Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

rodna ravnopravnost

  • EU Info kutak

    EU info kutak organizuje predavanja "Žene stvaraju - razgovori koji pokreću"

    Razmišljanja o raznim društvenim temama, promocija jednakosti i ljdskih prava, svi zainteresovani u Nišu moći će da čuju u okviru predavanja "Orange the World", od Marije Ratković, spisateljice i aktivistkinja u kulturi. Predavanja će biti održana u sredu, 29. novembra, od 18 časova, u okviru kampanje "Žene stvaraju - razgovori koji pokreću", a organizator je niški EU info kutak.

    detaljnije
  • Kosarka lopta KOSTA

    U Vranju sportske igre za decu uz promociju fer-pleja, rodne ravnopravnosti i nenasilja

    Devojčice i dečaci uzrasta od 11 do 14 godina imaće priliku da se u ponedeljak, 24. aprila, od 11 sati, na Gradskom stadionu u Vranju, oprobaju u različitim sportovima, upoznaju sa sportskim rekvizitima i razgovaraju sa nekim od više od 30 trenera, koliko će biti na raspolaganju. Iz Udruženja građana “Atina” kažu da je ideja promocija nenasilja, fer-pleja u sportu i rodne ravnopravnosti.

    detaljnije
  • eu info

    "Rod i rad u kulturnom sektoru u Srbiji" - promocija publikacije u Nišu

    U kakvim uslovima rade kulturne radnice i preduzetnice u kulturnom sektoru, koji su oblici rodne diskriminacije i kako da više žena pravednije bude zastupljeno u kulturnom životu - neka su od pitanja o kojima će govoriti u Nišu, na promociji publikacije "Rod i rad u kulturnom sektoru u Srbiji", koja se održava u niškom EU info kutku, u petak 31. marta.

    detaljnije
  • Narodno pozorište

    Još malo besplatnih ulaznica za predstavu "Devojčice" u niškom Narodnom pozorištu

    Besplatne ulaznice za premijeru predstave Reflektor teatra “Devojčice” koje je zakazano za 31. mart u 20 sati u niškom Narodnom pozorištu mogu se preuzeti na blagajni pozorišta svakog radnog dana od 10 do 20 sati. Organizatori iz EU info kutka napominju da je zainteresovanost velika, te da je ostalo još malo karata za predstavu.

    detaljnije
  • izložba arhiv 8 mart (9)

    O niškim ženama kroz istoriju - izložba u Arhivu

    Izložba fotografija “Žena” Bobana Jankovića i Bojane Dašić otvorena je u holu Istorijskog arhiva Niša, povodom obeležavanja Međunarodnog dana žena. Zainteresovani moći će da vide izložbu od srede 8. do 17. marta, svakog radnog dana od 8 do 15 sati.

    detaljnije
  • Rad sa počiniocima sprečava ponavljanje nasilja; foto: Pixabay

    Aktivistkinje: Diskriminacija je što pomoć nasilnicima finansira Republika, a podršku žrtvama opštine

    Sigurne kuće i krizne centre za žene žrtve nasilja, prema nedavno usvojenom Zakonu o rodnoj ravnopravnosti, finansiraće lokalne samouprave, dok će psihosocijalna pomoć nasilnicima biti finansirana iz republičkog budžeta. Iz Centra za devojke i Ženske platforme za razvoj Srbije ovu odredbu vide kao spornu jer smatraju da gradovi i opštine nemaju dovoljno novca za ovu vrstu pomoći, te da ona diskriminiše žrtve nasilja.

    (4) detaljnije
  • Gordana Čomić - Vranje

    Ministarka Čomić: Omogućiti što bolju primenu Zakona o rodnoj ravnopravnosti u praksi

    Da je želja Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog da se do 2030. godine omogući što bolja primena zakona o rodnoj ravnopravnosti u praksi, kao i da se realizuje dijalog u kojem će se informacije, podaci i ideje sa lokalnog nivoa prenositi na nacionalni, rekla je ministarka Gordana Čomić na sastanku sa rukovodiocima Pčinjskog okruga u Vranju, gde je bilo reči o novom zakonu o rodnoj ravnopravnosti i diskiminaciji.

    (2) detaljnije
  • ruke

    Uličnom akcijom Vranjanci obeležavaju Međunarodni dan devojčica

    Sa ciljem da informišu ljude i povećaju svest o neravnopravnosti sa kojom se devojčice suočavaju samo zato što su - devojčice, iz Odbora za ljudska prava Vranje i aktivistkinje SOS Kutka za devojke iz tog grada obeležiće sa sugrađanima Međunarodni dan devojčica. Program je u nedelju. 11. oktobra i počinje u 18 sati na šetalištu u centru Vranja.

    detaljnije
  • RIK saopštio konačne rezultate

    Stranke u Nišu povećale broj žena među kandidatima, neke i nose listu

    Propis o 40 % manje zastupljenog pola na izbornim listama ispunile su stranke u Nišu, a dve imaju ženu na prvom mestu - SNS Draganu Sotirovski i SRS Jelenu Stojanović. Aktivisti kažu da se ženama i dalje ističe polna i rodna uloga pre društvene, kao i da još postoji mizoginija u političkom javnom prostoru.

