Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

tužba

  • Đorđe Stanković

    Đorđe Stanković izgubio spor protiv zeta gradonačelnice Niša

    Presuda u sporu između zeta gradonačelnice Niša Vedrana Ivanovića i Đorđa Stankovića iz Narodnog pokreta Srbije doneta je u Osnovnom sudu u Ivanovićevu korist, “zbog pretrpljenih duševnih bolova zbog povrede časti i ugleda”. Stanković kaže da je to politička presuda, da se tu neće zaustaviti, da će se žaliti i da se nada da će finalna odluka biti drugačija.

    (19) detaljnije
  • Vlasotince

    Iz budžeta Vlasotinica zbog eksroprijacije isplaćeno 155.000 dinara, u postupku još 1.000 tužbi

    Čak 1.551 tužbu podneli su građani kojima je Opština Vlasotince oduzimala zemlju, zbog čega je juče iz budžeta na ime sudskih troškova isplaćeno 155.000 dinara.

    detaljnije
  • Klinički centar Niš KOSTA

    Oko 100 aktivnih tužbi protiv UKC Niš - bivši direktor odustao, ali ne i lekari

    Bivši direktor niškog Kliničkog centra Zoran Radovanović je pre 3 godine tužio ovu ustanovu dok je bio na njenom čelu, a potom su ga sledili i drugi zaposleni. Međutim, iste godine je od tužbe odustao, jer se nije pojavio na ročištu, navode iz Državnog pravobranilaštva, ali se njegove kolege nisu povukle, pa su tako trenutno aktivne 94 tužbe protiv UKC Niš. Advokat Zoran Mitić koji zastupa nekoliko lekara koji su tužili zbog neplaćenog rada kaže da sporovi, kako im i ime kaže, idu jako sporo, traju i više od 2 godine, a još nema ni prvostepene presude.

    (12) detaljnije
  • Kardiohirurgija KC Niš; foto: Vanja Keser

    Podvig niških lekara završiće na sudu

    Podvig niških lekara koji posle 12 neplaćenih radnih vikenda više nemaju liste čekanja, doveo je u sumnju dr Rade Panić iz Sindikata lekara i farmaceuta Srbije, time što je, između ostalog rekao, da su listu očistili tako što su “mudro slali komplikovanije slučajeve u viši centar“, da nisu svi pristali da rade besplatno, već su morali, kao i da su bez dozvole radili prekovremeno, a za to dobijali materijal. Direktor Klinike za kardiohirurgiju Dragan Milić je zbog ovih izjava najavio tužbu i da će svedočiti svih 120 zaposlenih.

    (63) detaljnije
  • pijaca pantelej 3

    Tužili Grad Niš, tvrde da se gradi pijaca na njihovim parcelama u Panteleju

    Novu pijacu na Panteleju nadležni su najavili još krajem 2021, a pre dve nedelje na sajtu Grada Niša pohvalili su se da je njena izgradnja u toku. Međutim, vlasnici parcela na kojoj se pijaca gradi tvrde da ih niko nije obavestio, niti im ponudio neki dogovor, pa su tužili Grad, a neki i "Tržnicu", za uzurpaciju. Direktor "Tržnice" Goran Đorđević kaže da će to preduzeće za pijacu moći da odgovara tek kada ona bude gotova, a da je do tada nadležan Grad, pa “ne želi da se meša”. Iz Grada ćute.

    (12) detaljnije
  • diktafon, blok, olovka, novinari, novinarstvo

    Odbačena tužba “Milenijum tima” protiv leskovačkog "Jugpresa"

    Žalbu na presudu Višeg suda u Beogradu po kojoj se odbacuje tužba Milenijum tima protiv leskovačke agencije Jugpres, odbio je Apelacioni sud, čime je Regionalna informativna agencija iz Leskovca pravosnažno oslobođena tužbe u tom slučaju. Beogradska kompanija, koja je široj javnosti postala poznata nakon rušenja u Savamali, tužila je nekoliko medija zbog tekstova koje su objavili na svojim portalima, a koji su u stvari izveštaji sa konferencija za štampu Narodne stranke u Vranju.

    detaljnije
  • Gradska kuća

    Preko hiljadu tužbi protiv Grada Niša, višemilionski iznos preti budžetu

    U sudovima je više od hiljadu nerešenih predmeta u kojima je Grad Niš tužena strana, a neki sežu još iz 2015. godine. Vrednost sporova je oko 260 miliona dinara i najviše je onih za naknadu štete. Stručnjaci su podeljenog mišljenja - jedni ukazuju da je reč o velikoj cifri koja bi ugrozila budžet svih građana, kao i da su nadležni mogli da preduprede taj problem efikasnijim radom svih službi, dok drugi smatraju da to nije mnogo para za treći grad u Srbiji. U nastavku saznajte ko je sve i zbog čega tužio Grad Niš.

    (15) detaljnije
  • polje

    Tužbe za eksproprijaciju ugrozile budžet Vlasotinca

    Zbog masovnih tužbi podnetih protiv opštine Vlasotince koje se odnose na postupak eksproprijacije za puteve prosečene pre više decenija, budžet te lokalne samouprave je u velikom problemu i preti da ugrozi funkcionisanje. Od 1.505 pristiglih tužbi, 551 je rešena pravosnažnim rešenjem za šta je iz budžeta već isplaćeno 57.836 000 dinara, od toga građani su na ime tužbi za njihovo zemljište dobili 21.900.000, a troškovi parničnog postupka advokata iznose 35.990.000.

    (6) detaljnije
  • Perišić Sotirovski

    Perišić optužio gradonačelnicu za kriminal, a krivične prijave podneo protiv drugih

    Slučaj Perišić - Sotirovski i optužbe za kriminal na račun gradonačelnice Niša Više tužilaštvo ne razmatra jer je, prema poslednjim informacijama odatle direktor Univerzitetskog kliničkog centra zapravo podneo krivičnu prijavu protiv tadašnjeg v. d. načelnika ​​Gradske uprave za komunalne delatnosti i inspekcijske poslove i JKP "Naissus". Kada je reč o kontra prijavi koju su vlasnici privatne klinike u blizini UKC-a podneli protiv Perišića, predmet će razmatrati Tužilaštvo za organizovani kriminal u Beogradu.

    (23) detaljnije
  • radnici hammeum

    Radnici prokupačkog "Hammeuma" tuže firmu, traže da se vrate na posao i poništi likvidacija

    Od 105 radnika koji su dobili otkaz uz otpremninu usled likvidacije prokupačkog JKP Hammeuma, preko 50-ak je pokrenulo radni spor i tuži poslodavca sa zahtevom da se vrate na posao. U međuvremenu je tim advokata pred Ustavnim sudom podneo zahtev za proveru zakonitosti odluka koje su prethodile postupku likvidacije tog javnog preduzeća i traže poništenje.

    (8) detaljnije
  • Jovica Milivojević

    Šumatovačka, nastavak: komšija tvrdi da je deo placa kupio i da je rušenja moralo biti

    Porodice Stojiljković i Milivojević više od decenije vode spor oko kuće u Šumatovačkoj ulici u Nišu o tome da li je kuća Stojiljkovića bespravno rušena ili nije. Jovica Milivojević sada tvrdi da je deo parcele na kojoj se kuća nalazi kupio od njihovog rođaka i da je tako stekao uslov da se upiše u Katastar kao suvlasnik.

    (4) detaljnije
  • psi lutalice

    Sve veći broj napuštenih pasa u Prokuplju, zbog ujeda se isplaćuju milionski iznosi iz budžeta

    Za prvih deset meseci ove godine na ime odštete zbog ujeda napuštenih pasa iz gradskog budžeta isplaćen je iznos od 1.787.766 dinara, a u istom periodu podnete su ukupno 83 tužbe, što je već sada 31 tužba više u odnosu na prošlu 2021. godinu, kada su podnete 52 tužbe u toku godine i isplaćena odšteta građanima od 5.264.405 dinara.

    (7) detaljnije
  • park

    Rezervisti iz cele Srbije tuže Kuršumliju, traže isplatu dnevnica iz rata 1999. godine

    Preko 1.000 bivših rezervista iz rata 1999. godine iz Niša, Babušnice, Gadžinog Hana, Pirota i drugih krajeva Srbije tužilo je Opštinu Kuršumliju i traže da im se isplate zaostale dnevnice iz tog perioda. Upravni sud nije mogao da dostavi tačne podatke koliko ima takvih tužbi jer se predmeti rezervista iz 1999. godine ne vode kao poseban spor.

    (5) detaljnije
  • postanska stedionica 2, foto jv ljubica jocic

    Nišlija koji je prijavio Poštansku štedionicu najavljuje i tužbu, podigao samo deo novca

    Nišlija Nikola Mitrović konačno je uspeo da podigne novac sa deviznog računa pokojne majke u Poštanskoj štedionici, ali uz pomoć prijatelja kojeg je ovlastio, a koji kod njih ima račun. Ipak, kaže, uzeli su proviziju i nisu isplatili poslednju penziju, pa najavljuje tužbu. Iz Narodne banke kažu da mogu da razmatraju slučaj tek ako Poštanska štedionica ne odgovori Mitroviću 15 dana na prigovor ili ako on bude nezadovoljan odgovorom.

    (3) detaljnije
  • Vlasotince

    U Vlasotincu pronađena dokumentacija o gradnji lokalnih puteva, apel građanima da povuku tužbe

    Među 11 manjih opština kojima su počele da stižu masovne tužbe zbog eksproprijacije zemljišta prilikom gradnje lokalnih i atarskih puteva našla se i Opština Vlasotince koja je, po rečima predsednika Bratislava Petrovića, uspela da pronađe dokumentaciju gde su tadašnji vlasnici ustupali svoju privatnu imovinu za presecanje puteva.

    detaljnije
  • metar

    Masovne tužbe blokiraju opštine sa juga - lokalni putevi na privatnim parcelama i nerealne odšete

    Manjim opštinama na jugu počele su da stižu tužbe jer veliki broj lokalnih i atarskih puteva izgrađenih i pre 50 i više godina, prema podacima iz Republičkog geodetskog zavoda, nije u granicama svojih katastarskih, već zahvataju i privatne delove parcela. Masovne tužbe ugrožavaju normalno funkcionisanje tih opština, zbog čega su na sastanku u Svrljigu predstavnici 11 lokalnih samouprava formirali zajedničku komisiju koja će se obratiti Zavodu, Vladi i predsedniku Srbije.

    (5) detaljnije
  • Do Poganova novim asfaltom

    Masovne tužbe protiv Opštine Dimitrovgrad zbog eksporprijacije zemljišta za lokalne puteve

    Veliki broj masovnih potencijalnih tužbi građana za eksproprijaciju zemljišta prilikom gradnje puteva u dimitrovgradskoj opštini, a koji su rađeni i pre više od 50 godina, mogao bi da blokira lokalnu samoupravu, kaže predsednik Opštine Vladica Dimitrov. Do sada je stiglo 12 tužbi, a Dimitrov kaže da može da ih bude i do 1.000, s obzirom na sličnu situaciju u nekim drugim opštinama, ali i na osnovu broja potpisanih blanko punomoćja advokatima koji su to pokrenuli.

    (2) detaljnije
  • Radnici Koštane

    20 godina borbe za neisplaćene plate bivših radnika “Koštane”, sada i pred Ustavnim sudom

    Prošlo je više od dve godine od kako su bivši obućari nekadašnje vranjske “Koštane” poslednji put okupljanjem na ulici zatražili svoje neisplaćene zarade, a nakon skoro 20 godina borbe njihove tužbe sada su stigle i na adresu Ustavnog suda, što je poslednji pravni mehanizam kojim bi mogli da naplate svoje zarade, potvrdio je za "Južne vesti" predsednik Inicijativnog odbora sindikata Slađan Ristić.

    (1) detaljnije
  • Niš, moj grad

    Odbornici koalicije “Niš, moj grad” podneli devet tužbi protiv Skupštine Grada

    Iz koalicije “Niš, moj grad” kažu da su pokrenuli tužbe pred Višim sudom u Nišu protiv Skupštine Grada zbog imenovanja predsednika i članova nadzornih odbora devet javnih preduzeća. Odborničkim inicijativama traže rebalans gradskog budžeta zbog poskupljenja hrane, grejanja, gradskog prevoza i energenata, kao i izveštaj o radu Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i Direkcije za izgradnju.

    (17) detaljnije
  • radnici jkp hammeum

    Radnici u Prokuplju tužili komunalno preduzeće za regres, advokati profitiraju

    Zbog manje isplaćenog regresa od polovine 2017. do decembra 2020. godine, pedesetak radnika Javno-komunalnog preduzeća Hammeum u Prokuplju tužilo je firmu. Zaposleni su u tom periodu ostali uskraćeni za oko 200 do 300 dinara mesečno, što je u proseku 5.000 do 8.000 dinara ukupno, ali će zato advokati koji ih zastupaju naplatiti sa sudskim troškovima od 20.000 do 30.000, gde se sudski proces oduži i preko 50.000 dinara.

    (3) detaljnije
KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: