Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

istorija

 • media centar

  U Nišu Gradski forum "Čuvari nasleđa jugiostočne Srbije"

  O tome koliko je sećanje na Veliki rat ugrađeno u kulturni identitet pojedinca, kako se istorijski sadržaji mogu približiti čoveku u 21. veku, kao i na koje je sve načine moguće uključiti se u kreiranje kulturnih događaja, građani će moći da čuju na Gradskom forumu "Čuvari nasleđa jugoistočne Srbije", zakazanom za ponedeljak, 26. novembar u niškom Media centru.

  (2) detaljnije
 • Današnji izgled kuće Karla Skacela

  Stranci nevoljno dolazili u Pirot, ali mu ostavili kulturno nasleđe

  Skoro 10 odsto stanovnika Pirota krajem 19. veka bili su stranci, ali ono što je značajnije, ti strani državljani bili su pokretači kulturnog, prosvetnog, intelektualnog i javnog života u tek oslobođenom Pirotu. A svi su u Pirot dolazili nevoljno, po službenoj dužnosti, ali ih to nije sprečilo da načine pionirske korake u sveukupnom razvoju tada male varoši na jugoistoku Srbije.

  (3) detaljnije
 • Filozofski-ulaz-V.-Milić

  Istoričar Miloš Ković na Filozofskom u Nišu o oslobođenju u Prvom svetskom ratu

  Svi oni koji žele da čuju nešto o oslobođenju i ujedinjenju nakon 1918. godine, imaće prilike da to učine u amfiteatru Fulozofskog fakulteta u Nišu, 19. novembra, na predavanju profesora beogradskog Univerziteta Miloša Kovića.

  detaljnije
 • Niš spomenik Kalča i Sremac

  Organizovano upoznavanje Niša iz perioda Sremca i Kalče

  Oni koji bi hteli da se upoznaju sa Nišom s kraja 19. veka, mogu da učestvuju u organizovanoj šetnji "Upoznajmo svoje nasleđe: Korakom Sremca i Kalče", u ponedeljak 19. novembra. Šetnju će voditi profesor Dragan Todorović sa Filozofskog fakulteta u Nišu, a kreće sa platoa kod Kalče.

  (2) detaljnije
 • praistorija

  Praistorijski nalazi iz Aleksinačke kotline izloženi u niškoj "Sinagogi"

  Grnčarija, metalni predmeti i drugi materijal iz doba praistorije, koji je prikupljen na teritoriji Aleksinačke kotline tokom dugogodišnjih istraživanja, biće predstavljeni na izložbi koja se otvara danas u 13 sati u galeriji “Sinagoga”, a trajaće do sredine decembra.

  (1) detaljnije
 • nemačko groblje - pantelej

  Pantelejska crkva - od "žrtve" u Velikom ratu do nemačkog groblja

  Posle pada Niša u Prvom svetskom ratu, novembra 1915, Pantelejska crkva skrnavljena je od strane nemačkih vojnika, navode istoričari, ali je ironijom sudbine nakon oslobođenja 1918, postala groblje okupatora. Ratne igre nastavljene su i tokom Drugog svetskog rata, kada je odlukom Trećeg rajha “preseljeno” u Nemačku, a u Nišu nema traga postojanja ovoj istorijskoj epizodi.

  (6) detaljnije
 • mihailovic

  Po tekstu niškog glumca radi se film u Bugarskoj

  Komad o srpskim i bugarskim vojnicima koji su na Uskrs 1918. godine izašli iz rovova na Solunskom frontu, spustili oružje i čestitali jedni drugima praznik, a čiji je autor niški glumac Aleksandar Mihailović, biće pretočen u dokumentarno-igrani film. Film će biti sniman u Bugarskoj, a producent Emil Mihov najavio je da će prvi kadrovi biti snimljeni u martu sledeće godine.

  (4) detaljnije
 • Niški kulturni centar

  Prvulović knjigu "Srpski nacionalni interes" predstavlja Nišlijama

  Knjiga “Srpski nacionalni interes” profesora političkih nauka Vladimira Prvulovića, koja detaljno objašnjava elemente srpskog nacionalnog i kulturnog identiteta kroz istoriju, biće promovisana u sredu, 14. novembra od 19 sati u maloj sali Niškog kulturnog centra.

  detaljnije
 • Spomenik oslobodiocima

  Dan primirja u Prvom svetskom ratu - dan kada su utihnuli topovi

  Oko 22 miliona ljudskih života, od čega više od milion iz Srbije, zbrisano je u Prvom svetskom ratu, koji je buktao između 1914. i 1918. godine. Nezvanično su puške položene 11. novembra 1918, kada su sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom. Značaj ovog datuma, ali i horor koji je doneo četvorogodišnji rat, za Južne vesti opisuje niški istoričar Aleksandar Dinčić.

  (7) detaljnije
 • prvi svetski rat

  Niška promocija dnevnika narednika iz Prvog svetskog rata

  Ljubitelji istorije će povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu moći da prisustvuju promociji dnevnika jednog od učesnika ovog boja Aleksandra V. Cvetkovića, koja će se održati u Memorijalnoj sobi Stevanu Sremcu i Branku Miljkoviću, 9. novembra.

  (2) detaljnije
 • Ćele kula

  Tragom Stevana Sinđelića - čas istorije na otvorenom

  Svi oni koji žele da prisustvuju istorijskom času na otvorenom o Prvom srpskom ustanku, obilazeći spomenik na Čegru nadomak Niša i Ćele-kulu, uz priču istoričara o zbivanjima, kako kažu u EU info kutku, moći će to da učine 16. oktobra.

  detaljnije
 • Oslobođenje Niša Drugi svetski rat

  Na današnji dan Niš oslobođen u Drugom svetskom ratu

  Još 8. oktobra 1944. godine otpočela je operacija oslobađanja Niša, ali se to konačno desilo tek na današnji dan, pre 74 godine. Snage Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, Bugarske armije i sovjetskog vazduhoplovstva proterale su nemačke jedinice iz Niške Banje, a odatle krenuli i naterali ih da se preko Južne Morave povuku dalje.

  (3) detaljnije
 • Trg kralja Milana

  Oslobođenje Niša u Prvom svetskom ratu: Sloboda je stigla

  Šta je za Nemce u Prvom svetskom ratu značio okupirani Niš, šta se sve dešavalo u ovom gradu od početka, pa sve do 12. oktobra 1918. godine, kada je konačno oslobođen, objašnjava istoričar Aleksandar Dinčić. Ovo je poslednji deo istraživanja iz monografije "Moravska divizija u Prvom svetskom ratu 1914-1918", pošto su prethodna dva dela "Južne vesti" objavljivale poslednjih dana.

  (1) detaljnije
 • Trg kralja Milana

  Oslobođenje Niša u Prvom svetskom ratu: Kako su Nemci branili grad

  Šta je za Nemce u Prvom svetskom ratu značio okupirani Niš, šta se sve dešavalo u ovom gradu od početka, pa sve do 12. oktobra 1918. godine, kada je konačno oslobođen, objašnjava istoričar Aleksandar Dinčić, čije će istraživanje "Južne vesti" objavljivati i narednih dana u čast 100 godina od oslobođenja Niša u Prvom svetskom ratu.

  (4) detaljnije
 • sinagoga

  Izložba o istoričaru i diplomati do kraja oktobra u Nišu

  Povodom 150 godina od rođenja sorbonskog đaka, istoričara, arhivista i diplomate akademika Mihaila Gavrilovića, u Nišu će biti održana izložba o njegovom životu i radu. Otvaranje postavke je 16. oktobra u 13 sati u galeriji Sinanoga.

  (1) detaljnije
 • Seličevica

  Planinarska akcija do Seličevice uz čas istorije u prirodi

  Povodom oslobađanja Niša u Prvom i Drugom svetskom ratu, kao i od Turaka, Planinarski klub Preslap organizuje uspon na planinu Seličevicu, u nedelju, 14. oktobra, a mogu se "priključiti" svi zainteresovani. Osim rekreacije, oni koji budu krenuli put planine smeštene nedaleko od Delijskog visa, moći će i da čuju ponešto o niškoj istoriji.

  detaljnije
 • Pirot će obeležiti i godišnjicu pripajanja Srbiji

  Naučni skup u Pirotu povodom 140 godina nezavisnosti Srbije

  Izlaganja dvadeset istoričara sa beogradskog, niškog i novosadskog Univerziteta o događajima u Srbiji i Pirotu u 19. i početkom 20. veka, zainteresovani Piroćanci moći će da čuju 12. oktobra na naučnom skupu u svečanoj sali gradske Skupštine. On će se održati povodom 140 godina od Berlinskog kongresa, sticanja nezavisnosti Srbije i pripajanja Pirota Kneževini Srbiji, kao i 100 godina od završetka Prvog svetskog rata.

  (3) detaljnije
 • Oficirski dom

  Pseudoistoričari u Oficirskom domu, akademska zajednica negoduje

  Tezu da je pedagogija u Srbiji starija od one nastaloj u Grčkoj zastupaće autori knjige “Pedagogija kod Srba i njeni antički koreni” na tribini u Nišu, na kojoj će pored njih, govoriti i pseudoistoričar Jovan I. Deretić. Promocija knjiga i predavanje će se održati u gradskom prostoru, u Oficirskom domu, a dekanica Filozofskog fakulteta kaže da je neprimereno da Grad daje prostor za ovakva dešavanja. U SANU ne znaju ništa o predavačima, iako se oni predstavljaju kao akademici.

  (76) detaljnije
 • plakat

  Zbrka u Nišu - istovremeno se na 2 lokacije obeležava jubliej proboja Solunskog fronta

  Jedan vek od proboja Solunskog fronta i oslobođenja u Prvom svetskom ratu biće obeležen u Nišu u petak 14. septembra, i to sa dva muzičko-scenska programa koje organizuju različite ustanove u isto vreme. U Narodnom pozorišu program organizuje Gradska opštine Medijana, a u sali Niškog simfonijskog orkestra obeležavanje godišnjice pripremili su Niški kulturni centar i Simfonijski. Oba organizatora kažu da nisu znala da ovi drugi nešto pripremaju.

  (6) detaljnije