Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

šljive

  • voće šljive

    Prolećni radovi u voćnjacima u Toplici, u toku orezivanje i prskanje

    Toplički voćari narednih nekoliko dana trebalo bi da završe prolećno prskanje koštičavog voća preparatima na bazi sumpora ili bakra u kombinaciji sa hidratisanim krečom, a kako bi smanjili pojavu štetočina i parazita tokom vegetacije, jer sa prvim pupoljcima biljke postaju najranijivije i zahtevaju adekvatnu zaštitu, savetuju poljoprivredni stručnjaci.

    (7) detaljnije
  • šljive

    Visoke temperature u februaru mogu uticati na ovogodišnji rod voća u Toplici

    Najava visokih temperatura u februaru preko 15 stepeni ne raduju poljoprivrednike jer bi voćke mogle ranije da krenu sa vegetacijom, nakon čega bi temperature mogle da se spuste ispod nule i da dođe do izmrzavanja, što bi kasnije smanjilo prinose. Ipak, poljoprivredni stručnjaci savetuju da najavljeno toplije vreme voćari iskoriste i završe prolećnu rezidbu koja je u toku, a odmah nakon toga obave zimsko prskanje voća, jer sa prvim pupoljcima biljke postaju najranijivije i zahtevaju adekvatnu zaštitu.

    (2) detaljnije
  • šljiva

    Počela berba šljive u Toplici, "stenlej" se otkupljuje za 25 dinara

    Berba šljive na teritoriji Prokuplja je u punom jeku, ali je kao i svake godine cena očekivano niža od troškova proizvodnje pa se to voće prve klase otkupljuje za 25 dinara, 5 više od prošle i 15 manje od pretprošle 2021. godine, kada se plaćalo 40 dinara za kilogram.

    (4) detaljnije
  • šljive

    Uporedo sa berbom krajem vikenda počinju i "Dani šljive" u Blacu

    U senci prošlogodišnje niske otkupne cene i neizvesnosti kakva će otkupna cena biti ove godine, u Blacu se 18., 19. i 20. avgusta obeležavan tradicionalna manifestacija “Dani šljive”. I dok je cena šljive iz godine u godinu sve manja i manja, izdvajanja za ovu manifestaciju su sve veća, pa će se iz budžeta građana ove godine platiti oko 7 miliona dinara.

    (1) detaljnije
  • sljive

    Počinje berba ranih sorti šljiva u Toplici, još uvek se ne zna cena

    Na teritoriji Topličkog okruga počinje berba ranih sorti šljiva "čačanske lepotice", "čačanske rane" i ruske "džanarike", a za 20-ak dana se očekuje berba sorte “stenlej” koja je i nazastupljenija na tom prostoru. I dok se za rane sorte najavljuje otkupna cena od 20 do 25 dinara po kilogramu, cena za "stenlej" se još uvek ne zna, ali se proizvođači nadaju da će bar ove godine biti veća u odnosu na prošlogodišnju koja je bila 20 dinara, što nije pokrivalo ni minimalne troškove prozvodnje.

    (5) detaljnije
  • otkup višnje

    Bliži se kraju berba višanja u Toplici, kvalitet i cena ispod očekivanja

    Mali procenat suve materije, pucanje i trulež ploda i pre nego što sazri, ali pre svega i niska otkupna cena od 30 do 50 dinara, obeležili su ovogodišnju berbu višanja u Topličkom okrugu, koja se ovih dana privodi kraju. Zbog nerentabilne cene i skupih berača koji su uzimali 20 dinara za ubrani kilogram, mnogi višnjari su i ove, kao i prethodnih godina, ostali neobrani, što dugoročno dovodi do bolesti i sušenja stabala pa je sve manje zasada čuvene oblačinske višnje po kojoj je toplički kraj ranije bio poznat ne samo u Srbiji, već i u čitavoj Evropi.

    (5) detaljnije
  • trule trešnje

    Kiša ugrozila rod voća na jugu, neophodna zaštita od štetočina i bolesti

    Obilne padavine i vlažnost zemljišta ne pogoduju gotovo svim poljoprivrednim proizvodima, a naročito voću, što je već dovelo do truljenja i pucanja plodova, posebno trešnje koja sada stiže, a proizvođači sa juga Srbije plaše se da će slično zadesiti višnju i šljivu, kulture koje su najrasprostranjenije. Nestabilne vremenske prilike utiču i na pojavu bolesti i štetočina kod voća i useva pa je neophodno, čim to vreme dozvoli, uraditi prskanje odgovarajućim preparatima

    (2) detaljnije
  • cvetanje šljive

    Sneg i niske temperature u aprilu smanjuju rod voća

    Sneg i niske jutarnje temperature do minus 3 stepena ovih dana mogle bi da desetkuju ovogodišnji rod voća na jugu Srbije, a posebno je na udaru koštičavo voće poput šljive, kajsije, breskve koje je u fazi punog cveta. Stručnjaci navode kako bi, ukoliko potraju nepovoljni vremenski uslovi, ovogodišnji prinosi bili prepolovljeni.

    (5) detaljnije
  • Završeni "Dani šljive" u Blacu, potrošeno preko 5 miliona dinara

    U senci niske otkupne cene šljive koja je ove godine upola manja od prošlogodišnje, u Blacu je završena jubilarna 20. po redu trodnevna privredno-turistička manifestacija “Dani šljive”. Za 3 dana trajanja manifestacije potrošeno je iz gradske kase, prema zvaničnim podacima, najmanje 5 miliona dinara, koliko vredi čak 250.000 kilograma ovog najzastupljenijeg voća u toj opštini, jer je ovogodišnja otkupna cena šljive 20 dinara za kilogram.

    (5) detaljnije
  • šljive

    Počinje berba šljive u Toplici, cena upola manja od prošlogodišnje

    Berba najzastupljenije sorte šljive "stenlej" počela je na teritoriji Prokuplja, a otkupna cena je 20 dinara, što je upola manje od prošlogodišnje, kada se plaćalo od 35 do 40 dinara za kilogram. Za razliku od svojih kolega poljoprivrednika sa severa koji se već danima na ulici bore da izdejstvuju povoljniju cenu za svoje proizvode, voćari sa juga još ne najavljuju da bi mogli da im se priključe u protestima i da se i oni izbore da se koliko-toliko naplati njihov rad i znoj.

    (22) detaljnije
  • šljive

    Za desetak dana počinje berba šljiva, otkupljivači najavljuju upola manju cenu od prošlogodišnje

    Na teritoriji Topličkog okruga privodi se kraju berba ranih sorti šljiva "čačanske lepotice", "čačanske rane" i ruske "džanarike", a već za 10-ak dana počinje berba sorte “stenlej”. I dok su se rane sorte otkupljivale od 10 do 15 dinara po kilogramu, otkupna cena za "stenlej" se još uvek ne zna, ali otkupljivači i nakupci već najavljuju da će biti mnogo manja od prošlogodišnje koja je bila 40 dinara.

    (30) detaljnije
  • voće cvetanje

    Niske temperature i kiša ne pogoduju voću u Toplici

    Niske temperature koje su ispod proseka za ovo doba godine, po proceni prokupačke Poljoprivredno-stručne savetodavne službe, ne pogoduju voću, a naročito su ugrožene višnja i šljiva koje su u punoj fazi cvetanja. Dodatni problem za voćare predstavlja i kiša koja je prethodnih dana padala, pa poljoprivredni stručnjaci savetuju obavezno prskanje i zaštitu čim to vremenski uslovi dozvole.

    (1) detaljnije
  • šljive

    Počinju prolećni radovi u Toplici, vreme za prskanje voća

    Toplički voćari narednih nekoliko dana trebalo bi da završe prolećno prskanje koštičavog voća preparatima na bazi bakra u kombinaciji sa parafinskim mineralnim uljima, kako bi smanjili pojavu štetočina i parazita tokom vegetacije.

    (2) detaljnije
  • šljive

    U toku berba šljive "stenlej" u Toplici, otkupna cena duplo veća od prošlogodišnje

    Na površini od oko 2.500 hektara na teritoriji Prokuplja u toku je berba šljive sorte "stenlej", a za razliku od prethodnih godina otkupnom cenom od 40 dinara za kilogram proizvođači su zadovoljni. Otkupljivači kažu da je potražnja velika, a poljoprivredni stručnjaci tvrde da je kvalitet najbolji u poslednjih desetak godina.

    (3) detaljnije
  • sljive

    Počinje berba ranih sorti šljiva u Toplici, rod slabiji ali cena veća od prošlogodišnje

    Na teritoriji Prokuplja počela je berba ranih sorti šljiva "čačanske lepotice", "čačanske rane" i ruske "džanarike", po ceni koja je za oko 10 dinara veća od prošlogodišnje i kreće se od 25 dinara za čačansku "ranu" i "lepoticu", dok se džanarika otkupljuje za 14 dinara po kilogramu. Poljoprivredni stručnjaci kažu da je ovogodišnji rod slabiji ali da je kvalitet bolji pa se očekuje da i otkupna cena bude mnogo bolja od prethodnih godina.

    detaljnije
  • dani šljive

    Anketom na gradskom sajtu Blačani biraju pevača za "Dane šljiva"

    Ko će održati koncert na ovogodišnjoj manifestaciji "Dani šljive" u Blacu, odlučiće građani koji mogu glasati na zvaničnom sajtu ove opštine za svog favorita. Iz Opštine su predložili 12 izvođača - Jelenu Karleušu, Radišu Trajkovića Đanija, Tanju Savić, Marinka Rokvića, Ljubu Aličića, Daru Bubamaru, Danicu Crnogorčević, Anu Bekutu, Zoricu Brunslik, Bajagu, Tropiko bend i Kerber, a građani mogu i predložiti nove potencijalne izvođače.

    (18) detaljnije
  • šljive mraz

    Mraz proredio kajsije i breskve, za sada nema štete na drugim voćkama u Toplici

    Česte i nagle temperaturne promene zabeležene proteklih dana ne idu na ruku poljoprivrednicima, a kako tvrde u prokupačkoj Poljoprivrednoj službi, štete zbog jutarnjih mrazeva do sada su pretrpeli proizvođači kajsije i breskve. Za sada nema tragova oštećenja na najrasprostranjenijim voćarskim kulturama u Toplici, višnji i šljivi.

    detaljnije
  • šljive

    "Izvoz šljive na Bliski istok je šansa za srpske proizvođače"

    Ove godine tradicionalni "Dani šljive" u Blacu održani su onlajn, a kako je u toku predstavljanja ocenio Marko Selaković, šef Kancelarije Privredne komore Srbije u Dubaiju, potencijal srpskog tržišta šljive izuzetno je veliki i mogao bi da bude konkurentan na tržištu Bliskog istoka. Kao prednosti izvoza šljive na tržište Bliskog istoka Selaković je istakao bescarinski uvoz, simbolični PDV od 5 % i mogućnost direktnog kontakta proizvođača.

    (7) detaljnije
  • šljiva

    Na teritoriji Prokuplja počeo otkup šljiva

    Nakon što je prethodnih dana završen otkup ranih sorti šljiva po ceni od 10 do 15 dinara, na teritoriji Prokuplja počeo je otkup šljive sorte "stenlej" koja se, prema proceni poljoprivrednih stručnjaka, nalazi na površini od preko 2.000 hektara. Početna cena šljive je na nivou prošlogodišnje i iznosi 15 dinara, ali zbog nešto slabijeg roda i dobrog kvaliteta, voćari očekuju da se tokom berbe cena poveća bar do 20 dinara za kilogram.

    (1) detaljnije
  • dani šljive

    Izmenjen program za "Dane šljiva" u Blacu, ove godine bez koncerata i javnih okupljanja

    Svi koncerti, zabavna dešavanje i javna okupljanja koja su ranije predviđena u okviru manifestacije "Dani šljiva" u Blacu se otkazuju, a organizacija događaja od 21. do 23. avgusta biće u vidu onlajn stručnih predavanja o poljoprivredi, biraće se najbolje rakije, zasadi šljive, najbolji mladi poljoprivrednik i najuspešnija žena koja se bavi poljoprivrednom proizvodnjom.

    detaljnije
KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: