Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:11, 8. 9. 2020.

| Ekonomija

Nema dogovora o povećanju minimalca, ukoliko ga ne bude za nedelju dana, preseći će - Vučić

Autor:M. ZirojevićIzvor:Južne vesti
leoni
Koliki će biti minimalac?; Foto: Lj. M.

Kompromisa između sindikata i poslodavaca danas nije bilo, pregovori su završeni bez rešenja, pa minimalac ostaje isti, iako sindikati traže 37.000 dinara, a poslodavci nude povećanje do 6%. Iz Unije poslodavaca kažu da se pregovori nastavljaju 14. septembra i ukoliko i tada ne bude dogovora, odluku će doneti predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Aktuelni minimalac je oko 30.000 dinara mesečno, sindikati su ostali pri svom zahtevu da minimalna cena rada bude 37.000 dinara, a kako navode iz Unije poslodavaca oni smatraju da uslova za povećanje nema i da je pandemija ozbiljno ugrozila poslovanje preduzeća u Srbiji.

Kompromis između dve suprostavljene strane ponudili su iz Ministarstva privrede i predložili povećanje minimalne cene rada u rasponu od 4 do 6%.

Poslodavci pristaju na to, ali ako dobiju olakšice od države.

Unija poslodavaca Srbije izražava i dalje spremnost na srednje rešenje, po kome bi bila povećana minimalna cena rada u iznosu ne većem od 6%, ali uz uslov da se istovremeno usvoji paket mera koji bi smanjio troškove poslovanja. U te mere spada pre svega smanjenje poreza i doprinosa za najmanje 1%, povećanje neoporezivog dela dohotka, kao i ukidanje parafiskalnih nameta koji predstavljaju veliki trošak za preduzeće - saopštavaju iz Unije.

A ako se ne dogovore sledećeg ponedeljka, iz Unije kažu - preseči će Vučić.

Razgovori o minimalcu biće nastavljeni 14. septembra na sednici Socijalno-ekonomskog saveta. Ukoliko i tom prilikom ne bude dogovora, odluku će doneti predsednik Republike - saopštavaju.

Tako će predsednik Vučić posle ekonomskih dogovora sa Kosovom, ambasade u Jerusalimu i 5g mreže, rešavati i pitanje minimalca.

Podsetimo, Vlada Srbije, nadležna za ovakve probleme, još nije formirana iako sve parlamentarne stranke žele da budu deo nje.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • sergio

    08:48 // 9. 9. 2020.

    Minimalac ce biti 31700 rsd.

  • Milan

    22:15 // 8. 9. 2020.

    Oko 60 posto su davanja drzavi na platu koju prima radnik. Ovo povecanje minimalca vredi za drzavne firme. Privatnike ce samo da teraju da jos vise zaposljavaju radnike na crno, radnici koj rade kod privatnika i dalje ce da rade za ispod minimalac, unistice jos par procenata malih privrednika koj jedva opstaju. Treba da se poveca plata ali treba za isti procenat da se smanje i porezi i doprinosi

  • Sasa

    21:55 // 8. 9. 2020.

    Poslodavac koji nije u stanju da poveca radniku platu jednom godisnje za 7000 din treba da zatarabi firmu i dodje da mota kablove u Leoni, Yuri, Aptivu...
    Sramota...

    • Dzamutka

      00:47 // 10. 9. 2020.

      Vuciceve sluge i slepe poslusnike ne teras da motaju kablove, zar ne ?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: