Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Preševo

 • Marihuana na polici iznad sedista foto Uprava carina

  Carinici kod Preševa zaplenili preko 2 kilograma marihuane

  Na graničnom prelazu Preševo u autobusu skopske registracije, carinici su pronašli i zaplenili 2.249 g marihuane, a sumnja se da droga pripada putniku iz Prištine koji je kod sebe imao lažne putne isprave.

  detaljnije
 • preduzetnistvo

  Projekat razvoja privatog sektora iznedrio nove preduzetnike na jugu Srbije

  Osim para i opreme, za šta su mogli da apliciraju, preduzetnici sa juga ocenili su da je značaj Projekta podrške razvoju privatnog sektora, i taj što su kroz različite sajmove i predavanja, upoznali ljude, ali i naučili kako napisati i na pravi način realizovati biznis plan.

  detaljnije
 • vakcina foto aleksandar kostic

  Raste broj obolelih od malih boginja u Pčinjskom okrugu

  Prema podacima Zavoda za javno zdravlje u Vranju, broj obolelih od malih boginja u Pčinjskom okrugu je u porastu. Od potvrđenih 88, čak 58 je iz Surdulice, a među obolelima je i 7 zdravstvenih radnika.

  detaljnije
 • policija foto aleksandar kostic

  Domar u Preševu osumnjičen za obljubu učenice

  Zbog sumnje da je od maja prošle godine najpre stupio u emotivnu vezu, a potom u decembru i obljubio 13-godišnju učenicu, policija je uhapsila domara Osnovne škole "Zejnel Ajdini" iz okoline Preševa.

  detaljnije
 • cigarete

  Sprečeno krijumčarenje cigareta na granici sa Makedonijom

  Carinici su zaplenili 30 boksova cigareta marke “Boss” sakrivenih u šupljini kamiona, navode iz Uprave carina. Krijumčari su uhvaćeni na graničnom prelazu Preševo, na ulazu u Srbiju, 29. januara, dodaju iz Carine.

  detaljnije
 • Opština Preševo foto i.m.

  Srpska lista prešla cenzus u Preševu

  Nakon ponovljenih izbora na jednom biračkom mestu, nezvanični rezultati pokazuju da se Srbi, nakon dužeg vremena, vraćaju u lokalni parlament gde bi trebalo da imaju 2 odbornika. Alternativa za promene čiji je lider Šćiprim Arifi odnela je pobedu na lokalnim izborima i imaće 15 odborničkih mandata.

  detaljnije
 • Zavod za javno zdravlje Vranje foto i.m

  Epidemija malih boginja proglašena u Surdulici i Bujanovcu

  Od zasad 54 obolelih od malih boginja u 4 opštine Pčinjskog okruga, čak 40 ih je u Surdulici, u Bujanovcu 7 i u te dve opštine je proglašena epidemija. U Preševu je virus potvrđen kod 4, a u Vranju kod 3 osobe, dok u ostalim opštinama ovog okruga nema registrovanih sa virusom malih boginja.

  detaljnije
 • Opština Preševo foto i.m.

  Izbori u Preševu se ponavljaju samo na jednom biračkom mestu

  Iako je u više navrata najavljivano da će se glasanje ponoviti na više izbornih mesta, odlukom Upravnog suda vanredni lokalni izbori u Preševu biće ponovljeni u nedelju, 28. januara, samo na biračkom mestu broj 5 u centru grada, gde je zbog nepravilnosti na dan izbora prekinuto glasanje.

  detaljnije
 • Preševo foto i.m.

  Ponavljanje lokalnih izbora u Preševu na 6 biračkih mesta

  Nakon što je zbog brojnih nepravilnosti poništeno glasanje na 6 od ukupno 38 biračkih mesta na nedavno održanim lokalnim izborima u Preševu, oko 8.000 građana sa pravom glasa, koliko je upisano na tim biračkim mestima, ponovo će moći da glasaju 21. januara od 7 do 20 sati za svoje predstavnike u lokalnom parlamentu.

  detaljnije
 • Izbeglice foto Udruženje BEZ GRANICA

  Umetnici i sportisti među izbeglicama u Srbiji čekaju svoju novu šansu

  Da izbeglice koje su poslednjih godina prošle kroz našu zemlju, a neki se još nalaze u centrima na jugu Srbije, nisu samo broj, već ljudi koji iza sebe imaju živote, profesije i karijere, potvrđuje priča jedne volonterke koja je bila u prilici da neke od njih bolje upozna i čuje njihove priče. Među njima su vrhunski sportisti, nastavnici i umetnici i svi oni čekaju svoju novu šansu.

  detaljnije
 • paketici foto aleksandar kostic

  Deca migranata dobila novogodišnje paketiće

  Oko 400 paketića, zahvaljujući donatorima i Udruženju "Bez granica", podeljeno je deci migranata koja su smeštena u centrima u Preševu, Bujanovcu i Vranju. Pored njih, novogodišnje paketiće ovog Udruženja dobili su i njihovi vršnjaci u školi u Preševu.

