Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:34, 28. 8. 2018.

| Društvo

Omladinske razmene i volontiranje kao priprema za budući posao

Autor:M. JovanovićIzvor:Južne vesti
Volonteri Grupa Kobra
Ovog leta u Gornjoj Toponici održana su 3 kampa, koja je posetio 41 volonter iz 12 zemalja; foto: Facebook Grupa Kobra

Jeftiniji vid putovanja, razmena iskustva, ali i priprema za prelazak iz perioda studiranja u svet rada, neke su od glavnih prednosti omladinskih razmena i volontiranja, ali ih i pored toga mladi u Srbiji, smatra članica niške organizacije Proaktiv Milena Milošević, ne koriste koliko je to moguće.

Kroz volontiranje, objašnjava Milošević, mladi dobijaju priliku da se usavršavaju i da stiču nove veštine, koje im mogu pomoći kada dođe trenutak za prelazak iz razdoblja obrazovanja u svet rada.

Iako mladi ne koriste programe onoliko koliko je to moguće, smatra Milošević, u poslednje vreme je nešto više onih koji se odvaže da se upuste u avanturu van granica naše zemlje. Volonteri kamp Donja Toponica U Donjoj Toponici mladi iz čitave Evrope radili i u baštama; foto: Faceebok Grupa Kobra

Ne koriste koliko je ustvari moguće. Nekako imam utisak da se mladi dosta često i plaše da se upuste u tako nešto. Da li je to zbog manjka neke nezavisnosti, pa se onda boje, ali često i nemaju informacije - pojašnjava Milošević.

Najlakši za apliciranje iz Srbije su treninzi, omladinske razmene i evropski volonterski servis. Ipak, verovatno najtraženiji programi razmene su oni koji se odnose na studiranje. Prema podacima priručnika Argumenti za Evropu, od 2014. do 2017. godine Srbiji je u ove svrhe odobreno skoro 27 miliona evra, što je više nego u bilo kojoj zemlji u regionu Zapadnog Balkana.

Od 2004. godine omogućeno je i studentima iz zemalja koja nisu članice Evropske unije da budu stipendirani na postdiplomskim studijama na univerzitetima u državama koje učestvuju u Erasmus programu, pa se i Srbija uključila u ovaj program - piše u priručniku.

Sem zvaničnog sajta Erasmusa, o stipendijama za studije, treninge i omladinske razmene mladi mogu dobiti informacije i na portalu Edukativnog centra Kruševac, tu je i Portal Mladi, kao i Mladiinfo sa sličnim mogućnostima.


Donja Toponica već godinama dom volonterima iz celog sveta

Kampovi su jedan od načina da se jeftino otputuje u neku od zemalja Evrope, ali često dovode i strance u Srbiju. Kao i poslednjih sedam godina, i ovog leta selo Donja Toponica nadomak Niša ugostilo je volontere iz 12 zemalja, a među njima se našla i Holanđanka Lisa Gosens. Volonteri EU info kutak U niškom EU info kutku gosti volonteri i članovi Grupe Kobra govorili zainteresovanima o mogućnostima za volontiranje; foto: JV/M.J.

Majka mi je skrenula pažnju na ovaj program. Sviđa mi se Niš, družimo se i pomažemo meštanima, uređujemo Toponicu. Prelepo iskustvo. Svakako ću prijateljima u Holandiji preporučiti da posete Niš i Srbiju. Jedino što ne mogu da se naviknem na to da vam je ručak glavni, najobilniji obrok, kod nas je to večera - priča Gosens.

Inače, Grupa Kobra međunarodne kampove u Donjoj Toponici održava poslednjih sedam godina i za to vreme je kroz selo nadomak Niša, kažu u Kobri, prošlo 174 volontera iz 34 zemlje sveta. Udruženim snagama uređivali su selo, bavili se poljoprivredom, pomagali domaćinstvima, družili se i učili jezike.

Ovaj tekst je nastao uz podršku programa “Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj Uniji”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: