Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Narodni muzej Prokuplje

 • muzej prokuplje

  "Dani evropske baštine" ove nedelje u prokupačkom Muzeju

  Predavanja i radionice o prošlosti, klimatskim promenama, topličkim piscima, istorijskim ličnostima iz Toplice, projekcije dokumentarnih filmova, organizacija likovne radionice i poetske večeri samo su deo bogatog kulturnog programa koji je pripremio prokupački Muzej u saradnji sa školama, udruženjima, ustanovama i prokupačkom Crkvom, a biće organizovan tokom dva dana obeležavanja "Dana evropske baštine" u utorak, 27. i sredu, 28. septembra. Ulaz je besplatan.

  detaljnije
 • muzej

  U prokupačkom Muzeju otvara se izložba “Pirotska tvrđava kroz vekove”

  Na 30-ak panoa o tome kako je građena i dograđivana pirotska tvrđava, pronađeni ostaci civilizacije iz raznih perioda, ali i prezentacija aplikacije za mobilne uređaje gde se u digitalnoj formi nalaze razne zanimljivosti i podaci o tvrđavi, Prokupčani će moći da pogledaju na izložbi "Pirotska tvrđava kroz vekove", autora Elene Vasic Petrović koja se otvara danas u 12 sati u Galeriji prokupačkog Muzeja. Ulaz za sve posetioce je besplatan.

  detaljnije
 • dejan ilijic

  Besplatan solistički koncert Dejana Ilijića u prokupačkom Muzeju

  U prokupačkom Muzeju u Prokuplju večeras od 18 sati frontmen grupe "EYOT", pijanista Dejan Ilijić održaće koncert "DEcentralizaciJAN". Radi se o umetniku koji je prepoznatljiv po načinu sviranja sa originalnim i sadržajnim programom u kome preovladavaju ritmovi Balkana, a ulaz za sve posetioce je besplatan.

  detaljnije
 • marija timotijević

  Koncert klavirske muzike u prokupačkom Muzeju

  Prokupčani koji vole da slušaju klavirsku muziku mogu da uživaju uz poznata dela Aleksandra Vujića, jednog od najpoznatijih domaćih umetnika iz ove oblasti, na koncertu Marije Timotijević koji je zakazan u Narodnom muzeju "Toplice" u Prokuplju u četvrtak 25. avgusta od 18 sati. Ulaz za sve posetioce je slobodan.

  (2) detaljnije
 • muzej

  Prokupačko tužilaštvo još uvek čeka izveštaj policije o navodnom falsifikovanju potpisa u Muzeju

  Prokupačko Osnovno javno tužilaštvo naložilo je policiji da prikupi potrebna obaveštenja u vezi krivične prijave koju su dobili protiv Lj. K. iz Prokuplja, a koja se odnosi na krivično delo falsifikovanja službene isprave. Za nju se sumnja da je falsifikovala potpis v.d. direktora Muzeja u Prokuplju i navodnu njegovu ostavku predala pisarnici Gradske uprave kako bi se tačka uvrstila u dnevni red Skupštine, a na kojoj je trebalo da on bude razrešen i odmah zatim ona izabrana za v.d. ove ustanove.

  (5) detaljnije
 • prokupački Muzej

  Muzej u Prokuplju i propala direktorska kombinacija: lažirana ostavka, posao preko veze, slučaj pred policijom

  Na sednici Skupštine od 22. marta Ljiljana Krasić, sada već bivša direktorka prokupačkog Muzeja podnela je ostavku iz ličnih razloga, a odmah je za novog v.d. direktora imenovan radnik Muzeja Dragan Popović. Dok je trajala Skupština, novi direktor je već potpisao svojoj prethodnici rešenje za stalno, a prema saznanjima Južnih vesti, ona je preko stranke trebala da zaposli Popovićevog sina, on podnese ostavku i da se ona vrati u fotelju. Ipak, njen deo dogovora nije ispoštovan, pa je Krasićeva lažirala njegovu ostavku za koju je on saznao i povukao je pre same sednice, a slučaj je završio pred policijom.

  (11) detaljnije
 • iskopavanja arheologija

  U Prokuplju počeo 45. godišnji skup Srpskog arheološkog društva

  Oko 50 najznačajnijih arheologa iz čitave Srbije boraviće do subote u Prokuplju, gde se održava 45. skup Srpskog arheološkog društva tokom kog će biti održana i skupština ove organizacije.

  detaljnije
 • muzej

  U Prokuplju i Kuršumliji od subote manifestacije "Noć muzeja" i "Moć muzeja"

  Izložbom srednjovekovnih odevnih predmeta, odeće, oružja i nakita "Nemanjići-rađanje kraljevine", predmeta od stakla i prezentacijom izrade staklenog nakita uz kratki dokumentarni film o ručnoj izradi staklenih predmeta, prokupački Muzej će se pridružiti manifestaciji "Noć muzeja", koja će se obeležiti u subotu 14. maja. Program i svečano otvaranje počinje u 18 sati u holu Muzeja, nastavlja se koncertom i izložbom, a završava se još koncertom grupe "Stoned heads“ iz Niša. Ulaz je slobodan.

  detaljnije
 • Narodni muzej Prokuplje foto lj.m.

  Odeća dinastije Nemanjića i srednjovekovno oružje na izložbi u Prokuplju

  Izložba “Nemanjići - rađanje kraljevine” biće otvorena u sredu, 11. maja, od 12 sati u Narodnom muzeju Toplice u Prokuplju. Svi zainteresovani moći će do 20. maja da pogledaju kako je izgledala odeća vladara, ratnika i crkvenih velikodostojnika iz dinastije Nemanjića, ali i srednjovekovno oružje i oruđe.

  detaljnije
 • Narodni muzej Prokuplje foto lj.m.

  U Prokuplju i Kuršumliji za vikend se obeležava 105 godina od Topličkog ustanka

  Povodom obeležavanja 105 godina od Topličkog ustanka, Narodni muzej Toplice u subotu, 26. februara od 12 sati organizuje tribinu "Srpski svet i identitet Srba", na kojoj će govoriti profesor Saša Marković, dekan Pedagoškog fakulteta u Somboru. Predstavnici Opštine Kuršumlija u selu Mačkovac kod spomenika palim borcima Topličkog ustanka položiće vence, a biće organizovan i kulturni program obelažavanja godišnjice.

  detaljnije
 • Narodni muzej Prokuplje foto lj.m.

  Izložba "Moravska Srbija između stvarnosti i legendi" u Prokuplju

  Interaktivna postavka fotografija, predmeta i spisa o nastanka Kruševca 1371. godine, gradnji crkve Lazarice, kao i prvim godinama stolovanja osnivača Kruševca Lazara Hrebeljanovića od 1329. do1389. godine, sa posebnim osvrtom na Kosovski boj, deo je izložbene postavke u prokupačkom Muzeju koju će građani besplatno moći da pogledaju od danas u narednih mesec dana.

  detaljnije
 • Istorijski arhiv

  Prokupački Arhiv i Muzej novcem od projekata obezbedili bolje uslove za čuvanje građe

  Kako bi obezbedili više prostora za arhivsku i muzejsku građu, kao i bolje uslove za njeno očuvanje, Istorijski arhiv i Narodni muzej Toplice su kroz nekoliko projekata nabavili novac i uložili u police, regale, specijalne kutije, kao i sređivanje podruma koji je bio nefunkcionalan.

  detaljnije
 • Narodni muzej Leskovac Marko Mitić

  Besplatan ulaz u muzeje na jugu u ponedeljak i utorak

  Povodom Svetskog dana turizma, kulturne ustanove širom Srbije u ponedeljak i utorak otvoriće vrata svim zainteresovanim građanima koji će potpuno besplatno moći da posete muzeje u Leskovcu, Nišu, Prokuplju, Vranju, kao i Galeriju savremene umetnosti u Nišu, ali i nalazište iz 6. veka Caričin grad.

  (2) detaljnije
 • prokupački Muzej

  Otvaranje izložbe "Vinčanska žena-mit, boginja, majka" u prokupačkom Muzeju uz praistorijsku hranu i odeću

  Postavka neolitskih figura, kultnih predmeta i ostalog pratećeg arheološkog materijala od večeras će biti izložena u prokupačkom muzeju, a na samom otvaranju izložbe "Vinčanska žena-mit, boginja, majka", večeras od 18 sati, biće priređena revija praistorijske odeće i degustacija praistorijske hrane.

  detaljnije
 • muzej

  U prokupačkom Muzeju ovog meseca "Dani evropske baštine"

  Predstavljanje knjiga, muzički program, obilazak kulturno-istorijskih spomenika, organizovanje viteških igara za decu i niz drugih aktivnosti pripremio je prokupački Muzej koji se i ove godine priključio organizovanju manifestacije „Dani evropske baštine“. U Muzeju kažu da je ovo najbolji način da građani i posetioci manifestacije saznaju nešto o istoriji i kulturi svoga mesta i zemlje, ali i otkriju različitosti i sličnosti sa drugim mestima kroz interesantne priče i tradiciju.

  detaljnije
 • Narodni muzej Vranje

  Manifestacija “Muzeji za 10” po sedmi put u gradovima na jugu

  Izložbe, radionice, promocije, projekcije pratiće ovogodišnju Nacionalnu nedelju muzeja koja se održava od 12. do 18. maja. Ustanove kulture u Nišu, Vranju, Leskovcu, Pirotu, Prokuplju i Vlasotincu biće otvorene za posetioce, a ulaz za sve događaje besplatan.

  detaljnije
 • sretenjska priznanja

  Sretenjska odličja i za medicinare sa juga, prokupački muzej i vlasotinački klub

  Dobitnici sretenjskih priznanja na obeležavanju Dana državnosti Rapublike Srbije su infektolog Klinike za infektivne bolesti KC Niš Steva Stanišić, direktor Doma Zdravlja Niš Milorad Jerkan, kao i drugi medicinari sa juga, zatim Narodni muzej Toplice i fudbalski klub Vlasina iz Vlasotinca.

  (18) detaljnije
 • spomen-soba

  U Prokuplju završena Spomen-soba Gvozdenom puku, otvaranje krajem meseca

  Sačuvani predmeti, fotografije i druga istorijska dokumenta koji su bili lična svojina ratnika "Gvozdenog puka" u oslobodilačkim ratovima Srbije od 1912. do 1918. godine, dobili su svoje izložbeno mesto u adaptiranim prostorijama površine od oko 40 kvadrata u zgradi Železničke stanice u Prokuplju. U Muzeju nakon opremanja najavljuju i otvaranje, krajem ovog meseca.

  (3) detaljnije
 • ormani muzej

  Prokupački Muzej dobio ormane za skladištenje materijala

  Problem čuvanja muzejskih predmeta, zbirki i ostalog materijala prokupački Muzej je rešio nabavkom 16 metalnih ormana u okviru projekta “Preventivna i fizička zaštita muzejske građe u depoima“ koji je finansiralo Ministarstvo kulture i informisanja sa 700.000 dinara.

  (1) detaljnije
 • muzej

  Prokupački Muzej od ponedeljka deo manifestacije "Muzeji za 10"

  Prokupački Muzej je i ove godine deo najveće nacionalne muzejske manifestacije "Muzeji za 10“, koja se ove godine umesto standardnog termina tokom maja meseca, zbog aktuelne epidemiološke situacije održava od 9. do 15. novembra. Ovogodišnja manifestacija se održava pod sloganom "Muzeji za jednakost-raznolikost i inkluzija“.

  detaljnije
KOMENTAR DANA

Svaka treća ulična svetiljka “Šljaka”!

15% čitalac

Tekst: Građani se žale da se u naselju Šljaka mesecima "ne vidi prst pred okom"