Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:25, 12. 10. 2022.

| Društvo

"Opre Roma" o struji u niškom naselju: gradonačelnica bila nemi posmatrač kršenja zakona

Autor:J. S.Izvor:Južne vesti
Protest Romi 4; foto J. J
Imaju niz pitanja za gradonačelnicu Sotirovski; foto: J. J.

Da su gradonačelnica Dragana Sotirovski i njeni prethodnici iz iste partije "kreativno prevazilazili sve prepreke da se pusti struja pred izbore" u niškom naselju "12. februar", navode iz Pokreta "Opre Roma Srbija", nakon protesta građana. Takođe tvrde da je gradonačelnica bila "posrednik i nemi posmatrač kršenja zakona nekoliko puta, time što je struja puštena istim stanovnicima naselja u sumnjivim okolnostima", a sada kaže da je bez prava svojine to nelegalno i neprihvatljivo.

Dva dana je prošlo od protesta Roma iz niškog naselja "12. februar" koji traže struju, a nakon odgovora Grada Niša, da oni ne mogu da im plaćaju struju i da ih nisu ni isključili, reagovali iz Građanskog pokreta "Opre Roma Srbija".

Pitaju gradonačelnicu Sotirovski da li je izgubila orijentaciju oko svoje uloge, jer kaže da je Grad nekoliko puta bio posrednik između građana i EDS-a, ali i da li je tako govorila pre nego što je dobila najveću funkciju u Nišu.

Da li su to govorili i njeni prethodnici iz iste partije i predstavnikom IO Nacionalnog saveta u Nišu. Nisu, već su "kreativno" prevazilazili sve prepreke da se pusti struja pred izbore - ističu u saopštenju.

Podsećaju je da se obavezala da će učiniti sve što je u njenoj moći da se reši problem više od 4.000 domaćinstava u Nišu koja žive bez struje, među kojima su i Romi u ovom naselju.

Napominju da su Romi zato i otišli ispred Gradske kuće na protest, verujući da će gradonačelnica zastupati interese svih građana, jer je to u njenoj nadležnosti.

Građani su verovali da je uloga gradonačelnika da predstavlja sve građane i da radi sve što može, da svi građani žive bolje i prosperitetnije. Međutim, gradonačelnica se ponaša kao da radi u privatnoj kompaniji, preciznije u privatnom obezbeđenju koji štiti bogate, a osigurava da se najranjiviji dave u bedi, govoreći im da i dalje imaju slobodan izbor da opstanu, ako namire svoje obaveze prema gradu i državi - navode u saopštenju.

Komentarišu i izjavu Sotirovski "da je lako da se podignu transparenti i kaže uključite nam struju".

Verovatno gradonačelnica živi u istim uslovima, pa zna koliko je to lako, ili je to otvoreni paternalizam i licemerje - napominju.

Pitaju i od kada i za koga važi njena izjava da je "bez prava svojine puštanje stuje nelegalno i neprihvatljivo".

Ona je posrednik i nemi posmatrač kršenja istog zakona nekoliko puta, time što je struja puštena istim stanovnicima naselja u sumnjivim okolnostima. Istovremeno, ona zamenjuje teze time što za opštu institucionalnu neefikasnost u procesu legalizacije osuđuje one koji zbog toga ne mogu da dokažu svoju pravnu svojinu - dodaju.

Iz ovog pokreta zato smatraju da je još jedan sastanak pod istim uslovima nepotreban, jer bi bio nastavak iste politike koja je i dovela stanovnike ovog naselja do toga da su prethodnih 5 meseci bez struje.

Stanovnici naselja "12. februar" hoće da rade, hoće da plaćaju struju i izmiruju svoje obaveze kao i svi ostali građani. Međutim, to je jedino moguće uz novi pristup koji će biti izvodljiv i održiv, koji uključuje stanovnike naselja "12. februar" i kredibilnije, odgovornije i nepristrasnije posredovanje gradonačelnice - zaključuju.

Još niz pitanja upućuju gradonačelnici - zašto osuđuje najranjivije Nišlije za svoju sopstvenu propast u vođenju grada, šta kaže o svojoj odgovornost na to što većina Nišlija nema odakle da plati struju, a šta o svojoj neefikasnosti da kreira uslove da ljudi mogu da plaćaju struju?

Celo saopštenje možete pročitati u dokumentu na kraju teksta.

Dokumenti za preuzimanje

  1. Saopštenje "Opre Roma Srbija" (preuzmi) - 15.24 KB
Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Hepek

    11:21 // 13. 10. 2022.

    Tako je to . Ne platiš na most ali platiš na ćupriji. Sad znate koliko košta taj paket sa 1l zejtina , malo šećera i brašna . A sad i znate koliko im trebate . Tih par minuta dok zaokružujete njih na izbornom mestu . Al nema veze kad budu izbori eto opet struje i paketa . Računajte ovako : dok potrošiti paket do tada biće i struje .

  • Dragan

    19:49 // 12. 10. 2022.

    Svi ste glasali za njh. Šta se sad bunite.

  • ana

    17:44 // 12. 10. 2022.

    Treba obici i montazne kuce preko puta bogoslovije na deliskom visu.Tamo svi imaju milionske racune i ne placaju,a mi smo budale i moramo da placamo.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: