Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:21, 30. 9. 2022.

| Društvo

Porodilište u Nišu u vrhu po prijavama žena koje su doživele akušersko nasilje

Autor:J. StojanovićIzvor:Južne vesti
ginekologija
I u niškom porodilištu je bilo akušerskog nasilja, prema svedočenju žena; foto: Vanja Keser

Svedočenja žena su pokazala da je akušersko nasilje u Srbiji rasprostranjeno i brutalno, da su one doživele čak 16 vrsta nasilja tokom porođaja, a među porodilištima sa najviše takvih prijava našla se i Klinika za ginekologiju i akušerstvo UKC Niš. Južne vesti pozivaju žene da podele svoje priče sa porođaja, kako bi zajedno sa nadležnima pokušali da nađemo rešenje ovog sistemskog problema.

"Nijedna žena koja boravi u ginekološko-akušerskoj ustanovi ne može biti samo broj ili dijagnoza, ona je ljudsko biće koje mora imati human medicinski tretman, bez zlostavljanja i uz poštovanje ličnosti" - to je citat jedne od 200 žena koje su svedočile o iskustvima sa porođaja, a koji se našao u izveštaju advokatica Marine Mijatović, Jelene Stanković i Ivane Soković Krsmanović, prenosi zadovoljna.nova.rs.

Utvrdile su u istraživanju da su žene u srpskim porodilištima doživljavale čak 16 vrsta nasilja, te zaključile da je akušersko nasilje u Srbiji rasprostranjeno i brutalno. Takođe ističu da je u pitanju sistemski i gorući problem naše zemlje, koji mora hitno da se rešava.

U Republici Srbiji žene su doživljavale 16 vrsta nasilja tokom različitih medicinskih tretmana u ginekološko-akušerskim ustanovama. Žene su doživljavale medicinske tretmane kao nasilje (Kristelerov zahvat, epiziotomija i slično) kada su oni izvršeni bez pristanka pacijentkinje, uz njeno protivljenje, pritom izazivajući veliku patnju i bol, kao i uzrokujući ozbiljne negativne posledice po zdravlje i život - navode u izveštaju.

I Klinika za ginekologiju i akušestvo Univerzitetskog kliničkog centra Niš je deo izveštaja, kao jedno od 4 porodilišta u kojima je bilo najviše prijava akušerskog nasilja.

Pomenuta svedočenja žena odnose se na postupanje lekara i medicinskih sestara i tehničara, piše u izveštaju, a prema prijavama lekari su bili izvršioci nasilja u najvećem broju slučajeva.

Izveštaj je pokazao da žene na porođaju najčešće doživljavaju verbalno nasilje: vređanje, psovanje, ponižavanje, urlanje, nazivanje pogrdnim imenima.

Kad dobijete primere kršenja prava, kad vidite nehumano ophođenje, jasno je da se radi o akušerskom nasilju, torturi, nehumanom postupanju u ustanovima koje treba da pruže punu pažnju, zaštitu, brigu, negu. Kad smo razgovarale sa ženama i analizirale slučajeve, mogle bismo da zaključimo da su žene u sukobu sa zdravstvenim radnicima, odnosno da postoji strah kod žene kada treba da uđu u zdravstvenu ustanovu od maltertiranja jer ih tretiraju kao objekat – umesto da, na primer, porođaj bude lep događaj bez traume - pojašnjava Marina Mijatović.

Ističu da su primeri porodilja pokazali da se medicinski tretmani primenjuju tako da se one izlažu dodatnoj patnji i bolu, a ne preduzima se nijedna mera koja bi dovela do olakšanja patnje i bola.

Advokatice u izveštaju zahtevaju od nadležnih da se uradi nadzor, da se utvrde tačke koje su problematične i da se hitno napravi plan kako da se srede porodilišta, kao i da se vidi tačno koji su to zajednički problemi ustanova.

Ukoliko doživite akušersko nasilje, preporuka je da se pravovremeno reaguje, da žena čim se to desi odmah sve prijavi nadležnim institucijama, jer je onda lakše dokazivati - poručuju.

Južne vesti će se narednih meseci baviti ovim problemom, pa pozivamo žene da podele svoje iskustvo sa porođaja u Nišu i da svoje priče ili kontakt pošalju na mejl: [email protected].

Izveštaj o akušerskom nasilju koji su advokatice uradile možete pročitati ovde.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Jelena

    17:40 // 3. 10. 2022.

    Higijena je 00000,hrana ocaj... Sa doktorima i babicama nisam imala lose iskustvo, al posle u sobi sestre uzas... Narocito nocna smena mrzi ih sto su dosle da rade

  • Realnost je sledeća

    09:36 // 2. 10. 2022.

    Grad nam je prepun Neupotrebljivih privatnih Klinika koje kad uđeš više liče na pansione za stan na dan i kozmetičke salone nego na Klinike u kojima bi se lečili bolesni ljudi, med sestre i lekarke sa sumnjivim kvalifikacijama napirlitane došle da se udaju u veliki grad, pacijenti očajni a privatnici i doktori prebogati voze skupe automobile dobijaju tendere na trange frange, bolesne niko ne ferma

  • Propalo zdravstvo u Nišu

    05:34 // 2. 10. 2022.

    A tek raspala kućna nega u Nišu! Najteže bolesnike ,,leče" volonteri doktori bez iskustva da bi upisali staž sebi - za rad u Nemačkoj...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: