Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Narodni muzej Prokuplje

 • spomen park

  Prokupački Muzej priprema monografiju o junacima Gvozdenog puka

  Fotografije slavnih predaka, učesnika balkanskih i Velikog rata, junaka Gvozdenog puka, kao i brojni istorijski podaci naći će se u monografiji “Gvozdeni puk u oslobodilačkim ratovima Srbije 1912 – 1918.“, koju priprema Edicija „Baština“ Narodnog muzeja Toplice u Prokuplju.

  detaljnije
 • muzej

  Prokupački Muzej otvara vrata za posetioce

  Nakon više od mesec dana od uvođenja vanrednog stanja. nadležni u prokupačkom Narodnom muzeju Toplice otvaraju vrata svoje ustanove i pozivaju građane da posete stalne postavke i izložbe koje se nalaze u Galeriji "Boža Ilić". Galerija će biti otvorena svakog radnog dana od 9 do 13 sati.

  (2) detaljnije
 • narodni muzej leskovac

  Leskovački Muzej počinje sa radom od ponedeljka, za posetioce dostupne 2 postavke

  Nakon pauze od mesec dana kada građani, zbog vanrednog stanja i virusa korone, nisu mogli da posete Narodni muzej u Leskovcu, ova ustanova kulture otvoriće vrata za posetioce u ponedeljak, 27. aprila. I posetioci i zaposleni moraju se pridržavati donetih mera za sprečavanje širenja virusa korona, a Muzej će raditi radnim danima od 12 do 16 sati.

  (3) detaljnije
 • muzej

  Promocije u prokupačkom Muzeju povodom godišnjice Topličkog ustanka

  Predstavljene knjiga "Vreme bola i ponosa“ Radmile Marjanović, "Hodočašće na Krf“ kustosa Srpske kuće na Krfu Ljubomira Saramandića i "Toplički zbornik“, u kome se nalaze radovi sa međunarodnog naučnog skupa “Toplički ustanak 1917. godine – 100 godina kasnije" deo su aktivnosti koje prokupački Narodni muzej i Istorijski arhiv Toplice organizuju ove nedelje povodom 103. godine od Topličkog ustanka.

  detaljnije
 • gvozdeni puk

  U pripremi prva monografija o čuvenom Gvozdenom puku

  Istorijski podaci, fotografije slavnih predaka, učesnika balkanskih i Velikog rata, junaka Gvozdenog puka naći će se u monografiji “Gvozdeni puk u oslobodilačkim ratovima Srbije 1912 - 1918.“, koju priprema Edicija „Baština“ Narodnog muzeja Toplice u Prokuplju. Knjiga se priprema već 3 godine i u toku je završna faza, a iz Muzeja pozivaju sve Topličane da učestvuju u njenoj izradi tako što će doneti dokument ili slike svojih predaka iz tog perioda kako bi se i one našle u monografiji.

  detaljnije
 • muzej

  Zbirke prokupačkog Muzeja dobijaju status kulturnog dobra

  Gvozdeni puk u oslobodilačkim ratovima 1912 - 1918, Toplički ustanak 1917, Neolitsko naselje Pločnik, Utvrđenje na Hisaru, samo su neke od izdatih knjiga i zbirki prokupačkog Narodnog muzeja Toplice kojima će, uz određene predmete, ova ustanova dodeliti status kulturnog dobra, jer imaju opšti društveni interes. Od svog osnivanja 1964. godine, ovo će biti prvi put da prokupački Muzej dodeljuje ovakav status.

  detaljnije
 • muzej

  Guslarsko veče u prokupačkom Muzeju

  Guslari iz Niša, Prokuplja i Medveđe izvođenjem patriotskih, rodoljubivih, epskih i starih narodnih pesama, predstaviće se prokupačkoj publici u subotu, 25. januara od 18 sati u Narodnom muzeju Toplice na 6. druženju guslara u Prokuplju koje se ovoga puta organizuje povodom obeležavanja dve godine od osnivanja Guslarskog društva "Toplički Gvozdeni puk" i praznika Sveti Sava. Ulaz je slobodan.

  detaljnije
 • prebreza

  U prokupačkom Muzeju izložba fosilnih ostataka paleontološkog nalazišta Prebreza

  Dobro očuvani fosilni ostaci, sisara stari od 14 do 16 miliona godina, kao i praistorijske životinje i biljke koje su otkrivene u paleontološkom lokalitetu Prebreza kod Blaca, samo se deo izložbe koja je otvorena u Narodnom muzeju Toplice u Prokuplju. Zainteresovani građani moći će da je pogledaju narednih desetak dana, a ulaz za sve posetioce je besplatan.

  detaljnije
 • muzej

  Prokuplje domaćin međunarodnog skupa istoričara o zločinima bugarske vojske

  Povodom 75 godina od oslobođenja Prokuplja u Drugom svetskom ratu, Narodni muzej Toplice od 29. novembra do 1. decembra organizuje naučni skup na temu "Ratni zločini bugarske vojske na jugu Srbije“. Ovo je treći naučni skup na ovu temu, a okupiće znamenite istoričare iz Niša, Kraljeva, Novog Sada, Zaječara, Sombora, kao i istoričare iz Bugarske.

  (1) detaljnije
 • film klub

  Festival evropskog filma u Prokuplju

  Tokom tri dana trajanja Festivala evropskog filma, od 25. do 27. novembra, ljubitelji filmske umetnosti u Prokuplju mogu da pogledaju dugometražne filmove koji će se prikazivati u holu Narodnog muzeja Toplice. Projekcije su zakazane za 18 sati, a ulaz je besplatan.

  detaljnije
 • izložba

  Prokuplje domaćin izložbe o NATO agresiji u 78 slika

  Fotografije koje koje iz ugla raznih fotografa oslikavaju bombardovanje i NATO agresiju na Srbiju tokom 1999. godine, predočene u 78 slika, narednih 10 dana biće izložene u holu Narodnog muzeja "Toplica“ u Prokuplju. Izložbu koja je obišla već nekoliko većih gradova Srbije, zainteresovani Prokupčani moći će da pogledaju besplatno, a organizator je Kulturni centar Čukarica iz Beograda.

  (1) detaljnije
 • muzej

  Prokupački muzej priprema prvu enciklopediju o Toplici

  Biografije poznatih i priznatih ljudi iz Toplice, njihove fotografije, ali i fotografije važnih ustanova i objekata, samo će biti deo enciklopedije o Toplici, projektu koji će realizovati Narodni muzej Toplice u Prokuplju. Reč je o prvoj enciklopediji o Toplici, koja bi, ukoliko sve teče po planu, trebalo da bude objavljena za tri godine, a sa pisanjem se kreće već od 1. januara 2020.

  detaljnije
 • Izložba igračaka

  Izložba starih igračaka u prokupačkom Muzeju

  Stare igračke koje su proizvedene do 1990. godine, a koje je Narodni muzej Toplice u Prokuplju sakupljao prethodnih meseci, biće deo večerašnje izložbe "Tata kupi mi...“, koja se održava u holu ove ustanove. Otvaranje je zakazano za 19 sati, ulaz za sve posetioce je besplatan, a igračke će biti izložene narednih mesec dana.

  detaljnije
 • drainac

  Otvorena Drainčeva spomen-soba u Prokuplju

  U godini kada se obeležava pola veka Drainčevih književnih susreta i 120 godina od rođenja Radeta Drainca, u Prokuplju je otvorena spomen-soba ovog kontraverznog i jednog od najpoznatijih topličkih, ali i srpskih pesnika. Spomen-sobu će krasiti Drainčeve slike, rukopisi i zaostavština ovog pesnika, a o njoj će se brinuti prokupačka biblioteka.

  (3) detaljnije
 • borina kuća vranje

  Bogat program na jugu Srbije u Nedelji muzeja

  Izložbe, promocije knjiga, radionice za decu i projekcije filmova pratiće ovogodišnju Nacionalnu nedelju muzeja koja će se održati od 13. do 19. maja. Vrata ustanova kulture u Nišu, Vranju, Pirotu, Prokuplju i Leskovcu biće otvorena za posetioce, a ulaz će za sve programe biti besplatan.

  detaljnije
 • izložba Prokuplje

  U Prokuplju otvorena Izložba u čast francusko-srpskog prijateljstva u Velikom ratu

  Izložba posvećena sećanju na oslobađanje Srbije u jesen 1918. godine i sećanju na solidarnost srpskih i francuskih vojnika i civila u Prvom svetskom ratu, otvorena je u prokupačkom Narodnom muzeju Toplice, a građani će moći da je pogledaju u narednih mesec dana.

  detaljnije
 • topovi prokuplje

  Topovi iz Drugog svetskog rata u dvorištu prokupačkog muzeja

  Nekoliko topova iz Drugog svetskog rata tipa M37 i M35/6, posetioci prokupačkog Narodnog muzeja Toplica moći će da pogledaju u dvorištu ove ustnove narednih godinu dana. Radi se o topovima čehoslovačke proizvodnje iz firme „Škoda“ , kao i nemačke „Rejmetal“ u Dizeldorfu.

  detaljnije
 • izlozba-PK-foto-lj.m

  U prokupačkom muzeju otvorena izložba o arheološkom nalazištu Pločnik

  Najznačajniji predmeti koji su pronađeni tokom predhodnih 90 godina iskopavanja na arheološkom nalazištu Pločnik, Prokupčani će moći da vide narednih nekoliko meseci, na izložbenoj postavci u prostorijama Narodnog muzeja Toplice u ovom gradu.

  detaljnije
 • Narodni muzej Prokuplje foto lj.m.

  Nedelja muzeja i u Prokuplju

  Nizom raznovrsnih kulturnih i zabavnih manifestacija, tribinama i javnim časovima, i u Prokuplju je počela Nacionalna nedelja muzeja koja se ove godine obeležava od 14. do 20. maja.

  detaljnije
 • muzej radovi prokuplje foto lj.m.

  Počela rekonstrukcija zgrade Narodnog muzeja u Prokuplju

  U narednih mesec izvodiće se radovi na obnovi fasade na starom delu zgrade, zameni stolarije i rekonstrukciji krova Narodnog muzeja Toplice, a rekonstrukciju finansiraju Ministarstvo kulture i informisanja sa 4,4 miliona i Opština Prokuplje sa 1,1 milion dinara.

  (1) detaljnije