Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

NATO bombardovanje

 • 20godinaNATO11-foto-ja

  Dan sećanja: Na centralnoj ceremoniji u Nišu više hiljada ljudi

  Zvukom sirene za vazdušnu opasnost, u istom terminu kada je pre 20 godina pala prva bomba na Saveznu republiku Jugoslaviju, na centralnom trgu u Nišu počela je i završila se državna ceremonija Dan sećanja na stradale u NATO agresiji.

  (49) detaljnije
 • nato bombardovanje

  U Nišu se danas obeležava 20 godina od početka NATO agresije

  Zvuci sirena za vazdušnu opasnost označili su početak NATO bombardovanja, koje je počelo na današnji dan pre 20 godina i trajalo 78 dana, tokom kojih su građani dane i noći provodili u skloništima. Niš je bombardovan 29 dana, poginulo je 26 civila, a teže ranjeno 60 njih. Dan sećanja na stradale se ove godine obeležava na Trgu kralja Milana, gde se privode kraju pripreme za ceremoniju za koju je najavljen dolazak državnog vrha Srbije.

  (37) detaljnije
 • pripeme dan secanja

  U toku pripreme za Dan sećanja u Nišu

  Postavljanje bine i sređivanje Trga kralja Milana u Nišu neki su od radova koji se izvode povodom obeležavanja dvadesetogodišnjice od početka NATO bombardovanja. Prigodan program, prema svedočenjima roditelja, pripremaju i osnovci. Danu sećanja na stradale, u nedelju 24. marta od 20 sati, prisustvovaće državni vrh na čelu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

  (29) detaljnije
 • sinagoga

  Izložba o bombardovanju Niša u Sinagogi

  Delovi granatnih bombi i drugog oružja, propagandni materijal i fotografije nastale za vreme NATO bombardovanja biće izloženi u niškoj Sinagogi. Izložba će biti otvorena na dvadesetogodišnjicu od početka bombardovanja, u ponedeljak, 25. marta u 19 sati. Ulaz je slobodan.

  detaljnije
 • Borci u gradskoj kuci

  Prijem za borce u Gradskoj upravi Vranja

  Rukovodstvo Vranja organizovalo je danas prijem za borce ovog kraja i pripadnike MUP-a koji su tokom borbenih dejstava 1998. godine i za vreme trajanja bombardovanja 1999. godine bili na strateški važnim uporištima i čuvali bezbednost sunarodnika.

  detaljnije
 • Trg kralja Milana

  Na Dan sećanja centar Niša bez saobraćaja, parkiranja i uličnog svetla

  Sirene za vazdušnu opasnost oglasiće se tokom vikenda, jer se u nedelju 24. marta u centru Niša organizuje državna ceremonija kojom će biti obeleženo 20 godina od početka NATO bombardovanja. Zato će centralne ulice biti zatvorene, pa će i linije gradskog prevoza imati izmenjene rute, a neće biti ni uličnog svetla, niti će moći da se prolazi Tvrđavskim mostom. Parkiranje će takođe biti zabranjeno.

  (23) detaljnije
 • trg vlasotince

  Obeležavanje Dana sećanja i u Vlasotincu

  Godišnjica od početka NATO bombardovanja biće obeležena i u Vlasotincu, u nedelju, 24. marta. Nakon prijema porodica poginulih u kabinetu predsednika Opštine, građani će položiti cveće u vlasotinačkom Spomen-parku. Centralna manifestacija održaće se u Nišu, a prisustvovaće državni vrh na čelu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

  (1) detaljnije
 • nato godisnjica

  Za državnu ceremoniju u Nišu "mobilizacija" članstva SNS i radnika javnog sektora

  Dve decenije od početka bombardovanja biće obeležene u nedelju, 24. marta, na centralnom trgu u Nišu, a Danu sećanja na stradale u NATO agresiji prisustvovaće državni vrh na čelu sa predsednikom Srbije Aleksandarom Vučićem. Detalji programa još nisu poznati, sem da počinje u 20 sati, a kako Južne vesti saznaju, organizuje se dolazak velikog broja članova SNS jer se poslednjih dana u odborima ove stranke na jugu prave spiskovi.

  (35) detaljnije
 • vojska

  Pripreme u Nišu počele, pa vojna parada odložena

  Velika vojno-policijska parada koja je prvo najavljena za 24. mart u Nišu i zbog koje su već izvađene bandere i srušeni ivičnjaci na bulevaru, biće izvesno odložena za 9. maj jer je to novi predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Da je bilo neprihvatljivo da se parada pravi na dan početka agresije ističu predsednik Vojnog sindikata Novica Antić i vojni analitičar Aleksandar Radić i napominju da je bespotrebno trošenje novca.

  (37) detaljnije
 • vojska

  Parada vojske i policije u Nišu na godišnjicu početka NATO agresije

  Dve decenije od početka bombardovanja Srbije, 24. marta biće obeleženo u Nišu državnom ceremonijom, uz moleban patrijarha Irineja i veliku vojno-policijsku paradu, potvrdio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

  (41) detaljnije
 • Dom vojske Vranje foto i.m.

  Tribina o posledicama NATO bombardovanja večeras u Vranju

  Projekcija dokumentarnog filma „Uranijum 238 – moja priča“, a potom i tribina o posledicama NATO bombardovanja Jugoslavije 1999. godine koju organizuje Udruženje uranijumskih žrtava "Pljačkovica 99“ iz Vranja biće održani večeras od 18 sati u sali vranjskog Doma vojske.

  detaljnije
 • Mural-herojima-sa-Pastrika1;-foto:-M.-S

  I borci sa Paštrika dobili mural u Nišu

  Uz heroje sa Košara, koji su nedavno oslikani i u Nišu, kako kaže istoričar Mladen Stanković, i borci sa Paštrika su dobili mural, a oslikali su ih niški slikari Sava Mišić i Dimitrije Stojković. Tako je slika palih boraca upotpunjena, a između njih se nalazi i grb Prištinskog korpusa, koji ih "spaja". Sledeće nedelje biće održana i tribina na kome će građani moći da čuju više o tome po čemu je poznata bitka na Paštriku.

  (9) detaljnije
 • Heroji sa Košara mural

  U Nišu oslikan mural sa likovima četvorice heroja sa Košara

  Borci koji su "držali" karaulu Košare, braneći Srbiju od kopnenog napada iz Albanije 1999. godine, osim bulevara, dobili su i mural u Nišu. Četvoricu poginulih heroja oslikao je Sava Mišić, dok je ideja potekla od dvojice njegovih prijatelja.

  (18) detaljnije
 • konferencija o nato bombardovanju

  Niška konferencija - prve tužbe protiv NATO zemalja na jesen

  Uz prisustvo tridesetak gostiju iz raznih država sa istoka i zapada, u Nišu je otvoren dvodnevni simpozijum o posledicama NATO bombardovanja Jugoslavije 1999. godine. Organizatori najavljuju prve pojedinačne tužbe protiv država članica NATO u septembru, a prve presude za 2 godine.

  (6) detaljnije
 • Banovina

  U Nišu međunarodna konferencija o posledicama NATO bombardovanja

  Naučni radovi o posledicama NATO bombardovanja Jugoslavije osiromašenim uranijumom biće izloženi na međunarodnom simpozijumu koji se održava 18. juna u amfiteatru Univerziteta, u zgradi Banovine.

  (1) detaljnije
 • nato bombardovanje

  Komisija za utvrđivanje posledica NATO bombardovanja prvo obilazi Vranje

  Da li je i na koji način bacanje osiromašenog uranijuma u NATO bombardovanju tadašnje Jugoslavije uticalo na zdravlje građana Srbije, utvrđivaće specijalna Komisija koja je osnovana odlukom Narodne Skupštine. Predsednik ove komisije Darko Laketić, kazao je da će se prvo obići sporne lokacije u Vranju.

  (1) detaljnije
 • Šumatovačka ulica 7. maja; foto: Komisija za procenu štete od agresije NATO alijanse na Niš

  Sećanje na 7. maj, dan kada su bombe padale u centru Niša

  Na današnji dan, 1999. godine, oko 11:20, Šumatovačka ulica, autobuska stanica i Tvrđavska pijaca zasute su kasetnim bombama. U ovim napadima poginulo je 16 Nišlija, dok ih je 18 povređeno. Među poginulima je bila i 26-godišnja žena u poodmakloj trudnoći.

  (10) detaljnije
 • grdelica

  Obeležena godišnjica stradanja civila u Grdelici u NATO bombardovanju

  Polaganjem venaca i simboličnim prolaskom voza preko mosta na Južnoj Moravi, gde je na današnji dan 1999. godine poginulo više desetina ljudi, odata je počast civilima koji su stradali prilikom granatiranja voza u Grdeličkoj klisuri, kao i svim žrtvama tog rata u Srbiji.

  (1) detaljnije
 • Vučić-u-Aleksincu;-foto:-FB-Aleksandar-Vučić

  Vučić: Članstvo u NATO nećemo, bilo bi previše soli na ljutu ranu

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je povodom obeležavanja 19-godišnjice NATO bombardovanja sinoć u Aleksincu rekao da je NATO agresija žrtve pokušala da pretvori u brojke i statistiku, kao i da je napad na Srbiju bila igrica, ali da ipak "hoćemo partnerstvo sa onima koji su 1999. godine učinili strašne zločine, a ne i članstvo" u alijansi.

  (3) detaljnije
 • Aleksinac5

  Vučić i Brnabić u Aleksincu na obeležavanju godišnjice NATO bombardovanja

  Aleksinac je ove godine grad domaćin ceremonije obeležavanja Dana sećanja na stradale u NATO bombardovanju. Manifestacija koja je na nekoliko dana blokirala centralne aleksinačke ulice počinje večeras od 20 sati, a najavljen je dolazak državnog vrha na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić.

  (5) detaljnije