Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:57, 17. 7. 2020.

| Društvo

Nova pravila zapošljavanja javnih službenika - cilj je da budu brži, efikasniji i na usluzi građanima

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
Javni sluzbenici reforma uprave; foto: printskrin
Cilj je imati efikasnog i motivisanog državnog službenika, koji će poslove obavljati brže i efikasnije; foto: printskrin

Uslovi pod kojima neko može da postane javni službenik, a koji će se primenjivati i u Nišu, promenjeni su kako bi se ubuduće zapošljavali oni radnici koji će biti građanima na usluzi. Kako objašnjava pomoćnica direktora Službe za upravljanja kadrovima Dragana Janković, cilj je imati efikasnog i motivisanog državnog službenika, koji će poslove obavljati brže i efikasnije, što omogućava i bolji kvalitet života svakog građanina.

Da bi ubuduće umesto sporih i nervoznih, građani u svojim lokalnim sredinama trebalo da imaju motivisane i efikasne javne službenike, omogućava reforma javne uprave. Poslednjih nekoliko godina usvojen je niz zakonskih akata u tom procesu, pa su tako promenjeni i uslovi pod kojima možete da postanete javni službenik. Javni sluzbenici reforma; foto: printskrin Definisani su kriterijumi koji moraju da budu ispunjeni u procesu zapošljavanja, kako bi građanima na usluzi bili dobri službenici; foto: printskrin

Državna uprava krenula je sa primenom prakse i pravila koje privatni sektor već ima. Definisani su kriterijumi koji moraju da budu ispunjeni u procesu zapošljavanja, kako bi građanima na usluzi bili dobri službenici.

Reforma javne uprave postavila je uslove da zapošljavanje i napredovanje državnih službenika bude transparentno i objektivno, te da odabrani kandidati moraju da poseduju određeno znanje, sposobnosti i lične osobine potrebne za uspešno obavljanje poslova.

Pomoćnica direktora Službe za upravljanje kadrovima Dragana Janković objašnjava da to u praksi znači da se proces selekcije sastoji iz četiri faze kroz koje se proveravaju opšte i posebne funkcionalne, kao i ponašajne sposobnosti kandidata.

Dragana Janković; foto: printskrin Dragana Janković kaže da to u perspektivi omogućava bolji kvalitet života svakog građanina; foto: printskrin Drugim rečima, proverava se, pored stručnosti, orijentacija ka učenju i promenama, sposobnost izgradnje međuljudskih odnosa, digitalna pismenost, savesnost, dok se u četvrtoj fazi selekcije sprovodi intervju pred komisijom.

Ako imamo efikasnog i motivisanog državnog službenika, onda one poslove koji su u nadležnosti tog organa isporučuje brže, efikasnije i u perspektivi omogućava bolji kvalitet života svakog gradjanina - objašnjava Dragana Janković.

Zakonom su uspostavljena i osnovna načela karijernog službeničkog sistema za zaposlene u organima autonomne pokrajine i jedinicama lokalne samouprave. U okviru projekta koji je sprovodio Savet Evrope, u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština i Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave, aktivno učestvuje 50 opština.

U ukupnim aktivnostima projekta biće obuhvaćeno 170 gradova i opština u Srbiji, kaže Tobias Flesenkemper, šef misije Saveta Evrope u Beogradu. Tobias Flesenkemper; foto: printskrin Tobias Flesenkemper se nada da će lokalne vlasti reći: "Idemo sada u sprovođenje preporuka koje su na stolu"; foto: printskrin

Ja lično verujem da, nakon što mnoge opštine obnove sastav svojih opštinskih veća i na jesen novi opštinski odbornici zauzmu svoja mesta nakon održanih lokalnih izbora - da će ovo biti dobar trenutak za nove gradonačelnike i nove opštinske odbornike da kažu "Idemo sada u sprovođenje preporuka koje su na stolu" - ističe Flesenkemper.

Takođe napominje da ove preporuke nisu sačinjene u Strazburu ili u Kancelariji Saveta Evrope u Beogradu, već su ih osmislili stručnjaci na terenu, zajedno sa stručnjacima za ljudska prava i ljudske resurse u gradovima i opštinama.

Tako da imaju jak stepen "vlasništva", u velikoj meri zaista dolaze sa lokala. Postoje zapravo prilagođeni planovi za svaku opštinu i grad u Srbiji sa kojima radimo - dodaje Flesenkemper.

Projekat je u dva navrata finansiran iz sredstava Evropske unije i Saveta Evrope - sa 2 miliona evra tokom 2016. i 2017. godine, a potom duplo više tokom trogodišnjeg projekta koji je počeo 2018. godine - 4 miliona evra. Zakonskim rešenjima ispunjene su osnovne pretpostavke za profesionalizaciju, depolitizaciju, karijerni razvoj, napredovanje u službi i stručno usavršavanje na lokalnom nivou vlasti.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ja

    07:24 // 11. 8. 2020.

    Cilj je da imamo motivisanog SNS člana!

  • Naissus

    18:23 // 18. 7. 2020.

    Stigli novi SNS kadrovi??

  • Jelena

    22:09 // 17. 7. 2020.

    I sve ovo za 40-50.000? Super.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: