Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Narodni muzej Prokuplje

  • Ljiljana Krasić

    Osuđena direktorka Muzeja u Prokuplju, falsifikovala ostavku bivšeg direktora

    Ljiljana Krasić, direktorka Narodnog muzeja "Toplice" u Prokuplju, osuđena je prvostepenom presudom Osnovnog suda u tom gradu na 8 meseci zatvora, s tim da se kazna neće izvršiti ako za godinu dana ne ponovi krivično delo. Ona je nepravosnažno osuđena jer je falsifikovala potpis ostavke tadašnjeg v. d. direktora Muzeja koju je sama sačinila i ostavku predala Skupštini koja je trebala na osnovu toga da ga smeni, a na njegovo mesto imenuje nju za v. d. direktorku Muzeja.

    (12) detaljnije
  • muzej prokuplje

    Izložba "Ratnici Gvozdenog puka" u prokupačkom Muzeju

    Izložba posvećena čuvenom "Gvozdenom puku" vojske Kraljevine Srbije, koji je učestvovao u balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu autora Darka Žarića, istoričara i muzejskog savetnika, biće otvorena u Narodnom muzeju Toplice u Prokuplju povodom predstojećeg Dana državnosti. Svečano otvaranje je zakazano za sredu, 14. februara u 15 sati, uz besplatan ulaz za sve posetioce.

    (1) detaljnije
  • muzej prokuplje

    Prokupački Muzej dobija veći prostor

    Kako bi povećali korisnu površinu i dobili novi izložbeni prostor, Narodni muzej Toplice u Prokuplju će u narednom periodu u nekoliko faza završiti sanaciju i adaptaciju potkrovlja, dela tavanskog prostora koji će biti pretvoren u dodatni prostor za korišćenje. Prva faza građevinskih radova koja je u toku obuhvata pripremne radnje, rušenje, demontažu, betonske, armirano-betonske i tesarske poslove, a za to predviđenih 1.973.902 dinara dobijeno je od Ministarstva kulture krajem prošle godine.

    detaljnije
  • muzej prokuplje

    Fotografska izložba "Najlepša zemlja" u prokupačkom Muzeju

    Narodni muzej Toplice u Prokuplju i Rusko geografsko društvo večeras od 17 sati organizuju izložbu fotografija “Najlepša zemlja”, na kojoj ljubitelji umetnosti mogu da vide pobedničke fotografije sa godišnjeg Sveruskog foto-konkursa koji je posvećen očuvanju izvorne prirode Rusije i negovanju brižljivog odnosa prema životnoj sredini.

    detaljnije
  • marija timotijević

    Koncert pijanistkinje iz Prokuplja u rodnom gradu posvećen delima Vladimira Tošića

    Priliku da čuju i uživaju u delima srpskog kompozitora Vladimira Tošića ljubitelji klasične muzike u Prokuplju imaće u petak, 20. oktobra, kada je u Muzeju zakazan solistički koncert pijanistkinje Marije Timotijević iz tog grada. Početak je planiran za 19 sati, a ulaz za sve posetioce je besplatan.

    (1) detaljnije
  • muzej prokuplje

    Izložba o Jasenovcu u prokupačkom Muzeju

    Istorijska dokumenta koja prikazuju boravak zarobljenih i osnivanje sabirnih logora početkom Drugog svetskog rata koji su se nalazili na čitavoj teritoriji tadašnje NDH, kao i sam logor Jasenovac, građani Prokuplja moći će da pogledaju u Muzeju na izložbi "Koncentracioni logor Jasenovac 1941.“ Otvaranje je zakazano za večeras u 18 sati, a ulaz za sve posetioce je besplatan.

    (1) detaljnije
  • muzej prokuplje

    Prokupački Muzej obeležava 77 godina postojanja

    Brojnim aktivnostima, od organizovanog obilaska tvrđave na Hisaru, obilaska Spomen-parka i Sobe junaka Gvozdenog puka, do muzejske radionice za osnovce, prokupački Narodni muzej Toplice obeležava 77 godina postojanja i rada. Od 9 do 19 sati omogućen je besplatan ulaz za sve koji žele da obiđu stalne postavke u toj ustanovi.

    detaljnije
  • muzej prokuplje

    Dani evropske baštine u prokupačkom Muzeju

    Brojne aktivnosti vezane za tradiciju, kulturu, istoriju Topličkog kraja, ali i predavanja, radionice i izložbe, deo su bogatog kulturnog programa koji je pripremio prokupački Muzej tokom dva dana obeležavanja Dana evropske baštine u sredu, 27. i četvrtak, 28. septembra. Ulaz za sve aktivnosti koje su planirane da se organizuju u Muzeju, Galeriji Boža Ilić i na Hisaru je besplatan.

    detaljnije
  • muzej prokuplje

    Tužilaštvo podnelo optužni predlog protiv direktorke prokupačkog Muzeja

    Nakon nešto više od godinu dana, prokupačko Osnovno tužilaštvo podnelo je optužni predlog protiv aktuelne direktorke Narodnog muzeja “Toplice” u Prokuplju zbog sumnje da je izvršila krivično delo falsifikovanje isprave. Kako su Južne vesti ranije pisale, sumnja se da je Lj. K. falsifikovala potpis o navodnoj ostavci tadašnjeg v. d. direktora Muzeja Dragana Popovića na osnovu čega je Skupština Prokuplja kao jednu od tačaka na sednici uvrstila njegovo razrešenje i njeno imenovanje za direktora te ustanove.

    (2) detaljnije
  • muzej prokuplje

    Sud u Prokuplju nakon šest godina vratio radnicu Muzeja na posao

    Šest godina je trajao sudski spor nakon što je 2017. godine Milena Stanković kao zaposlena u prokupačkom Muzeju dobila otkaz ugovora o radu, a koji je završen pravosnažnom presudom Apelacionog suda u Nišu koji je potvrdio presudu Osnovnog u Prokuplju da se otkaz ugovora poništi. Stankovićeva je vraćena na posao, ali ko će i iz kojih sredstava isplatiti višemilionsku odštetu na ime zarade i svih doprinosa penzionog i zdravstvenog osiguranja nismo uspeli da saznamo jer iz Muzeja nisu odgovorili na pitanja novinara Južnih vesti.

    (7) detaljnije
  • izložba

    U prokupačkom Muzeju otvorena izložba posvećena valjevskoj bolnici u Prvom svetskom ratu

    Dokumenta i fotografije o životu i radu u valjevskoj bolnici od 1914. do 1915. godine koja je po tadašnjim standardima bila najbolja bolnica u ovom delu Evrope, mogu da pogledaju Prokupčani na izložbi koja je otvorena u Muzeju u tom gradu. Postavka je delo Narodnog muzeja Valjeva i otvorena je svakog radnog dana, a ulaz za sve posetioce je besplatan.

    detaljnije
  • borci topličkog ustanka

    U Prokuplju i Kuršumliji obeležava se 106 godina Topličkog ustanka

    Nizom manifestacija u Prokuplju i Kuršumliji ovog vikenda obeležiće se 106 godina od Topličkog ustanka. Državna ceremonija na Trgu palih boraca u Prokuplju održava se u nedelju, 26. februara od 11 sati, dok će se sat kasnije godišnjica obeležiti i u kuršumlijskom selu Mačkovac, gde je 26. februara 1917. godine započela bitka koja je prerasla u ustanak, a dva dana kasnije Kuršumlija je oslobođena.

    detaljnije
  • muzej

    Iz drugog pokušaja izabrana direktorka prokupačkog Muzeja, krivična prijava u fioci Tužilaštva koje čeka policiju

    Iz drugog pokušaja za samo nekoliko meseci, skupštinska većina prokupačke Skupštine izabrala je Ljiljanu Krasić za direktorku Muzeja u mandatu od 4 godine. Krasićeva je bila jedna od dvoje prijavljenih kandidata, iako je ranije protiv nje podneta krivična prijava za koju u Osnovnom tužilaštvu kažu da policija, i pored dve urgencije, nije dostavila potpune podatke pa je čitav slučaj oko falsfikovanja potpisa na ostavci njenog prethodnika još otvoren.

    (2) detaljnije
  • muzej prokuplje

    Novi konkurs za izbor direktora Muzeja u Prokuplju - stari znanci ponovo u trci

    Nakon što je sredinom godine “propao” konkurs za izbor direktora prokupačkog Muzeja kada je tačka za imenovanje skinuta neposredno pred početak sednice Skupštine Prokuplja, jer se pojavila sumnja da je tadašnji kandidat Ljiljana Krasić falsifikovala potpis na ostavci aktuelnog v. d. direktora te ustanove Dragana Popovića, 15. septembra raspisan je novi konkurs, a jedina dva prijavljena kandidata su upravo Krasić i Popović.

