Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

izbori

 • dom kulture

  Prokupački naprednjaci mogu sami da formiraju vlast, socijalisti čekaju poziv

  Konstitutivna sednica na kojoj će se verifikovani mandati odbornika, ali i izabrati novi predsednik parlamenta i njegovog zamenika, kao i funkcioneri koji će u naredne 4 godine činiti gradsku vlast u Prokuplju, zakazana je za 17. avgust. Za sada, jedina nedoumica je hoće li Srpska napredna stranka, koja je osvojila 41 mandat, kao i do ovih izbora napraviti koaliciju sa socijalistima koji će u novom sazivu imati 6 odbornika.

  (4) detaljnije
 • izbori

  SNS u Toplici dobio ubedljivu većinu, mogu sami da formiraju vlast

  Rezultati izbornih komisija u Toplici samo su potvrdili već objavljene preliminarne rezultate po kojima je Srpska napredna stranka ubedljivo odnela izbornu pobedu, tako da će u Prokuplju, Blacu, Žitorađi i Kuršumliji ta stranka moći samostalno da formira lokalnu vlast.

  detaljnije
 • izbori

  Naprednjaci u Toplici mogu sami da formiraju vlast

  U Prokuplju i opštinama Topličkog okruga od ukupno upisanih 72.809 birača, pravo glasa na jučerašnjim izborima iskoristilo je između 55 i 78% upisanih birača. U Prokuplju, Blacu, Kuršumliji i Žitorađi, Srpska napredna stranka je osvojila apsolutnu većinu, pa može sama da formira gradsku i lokalnu vlast.

  (1) detaljnije
 • blace

  Međusobne pretnje aktivista SNS i SPS u Blacu, jedni druge optužuju da su prvi počeli

  Verbalni sukob u bašti jednog blačkog kafića između aktivista Srpske napredne stranke i Socijalističke partije završio se samo usmenim pretnjama i prepucavanjima, ali je policija intervenisala i, po nalogu Tužilaštva, uzimaju se izjave svih aktera incidenta. I dok aktivisti SPS-a kažu da su oni sedeli u kafiću, a da su ih napali članovi SNS-a koji su nosili majce sa obeležjima stranke, iz drugog tabora tvrde da nikakvog sukoba nije bilo, već da je došlo do razmene nekoliko reči sa političkim neistomišljenicima.

  (12) detaljnije
 • izbori

  NKD: Izborne liste ne ilustruju predizborne programe stranaka o decentralizaciji

  Da se predizborni programi stranaka i želje za reformom izbornog sistema ne mogu ilustrovati njihovim listama za narodne poslanike, jer i pored toga što tvrde da se zalažu za ravnomerni regionalni razvoj, većina njihovih kandidata je iz četiri najveća srpska grada, među kojima je i Niš - zaključci su Nacionalne koalicije za decentralizaciju (NKD).

  (2) detaljnije
 • izbori

  U Prokuplju 5 izbornih lista, po 4 u Blacu i Kuršumliji

  Za predstojeće lokalne izbore u Prokuplju na glasačkom listiću će se najverovatnije naći 5 izbornih lista, a osim naprednjaka, koji su jedini predali punu listu sa maksimalnih 55 kandidata za odbornike, za manje od pola liste potpise su predali SPS 22 kandidata i po 19 svojih predstavnika kandidovali su POKS, Pristojno Prokuplje, Ujedinjena demokratska opozicija i Zavetnici. Minimalne su šanse da se u izbornu trku na lokalu uključi i Srpska radikalna stranka kojoj je, nakon predaje liste, dat rok od 48 sati da otklone nepravilnosti koje je utvrdila Izborna komisija.

  detaljnije
 • djb

  I "Dosta je bilo" na niškim izborima, tri liste na doradi

  Osim 12 lista, koliko ih je bilo proglašeno u regularnom periodu, kako je rekla predsednica Gradske izborne komisije Ljiljana Berić, nakon dorade prihvaćena je još jedna - Suverenisti, koju čine članovi Pokreta Dosta je bilo. Još tri liste su poslate na doradu zbog manjka potpisa.

  (23) detaljnije
 • dragoslav drago ilić

  Prvi predsednički kandidat za izbore 2022. - Nišlija, kontroverzni biznismen iz Argentine

  Dok vlast i opozicija kreću u kampanju za izlazak ili bojkot prolećnih parlamentarnih izbora, srpski biznismen iz Latinske Amerike Dragoslav Ilić, Nišlija poreklom, dve godine pre održavanja najavljuje kandidaturu za predsedničke. Dok Ilić iz Argentine za Južne vesti kao prvi korak u kampanji najavljuje fondaciju za pomoć siromašnima, novinari iz te zemlje podsećaju da je zbog šverca droge bio pred pravosudnim organima.

  (28) detaljnije
 • Tošić govorio na tribini u Beogradu

  Pirotski pokret deo proevropske organizacije "Srbija 21", najavljuju i učešće na izborima

  Pokret "Rođeni za Pirot" priključio se organizaciji "Srbija 21" u kojoj su se okupili nekadašnji članovi Demokratske stranke, Liberalno-demokratske partije, Socijaldemokratske stranke i drugih građanskih opcija, a kako su i na osnivanju pirotskog pokreta rekli, sigurno izlaze na lokalne izbore. Učešće u izbornoj trci na lokalu već su najavili iz Pokreta obnove Kraljevine Srbije i lokalna grupacija "Najbolje za Pirot".

  (3) detaljnije
 • tribina jedinstvena srbija

  Jedinstvena Srbija samostalno na izbore, Filipović kandidat za gradonačelnika Leskovca

  Treća politička opcija koja je u Leskovcu najavila izlazak na predstojeće izbore je Jedinstvena Srbija, a njihov kandidat za gradonačelnika biće trenutni predsednik ove odborničke grupe u lokalnom parlamentu Nenad Filipović.

  (5) detaljnije
 • zavetnici leskovac

  Zavetnici u Leskovcu najavili izlazak na izbore

  Srpska stanka Zavetnici druga je politička opcija koja je u Leskovcu najavila izlazak na predstojeće izbore. Prema rečima predsednika Gradskog odbora ove stranke Dejana Nešića u narednom periodu će građanima predstaviti svoj plan i program, a kao najvažniji deo toga ističe smanjenje ekonomske zavisnosti zemlje.

  (54) detaljnije
 • metla 2020 leskovac

  Pokret “Metla 2020” u Leskovcu: Krenuli smo sa čišćenjem Srbije

  Iako novoosnovani politički pokret “Metla 2020”, formiran od Demokratske stranke Srbije, Grupe za prosperitet Srbije, Udruženja starosedelaca iz Kraljeva i Tima za život, još nije osnovao odbor u Leskovcu, svoj politički plan danas su predstavili Leskovčanima. Predstavnik ove političke grupacije Novica Antić kaže da su krenuli sa čišćenjem Srbije, a odluku da li će izaći na predstojeće izbore doneće, kažu, za desetak dana

  (6) detaljnije
 • narodni blok leskovac

  Osnovan odbor Narodnog bloka u Leskovcu, poručuju da hoće da državu vrate narodu

  Predizborna koalicija Narodni blok, okupljena od predstavnika Nove Srbije, Narodnog slobodarskog pokreta i Grupe građana “Iskreno za Niš”, formirala je odbor u Leskovcu, a za predsednika je izabran Goran Kostić. Kako su članovi rekli na predstavljanju nove političke opcije u Leskovcu, u planu je da odbore osnuju i u ostalim opštinama Jablaničkog okruga, a s obzirom na to da će učestvovati na izborima, i da obiđu sva mesta u Srbiji. Ovo je prva stranka, odnosno koalicija koja je u Leskovcu najavila izlazak na izbore.

  (4) detaljnije
 • Av Kapone

  Ovde je izgleda na delu dobro organizovano preuzimanje države od strane brže, jače bolje organizovanog političkog kriminala, sve zakamufliranog raznoraznim mušemama #zlatnodoba, koje glume reforme, unapređene institucije i uređenu državu. I sve to naravno uz trubače na auto-putu i opštenarodno veselje na ružičasto srećnom pravu da znamo sve.

  (4) detaljnije
 • aleksic

  Aleksić: Izbori se ne odlažu, maj je zakonski rok, ali SzS svakako bojkotuje

  Iako je nakon poslednjeg sastanka sa evropalamentarcima najavljeno da će izbori možda biti i u maju, a sve to predstavljeno kao ustupak vlasti i odlaganje izbora, narodni poslanik i potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić kaže da nije reč o odlaganju. 3. maj je zakonski rok, ali kaže da je suština da je zaključak evroparlamentaraca da u Srbiji ne postoje izborni uslovi.

  (14) detaljnije
 • entoni godfri

  Ambasador SAD: Ako Vlada želi da bude legitimna, izborni uslovi treba da budu fer

  Novi ambasador Sjedinjenih Američkih Država Entoni Godfri u emisiji “15 minuta” smatra da bojkot mnoge birače lišava mogućnosti da iskažu svoje mišljenje i da ni to nije fer. Neprikladno je za američkog ambasadora ili stranu ambasadu, smatra Godfri, da bude posrednik u dijalogu oko izbora, kao i da nije uloga međunarodne zajednice da nastupa kao politički akter u Srbiji.

  (14) detaljnije
 • 76762516_2472925539662867_8045032335969615872_n

  Prva tribina niškog SzS u "SNS sali": Bojkotujemo ovaj sistem, ne samo izbore

  Da ne žele da učestvuju na lažnim izborima, da ne bojkotuju samo njih, već sistem, kao i da za to imaju program koji nije samo "ua Vučiću" - poručii su predstavnici Saveza za Srbiju na tribini koja je održana u niškoj Mesnoj kancelariji "Moša Pijada", koja je u žižu javnosti došla nakon što je u njoj skup održao lider Srpske desnice. Iz Saveza su istakli da je to prvi put da za vreme SNS vlasti dobiju neku salu u Nišu.

  (50) detaljnije
 • boško obradović vranje

  Obradović u Vranju: Nema uslova za održavanje poštenih izbora

  Zbog toga što opozicija nema mesta da pokaže ideje i politiku građanima, jer nema slobodnih medija, ne postoje uslovi da se izađe na izbore na proleće 2020. godine, smatra lider Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović. Kao jedino rešenje Obradović vidi formiranje prelazne tehničke Vlade i odlaganje izbora.

  (2) detaljnije
 • nkd leskovac

  NKD: Leskovčani smatraju da glasaju slobodno

  Većina Leskovčana koji su prisustvovali akciji Izbori od A do Š Nacionalne koalicije za decentralizaciju, kako kažu u ovoj organizaciji, glasaju slobodno. Građani su bili otvoreni da razgovraju o izborima, ali i o zloupotrebama u političke svrhe koje neretko i ne primećuju.

  (4) detaljnije
 • izbori

  Aktivisti NKD-a o izborima pričaju i sa Leskovčanima

  Nakon ulične akcije u Nišu, članovi Nacionalne koalicije za dentralizaciju o izbornim uslovima razgovaraće i sa građanima Leskovca. Akciju organizuju u četvrtak, 7. novembra od 12 do 14 sati ispred Robne kuće.

  detaljnije