Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:28, 9. 2. 2022.

| Politika

Pred sudom zbog objava na Tviteru i lokalna liderka SSP-a, tvrdi da nije organizovala protest u Nišu

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
Prekršajni sud Niš
Pre nje saslušan i predsednik niškog odbora Narodne stranke; foto: T. R.

Predsednica niškog ogranka SSP-a Jelena Milošević saslušana je u Prekršajnom sudu zbog sumnje da je jedan od organizatora ekološkog protesta koji je u Nišu održan 4. decembra, a koji nije prijavljen policiji. Izjasnila se da nije organizator i poručila da je reč o političkom pritisku, a odbrana predložila saslušanje policijskog službenika koji je podneo prijavu.

Kao dokaz da je pozivala građane da dođu na protest navedene su objave koje je predsednica Gradskog odbora Stranke slobode i pravde delila preko društvenih mreža.

Međutim, ona kaže da je i sama za okupljanje saznala preko objava prijatelja na mrežama i preko medija, kao i da ne zna da li ga je uopšte neko organizovao i ko.

Nisam kriva i nisam organizovala okupljanja, niti sam pozivala na protest, već sam delila na Tviteru i Fejsbuku informacije o tome, kao i mediji i hiljade drugih građana. Nijedno lice ne mogu da povežem sa samom organizacijom - tvrdi Milošević.

Jelena Milo[evi' SSP Milošević tvrdi da nije organizator; foto: T. R.Smatra da su prekršajni nalozi i prijave pokušaj vlasti da uplaši one koji misle drugačije i spreči da građani opet izađu na ulice.

Njena braniteljka Mirjana Nedeljkov kaže da je sigurna da prekršaja nema jer, objašnjava, da bi neko bio organizator protesta mora da ispuni tri uslova - da poziva ljude, da priprema skup i da ga zaista organizuje.

Odbrana je predložila da bude saslušan policijski službenik koji je podneo prijavu i objasni kako je utvrdio da je Milošević među organizatorima skupa i da je uopšte bila tamo, jer ona tvrdi da nije ni legitimisana.

Volela bih da se izvesni major Petrović koji ganja nas iz opozicije pojavi ovde, da se pogledamo s njim i da ga pitamo kako zna ko smo ako nas niko nije legitimisao i kojim je tačno metodama utvrdio da se nalazimo na protestu i da smo organizatori - poručuje Milošević.

Prekršajni sud je pre nešto više od nedelju dana stavio van snage prekršajni nalog zbog kretanja po kolovozu protiv Jelene Milošević, a kao razlog navedeno je to što policija nije u roku dopunila nalog.

Kad je moj advokat za prethodnu prijavu izvršio uvid, u predmetu stoje prijateljske veze kao jedan od dokaza. Da li su oni indirektno priznali da su nas pratili bez naloga - pita Milošević.

Prekršajnom sudu u Nišu, kako je ranije saopšteno, stiglo je 20 zahteva policije za pokretanje prekršajnog postupka zbog kršenja Zakona o javnom okupljanju.

protest niš Više učesnika protesta tvrdi da nije legitimisano, a stigle im prijave i nalozi; foto: T. T. Za taj prekšaj predviđena je kazna od 100.000 do 150.000 dinara, a takvi zahtevi podneti su protiv 19 Nišlija i jednog Aleksinčanina.

Među njima je i predsednik lokalnog odbora Narodne stranke u Nišu Đorđe Stanković, u čijem zahtevu za pokretanje postupka takođe piše da su slike koje je objavljivao na Tviteru dokaz da je pozivao ljude na proteste.

On je saslušan 27. januara, a njegovi branioci takođe su zatražili da bude saslušan i službenik koji je podneo prijavu, ali i svedoci koji će reći da li ih je Stanković pozvao na skup, kao i da u Sudu pogledaju snimke iz medija gde je izjavljivao da nije organizator.

Podsetimo, učesnici skupa traže objašnjenje o tome kako je policija identifikovala građane na protestima u Nišu i da li je to činila nezakonito, pošto su prijave stizale i onima koji nisu legitimisani.

Policajac koji je od novinarke Južnih vesti tražio da fotografiše njena lična dokumenta rekao je da on i kolege znaju da rade nezakonito.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Posetilac

    07:57 // 10. 2. 2022.

    Vazno je da su zgradu unutra sredili kao da je sud u Strazburu. Preselite tu i Osnovni, Visi i Privredni sud. Ima dovoljno mesta u celoj zgradi. Onda bi sudovi bili na jednom mestu. Jeste da nema mnogo mesta za izlaske u toku radnog vremena, ali i ti bi se vremenom sredilo.

  • Seljak iz Mezgraje

    18:29 // 9. 2. 2022.

    Renovirajte ovu inače prelepu zgradu.
    Zar ne vidite da je fasada otpala?

  • cccc

    17:36 // 9. 2. 2022.

    Nasta lici fasada ovog suda, prava slika I prilika naseg pravosudja.....

    • niszvezda

      20:57 // 9. 2. 2022.

      Zgrada je zapravo kasarna, stara inžinjerijska F. Kljajić na Bubnju... A, fasada je u takvom stanju jer nisu stigli da je završe...pošto su brže bolje hteli da isele PS iz zgrade ureda...s obzirom da ista ima malo bolju lokaciju i mnogo veću cenu...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: