Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Narodni muzej Prokuplje

 • prokupački Muzej

  Otvaranje izložbe "Vinčanska žena-mit, boginja, majka" u prokupačkom Muzeju uz praistorijsku hranu i odeću

  Postavka neolitskih figura, kultnih predmeta i ostalog pratećeg arheološkog materijala od večeras će biti izložena u prokupačkom muzeju, a na samom otvaranju izložbe "Vinčanska žena-mit, boginja, majka", večeras od 18 sati, biće priređena revija praistorijske odeće i degustacija praistorijske hrane.

  detaljnije
 • muzej

  U prokupačkom Muzeju ovog meseca "Dani evropske baštine"

  Predstavljanje knjiga, muzički program, obilazak kulturno-istorijskih spomenika, organizovanje viteških igara za decu i niz drugih aktivnosti pripremio je prokupački Muzej koji se i ove godine priključio organizovanju manifestacije „Dani evropske baštine“. U Muzeju kažu da je ovo najbolji način da građani i posetioci manifestacije saznaju nešto o istoriji i kulturi svoga mesta i zemlje, ali i otkriju različitosti i sličnosti sa drugim mestima kroz interesantne priče i tradiciju.

  detaljnije
 • Narodni muzej Vranje

  Manifestacija “Muzeji za 10” po sedmi put u gradovima na jugu

  Izložbe, radionice, promocije, projekcije pratiće ovogodišnju Nacionalnu nedelju muzeja koja se održava od 12. do 18. maja. Ustanove kulture u Nišu, Vranju, Leskovcu, Pirotu, Prokuplju i Vlasotincu biće otvorene za posetioce, a ulaz za sve događaje besplatan.

  detaljnije
 • sretenjska priznanja

  Sretenjska odličja i za medicinare sa juga, prokupački muzej i vlasotinački klub

  Dobitnici sretenjskih priznanja na obeležavanju Dana državnosti Rapublike Srbije su infektolog Klinike za infektivne bolesti KC Niš Steva Stanišić, direktor Doma Zdravlja Niš Milorad Jerkan, kao i drugi medicinari sa juga, zatim Narodni muzej Toplice i fudbalski klub Vlasina iz Vlasotinca.

  (18) detaljnije
 • spomen-soba

  U Prokuplju završena Spomen-soba Gvozdenom puku, otvaranje krajem meseca

  Sačuvani predmeti, fotografije i druga istorijska dokumenta koji su bili lična svojina ratnika "Gvozdenog puka" u oslobodilačkim ratovima Srbije od 1912. do 1918. godine, dobili su svoje izložbeno mesto u adaptiranim prostorijama površine od oko 40 kvadrata u zgradi Železničke stanice u Prokuplju. U Muzeju nakon opremanja najavljuju i otvaranje, krajem ovog meseca.

  (3) detaljnije
 • ormani muzej

  Prokupački Muzej dobio ormane za skladištenje materijala

  Problem čuvanja muzejskih predmeta, zbirki i ostalog materijala prokupački Muzej je rešio nabavkom 16 metalnih ormana u okviru projekta “Preventivna i fizička zaštita muzejske građe u depoima“ koji je finansiralo Ministarstvo kulture i informisanja sa 700.000 dinara.

  (1) detaljnije
 • muzej

  Prokupački Muzej od ponedeljka deo manifestacije "Muzeji za 10"

  Prokupački Muzej je i ove godine deo najveće nacionalne muzejske manifestacije "Muzeji za 10“, koja se ove godine umesto standardnog termina tokom maja meseca, zbog aktuelne epidemiološke situacije održava od 9. do 15. novembra. Ovogodišnja manifestacija se održava pod sloganom "Muzeji za jednakost-raznolikost i inkluzija“.

  detaljnije
 • Učenici pripremaju izložbu

  Učenici spremaju izložbu o najzanimljivijim i najvažnijim događajima u Prokuplju

  Najzanimljiviji zabeleženi podaci o događajima u Prokuplju koji se nalaze u Istorijskom arhivu, Muzeju i prokupačkoj Biblioteci naći će se na izložbi koja je planirana do kraja godine, a koju pripremaju učenici prokupačkih škola u okviru projekta Narodnog muzeja Toplice “Slovarica Prokuplja – Prokuplje na slovo”, koji je od Ministarstva kulture podržan sa 250.000 dinara.

  detaljnije
 • Prokuplje

  Zbog grešaka koje je uočio državni revizor smenjeni direktori Sportskog centra i Narodnog muzeja u Prokuplju

  Zbog toga što je nepravilnostima u radu oštetio budžet grada, dužnosti je razrešen dosadašnji direktor Sportskog centra u Prokuplju Bratislav Lukić, saopštavaju na gradskom sajtu. Pored njega, na skupštinskoj sednici je smenjen direktor Narodnog muzeja Toplica Darko Žarić zbog nepravilnog obračuna plata zaposlenih.

  (5) detaljnije
 • muzej

  Radionice, izložbe i bogat kulturni program za "Dane evropske baštine" u Prokuplju

  Izložbom fotografija muzeja iz Kruševca "Kraljev ađutant general Dušan Krstić", kao i promocijom istoimene knjige, izložbom slika, tribina, književnih i muzičko-poetskih večeri 24. i 25. septembra će se u organizaciji prokupačkog Muzeja obeležiti manifestacija “Dani evropske baštine”. Tokom trajanja obilazak postavki u Muzeju biće slobodan za sve posetioce.

  detaljnije
 • Spomenik Pavlovic Cicko

  Spomenici u Prokuplju zarasli u korov, Muzej pokrenuo akciju uređenja

  Iako predstavljaju značajne ostatke prošlosti, svedoci su naše istorije i tradicije, većina spomenika na teritoriji Prokuplja je zaboravljena, išarana grafitima i odavno spremna za restauraciju. Ideju da nešto poprave pokrenuli su nadležni u prokupačkom Muzeju - u okviru javnih radova angažovali su nezaposlene sa evidencije NSZ za akciju čišćenja i uređenja spomen obeležja na gradskom području.

  detaljnije
 • muzej

  Brojne aktivnosti Muzeja za Dane evropske baštine u Prokuplju

  Nizom kulturnih zabavnih manifestacija u vidu predavanja, tribina, književnih večeri, muzičko-poetske večeri, koncerta, prezentacija, javnog časa, prokupački Muzej će obeležiti ovogodišnje “Dane evropske baštine” koji se održavaju 24. i 25. ovog meseca.

  detaljnije
 • spomen park

  Prokupački Muzej priprema monografiju o junacima Gvozdenog puka

  Fotografije slavnih predaka, učesnika balkanskih i Velikog rata, junaka Gvozdenog puka, kao i brojni istorijski podaci naći će se u monografiji “Gvozdeni puk u oslobodilačkim ratovima Srbije 1912 – 1918.“, koju priprema Edicija „Baština“ Narodnog muzeja Toplice u Prokuplju.

  detaljnije
 • muzej

  Prokupački Muzej otvara vrata za posetioce

  Nakon više od mesec dana od uvođenja vanrednog stanja. nadležni u prokupačkom Narodnom muzeju Toplice otvaraju vrata svoje ustanove i pozivaju građane da posete stalne postavke i izložbe koje se nalaze u Galeriji "Boža Ilić". Galerija će biti otvorena svakog radnog dana od 9 do 13 sati.

  (2) detaljnije
 • narodni muzej leskovac

  Leskovački Muzej počinje sa radom od ponedeljka, za posetioce dostupne 2 postavke

  Nakon pauze od mesec dana kada građani, zbog vanrednog stanja i virusa korone, nisu mogli da posete Narodni muzej u Leskovcu, ova ustanova kulture otvoriće vrata za posetioce u ponedeljak, 27. aprila. I posetioci i zaposleni moraju se pridržavati donetih mera za sprečavanje širenja virusa korona, a Muzej će raditi radnim danima od 12 do 16 sati.

  (3) detaljnije
 • muzej

  Promocije u prokupačkom Muzeju povodom godišnjice Topličkog ustanka

  Predstavljene knjiga "Vreme bola i ponosa“ Radmile Marjanović, "Hodočašće na Krf“ kustosa Srpske kuće na Krfu Ljubomira Saramandića i "Toplički zbornik“, u kome se nalaze radovi sa međunarodnog naučnog skupa “Toplički ustanak 1917. godine – 100 godina kasnije" deo su aktivnosti koje prokupački Narodni muzej i Istorijski arhiv Toplice organizuju ove nedelje povodom 103. godine od Topličkog ustanka.

  detaljnije
 • gvozdeni puk

  U pripremi prva monografija o čuvenom Gvozdenom puku

  Istorijski podaci, fotografije slavnih predaka, učesnika balkanskih i Velikog rata, junaka Gvozdenog puka naći će se u monografiji “Gvozdeni puk u oslobodilačkim ratovima Srbije 1912 - 1918.“, koju priprema Edicija „Baština“ Narodnog muzeja Toplice u Prokuplju. Knjiga se priprema već 3 godine i u toku je završna faza, a iz Muzeja pozivaju sve Topličane da učestvuju u njenoj izradi tako što će doneti dokument ili slike svojih predaka iz tog perioda kako bi se i one našle u monografiji.

  detaljnije
 • muzej

  Zbirke prokupačkog Muzeja dobijaju status kulturnog dobra

  Gvozdeni puk u oslobodilačkim ratovima 1912 - 1918, Toplički ustanak 1917, Neolitsko naselje Pločnik, Utvrđenje na Hisaru, samo su neke od izdatih knjiga i zbirki prokupačkog Narodnog muzeja Toplice kojima će, uz određene predmete, ova ustanova dodeliti status kulturnog dobra, jer imaju opšti društveni interes. Od svog osnivanja 1964. godine, ovo će biti prvi put da prokupački Muzej dodeljuje ovakav status.

  detaljnije
 • muzej

  Guslarsko veče u prokupačkom Muzeju

  Guslari iz Niša, Prokuplja i Medveđe izvođenjem patriotskih, rodoljubivih, epskih i starih narodnih pesama, predstaviće se prokupačkoj publici u subotu, 25. januara od 18 sati u Narodnom muzeju Toplice na 6. druženju guslara u Prokuplju koje se ovoga puta organizuje povodom obeležavanja dve godine od osnivanja Guslarskog društva "Toplički Gvozdeni puk" i praznika Sveti Sava. Ulaz je slobodan.

  detaljnije
 • prebreza

  U prokupačkom Muzeju izložba fosilnih ostataka paleontološkog nalazišta Prebreza

  Dobro očuvani fosilni ostaci, sisara stari od 14 do 16 miliona godina, kao i praistorijske životinje i biljke koje su otkrivene u paleontološkom lokalitetu Prebreza kod Blaca, samo se deo izložbe koja je otvorena u Narodnom muzeju Toplice u Prokuplju. Zainteresovani građani moći će da je pogledaju narednih desetak dana, a ulaz za sve posetioce je besplatan.

  detaljnije