    (4) detaljnije
  • muzej prokuplje

    "Dani evropske baštine" ove nedelje u prokupačkom Muzeju

    Predavanja i radionice o prošlosti, klimatskim promenama, topličkim piscima, istorijskim ličnostima iz Toplice, projekcije dokumentarnih filmova, organizacija likovne radionice i poetske večeri samo su deo bogatog kulturnog programa koji je pripremio prokupački Muzej u saradnji sa školama, udruženjima, ustanovama i prokupačkom Crkvom, a biće organizovan tokom dva dana obeležavanja "Dana evropske baštine" u utorak, 27. i sredu, 28. septembra. Ulaz je besplatan.

    detaljnije
  • muzej

    U prokupačkom Muzeju otvara se izložba “Pirotska tvrđava kroz vekove”

    Na 30-ak panoa o tome kako je građena i dograđivana pirotska tvrđava, pronađeni ostaci civilizacije iz raznih perioda, ali i prezentacija aplikacije za mobilne uređaje gde se u digitalnoj formi nalaze razne zanimljivosti i podaci o tvrđavi, Prokupčani će moći da pogledaju na izložbi "Pirotska tvrđava kroz vekove", autora Elene Vasic Petrović koja se otvara danas u 12 sati u Galeriji prokupačkog Muzeja. Ulaz za sve posetioce je besplatan.

    detaljnije
  • dejan ilijic

    Besplatan solistički koncert Dejana Ilijića u prokupačkom Muzeju

    U prokupačkom Muzeju u Prokuplju večeras od 18 sati frontmen grupe "EYOT", pijanista Dejan Ilijić održaće koncert "DEcentralizaciJAN". Radi se o umetniku koji je prepoznatljiv po načinu sviranja sa originalnim i sadržajnim programom u kome preovladavaju ritmovi Balkana, a ulaz za sve posetioce je besplatan.

    detaljnije
  • marija timotijević

    Koncert klavirske muzike u prokupačkom Muzeju

    Prokupčani koji vole da slušaju klavirsku muziku mogu da uživaju uz poznata dela Aleksandra Vujića, jednog od najpoznatijih domaćih umetnika iz ove oblasti, na koncertu Marije Timotijević koji je zakazan u Narodnom muzeju "Toplice" u Prokuplju u četvrtak 25. avgusta od 18 sati. Ulaz za sve posetioce je slobodan.

    (2) detaljnije
  • muzej

    Prokupačko tužilaštvo još uvek čeka izveštaj policije o navodnom falsifikovanju potpisa u Muzeju

    Prokupačko Osnovno javno tužilaštvo naložilo je policiji da prikupi potrebna obaveštenja u vezi krivične prijave koju su dobili protiv Lj. K. iz Prokuplja, a koja se odnosi na krivično delo falsifikovanja službene isprave. Za nju se sumnja da je falsifikovala potpis v.d. direktora Muzeja u Prokuplju i navodnu njegovu ostavku predala pisarnici Gradske uprave kako bi se tačka uvrstila u dnevni red Skupštine, a na kojoj je trebalo da on bude razrešen i odmah zatim ona izabrana za v.d. ove ustanove.

    (5) detaljnije
  • prokupački Muzej

    Muzej u Prokuplju i propala direktorska kombinacija: lažirana ostavka, posao preko veze, slučaj pred policijom

    Na sednici Skupštine od 22. marta Ljiljana Krasić, sada već bivša direktorka prokupačkog Muzeja podnela je ostavku iz ličnih razloga, a odmah je za novog v.d. direktora imenovan radnik Muzeja Dragan Popović. Dok je trajala Skupština, novi direktor je već potpisao svojoj prethodnici rešenje za stalno, a prema saznanjima Južnih vesti, ona je preko stranke trebala da zaposli Popovićevog sina, on podnese ostavku i da se ona vrati u fotelju. Ipak, njen deo dogovora nije ispoštovan, pa je Krasićeva lažirala njegovu ostavku za koju je on saznao i povukao je pre same sednice, a slučaj je završio pred policijom.

    (11) detaljnije
KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: