Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:15, 21. 10. 2023.

| Društvo

Poznato šta će sadržati Botanička bašta u Niškoj Banji, ali ne i kada i za koliko para

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
Niška Banja
Niška Banja, topla voda i Botanička bašta; foto: Ljubica Jocić

Flora naše zemlje i celog sveta na jednom malom prostoru - namera je KLER-a da Nišlijama pruži Botanička bašta koja bi bila na oko 2,5 hektara u Niškoj Banji. Iako idejno rešenje za "zelenu oazu" nije izrađeno, iz Kancelarije za lokalni i ekonomski razvoj kažu da će građani dobiti mesto za estetsko uživanje, opuštanje i rekreaciju, ali se ne zna kada i koliko će to da košta.

Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj, koja je dosad retko odgovarala na pitanja novinara Južnih vesti ovog ovog puta je odgovorila - delimično. Detaljno su opisali šta bi Botanička bašta donela gradu i građanima, ali nisu precizirali kada će Nišlije dobiti Botaničku baštu i koliko će ona koštati.

Četvrte izmene i dopune Plana generalne regulacije područja Gradske opštine Niška Banja – prva faza predviđaju Botaničku baštu koja se godinama najavljuje. Iako su prošle godine nadležni rekli da će do kraja godine biti izrađeno idejno rešenje, postupak je i dalje u fazi sumiranja javnog uvida.

Površina planiranog kompleksa botaničke bašte je oko 2,49 hektara, a bruto razvijena građevinska površina oko 0,75 hektara. Nakon usvajanja Četvrte izmene i dopune Plana generalne regulacije područja Gradske opštine Niška Banja - prva faza stvoriće se uslovi za završetak idejnog rešenja Botaničke bašte, Niška Banja, Niš - navode iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj.

Uključivanjem Botaničke bašte u turističku ponudu grada i regiona, kako kažu iz KLER-a, građani će dobiti još jedan objekat za estetsko uživanje, opuštanje i rekreaciju.

Namera je da se na malom prostoru sastavi flora naše zemlje i celog sveta i Botanička bašta postane "zelena oaza" grada, pogodna za očuvanje prirodnog bogatstva i raznovrsnosti živog sveta naše zemlje i šire, što povoljno utiče na poboljšanje kvaliteta životne sredine i zdravlja stanovništva - ističu.

Što se tiče turizma, planiraju da Botanička bašta bude privlačna đačkom turizmu, ali i specijalnim turama i kongresnom turizmu. Njena osnovna funkcija bila bi obrazovna i naučna pa iz KLER-a ističu da će biti značajno za đake i studente.

Ova živa laboratorija daje mogućnost zaštite i korišćenja, uključujući i prevenciju od istrebljenja, reintrodukciju vrsta, ekološku sanaciju i naučno istraživački rad u širokom broju primenjenih grana ekonomije i nauke kao što su poljoprivreda, hortikultura, šumarstvo, medicina, biotehnologije - navode iz KLER-a.

Opisuju da će u Botaničkoj bašti biti dominantne zelene površine, ali da će imati i staklenik. U Niškoj Banji će se onda proučavati biologija biljaka, razrađivati metode gajenja, štititi vrste kojima preti isčezavanje, prikaže prirodno bogatstvo i lepote biljnog sveta.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • George

    11:04 // 23. 10. 2023.

    Jednu, jedinu ulicu ne mogu, ne umeju, nisu sposobni....da asvaltiraju 50 godina....pre par godina je preimenovana u Aleksandra Nevskog, obeležena tablama sa nazivom kao da je u sred Jelisejskih polja, samo asvalta ni za lek!??

  • Markoni

    12:41 // 22. 10. 2023.

    Mogu da vam kazem da cemo uskoro da uvedemo redovne linije do meseca kosmickim brodom a polazak ce biti sa Loznog kalema..
    Ne mogu bas da vam kazem kad ce biti a kostace onako ne znam bas ni to..
    Tako izgledaju nasi politicari koji lazu i mazu 30 godina..

  • Mile tranzicija

    21:11 // 21. 10. 2023.

    Pa ne znam šta bih vam rekao pošto sa zitelj sa te teritorije.Banja je ruglo nad ruglima.Odavno nema status banje.Da nabrajam li redom?Mislim potrajalo bi,od kupovanje džip,gašenje pol.stanice,paljenje hotel pred prodaju,pa glavni SNS gazda Kopernikusa kupio onaj Koloseum na ulasku evo 4 godina mrdnuo nije.A tek bazeni komplex negde kod teniski tereni...Al ne brinite aqua park se radi punom parom.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: