Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

21:00, 21. 2. 2024.

| Društvo

Sa protesta u Nišu: Grad koji je pravio car Konstantin rešili su da pretvore u kič bajku iz Majamija

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
protest4
Protest “Protiv urbanističkog nasilja”; foto: S. V.

Okupljeni građani večeras ispred Skupštine Grada Niša na protestu “Protiv urbanističkog nasilja” zahtevali su da se poništi plan koji omogućava izgradnju novog stambenog naselja iznad Stare ciglane na Paliluli. Istakli su da i oni “treba da se pitaju” i poručili da ne žele beton, poplave i kič.

protest1 Nišlije ne žele zgrade; foto: S. V. Protest je ogranizovalo Udruženje građana “Nišlije da se pitaju” zbog donetih urbanističkih planova kojima je 3,5 hektara zelene površine i šume iznad Stare ciglane pretvoreno u građevinsko zemljište. Poslednjom skupštinskom odlukom na tom prostoru omogućena je izgradnja 2.500 stanova u soliterima od 50 metara na prostoru, što je, dodaju, suprotno 40-godišnjim planovima koji su predviđali da tu bude park, zelenilo, sportski tereni.

Okupljenima se obratila bivša narodna poslanica Tamara Milenković Kerković koja godinama govori da se prenamena zemljišta iznad Stare ciglane sprovodi uz kršenje zakona i pravila Statuta Grada. Nijedna od njenih primedbi na javnim raspravama nije usvojena, ali je ona istakla da će nastaviti da se bori protiv “urbanističkog nasilja”.

protest6 " Imamo posla sa mađioničarima pljačke"; foto: S. V. Moramo da se borimo za grad, to zaslužuju i naši preci i naša deca koju teraju odavde. Svedok sam prethodnih godina o čemu se radi - lažu nas i kradu. Imamo posla sa mađioničarima pljačke koji jedno zemljište koje ima određenu vrednost, samo jednom promenom namene, pretvore u zemljište koje košta 20, 30 puta više. Grad koji je pravio Car Konstantin pre 2.000 godina su rešili da pretvore u kič bajku iz Majamija - rekla je Milenković Kerković.

Izgradnjom stambenog naselja na tom prostoru stvara se opasnost od klizišta zbog glinenog zemljišta, opasnost od poplava jer ne postoji odgovarajuća kanalizacija, opasnost od aerozagađenja, uništava se zelena površina, biljni i životinjski svet, navodi Tamara Milenković Kerković i dodaje da je uz sve povrede procedura, oduzeto zemljište u procesu restitucije.

Komunisti su tu zemlju oduzeli od vlasnika i dali Staroj ciglani, koja je uz dozvolu gradskih vlasti, znajući da se vodi postupak restitucije, dozvolila da investitor kupi zemlju. U katastru postoji zabeležba da se radi o privatnoj svojini - istakla je Milenković Kerković.

Okupljenima je poručila da će se stvarni vlasnik boriti da povrati zemljište i da će tu biti izgrađen park “Popović”.

protest Poruka gradskoj vlasti; foto: S. V. Prošle godine Nišlije su se borile protiv još jedne skupštinske odluke - oduzimanja pašnjaka na Belom vrhu u Matejevcu. Protestima su uspeli da ponište tu odluku, jedan od ogranizatora Slaviša Dinić govorio je i na današnjem skupu.

Odbranili smo desno plućno krilo, sada branimo levo. Postali smo grad protesta. Biti Nišlija zvučalo je ponosno do pre nekoliko godina, ali smo 2012. godine imali smo elementarnu nepogodu da nam dođe na vlast SNS. Moramo zajedno da se borimo i sklonimo zlo koje nas malteretira. Poručio bih ljudima koji su ostali u svojim toplim domovima da tamo neće rešiti nijedan problem - kasno je kad mečka zaigra na vaša vrata - rekao je Dinić.

Gradonačelnici, Gradskom veću i predsedniku Skupštine grada uputili su jedan zahtev - da se poništi Druga izmena i dopuna Plana detaljne regulacije područja Gradske opštine Palilula usvojena 22. juna 2023. godine, kojim je omogućena mešovita namena zemljišta, što će učiniti nevažećom i nedavno donet Plan detaljne regulacije.

protest8 Građani upozorili na "urbanističko nasilje"; foto: S. V.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milica Cica

    02:43 // 23. 2. 2024.

    Htela bih da pozdravim uređenje igrališta Kocka. Deca sad imaju gde da se drogiraju.

  • danija

    20:59 // 22. 2. 2024.

    Kad "seljaci" dodju oni odmah betoniraju jer ih valjda zemlja, trava.podsecaju na to ko su. Tako lece komplekse.

  • Tajanstveni Alan

    16:06 // 22. 2. 2024.

    Gospodjo Kerkovic, broj okupljenih je odraz, koliko je Nislija ostalo ! Na sledecem protestu, bice jos manje ! Evo i ovde se javljaju sns selci, ucesnici mitinga i sakupljaci kapilarnih glasova, botovi, koji nemaju postovanje prema gradu gde zive a kamoli kulturu stanovanja, estetiku ! Neki moron im je rekao, da botuju,sta god bila tema. Tesko ,da ovaj grad bude GRAD,opet , a ne NiS- ta!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: