Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Komentar

 • dinov vasić

  Muzika pod maskama

  Dvadeset dana nakon što je jedan od najvećih brendova klasične muzike, tradicionalni bečki Novogodišnji koncert, prvi put u svojoj istoriji održan bez prisustva publike, u sali Niškog simfonijskog orkestra, u prisustvu publike, održan je koncert „Veče Mocarta“. Kako je najavljeno, upriličen je povodom jubileja 265 godina od rođenja kompozitora.

  (2) detaljnije
 • Milos-Boskovic

  Poštovani saobraćajni policajci

  Taj bes i frustracija skupljaju se godinama, svakog dana, sa svakim našim zaobilaženjem vozila sa uključena 4 migavca, sa svakim turiranjem motora automobila pred početak trke na semaforu noću, sa svakim prolaskom kroz crveno, kao i sa vašim konstantnim odsustvom sa niških ulica da upravo to sprečite.

  (44) detaljnije
 • Mojasevic-Aleksandar

  Žeđ za pravdom

  Baš na dan Svetog Stefana, 9. januara zime Gospodnje, tik nakon održanog protesta s pravom ogorčenih građana, negde oko 20 časova, izveo sam svoje dete da uživo vidi sneg kako pada. Na raskrsnici u samom centru Niša, kod Hrama Svetog Luke, regularno čekajući na inače veoma “dugačkom” semaforu, prolete pored nas crni auto zatamnjenih stakala (BMW ili AUDI) brzinom bar duplo većom od dozvoljene.

  (6) detaljnije
 • Petko-Nisavac

  Amazonke iz Niš

  Lele, lele, kude ste bre niški političari, skutali ste se k'ko poganci u duvar, ućutali ste se k'ko ribe Morune, usta imate jezik nemate. Ajd što vi niki neće po srpsku skupštinu, ajd što ni direkturi na javna preduzeća neste mogli da bidnete, toj razbiram. Al ne razbiram zašto ve ovej naše si Nišlike neće da uzmu ni za načalnici na nišku upravu.

  (7) detaljnije
 • Ljuba-Kostic

  Pravo na pravo

  Dnevni list Danas je u nedelju, 3. decembra 2021. godine, objavio vest da je Domu zdravlja u Nišu upućen nalog na osnovu kojeg zaposleni treba da se izjasne da li su za to da prime vakcinu protiv Kovida 19.

  (10) detaljnije
 • Marija Filipović

  Zašto je engleski jezik IN, a srpski OUT?

  Kako objasniti to što je u Srbiji pričanje engleskog tako „in“, dok je srpski potpuno „aut“ . Da li to roditelji usađuju deci još od vrtića, namećući im engleski dok još nisu valjano progovorili maternji jezik, da li su u osnovi neki kolektivni kompleksi, nemilosrdni uticaj medija...? A možda se i iza stvaranja takve klime kriju već čuveni „drugosrbijanci“?

  detaljnije
 • Dragan-Dobrasinovic

  KRIK oskrnavljenog sudstva

  Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) objavila je početkom decembra bazu podataka u kojoj su biografije trideset troje sudija Višeg i Apelacionog suda u Beogradu koji postupaju u okviru posebnih odeljenja za organizovani kriminal i suzbijanje korupcije. Pored zanimljivih podataka o sudijama, koji se, između ostalog, odnose na dužinu studiranja, prosečnu ocenu, njihove karijere, imovinu, značajne predmete u kojima su sudili, predstavljeni su detalji o 124 sudska predmeta u kojima su angažovane pomenute sudije.

  (3) detaljnije
 • Davorin

  Rođo, da ti objasnim ja kako radi ta RNK vakcina

  Najprvo da ti objasnim kako ti funkcioniše imuni sistem. U suštinu sve što ti uđe u tebe… de be ne smej se be, konju… se odma napada. Ako je virus, bakterija ili protejin a tvoj organizam ga ne poznava- odma kidiše na njega. E, al mu treba vreme da se konsoliduje i da se sabere i da porazmisli kako da potepa tija akrepi što su ti ušli. Toj mož da potraji a za toj vreme se virus širi i razmnožava. Zato uglavnom temperature od grip ili prehladu imaš po nekoko dana dok ne počneš da promrđueš a od koronu možeš i da ne promrdaš više, nego da poljubiš popa u bradu.

  (17) detaljnije
 • Dragan-Dobrasinovic

  Nagradno pitanje: Koliko košta kvadratni metar kovid bolnice u Srbiji?

  Zanimljivo je da je Termomont d.o.o. svega nekoliko meseci pre nego što je građane obradovao donacijom kovid bolnice u krugu VMC „Karaburma“, nakon postupka javne nabavke dobio posao rekonstrukcije objekta Opšte bolnice „dr Aleksa Savić“ u Prokuplju – prva faza – energetska sanacija. Zanimljivost ovog slučaja potiče od činjenice da je ugovor zaključen i pored toga što je ponuda Termomonta d.o.o. bila skuplja od ponude konkurentske firme za čak 800.000 evra.

  (18) detaljnije
 • Niš centar

  Zašto je u kovid godini turizam prioritet u Nišu?

  Niški budžet je, kako smo uglavnom i navikli, usmeren na pokrivanje plata i ostalih potreba javnog sektora. Ostatak je delimično spisak lepih želja i praćenje pojedinih projekata, a deo je vizija aktuelne garniture koja vodi grad. Tako se, dok je gradom upravljao Darko Bulatović koji voli sport, novac gurao u ovaj sektor, a sada se, kada je tu Dragana Sotirovski kao master turizmolog, više novca pumpa u turizam.

  (1) detaljnije

Naši autori