Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:35, 17. 8. 2017.

| Društvo

Speleolozi prvi put prošli delom koji povezuje Cerjanku i Kravljansku jamu

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
Cerjanska pećina bogata pećinskim nakitom
Cerjanska pećina bogata pećinskim nakitom; foto: Milena Janković

Nakon nedavnog istraživanja kojim je dokazano da su Cerjanska pećina i Kravljanska jama spojene, početkom jula su speleolozi prvi put prošli celom dužinom tunela koji ih spaja. Osim toga, 12 speleologa je prešlo i celu dužinu pećine, koja ima nešto više od 7 km i time je druga najduža u Srbiji.

Nakon višedecenijske enigme da su pećina i jama povezane, priča Milena Janković, istraživači su prošle godine to i dokazali, ali do nedavno niko nije prošao tunelom koji ih spaja. IMG-7501 Cerjanska pećina; foto: Milena Janković

Prošao se deo koji je decenijama bio samo pretpostavka, a sada je zvanično da su spojene Cerjanska pećina i Kravljanska jama. To je utvrđeno decembra, a sada je prvi put neko prošao ceo taj put - navodi Jankovićeva.

Tokom 2015. i 2016. godine otkriveni su kanali koji povezuju pećinu Provaliju i Kravljansku jamu, pojašnjavaju speleolozi, a nakon toga su počeli da mere otkrivene kanale.

Nova istraživanja dokazala su da pećinski sistem Cerjanke čine pećina Provalija, Kravljanska jama i dostupni kanali na Gornjekravljanskom vrelu (Pećurina).

Premeravanjem novootkrivenih kanala, a oslanjajući se na rezultate ranijih merenja, dostignuta je dužina celog pećinskog sistema od 7.149 m - navode speleolozi.


Speleolozi prošli celu dužinu pećine iz oba pravca

Novi ciklus istraživanja speleolozi su, kažu, organizovali ne bi li rešili problem moguće povezanosti Cerjanske pećine sa jamom Cerjanska propast. IMG-7493 Cerjanska pećina; foto: Milena Janković

Akcija je izvedena iz oba pravca, navode, a u istraživanju je učestvovalo 12 speleologa. Jedni su bili u “bivak” ekipi - koja spava u pećini, a neki u transportnoj - koja nosi sav teret, odnosno isnstrumente za istraživanje koji su potrebni bivak ekipi.

Ekipa od 8 speleologa ušla je u Cerjansku pećinu, izvršen je obilazak kanala prema tzv. „Hudinjevom prolazu“ (veza ka Kravljanskoj jami) i Sifonu II. Istraživan je i uski vertikalni kanal ispred pećinskog jezera. Istražena su, odnosno proširena prokopavanjem i dva suženja u produžetku kanala kod T 173, čime je rekognoscirano oko 30 m novih kanala - navode speleolozi.

Pretražen je i teren kod Sifona II i deo koji polazi iz Dvorane blokova i izlazi do grebena, u visini od oko 40 m, a speleolozi kažu da u svim otkrivenim kanalima ima i pećinskog nakita.

Speleolozi ističu da je u ovoj akciji posebno istraživan deo ispred pećinskog jezera, a “raspremali su” i Kravljansku jamu. Istraživanje Cerjanske pećine bi trebalo da bude nastavljeno u novembru, pojašnjava Milena Janković, jer ova akcija nije bila dovoljna da se sve istraži. IMG-7480 Cerjanska pećina; foto: Milena Janković

Podsetimo, krajem 2016. godine, zahvaljujući novim otkrićima speleologa i planinara koji su istraživali Cerjansku pećinu, ona je dospela na drugo mesto najdužih pećina u Srbiji, odmah iza Lazareve pećine kod Zlota, kada je otkriveno da su jama i pećina povezane.

U istraživanju su učestvovali:

Bivak ekipa: Nemanja Milosavljević i Nikola Stevanović (PSK „Dvig“ Vladičin Han), Dragan Nešić (Zavod za zaštitu prirode Srbije) i Milena Janković (SS PK „Železničar“ Niš) - oko 55 sati provedenih u objektu.

Transportna ekipa I: Zoran Đokić Beca i Minja Vučković (PSK „Dvig“ Vladičin Han), Uroš Veličković (PD „Morič“ Vlasotince), Nebojša Petrović - Trša (Direkcija za izgraadnju grada Niša).

Transportna ekipa II: Slobodan Đorđević, (PK „Železničar“ Aleksinac) i Uroš Stojiljković (PSK „Dvig“ Vladičin Han), Ivana Nedeljković (PK „Naisus“ Niš). Raspremanje Kravljanske jame: Dragan Kostadinović (SS PK „Železničar“ Niš) i Dragan Nešić.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Sloba

    13:02 // 18. 8. 2017.

    I sta sad ostace narednih 100 godina kao najduza u Srbiji kao niska banja i ostale znamenitosti grada Nisa.

  • Јужнопругаш

    14:56 // 17. 8. 2017.

    Браво!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: