Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Narodni muzej Prokuplje

 • prebreza

  U prokupačkom Muzeju izložba fosilnih ostataka paleontološkog nalazišta Prebreza

  Dobro očuvani fosilni ostaci, sisara stari od 14 do 16 miliona godina, kao i praistorijske životinje i biljke koje su otkrivene u paleontološkom lokalitetu Prebreza kod Blaca, samo se deo izložbe koja je otvorena u Narodnom muzeju Toplice u Prokuplju. Zainteresovani građani moći će da je pogledaju narednih desetak dana, a ulaz za sve posetioce je besplatan.

  detaljnije
 • muzej

  Prokuplje domaćin međunarodnog skupa istoričara o zločinima bugarske vojske

  Povodom 75 godina od oslobođenja Prokuplja u Drugom svetskom ratu, Narodni muzej Toplice od 29. novembra do 1. decembra organizuje naučni skup na temu "Ratni zločini bugarske vojske na jugu Srbije“. Ovo je treći naučni skup na ovu temu, a okupiće znamenite istoričare iz Niša, Kraljeva, Novog Sada, Zaječara, Sombora, kao i istoričare iz Bugarske.

  (1) detaljnije
 • film klub

  Festival evropskog filma u Prokuplju

  Tokom tri dana trajanja Festivala evropskog filma, od 25. do 27. novembra, ljubitelji filmske umetnosti u Prokuplju mogu da pogledaju dugometražne filmove koji će se prikazivati u holu Narodnog muzeja Toplice. Projekcije su zakazane za 18 sati, a ulaz je besplatan.

  detaljnije
 • izložba

  Prokuplje domaćin izložbe o NATO agresiji u 78 slika

  Fotografije koje koje iz ugla raznih fotografa oslikavaju bombardovanje i NATO agresiju na Srbiju tokom 1999. godine, predočene u 78 slika, narednih 10 dana biće izložene u holu Narodnog muzeja "Toplica“ u Prokuplju. Izložbu koja je obišla već nekoliko većih gradova Srbije, zainteresovani Prokupčani moći će da pogledaju besplatno, a organizator je Kulturni centar Čukarica iz Beograda.

  (1) detaljnije
 • muzej

  Prokupački muzej priprema prvu enciklopediju o Toplici

  Biografije poznatih i priznatih ljudi iz Toplice, njihove fotografije, ali i fotografije važnih ustanova i objekata, samo će biti deo enciklopedije o Toplici, projektu koji će realizovati Narodni muzej Toplice u Prokuplju. Reč je o prvoj enciklopediji o Toplici, koja bi, ukoliko sve teče po planu, trebalo da bude objavljena za tri godine, a sa pisanjem se kreće već od 1. januara 2020.

  detaljnije
 • Izložba igračaka

  Izložba starih igračaka u prokupačkom Muzeju

  Stare igračke koje su proizvedene do 1990. godine, a koje je Narodni muzej Toplice u Prokuplju sakupljao prethodnih meseci, biće deo večerašnje izložbe "Tata kupi mi...“, koja se održava u holu ove ustanove. Otvaranje je zakazano za 19 sati, ulaz za sve posetioce je besplatan, a igračke će biti izložene narednih mesec dana.

  detaljnije
 • drainac

  Otvorena Drainčeva spomen-soba u Prokuplju

  U godini kada se obeležava pola veka Drainčevih književnih susreta i 120 godina od rođenja Radeta Drainca, u Prokuplju je otvorena spomen-soba ovog kontraverznog i jednog od najpoznatijih topličkih, ali i srpskih pesnika. Spomen-sobu će krasiti Drainčeve slike, rukopisi i zaostavština ovog pesnika, a o njoj će se brinuti prokupačka biblioteka.

  (3) detaljnije
 • borina kuća vranje

  Bogat program na jugu Srbije u Nedelji muzeja

  Izložbe, promocije knjiga, radionice za decu i projekcije filmova pratiće ovogodišnju Nacionalnu nedelju muzeja koja će se održati od 13. do 19. maja. Vrata ustanova kulture u Nišu, Vranju, Pirotu, Prokuplju i Leskovcu biće otvorena za posetioce, a ulaz će za sve programe biti besplatan.

  detaljnije
 • izložba Prokuplje

  U Prokuplju otvorena Izložba u čast francusko-srpskog prijateljstva u Velikom ratu

  Izložba posvećena sećanju na oslobađanje Srbije u jesen 1918. godine i sećanju na solidarnost srpskih i francuskih vojnika i civila u Prvom svetskom ratu, otvorena je u prokupačkom Narodnom muzeju Toplice, a građani će moći da je pogledaju u narednih mesec dana.

  detaljnije
 • topovi prokuplje

  Topovi iz Drugog svetskog rata u dvorištu prokupačkog muzeja

  Nekoliko topova iz Drugog svetskog rata tipa M37 i M35/6, posetioci prokupačkog Narodnog muzeja Toplica moći će da pogledaju u dvorištu ove ustnove narednih godinu dana. Radi se o topovima čehoslovačke proizvodnje iz firme „Škoda“ , kao i nemačke „Rejmetal“ u Dizeldorfu.

  detaljnije
 • izlozba-PK-foto-lj.m

  U prokupačkom muzeju otvorena izložba o arheološkom nalazištu Pločnik

  Najznačajniji predmeti koji su pronađeni tokom predhodnih 90 godina iskopavanja na arheološkom nalazištu Pločnik, Prokupčani će moći da vide narednih nekoliko meseci, na izložbenoj postavci u prostorijama Narodnog muzeja Toplice u ovom gradu.

  detaljnije
 • Narodni muzej Prokuplje foto lj.m.

  Nedelja muzeja i u Prokuplju

  Nizom raznovrsnih kulturnih i zabavnih manifestacija, tribinama i javnim časovima, i u Prokuplju je počela Nacionalna nedelja muzeja koja se ove godine obeležava od 14. do 20. maja.

  detaljnije
 • muzej radovi prokuplje foto lj.m.

  Počela rekonstrukcija zgrade Narodnog muzeja u Prokuplju

  U narednih mesec izvodiće se radovi na obnovi fasade na starom delu zgrade, zameni stolarije i rekonstrukciji krova Narodnog muzeja Toplice, a rekonstrukciju finansiraju Ministarstvo kulture i informisanja sa 4,4 miliona i Opština Prokuplje sa 1,1 milion dinara.

  (1) detaljnije
 • sedista pozoriste foto alekandar kostic

  Dani norveškog filma u Prokuplju

  Tri filma norveške produkcije biće prikazana od 7. do 9. novembra u Narodnom muzeju Toplice u okviru Dana norveškog filma. Prokupčani će sve 3 večeri od 18 sati moći da besplatno pogledaju filmove "Prohujalo sa ženom", "Tvoj do smrti" i "Kurt postaje zao".

  detaljnije
 • izlozba prokuplje foto lj.m.

  U Prokuplju otvorena izložba "Skulptura u službi istorije“

  Izložba sa tridesetak orginalnih minijatura, reljefa i skulptura događaja i ličnosti koje su menjale tok istorije krajem 19. i početkom 20. veka, inače dela poznatih i priznatih majstora umetnosti, otvorena je u prokupačkoj Galeriji “Boža Ilić” i trajaće do 30. septembra. Ulaz je besplatan.

  detaljnije
 • izlozba u muzeju arhiva lj.m.

  Muzej u Prokuplju započeo proces digitalizacije

  Kako bi svoj rad, postavke i aktivnosti približili široj javnosti, Narodni muzej Toplice u Prokuplju započeo je proces skreniranja predmeta i izradu virtuelne prezentacije u saradnji sa Matematičkim institutom u Beogradu i Elektronskim fakultetom u Nišu.

  detaljnije
 • otvaranje izlozbe foto lj.m.

  Izložba u Prokuplju o dešavanjima u Austriji pre Velikog rata

  Prokupčani će u naredne dve nedelje u Galeriji "Boža Ilić" moći da pogledaju izložbu “Bujno zatišje pred buru” koja otkriva značajne ličnosti i događaje u Austriji uoči Prvog svetskog rata.

  detaljnije
 • Narodni muzej Toplice

  U muzeju deset dana "Od 10 do 10"

  Prokupački Narodni muzej "Toplice" i ove godine je deo manifestacije "Muzeji Srbije deset dana od 10 do 10", koja se održava pod sloganom "Muzeji u gostima".

  detaljnije
 • Prokupacki festival kratkog filma foto fb film klub prokuplje

  82 kratka filma na međunarodnom festivalu u Prokuplju

  Od čak 4.253 ostvarenja koja su stigla na konkurs za 6. Međunarodni prokupački festival kratkog filma, publika će besplatno do 7. maja moći da pogleda 82 odabrana filma koji, podeljeni u 5 kategorija, konkurišu za festivalske nagrade.

  (1) detaljnije
 • izlozba veliki rat pk foto lj.m. 1

  Izložba u Prokuplju o Srbima na filmu u Velikom ratu

  Srbi na filmu u Prvom svetskom ratu, hronološki dokumentarni filmovi i srpske teme iz Velikog rata deo su izložbe Istorijskog arhiva u Prokuplju i Jugoslovenske kinoteke koja će biti postavljena u Narodnom muzeju Toplice do kraja februara.

  detaljnije