    (17) detaljnije
  • Savić

    Preporuka poverenice: Odbornik SRS da se izvini zbog seksističkih izjava

    Izjave odbornika SRS Nikole Savića da je žena pre svega genetski programirana za rađanje ili da bludnice materinstvo spasava, prema mišljenju Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, diskriminatorske su i seksističke. Ove stavove izneo je na martovskoj sednici gradskog parlamenta, a preporuka je da se upravo u skupštini ili preko medija javno i izvini. Savić pita da li treba da se izvinjava zbog citiranja Nikole Tesle i Duška Radovića.

    (7) detaljnije
  • savic-skupstina

    Niški radikal u Skupštini: Žena programirana za rađanje, bludnice materinstvo spasava

    Da je žena pre svega genetski programirana za produženje vrste, te da rođenjem dobija čari i lepotu što je njen kapital, kao i da one sa uspešnom karijerom nemaju mnogo toga što ih čini srećnim - samo su neke od izjava odbornika SRS Nikole Savića na sednici niške Skupštine. Od više niških odbornica u sali, reagovale su samo dve i govor Savića nazvale neprimerenim.

    (39) detaljnije
  • sve ambasadorke u Svrljigu foto ALEKSANDAR KOSTIC

    Ambasadorke u Svrljigu: Slični problemi žena u Srbiji i u svetu

    Tržište rada je polje gde su žene najviše diskriminisane, ali je skoro jednak problem i sa nasiljem nad ženama u svetu, kao i u Srbiji, složile su se danas sve četiri ambasadorke u Srbiji iz Kanade, Australije, Slovačke i Rumunije koje su sa poverenicom za zaštitu rodne ravnopravnosti Brankicom Janković posetile Svrljig, opštinu u kojoj su na svim čelnim pozicijama upravo žene.

    detaljnije
  • ruke

    “Borba za ravnopravnost polova i dalje traje”

    Iako su žene danas u znatno povoljnijem položaju i sa više prava nego pre 50 godina, kaže predsednica Gradskog odbora za rodnu ravnopravnost u Leskovcu Ljiljana Božuta, borba za jednakost polova je proces koji traje i danas. Dodaje i da 8. mart ne treba proći samo u kupovini poklona i čestitanju praznika, već i u podsećanju na hrabre žene i promene koje su se dešavale svih ovih godina.

    (7) detaljnije
  • Marina Hjuson

    Sociološkinja istraživala muškarce: Muška perspektiva važna za rodnu ravnopravnost

    Za bavljenje određenim profesijama ili življenje na određen način, smatra sociološkinja i teoretičarka Marina Hjuson, ljudi ne bi trebalo da se opredeljuju na osnovu toga da li su žene ili muškarci. Svoj stav da bi svako trebalo da ima "svoju priču" bez obzira na pol iznela je u Nišu, a ovakvo mišljenje imali su i pojedini ispitanici u njenom istraživanju "Muškarci u Srbiji: Promene, otpori i izazovi".

    (4) detaljnije
  • Novinarstvo

    U makedonskom medijskom sektoru, žene se i dalje bore za jednakost

    Žene u svetu, čak i u Makedoniji, suočavaju se sa dugim putem do željene jednakosti. Situacija u medijskoj sferi u Makedoniji to ponovo potvrđuje.

    detaljnije
  • Anita Mančić

    Da li smo zaista jednaki?

    Da li nam pol, rod, rodni identitet ili seksualno opredeljenje određuju da li ćemo zaista uživati sva prava ili će neki imati “manje prava”? Odgovore na ova, ali i druga pitanja o ravnopravnosti možete potražiti u novoj epizodi serijala "Moje pravo". Specijalni gost je glumica Anita Mančić.

    (6) detaljnije
  • Gradsko veće

    I dalje bez žena u Gradskom veću Niša

    Ni posle bezmalo 4 godine aktuelne vlasti i obećanja čelnika vladajućih partija, pa i usvajanja raznih "akcionih planova za rodnu ravnopravnost", u gradskoj vladi Niša i dalje nema nijedne žene.

    (3) detaljnije
  • Untitled-1.jpg

    Paketići za prokupačke mališane

    Komisija za rodnu ravnopravnost podelila je 28 paketića deci u hraniteljskim porodicama, a humanitarna organizacija „EHO“ obradovala je još 28 mališana sa smetnjama u razvoju i decu samohranih roditellja.

    (1) detaljnije
  • Vranje-ilustracija-KOSTA.jpg

    Edukacije o upotrebi rodnosenzitivnog jezika

    U Vranju počinje realizacija projekta kojim bi trebalo da se službenici u Gradskoj upravi, ali i ostali zaposleni u javnim preduzećima i ustanovama, edukuju o pravilnoj upotrebi rodnosenzitivnog jezika.

    (2) detaljnije
KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: