Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:30, 22. 4. 2023.

| Politika

Niška opozicija traži besplatne udžbenike za svu decu

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
knjige, alek kavcic
Stanković i Milenković-Kerković imaju slične zahteve; foto: S. V.

Odbornik niške Skupštine Miodrag Stanković zahteva od Grada da pare iz budžeta koje troši na kazne preusmeri na besplatne udžbenike i vrtiće. Sličan zahtev imala je i narodni poslanik Tamara Milenković-Kerković, koja je u Narodnoj skupštini tražila da se obezbede besplatni udžbenici za svu decu, ali je taj zahtev vladajuća većina odbila.

miodrag stankovic Niški odbornik smatra da novac predviđen za kazne treba preusmeriti na udžbenike; foto: S.V. Grad Niš godišnje plaća ogromne iznose po osnovu naknade štete, dugova, ujeda pasa i mačaka, a taj iznos kako navodi Miodrag Stanković iz koalicije “Niš moj grad” iznosi oko 260 miliona dinara. Kako on kaže, rešenje bi bila izgradnja azila, tako bi se novac predviđen za kazne preusmerio na bitnije stvari.

Rešenje za to se krije u izgradnji azila za pse i mačke lutalice u Nišu, koja bi koštala, po proceni nadležnih, oko 200 miliona dinara, ali aktuelna vlast već godinama unazad to izbegava da stavi na dnevni red. Sve to govori da su Gradske uprave jako loše organizovane i da novac koji se koristi za naknadu šteta može mnogo drugačije da se koristi. Tražio sam da se obezbedi 232 miliona dinara za kupovinu besplatnih udžbenika osnovcima, a toliko novca odlazi na kazne svake godine - istakao je Stanković.

Tamara Milenković Kerković Narodni poslanik smatra da udžbenici treba da se finansiraju iz bužeta; foto: Pokret Dveri Predlog za izmenu Zakona o udžbenicima u kom se predviđaju besplatni udžbenici za sve osnovce i srednjoškolce u Srbiji, pre sedam meseci predala je poslanička grupa Dveri - Patriotski blok, ali je on odbijen. Narodni poslanik Tamara Milenković-Kerković smatra da udžbenici treba da se finansiraju iz bužeta i da umesto stranih izdavača štampu, izradu i distribuciju udžbenika treba da obavlja samo javno preduzeće, pa bi i profit ostajao državi.

Motiv ovog predloga o besplatnim udžbenicima za svu decu u Srbiji bio je ukidanje još jedne velike nepravde - da osiromašeni roditelji u Srbiji uzimaju skupe kredite da bi za svoje đake kupili udžbenike. Treća velika nepravda koju su obe izmene trebale da ukinu je da u Srbiji više ne smeju postojati deca prvog i drugog reda. Velika je nepravda da deca iz Beograda dobiju i besplatne udžbenike, užinu i vrtiće, dok deca iz unutrašnjosti ništa od toga nemaju. Po čemu su deca iz Beograda i opština koje imaju sredstva za kupovinu udžbenika bolja od dece sa siromašnog juga Srbije koji se demografski najbrže prazni - rekla je Milenković-Kerković.

Dodaje da odbijanjem predloga da se u Skupštini raspravlja o besplatnim udžbenicima, vladajuća večina odbila da građanima Srbije i deci Srbije obezbedi ekonomsku zaštitu.

Kompletno saopštenje Dveri možete pročitati u dokumentu na kraju teksta.

Dokumenti za preuzimanje

  1. Dveri saopštenje (preuzmi) - 18.16 KB
Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Izbori

    20:34 // 23. 4. 2023.

    Besplatno,...zakasnili ste...sedmi razred plus četvrti razred jednako 32000.Naravno Herioglif ,na rate..svake godine ista priča,a besplatnih udžbenika samo u BG.

  • Milan

    23:35 // 22. 4. 2023.

    Nisu samo ujedi pasa i mačaka lutalica ono što spada u kazne. Malo loše prenešeno saopštenje. Poenta je važna, a to je da deca u Nišu nisu manje vredna od dece iz Beograda, gde je sve besplatno, i pored toga što je tamo duplo jači standard, po platama (ne cenama). Podrška!

  • Decak

    19:30 // 22. 4. 2023.

    Pomenuo bih “Fondaciju Alek Kavcic” koja izdaje besplatne udzbenike. Ti udzbenici su od posebnog znacaja za nasu decu koja zive rasuta po svetu, ili u malim mestima Srbije. Kad bi nasa vlast, umesto u "nacionalni stadion", ulozila novac u pojacanje internet mreze u Srbiji, onlajn udzbenici bi bili dostupni i u najudaljenijim krajevima.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: