Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Osnovni sud u Nišu

 • viši sud

  Osnovni sud u Nišu: Nismo doneli nijednu presudu protiv učesnika protesta

  Povodom sveća koje su sinoć gorele ispred vrata niške Palate pravde, oglasio se Osnovni sud koji kaže da oni nisu osudili nijednog demonstranta, podsećajući da sudije nepristrasno vode postupke poštujući procesna prava stranaka garantovana Ustavom.

  (5) detaljnije
 • VAK_5045

  Sedmi dan protesta u Nišu - ispred suda zapaljene sveće pravdi koja je umrla

  Jedan od najslabije posećenih protesta bio je današnji, sedmi protest u Nišu. To nije sprečilo okupljene da još jednom prošetaju centralnim niškim ulicama uz standardne parole “ostavka”, “Vučiću lopove” i “izađite napolje”. Nešto kraća šetnja završena je na raskrsnici kod Palate pravde, a ispred vrata suda su zapaljene sveće i ostavljen kantar, jer se, kako su rekli, “pravda u Srbiji meri na kilo”.

  (26) detaljnije
 • Otvorena vrata pravosudja 1; foto: CHRIS

  Izvršitelji dobijaju 90 % predmeta suda - cilj smanjenje troškova i veća efikasnost

  Nešto manje od 10.000 nerešenih predmeta će iz fioka niškog Osnovnog suda otići u ruke javnih izvršitelja zbog promene Zakona, a sutkinja Vera Petrović kaže da će ih to rasteretiti, dok građani mogu da očekuju brže rešavanje sporova. Javni izvršitelj Strahinja Milinović ističe da to znači i više nadležnosti za njih, jer će moći i da razmatraju neki predmet, a ne samo da sprovode rešenja.

  (16) detaljnije
 • blagotic-printscreen

  MUP kažnjen sa 150.000 dinara zbog nevraćanja inspektora Blagotića na posao

  Osnovni sud u Nišu nije usvojio žalbu i kaznio je Ministarstvo unutrašnjih poslova sa 150.000 dinara jer od juna prošle godine ne sprovode privremenu meru vraćanja na posao nezakonito penzionisanog inspektora Nebojše Blagotića. On kaže da je ovo dokaz da je oteran u penziju samo zato što je u istrazi naišao na osobe koje su povezane sa vrhom vlasti.

  (11) detaljnije
 • udes

  Vozač kamiona iz udesa na auto-putu u kome su poginule 3 osobe braniće se sa slobode

  Iako je Osnovno tužilaštvo tražilo pritvor za vozača kamiona koji je udario u kombi na auto-putu Niš - Beograd, gde su poginule 3 osobe, a 8 povređene, Osnovni sud je ovo odbio, pa će se on braniti sa slobode, potvrđeno je iz Tužilaštva.

  detaljnije
 • blagotic-foto-A.-S.-JV

  Sud kaznio MUP jer nije vratio inspektora Blagotića na posao

  Pošto Ministarstvo unutrašnjih poslova odbija da ispoštuje zaključak Osnovonog suda i privremeno vrati na posao nezakonito penzionisanog inspektora niške policije Nebojšu Blagotića, MUP je kažnjen sa 150.000 dinara, a Blagotić kaže da će se ubuduće ta cifra samo duplirati.

  (6) detaljnije
 • sud

  Počelo suđenje Babićevom vozaču, snimaka koje je video Vučić nema na sudu

  Završen je prvi dan suđenja Dejanu Stanojeviću, vozaču v. d. direktora Koridora Srbije Zorana Babića, optuženom da je izazvao saobraćajnu nesreću na naplatnoj rampi “Doljevac”, u kojoj je život izgubila Stanika Gligorijević. U sudnici Osnovnog sudu u Nišu glavna tema bili su sami snimci nesreće, koji do suda još nisu došli, a advokat oštećenih Božo Prelević u tome vidi zaveru koja prikriva pravog vozača i sumnja da je Stanojević uopšte tog dana i bio tim kolima.

  (15) detaljnije
 • udes

  Babićev vozač i snimci nesreće kod Doljevca krajem novembra pred niškim Sudom

  Vozač aktuelnog v. d. direktora Koridora Srbije Zorana Babića, koji se tereti za nesreću na naplatnoj rampi “Doljevac”, kako kažu u Osnovnom sudu Niš, naći će se za optužiničkoj klupi krajem novembra. Na suđenju bi trebalo da budu prikazani i snimci udesa u kojem je poginula 54-godišnja Stanika Gligorijević.

  (6) detaljnije
 • Prekršajni sud

  Narodna poslanica osporila izbor predsednika Privrednog suda u Nišu, razloge pronašla na "Guglu"

  Predlog Visokog saveta sudstva, da na čelu Privrednog suda u Nišu bude aktuelni predsednik Božidar Stanković, koji je pre dve godine vozio auto sa lažnim tablicama, osporila je narodna poslanica iz Niša Jelena Žarić Kovačević i on na tu funkciju nije izabran. Razloge za to da bude protiv ovog kandidata je, kako kaže, pronašla na Guglu.

  (11) detaljnije
 • udes

  Babićevom vozaču će se suditi u Nišu

  Proces koji se vodi protiv vozača aktuelnog v. d. direktora Zorana Babića, zbog saobraćajne nesreće na naplatnoj rampi “Doljevac”, u kojoj je stradala 54-godišnjakinja, dobiće epilog na niškom sudu. Međutim, kako kažu u Osnovnom sudu, suđenje još nije zakazano.

  (14) detaljnije
 • medijacija

  Medijacijom do rešavanja sporova sa Gradom Nišom

  Oduzimanje zemljišta ili ujed pasa, samo su neki od sudskih sporova koji će ubuduće moći da se reše brže, uz manje troškova i dogovorom, objavljeno je nakon što su predstavnici Višeg i Osnovnog suda u Nišu potpisali portokol kojim se imenuju kao posrednici u pregovorima između Grada i Nišlija, ukoliko neki od problema dobije sudski epilog.

  detaljnije
 • viši sud

  Predloženi novi predsednici Osnovnog i Višeg suda u Nišu, Privredni zadržava starog

  Sudija niškog Apelacionog suda Dragana Živadinović, javnosti poznata po oslobađanju Milana Radoičića i Zvonka Veselinovića za nelegalno iskopavanje šljunka kod Pirota, mogla bi da postane predsednica Višeg suda u Nišu. Pored nje, Visoki savet sudstva je za predsednika Osnovnog suda predložio člana Veća Višeg suda Sašu Dujakovića, a jedini koji bi mogao da zadrži svoju fotelju je predsednik Privrednog suda Božidar Stanković, koji je pre dve godine vozio auto sa lažnim tablicama.

  (13) detaljnije
 • branislav kacar

  Većnik Kačar pravosnažno oslobođen

  Presudu Osnovnog suda da gradski većnik Branislav Kačar nije kriv za navodne malverzacije oko nameštanja tendera za čistače i obezbeđenje Gradske uprave, potvrdio je i Apelacioni sud. Time je Kačar pravosnažno oslobođen.

  (29) detaljnije
 • protest-proizvodjaci-duvan-2019-foto-jcm

  Na sudu već 15 godina: Novi protest proizvođača duvana

  Nezadovoljni što se još od 2004. godine “razvlače” po sudovima i što sudije Osnovnog i Apelacionog suda u Nišu donose različite presude po istim tužbama, proizvođači duvana sa juga Srbije protestovali su pred zgradom niške Palate pravde. Kažu da nekima od njih odnedavno stižu i rešenja da plate kompaniji Filip Moris milionske dugove za opremu, iako su, kako tvrde, oni oštećeni.

  (5) detaljnije
 • foto: I. M.

  Vozaču autobusa u koji je udario voz kod Donjeg Međurova ukinut pritvor

  Vozač koji se nije zaustavio na pružnom prelazu kod Donjeg Međurova, kada je pre skoro 3 meseca voz prepolovio autobus i usmrtio sedmoro putnika, pušten je da se brani sa slobode, potvrđeno je u Osnovnom sudu u Nišu.

  (6) detaljnije
 • sudar

  Nema pritvora za Babićevog vozača

  Iako je Osnovno javno tužilaštvo predložilo pritvor za vozača “škode superb” koji je najverovatnije izazvao saobraćajnu nesreću na naplatnoj rampi kod Doljevca, Osnovni sud je to odbio. Razlog je, kažu u Sudu, to što je vozač uhapšen čitav dan nakon nesreće, pa je za to vreme mogao da utiče na svedoke, te je pritvor suvišan.

  (32) detaljnije
 • sud

  Kačareva presuda i nakon mesec dana “putuje” do tužilaštva

  Iako je prvostepena oslobađajuća presuda za niškog većnika za sport i omladinu Branislava Kačara doneta još 17. decembra 2018, još nije stigla do Osnovnog javnog tužilaštva, gde su najavili žalbu. Žalbe, međutim, nema dok sama presuda ne stigne do Tužilaštva, ali u Osnovnom sudu kažu da je nisu ni poslali, jer je još u izradi.

  (17) detaljnije
 • sud

  Medijacijom pred niškim sudovima najčešće rešavani sporovi iz komunalnog sektora

  Sporovi koji se odnose na dugovanja građana za komunalije i potraživanja radnika prema "Gorici" su među onima koji su uspešno rešeni medijacijom tokom prošle godine pred Osnovnim i Višim sudom u Nišu. Ukupno ih je, kako su saopštili iz Osnovnog suda, bilo 115 rešenih na ovaj način.

  (5) detaljnije
 • Branislav Kačar

  Oslobađajuća presuda za Kačara

  Niški većnik za omladinu i sport Branislav Kačar, prema presudi sudije Osnovnog suda u Nišu Ane Vukojičić, oslobođen je optužbe da je učestvovao u malverzaciji oko javne nabavke za čišćenje i obezbeđivanje Gradske uprave. Pored Kačara, oslobođen je i službenik u Gradskoj upravi Aca Janković, koji je bio optužen da je saučestvovao u ovoj navodnoj malverzaciji. Na potezu je Tužilaštvo koje ima pravo žalbe na ovakvu presudu.

  (69) detaljnije