Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

šljive

 • šljiva

  Na teritoriji Prokuplja počeo otkup šljiva

  Nakon što je prethodnih dana završen otkup ranih sorti šljiva po ceni od 10 do 15 dinara, na teritoriji Prokuplja počeo je otkup šljive sorte "stenlej" koja se, prema proceni poljoprivrednih stručnjaka, nalazi na površini od preko 2.000 hektara. Početna cena šljive je na nivou prošlogodišnje i iznosi 15 dinara, ali zbog nešto slabijeg roda i dobrog kvaliteta, voćari očekuju da se tokom berbe cena poveća bar do 20 dinara za kilogram.

  detaljnije
 • dani šljive

  Izmenjen program za "Dane šljiva" u Blacu, ove godine bez koncerata i javnih okupljanja

  Svi koncerti, zabavna dešavanje i javna okupljanja koja su ranije predviđena u okviru manifestacije "Dani šljiva" u Blacu se otkazuju, a organizacija događaja od 21. do 23. avgusta biće u vidu onlajn stručnih predavanja o poljoprivredi, biraće se najbolje rakije, zasadi šljive, najbolji mladi poljoprivrednik i najuspešnija žena koja se bavi poljoprivrednom proizvodnjom.

  detaljnije
 • šljive

  Počela berba ranih sorti šljiva, cena od 10 do 15 dinara za kilogram

  Na teritoriji Prokuplja počela je berba ranih sorti šljiva "čačanske lepotice", "čačanske rane" i ruske "džanarike", po ceni koja je na nivou prošlogodišnje i kreće se od 10 do 15 dinara po kilogramu. Voćari smatraju da je ove godine kvalitet odličan, da su šljive nešto slabije rodile, ali da je cena kao i prethodnih godina manja od očekivane.

  (2) detaljnije
 • dani sljive foto ljm

  U Blacu završeni 17. "Dani šljive"

  Najbolji proizvođači šljiva, ali i proizvoda od ovog voća po kojem je Blace prepoznatljivo, izabrani su po 17. put, a brojni posetioci su toko 4 dana imali prilike da vide i brojne prateće programe i koncerte koji su održali Miroslav Ilić, Boban Zdravkovic, Alen Islamovic, Željko Joksimović i grupa Balkanika.

  (1) detaljnije
 • sljiva

  "Balkanika", Željko Joksimović i Alen Islamović na "Danima šljive" u Blacu

  Osim promocije blačkih proizvoda i prerađevina od šljive po kojima je ovaj kraj poznat širom Srbije, kao i niza predavanja o ovom voću, na "Danima šljive" u Blacu od 22. do 25. avgusta biće održan i kulturno-zabavni program. Organizatori manifestacije najavljuje nastupe Željka Joksimovića, Alena Islamovića, Jovane Dejić i grupe Balkanika.

  (6) detaljnije
 • Dani šljive Blace

  Tokom vikenda u Blacu "Dani šljive"

  Niz edukativnih i kulturno-zabavnih manifestacija, na kojima će učestvovati pevači i grupe poput "Amadeus benda", Ace Lukasa, Goce Tržan, Dejana Petrovića i grupe "Van Gog", od petka do nedelje održavaće se u Blacu, na tradicionalnoj manifestacija “Dani šljive”, tokom koje organizatori očekuju preko 100.000 posetilaca iz svih krajeva Srbije i okruženja.

  (2) detaljnije
 • otkup sljive foto ljm

  Počinje otkup šljive, voćare muči otkupna cena

  Iako proizvođači još ne znaju cenu po kojoj će prodati ovogodišnji rod, nezvanično se može čuti da će ona biti od 8 do 12 dinara po kilogramu, što je skoro tri puta manje u odnosu na prošlu godinu, kada su otkupljivači plaćali 40 dinara za kilogram šljive.

  (4) detaljnije
 • arhiva dani sljive foto lj.m

  Počinju "Dani šljive" u Blacu

  Predavanjima o proizvodnji i preradi, izborom za najbolje voćare i najbolje proizvode od šljive, ali i uz koncerte "Lexington benda", "Crvene jabuke", Halida Bešlića i grupe "Legende", u Blacu se od 25. do 27. avgusta održava tradicionalna manifestacija "Dani šljive".

  (1) detaljnije
 • visnje-prokuplje-lj-m.jpg

  Niske temperature i kiša smanjuju rod voća

  U prokupačkom kraju gde su višnje i šljive zasađene na površini većoj od 4.000 hektara, rod će biti mani od 30 do 40 odsto zbog nedavnog mraza, kiše i niskih temperatura, kažu iz Poljoprivredne stručne službe.

  (4) detaljnije
 • sljiva.jpg

  Proizvođači zadovoljni cenom šljive

  Iako je rod šljive u Opštini Prokuplje slabiji za 30 odsto, proizvođači su zadovoljni otkupnom cenom koja za šljivu stenlej, čija je berba u toku, iznosi od 27 do 30 dinara.

  detaljnije
 • IMG-2683.jpg

  Nagrada za brežansku šljivovicu

  Miodrag Tanović iz blačkog sela Brežane osvojio je treće mesto na “Smotri najboljih srpskih šljivovica” u Čačku od ukupno ocenjenih 38 uzoraka ovog pića.

  (2) detaljnije
 • Dodela-priznanja---Nirvana.JPG

  Otvoren turistički centar u Blacu

  U okviru projekta "Blace, festival šljive“ otvoren je turističko-informativni centar u toj opštini čiji je cilj promocija šljive i svih turističkih potencijala Blaca, ali i cele Toplice.

  (2) detaljnije
 • KCS-009.jpg

  Predavanje za svrljiške voćare

  U sali Skupštine opštine Svrljig, u okviru stalne akcije Fonda za poljoprivredu, održano je predavanje za svrljiške voćare o gajenju šljiva, zaštiti i vrstama rezidbe voća.

  detaljnije
 • DSCF5791

  Prokuplje: cena šljive ispod očekivane

  Otkupna cena šljive "stenlej“ u Prokuplju je 20 dinara za kilogram, a voćari kažu da sa ovom cenom ne mogu da podmire ni osnovne troškove proizvodnje.

  (2) detaljnije
 • sljiva

  "Dan za šljivu" u Nišu

  U petak će u selu Hum kod Niša biti održana manifestacija posvećena proizvodnji, rezidbi i zaštiti šljiva.

  (1) detaljnije
 • blace, dani sljive

  Dani šljive u Blacu od 23. avgusta

  Manifestacija "Šljivo moja 2012" biće održana u Blacu od 23. do 26. avgusta, a u cilju afirmacije otvoren je i sajt sa svim informacijama.

  detaljnije
 • 490x370_blace

  "EU Progres" pomaže Blace

  Program evropskog partnesrtva sa opštinama "EU Progres" odobrio je opštini Blace 30.000 evra za brendiranje šljive, odnosno za otvaranje turist-info centra.

  detaljnije