Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:21, 27. 7. 2018.

| Društvo

Pre 829 godina u Nišu prvi diplomatski susret Srbije i Nemačke

Autor:M. JovanovićIzvor:Južne vesti
Sastanak Stefan Nemanja Barbarosa
Barbarosa pogionuo ubrzo nakon sastanka; ilustracija: Wikimedia/Kosta Mandrović

Kao prvi diplomatski susret i prvi diplomatski odnos uopšte između Srbije i Nemačke, kaže istoričar Nebojša Ozimić, posmatra se danas susret Stefana Nemanja i Fridriha Barbarose, koji se na današnji dan, pre 829 godina dogodio u Nišu.

Veliki Župan Stefan Nemanja 1189. godine ugostio je nemačkog cara na njegovom putovanju kroz Srbiju tokom Trećeg krstaškog rata. Po većini izvora, državnici su se susreli u porti Pantelejske crkve.

Taj njihov sastanak, priča istoričar Nebojša Ozimić, treba shvatiti kao konkretizovani dogovor oko toga šta će biti tema koalicije, borba protiv Vizantije, te ugovaranje bračnih odnosa.

Nemanja je i dve godine ranije radio na tome da Barbarosa prođe kroz Niš, da se odradi neki sastanak, da se nađu i da pokušaju da dogovore tu neku antivizantijsku koaliciju - rekao je Ozimić.

Međutim, nemački car je odmah nakon toga poginuo. Spomenik Barbarosa Stefan Nemanja Spomenik je u obliku viljuške; foto: Arhiva JV

Tada je sklopljen savez protiv Vizantije, a nakog toga, čim je napustio Niš, Barbarosa se udavio, pa je ponovo Nemanja ostao sam. Ovog puta je Vizantija imala već dokaza da Nemanja nije poslušan, krenuli su i ozbiljno porazili Nemanju 1191. godine. To je uzrokovalo kasnije povlačenje Nemanjino sa prestola - priča Ozimić.

Inače, u čast ovog susreta, nedaleko od zgrade Univerziteta u Nišu, 1989. godine podignut je spomenik. Na njemu je na srpskom i nemačkom jeziku ispisano "Prvi srpsko-nemački međunarodni sporazum sklopili su u Nišu, 27. jula 1189. godine, Veliki župan Stefan Nemanja i car Fridrih Barbarosa".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Čapa iz sokaka

    03:47 // 28. 7. 2018.

    Malo znanja nije na odmet.
    U vreme susreta S. Nemanje i F. Barbarose steg nije bio trobojni, kao što je prikazano na slici. Kartograf Anđelino Dulsert na mapi Skoplja (1339), Dušanovoj prestonici, prikazuje steg sa dvoglavim orlom.
    Trobojnice nastaju sa Francuskom revolucijom (1789).
    Kod nas se trobojnica pominje tek u Ustavu iz 1835: Boja narodna Srbska jest otvoreno-crvena, bjela i čelikasto-uga

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: