Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:05, 27. 12. 2016.

| Društvo

Oslikavanjem murala uneli vedrinu u prostorije Dečije klinike

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Vedriji prostor za decu koja borave na Klinici; foto: JV
Vedriji prostor za decu koja borave na Klinici; foto: JV

Ilustracije planetarnog sistema, morskog dna i planete zemlje, zahvaljujući timu mladih umetnika, sada krase zidove niške Dečije klinike, čineći da se deca koja tamo borave ne osećaju kao da su u bolnici. Murali su puni kolorita i intenzivnih, fluorescentnih boja, osmišljeni sa ciljem da ulepšaju život deci i roditeljima.

Jedan mural krasi zid hitne službe odeljenja Dečije hirurgije i ortopedije, a 3 su naslikana na 3. spratu Klinike. Mladi umetnici Nevena Stefanović i Nenad Stamenković oslikali su ih za petnaestak dana.

Mi smo se u radu vodili idejom da ovde ne borave samo mala deca, već i stariji do 18 godina. Našu ideja je bila da se obratimo i njima, da ih podsetimo kako izgledaju planete i dno okeana, ali smo prikazali i kako deca izgledaju u različitim okolnostima, u igri, čitanju, druženju i zabavi - kaže Nevena.

Trudili su se da u toku rada, kako kažu, ne smetaju deci koja su bila na Klinici i ne prave gužvu, pa su neke radove slikali i u toku noći. Kažu da im nije bilo teško, jer su znali da rade jedan društveno odgovoran posao, koji će nekome ulepšati život Mural koji prikazuje planetarni sistem; foto: JV Mural koji prikazuje planetarni sistem; foto: JV

Zaista divno iskustvo, posebno što smo radili u bolnici, bilo je jako zanimljivo i često smo u toku rada nailazili na reakcije dece dok su tuda prolazila. Zadovoljni smo kako je ispalo i čini mi se da smo uradili baš ono što smo nameravali, a to je da deca kada ovo pogledaju budu srećnija. Pored murala, odradili smo i table na kojima deca mogu da crtaju i zabave se - objašnjava Nenad.

Vesele ilustracije mladih umetnika, kako kažu iz niške Art fondacije koja je organizator akcije, imaju i edukativni karakter i ovo je druga godina zaredom da se bave izradom murala koji podrazumevaju i društveni angažman. Nadaju se da će prostor oplemenjen ilustracijama umanjiti strah od bolnice kod dece.


Veliki broj pacijenata na Dečijoj klinici

O značaju iscrtanih murala i njihovom doprinosu govori i podatak da je ove godine na Klinici operisano 2.350 dece, kroz ambulantu je prošlo 25.000 njih, a hospitalizovano je oko 2.800 deteta, kako kaže direktorka Anđelka Slavković. Morsko dno; foto: JV Morsko dno; foto: JV

Velika je frekvencija, veliki broj dece prođe na ovom malom prostoru. Sigurno da mnogo znači da deca koja dođu ovde ne osete tu pravu atmosferu bolnice - dodaje Slavković.

U godini na izmaku su, objašnjava direktorka, imali svu potrebnu opremu, a u narednom periodu žele da još više stranih stručnjaka dođe na Kliniku i tada će se, kaže, verovatno pojaviti potreba za novom opremom i tehnologijom.

Kako bi manje dece bilo u bolnici, a više uživalo u bezbrižnom odrastanju i igri, potrebni su preventivni razgovori sa roditeljima, kako bi se izbegle teške povrede i opekotine u kućnim uslovima, koje su najčešće posledica nepažnje roditelja.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • lahor

    06:00 // 28. 12. 2016.

    Super osmisljeno

  • lahor

    23:15 // 27. 12. 2016.

    Svaka čast za ideju

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: