Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:39, 22. 2. 2018.

| Društvo

Vođa sindikalista “Gorice” dobio otkaz

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Rade Rašović
Otkaz tumači kao pokušaj da ga "sklone"; foto: B. R.

Nakon što mu je pre dva meseca uručena opomena, glavni poverenik Sindikata “Gorice” Rade Rašović dobio je otkaz. Kaže da su time hteli da ga “sklone” iz preduzeća, jer je ukazivao na zloupotrebe za koje tvrdi da ima dokaze, dok direktor Igor Novaković pojašnjava da je Rašović otkaz dobio, jer nije poštovao zakone i najavio je da će protiv njega podneti i krivičnu prijavu.

Obrazloženje koje je dobio od direktora pre dva meseca, kada je dobio opomenu pred otkaz, sada je samo “dokićeno” kaže Rašović, te mu se ponovo zamera što je kao predstavnik sindikalista iznosio u javnost malverzacije o preduzeću u kome radi.

Pokušali su da mi uruče otkaz, ali sam ja odbio da potpišem, tražio sam da mi pošalju poštom. Svakako sam dobio otkaz. Možda će sutra moje kolege, tako su mi rekli, ako se dogovorimo, da niko sutra ne izađe da radi - najavljuje Rašović.

Otkaz tumači kao pokušaj da bude “sklonjen” iz preduzeća koje je već mesecima u finansijskim problemima, za koje Rašović tvrdi da su nastali zbog brojnih zloupotreba u Gorici.

Zbog toga što je ostao bez posla obratio se Asocijaciji slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS), čiji je predstavnik u Gorici, a kaže da ima njihovu podršku za dalju “borbu za pravdu”.

Zašto do sad nisu podneli krivičnu prijavu protiv mene kad pričam laži, zašto Grad nije podneo krivičnu prijavu ili Igor Novaković? Zato što svi znaju da imam dokaze za sve što pričam. Primakao im se za zatvor verujte, tako da moraju da urade šta god samo da me sklone, iako ovo nije po Zakonu, jer sam ja glavni poverenik Sindikata - pojašnjava Rašović.


Novaković: Osim otkaza podnećemo i krivičnu prijavu

Direktor Gorice Igor Novaković kaže da je Rašović dobio otkaz, jer nije poštovao nekoliko zakona, a pre svega zato što je “iznosio neistine u javnost, manipulisao, narušavao radnu disciplinu i kolegijalne odnose i time naneo štetu ugledu i radu preduzeća”.

Njegovo ponašanje je takvo da ne može da nastavi rad kod poslodavca, to je tačno citiran stav Zakona o radu koji kaže da kada se radnik ponaša na takav način stiču se uslovi da ne može da nastavi rad kod poslodavca. Takođe je prekršio i Krivični zakon, gde se kaže da je iznošenje neistina i zbunjivanje javnosti preko sredstava javnog informisanja krivično delo za šta će biti pokrenuta krivična prijava - objašnjava Novaković.

Iako je Rašović predstavnik sindikalista i uzbunjivač, ali i pored toga što je Sindikat dobio obećanje od Grada da "ni prema jednom radniku koji je bio u štrajku u proteklom periodu neće biti preduzimane nikakve mere odmazde", direktor kaže da je nakon opomene pred otkaz koja mu je uručena pre dva meseca, nastavio da krši zakone, te je otkaz bio neizbežan.

Protiv njega će, kako kaže, biti podneta i krivična prijava, a iako Rašović može da se žali na to, Novaković ističe da “na njegovu žalost sve što je radio je dokumentovano u pisanim i elektronskim medijima”. Iako su posle opomene dugo razmišljali da li da ga otpuste, dodaje, to je bilo neizbežno jer je stvorio lošu atmosferu i međuljudske odnose u Gorici.

Podsetimo, radnici Gorice, predvođeni Rašovićem su 40 dana svakodnevno štrajkovali na Novom groblju u Nišu, tražeći redovne plate, ali i da se objavi izveštaj o radu preduzeća u kome su opisane zloupotrebe koje su dovele do lošeg stanja u ovom preduzeću. Štrajk su prekinuli, jer im je Grad obećao da će ispuniti njihove zahteve, a tada im je obećano da ni prema jednom radniku koji je bio u štrajku u proteklom periodu neće biti preduzimane nikakve mere odmazde.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • bojan

    09:02 // 24. 2. 2018.

    Klasicna diktatura robivlasnickog zakona na celu sa direktorima kojima je omogulia vlast da se ponasaju kao despoti.Bruka za drzavu,banana drzavu.

  • Оскар Питагор

    12:41 // 23. 2. 2018.

    https://www.youtube.com/watch?v=vyAn5D1CDwo

  • boba

    11:33 // 23. 2. 2018.

    Ne brinite za sindikaliste.Oni uvek rade za nekoga,i sebe.Sramota za slike iz mrtvacnice. Postujte , postenjaci malo i gradjane.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: