Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:30, 11. 4. 2024.

| Politika

Niška opozicija potpisala protokol o nesaradnji sa SNS - "ideologije u stranu"

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
op 2
Odazvali se svi osim Dragana Milića; foto: JV / Tamara Radovanović

Opozicioni političari u Nišu potpisali su protokol o nesaradnji sa naprednjacima i njihovim koalicionim partnerima tokom i nakon lokalnih izbora u tom gradu. Prazna je bila samo stolica namenjena Draganu Miliću, koji se jedini nije odazvao od svih koji su bili pozvani. Da li će niška opozicija nastupiti u vidu jedinstvenog fronta - još nisu odlučili.

op 3 foto: JV / Tamara RadovanovićProtokol su potpisali Stranka slobode i pravde, Dveri, Narodni pokret Srbije, Zeleno-levi front, SRCE, Zajedno, Pokret slobodnih građana, Narodna stranka, Novo lice Srbije - “Niš, moj grad”, POKS, “Volim Niš - Niš se pita”, Dosta je bilo, “Niš, moj grad” - Novi DSS, Demokratska stranka, Socijaldemokratska stranka, kao i aktivisti Danijel Dašić i Miloš Bošković.

Razlog je, kaže inicijatorka Tamara Milenković Kerković iz Dveri, to što je do sada bilo mnogih “preletača” koji su se nakon izbora pripajali SNS-u.

Veruje da je potpisivanje “impuls” ka ukrupnjavanju niške opozicione scene pred lokalne izbore i da je za sada neophodno skloniti ideologiju u stranu.

Jedina ideologija opozicije sada treba da bude dobrobit Nišlija. Ideološke razlike na lokalu nemaju značaj kakav imaju na republici - kaže Milenković Kerković.

Pozivu su se odazvali i dokument potpisali svi pozvani, osim Grupe građana “Dr Dragan Milić”. Milić je rekao da to neće uraditi jer ni opozicija nije prihvatila njegov predlog da potpiše departizaciju.

Milenković Kerković tvrdi da je spremna da potpiše i taj dokument, ali da to treba da bude posebna inicijativa i poručuje da je poziv Miliću i dalje otvoren.

I Nebojša Bogdanović iz Narodne stranke smatra da nema razloga da se potpisivanje jednog dokumenta uslovi potpisivanjem drugog.

Žao mi je što ovde nisu svi iz opozicionih stranaka koji su se tako deklarisali. Ovo je krucijalni zahtev opozicije i svaki naredni mogao bi se naknadno potpisati. Treba da tragamo za nečim što se spaja. Ne možemo da se složimo oko svega. Da je tako, svi bismo bili u jednoj stranci - zaključuje on.

op 1 foto: JV / Tamara Radovanović“Koga nema, bez njega se može” - kaže Đorđe Stanković iz Narodnog pokreta Srbije kao odgovor na to što se nisu svi pojavili.

Naš zadatak jeste referendumska atmosfera, da kažemo jasno šta predstavljamo i protiv čega se borimo. SNS uveliko radi kampanju i moramo i mi da je pokrenemo. Molim vas da se što više angažujemo i da svako u svom domenu bude glas slobode, a istovremeno da se vidi da postojimo i da imamo snagu da vodimo ovaj grad bolje nego SNS. Mislim da postoji šansa za još širi i jači front - poručuje Stanković.

Jelena Milošević iz Stranke slobode i pravde zamolila je kolege iz opozicije da njihove zajedničke aktivnosti ne stanu potpisivanjem protokola, poručila im da su u Nišu velike šanse da opozicija pobedi i da daju sve od sebe da se tom gradu ne dese “arene” kao Beogradu.

I Milojica Nedić iz POKS-a smatra da je važno da potpisivanje protokola ne bude završetak zajedničkih aktivnosti niške opozicije, dok Aleksandar Višnjić iz Novog lica Srbije pokreće pitanje načina izlaska na lokalne izbore - veruje da na njih opozicija treba ili da izađe udruženo ili da ih zajednički bojkotuje.

“Mi smo poslednji mohikanci i ako neko od nas izda, možemo da ugasimo svetlo” - poručuje kolegama Slaviša Dinić iz stranke Zajedno.

Mislim da je ovo odlična ideja da se neke stvari isteraju na čistac. Treba i sutra da se pogledamo u oči - navodi Dinić.

Srbobran Branković iz Demokratske stranke kaže da treba stvoriti atmosferu referendumskog tipa - ili vlast ili opozicija, a Dragan Jovanović iz Udruženja “Volim Niš - Niš se pita” dodaje da bi grupa trebalo i da se proširi.

op 4 foto: JV / Tamara RadovanovićSličan predlog ima i Andrej Mitić iz Dveri i Udruženja “Nišlije da se pitaju”, koji poziva da im se pridruže sve građanske inicijative i organizacije, istaknuti pojedinci, intelektualni front, akademija i svi građani.

Miodrag Stanković iz koalicije “Niš, moj grad” - Novi DSS nada se da će uskoro biti sastanak opozicije u vezi sa samim izlaskom na izbore, bilo u vidu jedne ili više kolona, a Slađana Miletić iz te koalicije navodi da su oni već potpisali nesaradnju sa SNS-om, SPS-om i Zavetnicima.

Protokol su potpisali i Branislav Jovanović, koji ističe da “Niš, moj grad” nikada nije sarađivao sa vlašću, kao i Dragoslav Ćirković, koji kaže da je potpisivanje protokola prilika da se oni koji bi sutradan prešli “na drugu stranu” na vreme zaustave.

Dokumenti za preuzimanje

  1. Protokol o nesaradnji opozicije sa SNS-om (preuzmi) - 19.32 KB
Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Decak

    22:44 // 13. 4. 2024.

    Predsednik republike je majstor za stvaranje laznih opozicionara. Za vreme izborne kampanje, lazni opozicionari su glasniji i bezobrazniji od prave opozicije. Svojim skandalima i ekscesima oni slabe i diskredituju pravu opoziciju.
    Pred same izbore oni pristaju uz vlast

  • Najteže je raditi sa ljudima i za ljude

    22:03 // 12. 4. 2024.

    jer im je najteže ugoditi. Nikad srećni, nikad zadovoljni, uvek podozrivi i puni sumnje. Ne valja ono što je, ne valja što je bilo a stalno se pitaju šta će biti. Sami sebe pokopavaju tezama. Pa, ljudi, da bi nešto bilo bolje, onda ovo sadašnje treba da se menja. To je logika, zar ne? Homosapiensi ste, rođenjem je posedujete. Samo još da se ujedinite i oformite kolektivnu svest. I to je sve

  • Smuk II

    20:46 // 12. 4. 2024.

    Svi koji su protiv opozicionih kandidata a protiv SNS-ovaca , neka pridju opoziciji i neka krenu u akciju za dobro svih nas ! Verujem da bi bili primljeni i dočekani oberučke od strane opozicionih veterana mâ koliko ovo optimistički napisano.
    Da nisam ispisnik Banetov , Ćirkov i ja bih pristupio ... ovako,mogu samo da im se divim na volji i želji da pomognu narodu... koji sve zna a sedi i čeka.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: