Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

istorija

 • vranjska banja foto i.m.

  Vranjska Banja domaćin 1. Međunarodnog "Kesar festa"

  Kako je izgledao svakodnevni život u srednjem veku, a kako proslave i svečanosti na dvorovima slavnih Nemanjića i njihovih despota, kesara, velmoža, krajišnika, biće predstavljeno na 1. Međunarodnom festivalu srednjovekovne kulture od 13. do 15. jula u Vranjskoj Banji.

  detaljnije
 • 140 godina Berlinskog kongresa

  Pirot obeležava 140 godina od nezavisnosti Srbije

  Povodom obeležavanja 140 godina od Berlinskog kongresa, nezavisnosti Srbije, ali i pripajanja Pirota Kneževini Srbiji, Udruženje istoričara Pirota organizuje sutra 3. jula, predavanje u čitaonici Narodne biblioteke.

  (1) detaljnije
 • Miloš Bečejski

  Niški gimnazijalac četvrti put najbolji na Republičkom takmičenju iz istorije

  Učeniku trećeg razreda Gimnazije "Svetozar Marković" Đorđu Pavloviću, iako pohađa prirodno-matematički smer, sudeći po rezultatima sa republičkih takmičenja, dobro ide istorija. Od osmog razreda osnovne škole on je najbolji na Republičkom takmičenju iz ovog predmeta.

  (4) detaljnije
 • Tvrđava Niš

  Niškom Tvrđavom kroz vekove sa stručnim vodičem

  Arhitekta-konzervator Aleksandra Mirić će u utorak 29. maja povesti sve zainteresovane niškom Tvrđavom, najavljuju organizatori, a posebno će se osvrnuti na ostatke Osmanskog perioda, koji svedoče o svakodnevnom životu tog vremena.

  (1) detaljnije
 • promocija knjige

  Od mahala do bulevara - knjiga o niškim ulicama i trgovima

  Kako se Niš razvijao od mahala i sokaka do velikih bulevara, od kasabe do centra južne Srbije, predstavljeno je u knjizi “Ulice i trgovi grada Niša”. Dvojica Nišlija Živojin Stanisavljević i Milan Dimitrijević popisali su 1.462 ulice u gradskim i prigradskim naseljima, opisali njihovu istoriju, kako su i kad menjale imena i po kome ili čemu se sada zovu.

  (6) detaljnije
 • viteski-festival-foto

  Viteški festival u niškoj Tvrđavi dočarava srednjevekovni život

  Priliku da gađaju lukom i strelom, vide kako je izgledala srednjovekovna nošnja, viteška oprema, oruđe i oružje, kao i da prisustvuju borbama vitezova, imaće svi oni koji posete festival “Zaštitnici tvrđave” koji je će od 8. do 10. juna biti održan u niškoj Tvrđavi.

  (2) detaljnije
 • televizori

  "Noć muzeja" u Nišu na 16 lokacija

  Dokumenta i fotografije iz 19. veka, album sećanja na heroje iz Prvog svetskog rata, izložba posvećena Klimtu, pozorišni kabare, izložba uređaja proizvedenih u niškoj Elektronskoj industriji, samo su neke od postavki koje će večeras građani moći da vide na 16 lokacija u Nišu, na manifestaciji "Noć muzeja".

  detaljnije
 • album secanja

  Sećanje na pretke iz Velikog rata kroz izložbu u Nišu

  Jedinstvena svedočanstva o Prvom svetskom ratu - fotografije, ratni dnevnici, vojnička pisma i dopisnice učesnika rata, koje su protekle 4 godine prikupljane u elektronski "Album sećanja", biće predstavljene na izložbi koja se otvara u četvrtak 18. maja od 13 sati u niškom Domu vojske.

  (2) detaljnije
 • Niš tvrđava

  Evropska godina kulturnog nasleđa i u Nišu

  Radionicama za najmlađe, šetnjama gradom uz stručne vodiče, te posećivanjem ustanova kulture i Niš se pridružio proslavi Evropske godine kulturnog nasleđa. Ipak, dok su u Nišu aktivnosti uglavnom namenjene samim Nišlijama, Evropska unija pomaže svojim članicama da uz pomoć svog kulturnog nasleđa razvijaju turizam, pa one i profitiraju.

  detaljnije
 • groblje kajmakčalan

  Udruženje "Kajmakčalan": Pronađite grob pretka poginulog na Solunskom frontu

  Na godišnjicu završetka Prvog svetskog rata, Udruženje za negovanje i čuvanje srpske baštine “Kajmakčalan” predstaviće svoje aktivnosti večeras od 18 sati u niškom Domu vojske Srbije. Iz Udruženja pozivaju sve zainteresovane da im se pridruže u akciji pronalaženja i uređivanja srpskih vojnih grobalja na području Kajmakčalana.

  detaljnije
 • Tvrđava Niš

  Obilazak znamenitosti Niša uz stručne vodiče

  Od Tvrđave, preko spomenika Milanu Obrenoviću i oslobodiocima Niša, pa do Oficirskog doma i Gradske kuće, zainteresovani će imati prilike da prošetaju u utorak, 24. aprila, i da za ove znamenitosti dobiju objašnjenja arhitekte i istoričara.

  detaljnije
 • Gimnazija "Stevan Sremac"

  Izložba o Holokaustu u niškoj gimnaziji

  Izložba o istoriji Jevreja na Balkanu i njihovom stradanju u Drugom svetskom ratu biće postavljena u Gimnaziji “Stevan Sremac” od 17. do 30. aprila.

  detaljnije
 • posude-za-jelo---foto---stefan-markovic

  Garderoba, predmeti i dokumenta, deo nove postavke logora “12. februar” [foto]

  Priču o logoraškoj svakodnevici, “jevrejskom pitanju” u Nišu, zatočenoj deci, logorskim lekarima, ali i ulozi Crvenog krsta kao posrednika između zarobljenika i porodica logoraša, ubuduće svim posetiocima logora "pričaće" predmeti izloženi na spratu ovog muzeja.

  (2) detaljnije
 • logor

  Leskovački lekar bez koga možda ne bi bilo bekstva iz niškog logora

  Kockanje, ženskarenje, alkoholisanje, ali i nesebična lekarska i moralna pomoć logorašima, pa i sama pomoć pri velikom bekstvu iz logora na Crvenom krstu 12. februara 1942. godine, obeležili su tragično okončani život pred streljačkim vodom na Bubnju, doktora Velizare Pijade.

  detaljnije
 • Dušan Jevtić

  Roman istoričara iz Niša o problemima društva kroz prizmu fantastike

  “Okultni savez Srbije” je kombinacija naučne fantastike i horora, u kome se mladi istoričar iz Niša Dušan Jevtić poigrava sa događajima koji su zabeleženi ili se naslućuju, aludirajući na neke probleme koji muče srpsko društvo.

  (1) detaljnije
 • stari nis

  Pre 140 godina srpska vojska pobedila Turke i ušla u Niš

  Pet vekova duga vladavina Osmanlija na ovim prostorima završena je 11. januara 1878. godine, a ovaj datum Nišlije obeležavaju kao jedan od najznačajnijih za grad. Turci su, dan ranije, zbog velikih gubitaka zatražili primirje, a srpski vojnici su ušli u Niš.

  (10) detaljnije
 • avion

  "Sukob Amerike i Rusije počeo je u Nišu"

  Niš je u 2017. godini stavljen na mapu međunarodne politike zbog prepucavanja istoka i zapada oko Srpsko-ruskog humanitarnog centra. Dok ruski zvaničnici tvrde da se radi samo o humanitarnom centru, američki smatraju da se tamo skriva špijunska baza. Međutim, istoričar Aleksandar Dinčić kaže da je na neki način upravo u Nišu još 1944. počelo koškanje između Amerike i Rusije, koje je tada čak odnelo živote i sa jedne, ali i sa druge strane.

  (9) detaljnije
 • kopitareva

  Kazandžijsko zbog kafića ostaje bez dela kaldrme

  Da bi bašte kafića u Kopitarevoj ulici u centru Niša, poznatijoj kao Kazandžijsko sokače, stajale na ravnoj površini, kako kaže gradski većnik Miloš Milošević, sa obe strane ove turističke ulice biće uklonjene kocke, a umesto njih će biti postavljene velike granitne ploče. Stručnjaci ocenjuju da je ovakav potez loš i da narušava staroniški šarm.

  (57) detaljnije
 • manastir

  U manastiru kraj Svrljiga vernici traže izlečenje i mir

  Na 560 metara nadmorske visine, u svrljiškom selu Labukovo, nalazi se manastir Svetog Vaznesenja gospodnjeg iz 13. veka. Pokraj zidina starog manastira nedavno je podignut novi, a na hiljade vernika iz cele zemlje u njemu pronalazi mir u molitvi, ali i pomoć po koju najčešće dolaze bolesni i parovi bez dece.

  (3) detaljnije
 • Spomenik "Pametnik"

  "Pametnik", čuvar Dimitrovgrada i anti-ratni simbol

  Na Neškovom brdu, iznad Dimitrovgrada, odakle se kao na dlanu vidi grad na putu Evrope ka Aziji, leže zajedno u smrti, slavi i večnosti bivši neprijatelji iz srpsko-bugarskog rata 1885.godine. Tu ponosno i prkoseći svim podelama stoji spomenik “Pametnik”, jedinstvena i univerzalna opomena budućim generacijama i simbol besmisla rata.

  (1) detaljnije