Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:21, 23. 7. 2018.

| Društvo

Niški “Zoo planet” za 9 godina zbrinuo preko 3.700 životinja

Autor:J. C. M. Izvor:Južne vesti
sova
U poslednje vreme često se brinu o sovama; foto: FB Zoo Planet

Udruženje koje je u Nišu, ali i širom Srbije, postalo prepoznatljivo po spašavanju i udomljavanju napuštenih i povređenih životinja, kao i po pomaganju građanima da se “reše” zmija, proslavilo je 9. rođendan. Predsednik “Zoo Planeta” Dušan Stojanović kaže da su proteklih godina zbrinuli preko 3.700 životinja, a ističe da se i kod Nišlija probudila svest o brizi za životinje.

Akcije spašavanja rode, lisica, sova, tvora i drugih životinja uobičajene su za članove ovog Udruženja, a mnoge životinja bile su ili ostale stanovnici “Zoo-kutka” u selu Kamenica. Neke od tih životinja imale su vlasnike koji više nisu mogli da ih čuvaju, dok su druge imale tužnu istoriju i njihova bi priča bila gotova “da u pravom trenutku nije bilo “Zoo-patrole”.

Dušan Stojanović kaže da kao najneobičnije spašavanje pamti ono kada su život spasili ptici bukavac koja je strogo zaštićena vrsta. slepi-mis-foto-fbzookutak Zbrinuli i slepog miša; foto: FB Zoo Planet

Najneobičnije je bilo spašavanje ptice bukavac, koja je retka i ugrožena vrsta. Našli smo ga skoro smrznutog, ali smo uspeli da ga izlečimo i vratimo u prirodno stanište - objašnjava Dušan.

U “kutku” u Kamenici trenutno ima oko 80 životinja - koza, srna, ptica, ukrasne živine, patuljastih zečeva, čileanskih veverica, zmija, reptila...

Decu uglavnom oduševe zečevi, dok ljubitelji egzotičnijih životinja vole da vide reptile, poput bradate agame ili kravljevske kalifornijske zmije - kaže Dušan Stojanović.

Prostor u Kamenici nedavno je i proširen i otvoren je još jedan deo za posetioce koji vodi do pašnjaka sa konjima. “Zoo kutak” otvara svoja vrata za posetioce vikendom od 11 do 18 sati, dok ponedeljkom ne primaju goste, a od utorka do petka zainteresovani mogu da dođu ako prethodno pozovu i najave se članovima Udruženja.


Građani žele da pomognu životinjama

zoo-planet-zmija O početka godine spasili stotinak zmija; foto: FB Zoo PlanetStojanović kaže da su u proteklih 9 godina stekli poverenje građana, te da su jedino udruženje koje brine o životinjama na jugu Srbije koje ima javno objavljen broj.

U najvećem broju zovu za pse i mačke, ali mi se time ne bavimo. Dosta u letnjem periodu zovu kada mladunca ptica ispadnu iz gnezda. Najviše ispadaju sove, a tu su i rode. Evo maločas smo dobili poziv i doneće nam mladunče rode sa polomljenom nogom - kaže Dušan.

Napominje da su građani sve odgovorniji što se tiče životinja i često zovu sa pitanjima kako da pomognu.

Ranije je dosta ljudi prolazilo pored povređene životinje i zanemarivalo je. Sad je malo drugačije. Sada bar pozovu - kaže Stojanović.

Napominje da je ponosan na Nišlije jer učestvuju zajedno volonterima “Zoo Planeta” u spasavanju životinja.

Mnogi od njih zbrinu životinju, mi im objasnimo kako da je hrane i da je pričuvaju par dana i onda je donesu u Zoo-kutak. Neki su je odhranili do kraja i zajedno sa nama je vratili u prirodno stanište. To je veliki uspeh, koji ne znam da li je samo naš, ali verujem da smo imali ulogu u tome jer dosta radimo na popularizaciji zaštite prirode i pružanju pomoći povređenim i ugroženim životinjama - napominje predsednik “Zoo Planeta”.

Oko 20 volontera “Zoo Planeta” sve ovo radi iz ljubavi, a kroz brojne aktivnosti sakupljaju novac potreban za hranu i brigu o životinjama. Napominju da su im troškovi veliki, a da svi zainteresovani mogu pomoći donacijom.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: