Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:54, 17. 1. 2018.

| Društvo

Predsednik Vojnog sindikata osuđen u Nišu vraćanjem u prethodni čin

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
Vojni sindikat suđenje
Njegov advokat kaže da je odluka suda u Nišu "čista kalkulacija"; foto: JV/M. Z.

Zbog izjava koje je davao na protestima, gde je ukazivao na “katastrofalno stanje u Vojsci”, predsednika Vojnog sindikata Srbije Novicu Antića je Vojni sud u Nišu prvostepeno osudio tako što mu je umanjio čin, kaže njegov advokat, koji ovu odluku tumači kao “čistu kalkulaciju”.

Advokat predsednika Vojnog sindikata Srbije Vuk Tufegdžić kaže za Južne vesti da je Vojno-disciplinski sud u Nišu doneo odluku da Antiću vrati čin starijeg vodnika prve klase, ali ne da ga "istera iz Vojske". Ovu odluku on tumači kao “kalkulantsku, jer time ispada da je kriv, iako nije”.

Da bi ispalo da je osnovano bilo vođenje postupka protiv njega, oni su tako odlučili. Apsolutno kalkulantska odluka da bi se udovoljilo onima koji su pokrenuli ovaj postupak ili, sa druge strane, da bi se mi umilostivili ili da ne istrajavamo pravnim sredstvima, na kojima ćemo naravno istrajavati - pojašnjava advokat Tufegdžić.


Antić: Pokušaj zastrašivanja pripadnika Vojske

Predsednik Vojnog sindikata Novica Antić ističe da je ovakva odluka suda pokušaj zastrašivanja pripadnika Vojske, kao i svih onih koji ukazuju na, kako kaže, “katastrofalno stanje u sistemu odbrane i urušavanje Vojske Srbije”.

Antić tumači i da je poenta ovakve odluke “ućutati Vojni sindikat Srbije” i zastrašiti one koji ga predstavljaju. Kaže i da je to presedan u pravosuđu, jer se ovakvom odlukom najgrublje krše konvencije i međunarodne organizacije rada koje štite predstavnike sindikata.

Pored toga, ovo je sud koji je po stavu Ustavnog suda organ uprave, a ne sud i on nije smeo sebi da da za pravo da sudi nekome ko nije u vojsci, u ovom slučaju to je zakonski zastupnik pravnog lica koji se zove Vojni sindikat Srbije, koji je nezavisan od poslodavca - navodi Antić.

Njegov advokat je uveren da ovakva odluka “nema šanse da ostane”, a oni će sada sačekati sudijsku ili nesudijsku presudu, kao i obrazloženje na osnovu koga će pisati žalbu.

Onda po toj žalbi odlučuje Viši vojnodisciplinski sud, pa onda, na sreću, odlučuje Upravni sud. Očekujem da ćemo na Upravnom sudu to i završtiti, to vam pričam iz mog iskustva, ne onako kako bih ja voleo, ali ovo apsolutno ne može da ostane ovako - zaključuje Tufegdžić.

Podsetimo, predsedniku Vojnog sindikata Novici Antiću sudi se za "verbalni delikt", odnosno zbog izjava koje je davao tokom protesta 2016. i 2017. godine, a koje Vojska Srbije, koja ga je tužila, vidi kao kršenje vojne discipline. Suđenje pred Vojnim sudom u Nišu počelo je u septembru prošle godine i prekinuto je zbog zahteva branioca za izuzećem sudije Ivana Dimića, zbog "pristrasnosti".

Dan nakon toga, iz Sindikata su najavili kontratužbu pred civilnim sudom, protiv vojnog tužioca Mirka Krstovića i predsednika veća Ivana Dimića, zbog "sprečavanja sindikalnog delovanja".

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Stevanovic Branko

    23:53 // 3. 9. 2018.

    Borite se ljudi. Ja sam se borio protiv nepravde u vojsci i dobio spor pred Vrhovnim Vojnim sudom, i vi mozete i duzni ste da se borite i raskrinkavate bagru.

  • Arsenije GrdnoJeVeć

    23:27 // 17. 1. 2018.

    Seoba ka Rusiji da krenemo na vreme

  • prof dr CVETKO Prvi

    21:31 // 17. 1. 2018.

    A ako ja napishem da je katastrofalno stanje u civilstvu tj. zdravstvu, poljoprivredi, trgovini, "industriji" ,zakonodavstvu , etc.etc...da li ce da me vrate na direktorsko mesto /ranija funkcija/, iako sam dao ostavku ?????

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: