da je to samo sporadično ispunjeno, dajući primer Opština Šid i Knjaževac, koje su samoinicijativno obezbedile sredstva za besplatne udžbenike.

Država izdvaja 750 miliona dinara za besplatne udžbenike na nivou cele Srbije, ali samo za učenike koji rade po indivudalnom obrazovnom planu i učenike koji su korisnici socijalne pomoći. Za taj isti novac država može da obezbedi udžbenike za svu decu u Srbiji i učini ono za šta se obavezala Ustavom i poveljom UN ukoliko bi se odlučili za udžbenike Fondacije “Alek Kavčić” - zaključio je Petrović.

Branislav Jovanović iz koalicije “Niš moj grad” izdao je saopštenje u kojem je uputio javni poziv političarima da se prestane sa diskriminacijom juga Srbije.

Nas vlast ignoriše kada tražimo da deci bude bolje. Molim vas, svako realan i normalan treba da digne glas protiv dalje diskriminacije juga Srbije. Ko više da izdrži ovaj zulum Beograda. Upućujem javni poziv političarima, političkim strankama, nevladinim organizacijama, sindikatima, intelektualcima i celokupnoj niškoj javnosti i građanima da se stane na put ludilu koje je prisutno u našem društvu i očiglednim sve većim podelama koje nas razaraju i stvaraju jaz između gradova - rekao je.


Šta dobijaju deca u Nišu?

Prema odluci o finansijskoj podršci porodicama sa decom na teritoriji Grada Niša pravo na jednokratnu novčanu pomoć za prvorođeno dete u iznosu od 20.000 dinara, dok nezaposlene majke mogu potražiti pomoć u visini od 50.000 dinara, dok će istu svotu novca dobiti roditelji prvođene bebe u novoj godini.

Mesečnu novčanu pomoć u visni prosečne plate, stiču roditelji duplih blizanaca, trojki i četvorki i taj uslov će ispunjavati dok deca ne napune 18 godina. Takođe stiču pravo na besplatan vrtić i užinu, na koje pravo imaju i deca palih boraca i ratnih vojnih invalida, deca sa smetnjama u razvoju, deca lišena roditeljskog staranja i deca iz porodica koje ostvaruju prihode do iznosa minimalnog nivoa socijalne sigurnosti.

Oni takođe stiču pravo na regresiranje troškova ishrane u produženom boravku za decu osnovnoškolskog uzrasta do 10 godina, kao i pravo na regresiranje troškova boravka u dečijem odmaralištu čiji je osnivač Grad Niš.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Miki Andric

    17:55 // 21. 12. 2022.

    I kod predhodnih gradonacelika je bilo raznoraznih marifetluka i malverzacija koje su svi to negirali i branili, ali ova dosljakinja u nas grad kolo vodi i sve zivoupropascava i kad se to iznosi ujavnosti ne nalazi za shodno ni da odgovori kao da je ona vlasni svega pa cak i grada, Sramota, ali to nju ne dotice.

    • gospoDZu dotica

      08:00 // 22. 12. 2022.

      Kako ne brine, pa, evo pregrađuje grad ogradom da ne skačemo pod automobile. Sekira se mukica za nas.

  • Torpedo

    17:35 // 21. 12. 2022.

    Postovani Dejane, ko god je imao decu u osnovnoj i srednjoj skoli i zeleo je da to vidi i shvati, zna da je to sprega prosvetno- knjizarske mafije! Kad jos dodju ekskurzije, dodaje se i turisticka mafija ! Svima dobro, deca traze a roditelji ispastaju ! Privilegije uziva menadzment skole i nastavnici profesori, clanovi sns i uvlakaci !

  • Dekan

    16:56 // 21. 12. 2022.

    Ima besplatinih udžbenika za sve.
    Fondacija Alek Kavčić nudi besplatne online udžbenike ili štampane po ceni štampe što je skoro pa besplatno.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: