Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Osnovni sud u Nišu

 • sud 1

  Aleksinčani ispred niškog suda traže da se njihov sugrađanin brani sa slobode

  Drugu nedelju zaredom porodica, prijatelji i školski drugovi uhapšenog 18-godišnjaka iz Aleksinca koji je u pritvoru zbog sumnje da je u tuči polovinom maja teško povredio 25-godišnjeg mladića koji je nakon toga preminuo, okupili su se ispred niškog suda i traže da se optuženi brani sa slobode. Kako navodi majka okrivljenog, on je u pritvoru skoro dva meseca a na osnovu snimka smatraju da je ubica neko drugi. Odluku o pritvoru Viši sud u Nišu trebalo bi da donese sutra, a u Tužilaštvu kažu da je predmet u fazi istrage.

  (6) detaljnije
 • maksimovic

  Bivši direktor niške Toplane osuđen na zatvorsku kaznu od godinu dana

  Zato što je nekadašnjem hotelu “Niš”, dok je još bio u vlasništvu “Redvuda”, omogućio da manje plate grejenje i time steknu imovinsku korist, bivši dirketor niške Toplane Slobodan Maksimović osuđen je na godinu dana zatvora.

  (33) detaljnije
 • kuća

  Nišlija kupio kuću od Suda, pa mu Sud posle 8 godina naložio da je vrati

  Prošlo je osam godina otkako je Nišlija Dragan Stanković kupio na licitaciji kuću od Suda, koja mu nikada nije predata u celosti, ali je pre nekoliko dana morao da vrati ključeve nazad i da iseli svoje stvari. Ceo slučaj je, kako kažu iz Osnovnog suda u Nišu, kompleksan, a razlog iseljenja je nepravilnost u sprovođenju izvršenja, pa su iz te ustanove naložili fizičku deobu kuće kako bi se utvrdila tačna kvadratura i koji je deo Stanković kupio.

  (26) detaljnije
 • Rade Rašović

  Osnovni sud naložio da JKP “Gorica” vrati na posao otpuštenog sindikalca

  Osnovni sud u Nišu ocenio je da je sindikalac iz JKP “Gorica” Rade Rašović nezakonito otpušten i preduzeću je naloženo da ga vrati na posao, ali je ovo preduzeće uložilo žalbu Apelacionom sudu. Radna grupa čiji je bio član ukazivala je na brojne nepravilnosti, ali se niko zbog tih nepravilnosti nije našao pred pravosudnim organima.

  (9) detaljnije
 • Suđenje vozaču iz nesreće na niškom Bulevaru Medijana foto N.M.

  Pred sudom 3 različita veštačenja o brzini automobila u nesreći u Duvaništu

  Najavljeni rezultati veštačenja o zrelosti i uračunljivosti vozača “audija”, koji je na Bulevaru Medijana autom izleteo na trotoar i usmrtio dečaka od 12 i muškarca od 45 godina, nisu se čuli danas u nastavku sudskog procesa. O njima će biti reči na sledećem ročištu, na koje su pozvana 3 člana komisije koji su učestvovala u veštačenju, a tada bi sud mogao da odluči da li će o brzini “audija” pre i u trenutku nesreće veštačiti komisija kompjuterskom simulacijom.

  (26) detaljnije
 • nesreća

  Na današnjem ročištu za nesreću na Bulevaru Medijana izveštaj veštaka o zrelosti i uračunljivosti vozača

  Pred sudom će se danas naći rezultati veštačenja o zrelosti i uračunljivost 19-godišnjeg vozača N. S. iz Beograda, kome se sudi zbog saobraćajne nesreće na Bulevaru Medijana u kojoj je "audijem" izleteo na trotoar i usmrtio dečaka od 12 i muškarca od 45 godina.

  (11) detaljnije
 • sudjenje

  Uzbunjivači iz niškog JP "Gorica" na sudu, prvo ročište odloženo

  Suđenje sindikalistima JKP „Gorica“ Radetu Rašoviću i Zoranu Jovanoviću odloženo je na zahtev okrivljenih, jer je advokatica Zorana Jovanovića iz zdravstvenih razloga bila sprečena da prisustvuje prvom ročištu. Protiv uzbunjivača krivičnu prijavu za izazivanje panike podnelo je rukovodstvo "Gorice". Jovanović i Rašović govorili su da su, iako je iz budžeta grada plaćena sahrana, socijalno ugrožene Nišlije sahranjivane u drvenim sanducima ili bez njih, kao i da hladnjače u niškoj kapeli nisu radile.

  (17) detaljnije
 • protest

  Porodice nastradalih u nesreći na Bulevaru u Nišu: Tražimo izmenu Zakona

  Nekoliko desetina Nišlija okupilo se u parku preko puta Osnovnog suda u Nišu tražeći izmenu Zakona o bezbednosti saobraćaja i veće kazne za bahate vozače koji izazivaju udese sa smrtnim ishodima. Rodbina poginulih iz nesreće na Bulevaru Medijana koja je i pokrenula više protesta, pored izmene zakona traži i da se urede pešačke staze, a zahteva i veće kontrole noćnih vožnji, naročito na niškim bulevarima.

  (9) detaljnije
 • viši sud niš

  Odloženo ročište u suđenju vozaču iz nesreće na Bulevaru Medijana, čeka se nalaz veštačenja

  Prošlo je skoro dve nedelje otkako je Sud u Nišu naložio veštačenje zrelosti i uračunljivosti 19-godišnjeg vozača N. S. iz Beograda, koji je optužen da je 4. januara ove godine u saobraćajnoj nesreći na Bulevaru Medijana "audijem" izleteo na trotoar i usmrtio dečaka od 12 godina i 45-godišnjaka, a zato što još nisu urađeni svi pregledi, iz Osnovnog suda potvrđujuju Južnim vestima da je glavni pretres, zakazan za sutra, odložen.

  (4) detaljnije
 • Viši sud Niš

  Protest protiv bahatih vozača organizuju u sredu porodice stradalih u nesreći na Bulevaru Medijana

  Suđenje 19-godišnjem N. S. iz Beograda, koji je optužen da je 4. januara ove godine u saobraćajnoj nesreći na Bulevaru Medijana "audijem" izleteo na trotoar i usmrtio dečaka od 12 godina i 45-godišnjaka nastavlja se sutra, a istog dana od 15 sati porodice nastradalih organizuju miran protest ispred Osnovnog suda u Nišu. Okupljanjem žele ukažu na bahatu vožnju, ali i da traže promenu zakona i adekvatne kazne za počinioce.

  (24) detaljnije
 • sud

  Vozaču "Koridora" 3 godine i 10 meseci zatvora zbog nesreće na rampi "Doljevac"

  Vozač Koridora Srbije Dejan Stanojević proglašen je krivim za saobraćajnu nesreću koja se dogodila pre više od 2 godine na naplatnoj rampi “Doljevac” i u kojoj je poginula 51-godišnja Stanika Gligorijević. Sud je odlučio da bude kažnjen sa 3 godine i 10 meseci zatvorske kazne, dok će mu na 4 godine biti oduzeta vozačka dozvola.

  (25) detaljnije
 • IMG_20210422_115529

  Tužilaštvo traži 5 godina zatvora za Babićevog vozača, advokati oštećenih traže 8 godina

  U završnoj reči na suđenju za saobraćajnu nesreću na naplatnoj rampi “Doljevac” tužilac Jelena Kocić predložila je da se Dejan Stanojević, vozač Koridora Srbije , proglasi krivim i kazni zatvorom od 5 godina i zabranom upravljanja motornim vozilima od 5 godina. Sa druge strane, advokati porodice stradale Stanike Gligorijević traže maksimalnu kaznu zatvora od 8 godina.

  (11) detaljnije
 • Viši sud Niš

  Presuda za nesreću na naplatnoj rampi "Doljevac" u četvrtak

  Ni na današnjem ročištu za nesreću na naplatnoj rampi "Doljevac" nije bilo završnih reči jer je branilac vozača "škode" Koridora Srbije zatražio dodatno vreme da ih dopuni. One će se, kako su najavili iz suda, čuti u četvrtak, kada će biti objavljena i presuda. Proces je danas nastavljen svedočenjem drugog policajca iz patrole koja je prva došla na mesto udesa, a ponovnim pregledom snimaka utvrđeno je da je on po dolasku odvezao službeni auto, njime napravio krug i vratio se na isto mesto, ali kaže se ne seća zašto je to uradio.

  (18) detaljnije
 • Suđenje vozaču iz nesreće na niškom Bulevaru Medijana foto N.M.

  Počelo suđenje za nesreću na niškom Bulevaru Medijana, vozač se izjasnio da nije kriv

  Suđenje 19-godišnjem N. S. iz Beograda, koji je optužen da je 4. januara ove godine u saobraćajnoj nesreći na Bulevaru Medijana "audijem" izleteo na trotoar i usmrtio dečaka od 12 godina i 45-godišnjaka, počelo je u Osnovnom sudu u Nišu. Okrivljeni vozač se izjasnio da nije kriv, a advokati oštećenih, odnosno porodica stradalih, zahtevali su da tužilaštvo prekvalifikuje krivično delo u optužnom predlogu, te da se umesto 1 do 8 godina, vozač suoči sa kaznom od 12 godina.

  (36) detaljnije
 • nesreća

  Suđenje vozaču iz nesreće na niškom Bulevaru Medijana počinje 25. marta

  Za 25. mart u 10 sati u Osnovnom sudu u Nišu, kako navode, zakazano je prvo ročište na suđenju 19-godišnjem N. S. iz Beograda, koji je optužen da je u saobraćajnoj nesreći kod na Bulevaru Medijana, 4. januara, "audijem" izleteo na trotoar i usmrtio dva prolaznika. Na licu mesta preminuo je dečak od 12 godina, a zatim i 45-godišnjak.

  (7) detaljnije
 • viši sud niš

  U Osnovnom sudu Niš odlaganja kod sudija obolelih od kovida, rasporedi strankama dostupni na sajtu

  U Osnovnom sudu u Nišu 17 zaposlenih obolelo je od kovida, a troje je u izolaciji, pa predsednik Saša Dujaković za Južne vesti navodi da se postupa po svim predmetima i da se odlažu samo suđenja onih sudija koji su oboleli od kovida. Dodaje da od početka 2021. godine pandemija nije uticala na rezultate sudija, pa tvrdi da su oni bolji u odnosu na prošlogodišnji period januar-februar, kada nije bilo kovida u Srbiji.

  (5) detaljnije
 • suđenje

  Bez završnih reči u suđenju za nesreću u Doljevcu - svedoci policajci se nisu pojavili, saslušan veštak

  Ni na današnjem glavnom pretresu suđenja vozaču Zorana Babića za nesreću na naplatnoj rampi kod Doljevca nisu se čule završne reči, jer se policajci koji su svedoci nisu pojavili, pa je sve odloženo za 20. april. Saslušan je saobraćajni veštak koji je rekao da su ekspertizu radili na osnovu dostupnih materijala, odnosno bez 2 minuta snimka i tehničkog pregleda automobila u kojem je bio Babić. Sestra preminule Stanike Gligorijević ne odustaje od zahteva da se vide tih 2 minuta snimka sa naplatne rampe koja nedostaju.

  (22) detaljnije
 • udes

  Nastavak suđenja Babićevom vozaču zbog nesreće na naplatnoj rampi

  Saslušanjem svedoka i davanjem završne reči na današnjem ročištu pred Osnovnim sudom u Nišu nastavlja se suđenje Dejanu Stanojeviću, vozaču nekadašnjeg direktora Koridora Srbije Zorana Babića zbog nesreće na naplatnoj rampi "Doljevac".

  (11) detaljnije
 • viši sud niš

  Vlasnik lokala u Nišu priznao krivicu, osuđen na godinu dana kućnog zatvora

  Dan nakon što je policija uhapsila 47-godišnjeg T. S. iz Merošine jer je u njegovom lokalu bilo muzike i posle 17 sati i oko 150 ljudi, on je priznao krivicu i određen mu je kućni zatvor na godinu dana uz elektronski nadzor, potvrđeno je Južnim vestima iz Osnovnog suda u Nišu.

  (32) detaljnije