  (5) detaljnije
 • izbori glasanje foto aleksandar kostic juzne vesti

  Srbi ipak prešli cenzus u Preševu

  Iako je prema prvim rezultatima vanrednih lokalnih izbora u Preševu koalicija 6 srpskih stranaka ostala ispod cenzusa, Opštinska izborna komisija saopštila je preliminarne rezultate po kojima će Srbi ipak ući u lokalni parlament. Izbori se ponavljaju na 6 biračkih mesta, ali to, kažu upućeni, neće bitno uticati na već osvojene mandate.

  (6) detaljnije
 • Opština Preševo foto i.m.

  Poništeni izbori na 6 biračkih mesta u Preševu

  Prekobrojni listići u glasačkim kutijama, nepopunjene potvrde za glasanje van biračkog mesta i nesuglasice među članovima jednog biračkog odbora, razlog su što će na 6, od 38 biračkih mesta u Preševu, izbori biti ponovljeni.

  detaljnije
 • Skupstina opstine Presevo zgrada foto i.m.

  Srpska lista ispod cenzusa, Arifi pobedio u Preševu

  Na vanrednim lokalnim izborima u Preševu, prema prvim podacima, pobedila je Alternativa za promene doskorašnjeg predsednika Opštine Šćiprima Arifija. Ukupna izlaznost bila je 47,58 %, a koalicija 6 srpskih stranaka ostala je ispod cenzusa. Izbori se ponavljaju na jednom biračkom mestu.

  (2) detaljnije
 • izbori foto aleksandar kostic

  Još nema rezultata izbora iz Preševa, glasalo se i posle 20 sati

  Zbog redova birača koji su se stvorili na nekoliko biračkih mesta u Preševu, glasanje je nastavljeno i posle 20 sati. Preliminarnih rezultata iz te opštine još nema, a Alternativa za promene doskorašnjeg predsednika Šćiprima Arifija već slavi pobedu.

  detaljnije
 • Opština Preševo foto i.m.

  Incident na jednom biračkom mestu u Preševu

  Glasanje na vanrednim lokalnim izborima u Preševu prekinuto je danas oko 14 sati na biračkom mestu broj 5 u samoj zgradi Skupštine, nakon što je polovina članova biračkog odbora zbog nesuglasica napustila biračko mesto. Na ostalim biračkim mestima zasad bez problema.

  detaljnije
 • Skupstina opstine Presevo zgrada foto i.m.

  Preševljani u nedelju biraju lokalnu vlast

  Za mandate u lokalnoj Skupštini na vanrednim lokalnim izborima u Preševu u nedelju 24. decembra, boriće se sedam albanskih i jedna srpska lista na kojoj će zajedno biti kandidati SNS, SPS, SRS, PUPS, JS i PS, dok izbore bojkotuju Demokratska stranka i Nova Srbija. Biračka mesta za oko 38.000 građana sa pravom glasa otvaraju se u 7, a zatvaraju u 20 sati.

  detaljnije
 • Miloš Bošković Dosta je bilo

  Nacionalisti pretili Milošu Boškoviću

  Nakon što je administratorima Fejsbuk stranice Južnih vesti ukazao na govor mržnje u komentarima na tekst o migrantima iz Preševa, narodnom poslaniku Dosta je bilo iz Niša upućene su ozbiljne pretnje.

  (4) detaljnije
 • Krv Preševo foto i.m.

  Zaposleni i migranti u Preševu zajedno daju krv

  Pored radnika Centra za migrante i raznih nevladinih organizacija, u akciji dobrovoljnog davanja krvi simboličnog naziva "Krv nam je svima ista" učestvovali su i migranti koji su privremeno smešteni u Preševu. Do kraja današnje akcije očekuje se da bude prikupljeno oko 70 jedinica krvi.

  detaljnije
 • Preševo zgrada Opstine foto i.m.

  Srpske stranke na jednoj listi za izbore u Preševu

  Čak 7 srpskih političkih stranaka ujedinilo se u Preševu za predstojeće lokalne izbore 24. decembra kako bi posle dužeg vremena Srbi iz ove opštine dobili predstavnike u lokalnom parlamentu. Opštinksa izborna komisija do sada potvrdila dve liste, Alternative za promene Šćiprima Arifija i Demokratske partije Albanaca Ragmija Mustafe.

  detaljnije