Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:10, 28. 2. 2020.

| Politika

Naprednjaci dele televizore i drva, stručnjaci kažu indirektna kupovina glasova

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti
poklon
Poklon od para članova ili kupovina glasova? foto: printscreen

Poverenik niškog odbora SNS Zvezdan Milovanović se pohvalio da je jednoj Nišlijki na njen zahtev kupio televizor, a Nišliji ogrevno drvo. Iako poverenik piše da je pomoć sugrađanima obezbeđena donacijama članova stranke, stručnjaci podsećaju da je humanitarni rad zabranjen političkim organizacijama, kao i da ovakvi potezi mogu da se tumače kao indirektna kupovina glasova pred izbore.

Milovanović i šef Službe za informisanje niškog SNS Vladica Maričić uručili su televizor Nišlijki koja je, kako piše na zvaničnom Fejsbuk profilu povernika, tražila pomoć.

Svojim pojedinačnim prilozima, članovi SNS nabavili su televizor Nišlijki koja se nedavno obratila za pomoć - pohvalio se poverenik.

On je jednom sugrađaninu poklonio drva za ogrev koja su takođe, kako piše, kupljena pojedinačnim prilozima stranke.

Međutim, kako kaže Pavle Dimitrijević iz organizacije CRTA koja prati izborne procese u Srbiji, stranke po zakonu ne smeju da se bave humanitarnim radom, ali je, primećuje ovaj pravnik, organizovanje različitih stranačkih humanitarnih aktivnosti je prisutno u gotovo svakom izbornom procesu.

Stranke, međutim, ova pravila efikasno izbegavaju upravo time što se kao učesnici ovih humanitarnih akcija predstavljaju članovi stranaka kao pojedinci koji su se spontano okupili i sakupili sredstva za humanitarnu pomoć. U konkretno navedenim primerima se jasno komunicira da je pomoć obezbeđena zahvaljujući prilozima članova stranke, kao i da su se sami članovi organizovali - priča Dimitrijević.

Ipak, i ovaj način “pomoći” sugrađanima, Dimitrijević ocenjuje kao indirektnu kupovinu glasova pred izbore.

Stranke se po zakonu ne bave humanitarnim radom, pa se onda postavlja pitanje zbog čega bi delili pomoć i podršku ako ne u zamenu za glas ili podršku. Razvija se, dakle, koruptivno očekivanje (“nešto sam ti dao, sada ti daj meni…”) i bez obzira što ovakve situacije zakon ne sankcioniše, one jesu vrsta indirektne kupovine glasova - zaključuje Dimitrijević.

Pored ovih aktivnosti, naprednjaci na jugu Srbije, ali i članovi drugi stranaka, pre svega, na vlasti često organizuju akcije podele pomoći ugroženim građanima iako im zakon to ne dozvoljava.

zvezdan Koliko glasova se dobija za cepanje drva?; foto: printscreen

Osim paketa sa namirnicama i hranom, donira se i garderoba, sredstva za ličnu higijenu i školski pribor, a lider leskovačkih naprednjaka Goran Cvetanović je na pijaci delio sadnice, a već pomenuti Milovanović je Nišijama i cepao drva po kućama.

Ovakvi primeri mogu se prijaviti, kako je Dimitrijević ranije pojašnjavao, Agenciji za borbu protiv korupcije koja, poslednjim izmenama zakona, ima 5 dana da reaguje na prijavu i eventualno preporuči sankciju za one koji se bave ovim nelegalnim aktivnostima u kampanji.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Prolece

    23:30 // 3. 3. 2020.

    Ali DRVA ZA OGREV marta meseca...??? ;)))))
    Sto mu preteklo od zimus pa da se ne baci.
    I kome..?

  • Tanos

    00:28 // 3. 3. 2020.

    Losa iskustva i mucan zivot naprave coveka na robijasa kriminalca, a ovim nakazama koje su na funijama koji svaki dan imaju sta da zderu pravi ih na pohlepne ale imaju bre alo po 4,5 radna mesta
    npr direktor fabrike Johanson Electric ima platu oko 1.000.000 plus je i clan SNS/a
    strasno kako zivimo koja nam je svrha ovog mucnje i gledanja nepravde

  • Ex faca

    23:22 // 28. 2. 2020.

    Napredna gospodo, s obzirom da će najverovatnije biti ukinute takse Kosova na robu iz Srbije, što ne zakažete završni miting u predizbornoj kampanji u srce Srbije, Prištini. Tu pokažite hrabrost i humanost. Al muljo, nema se cojones za to. Šilji kolac na onoga na koga možeš.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: