Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

inkluzija

 • stari

  Pomoć u kući za najugroženije Prokupčane

  Usluge pomoći u obezbeđivanju hrane koja uključuje po potrebi i nabavku namirnica, obezbeđivanje gotovih obroka, pripremu lakih obroka, osvežavajućih napitaka, pomoć pri hranjenju, kao i pomoć u održavanju lične higijene i higijene stana, plaćanje računa samo su neke od aktivnosti koje će biti realizovane tokom projekta “Pomoć u kući” kojim će biti obuhvaćeni svi građani sa teritorije Prokuplja, uključujući i i one iz seoskih sredina koji nisu u mogućnosti da se sami staraju.

  detaljnije
 • kuće

  Deo žitelja romskog naselja u Prokuplju trajno rešio stambeno pitanje

  Uslovi i kvalitet života za 65 žitelja romskog naselja Mala Guba, od kojih je 45 maloletno, od danas će biti mnogo bolji i kvalitetniji jer se 12 najugroženijih porodica ovog dela divljeg naselja u Prokuplju uselilo u nove kuće. Objekte pojedinačne površine od oko 60 kvadrata finansirala je Evropska unija sa oko 1,3 miliona evra, uz učešće i pomoć Grada Prokuplja na prikupljanju potrebne dokumentacije i radove na infrastrukturi.

  (13) detaljnije
 • opstina crveni krst

  Opština Crveni Krst otvorila “Klub za zapošljavanje Roma”

  Kako bi romskoj zajednici, u kojoj se 78 odsto populacije suočava sa rizikom od siromaštva, pomogli da se intergriše i nađe mesto na tržištu rada, kako kažu u niškoj Opštini Crveni Krst, otvorili su “Klub za zapošljavanje Roma”. Plan je da organizuju obuke i pomognu Romima da osnuju zadrugu sa održivom poslovnom idejom.

  (4) detaljnije
 • Romi-učenje4;-foto:-Udruženje-Romkinja-Nada

  Podrška u učenju romskoj deci u Surdulici i Vladičinom Hanu

  Pomoć u učenju sa fokusom na pripremu testa za malu maturu kroz dodatne radionice iz srpskog jezika, matematike, fizike, hemije, biologije, istorije i geografije, dobiće 90 deteta romske nacionalnosti iz Vladičinog Hana i Surdulice, uzrasta od petog do osmog razreda. Ideja je da romska deca, posle osnovne, upišu i srednju školu i nastave dalje svoje školovanje.

  detaljnije
 • podvorce Leskovac

  Diskriminacija i nedostatak edukacije problemi leskovačkih Roma

  Da često odustanu od konkursa za posao zbog svoje etničke pripadnosti, zbog čega je veliki broj nezaposlenih, kažu Romi koji žive u Leskovcu. Iako nemaju problema sa sistemskom diskriminacijom, jer imaju podršku lokalne samouprave, neretko bez posla ostanu kod privatnika.

  detaljnije
 • romsko naselje

  Mobilni timovi: Veliki broj Roma bez posla

  U Srbiji, prema zvaničnim podacima živi 147.000 Roma, a više od 70 % njih nema posao, što je jedan od najvećih problema ove zajednice, smatraju članovi mobilnih timova koji se bave njihovom inkluzijom. Deo problema, smatraju, može se rešiti raznim inicijativama o kojima su razgovarali timovi iz Leskovca, Vranja i Bujanovca.

  (3) detaljnije
 • kola donacija

  Vozila i laptopovi za mobilne timove za inkluziju Roma sa juga Srbije

  Kako bi uspešnije i brže pružali podršku romskim porodicama kojima je to potrebno, mobilni timovi iz Niša, Doljevca, Pirota, Vlasotinca, Lebana, Aleksinca, Vladičinog Hana i Surdulice dobili su nove automobile i laptop računare. Opremu su timovi dobili kroz program “Podrška EU inkluziji Roma - Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma”.

  (9) detaljnije
 • inkluzija u sportu

  Specijalna Olimpijada Srbije od januara i na jugu zemlje

  Timovi sastavljeni od osnovaca sa i bez smetnji u razvoju iz 12 gradova Srbije, među kojima i Niša, Pirota, Vranja i Leskovca, treniraće i nadmetati se u odbojci i boćanju. Projekat Specijalne Olimpijade Srbije “Igramo Zajedno! Učimo Zajedno!” trajaće naredne tri godine, a prema mišljenju učesnika inkluzija u sportu je najbolji način za razbijanje barijera među decom.

  (1) detaljnije
 • obuka

  Nezaposleni Prokupčani uče kako da budu pratioci deci iz osetljivih grupa

  Kako biti lični pratilac deci sa smetnjama u razvoju i pružiti im podršku u učenju, napredovanju i uključivanju u grupu vršnjaka, kao i koje su zakonske odrednice u vezi sa ulogom pratilaca, samo su neke od tema obuke koju prolazi 26 ljudi iz Prokuplja koji su na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje.

  detaljnije
 • Marija Demić

  "Za inkluziju Roma važniji put ka Evropskoj uniji, nego članstvo"

  Iako se često može čuti da su Romi u Evropskoj uniji mnogo prihvaćeniji, pre svega zato što postoje jasna pravila i dokumenti koje države članice moraju da poštuju, aktivistkinja i članica Nacionalnog saveta Roma Srbije iz Niša Marija Demić upozorava da se i u evropskim državama poslednjih godina dešavaju napadi koji su rasistički motivisani, te je zato, dodaje, za nas važniji put ka EU, nego sam ulazak.

  (4) detaljnije
 • 4 opštine sa juga Srbije potpisale sporazum o inkluziji Roma

  Pirot, Lebane, Doljevac i Surdulica dobili podršku Evropske unije za inkluziju Roma

  Među 10 opština u Srbiji, koje su izabrane da budu deo programa čiji je cilj poboljšanje socio-ekonomskog položaja romske populacije u lokalnim zajednicama, kao i formiranje institucionalnih mehanizama za njihovu inkluziju, kako su saopštili iz Ministarstva rada, našle su se i 4 opštine sa juga Srbije.

  detaljnije
 • rukovanje

  Nedostatak kontinuiteta u radu institucija problem uključivanja Roma u zajednice

  Iako se na nivou cele države sprovode različiti projekti i programi koji manjinskim zajednicama, naročito romskoj populaciji, pomažu da se uključe u većinsko društvo, prema rečima eksperta za socijalnu inkluziju Brankice Jeremić, problemi često leže u nekontinuiranom radu sa ovim zajednicama. To nije slučaj u Evropskoj uniji gde su prava manjina regulisana i posebnim konvencijama.

  (2) detaljnije
 • 490x370-ninn.jpg

  Mladi izvode mjuzikl "Nina" u Simfonijskom

  U sredu, 1. aprila u sali niškog Simfonijskog orkestra, učenici škole “14. oktobar” izvešće mjuzikl “Nina” o devojčici koja uspeva da se probije do nacionalnog takmičenja talenata i bude prihvaćena od strane vršnjaka.

  detaljnije
 • Volonterski-centar.jpg

  Konkurs za volontere za pomoć deci pri učenju

  Društveni centar u Nišu poziva srednjoškolce, studente i diplomce da kao volonteri u njhovom udruženju pomognu deci da postignu bolje rezultate u školi i steknu iskustvo u radu sa decom iz marginalozovanih grupa.

  (1) detaljnije
 • 490x370-490x370-Univerzitet-u-Nisu.jpg

  Bojenje crteža i koncert za osobe sa invaliditetom

  U svečanom holu Univerziteta u Nišu večeras će od 19 sati biti održana akcija “Uklonimo barijere” na kojoj će okupljeni bojiti crteže dece sa invaliditetom, nakon čega će od 19.40 sati nastupiti Dejan Cukić i grupa “Vizantia”.

  detaljnije
 • 490x370-sanja-slika2.jpg

  Deca polako prihvataju "različite" od sebe

  Dok većina osnovaca smatra da se ponaša pozitivno prema “drugačijim” vršnjacima, deca sa teškoćama u razvoju kažu da ipak postoji velika distanca - rezultati su istraživanja sprovedenog u par niških osnovnih škola.  

  detaljnije
 • plivanje

  Niški "Delfini" doneli lepe utiske iz Turske

  Plivači i treneri niškog Akademskog kluba za osobe sa invaliditeom "Delfin" učestvovali su na plivačkom kampu u Istanbulu na kome su predstavili rezultate svog rada.

  (1) detaljnije
 • vranje-inkluzivno-obrazovanje.jpg

  Ugroženo inkluzivno obrazovanje u Vranju

  Usled otkaza asistenata zbog niske i neredovne isplate, roditelji dece sa posebnim potrebama apeluju na Grad i Ministarstvo da se u OŠ "Radoje Domanović" nastavi sa inkluzivnim obrazovanjem.

  detaljnije
 • d

  Promocija inkluzivnog obrazovanja

  “Otvoreni klub” iz Niša pokušaće u narednom periodu da kroz kampanje, tribine i predavanja promoviše ljudska prava i inkluziju u Nišu, Beogradu, Aleksincu , Vranju i Užicu.

  (1) detaljnije
 • Slavica-Djokic-direktor-Doma-Dusko-Radovic-1.JPG

  Kasne pare za “Predah roditeljstvu”

  Grad Niš već šest meseci nije uplatio ni dinar Domu „Dušku Radović“ za uslugu „Predah roditeljstvu“, namenjenu deci sa smetnjama u razvoju.

  (4) detaljnije