Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:30, 20. 12. 2023.

| Društvo

Na Klinici za nefrologiju u Nišu česti problemi sa liftom, konačno raspisan tender za ugradnju novog

Autor:Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti
klinika za nefrologiju
Konačno bi trebalo da bude rešen problem sa liftom na Nefrologiji; foto: JV/J. C. M.

Lift na Klinici za nefrologiju u Nišu često je u kvaru, bilo je i nezvaničnih potvrda da su pacijente koji ne mogu sami stepenicama nosili do viših spratova, što iz Uprave Kliničkog demantuju i uveravaju da su rad organizovali tako da nepokretne osobe i najteži bolesnici usluge dobijaju u prizemlju. Konačno je raspisan tender da lift star 45 godina bude zamenjen, a procenjena vrednost novog je oko 56.000 evra.

Novinarima Južnih vesti je prošle nedelje nezvanično potvrđeno da ponovo postoje problemi sa liftom na Nefrologiji, klinici čija je zgrada jako stara i nalazi se u starom delu niškog Kliničkog centra, da u nekom momentu uopšte nije ni radio, pa su zaposleni portiri i tehničko osoblje morali da nose pacijente do viših spratova.

Taj lift je godinama problematičan, trenutno ne radi, ali sa obrazloženjem da će konačno da naprave novi. Dok se to ne desi pacijente prenose na ruke, to su uglavnom pacijenti za dijalizu, nepokretni, teški bolesnici. Zvali su portire i u jednom danu su 17 pacijenata nosili "na ruke". Osim toga, dok se novi lift ne napravi najavili su da će higijeničari, kojima je posao da održavaju higijenu, da prenose pacijente u 21. veku - navodi izvor Južnih vesti.

Iz Uprave UKC Niš su nekoliko dana kasnije odgovorili da nije tačna informacija da "u ovom trenutku lift nije u funkciji", ali nisu precizirali šta se konkreno desilo krajem prošle nedelje kada su im pitanja i upućena. Nesporno je međutim, kako kažu, da zbog dotrajalosti i starosti, jer je lift ugrađen još 1978. godine, često imaju problem sa njegovim funkcionisanjem.

Upravo zbog toga, zaposleni u Tehničkoj službi UKC Niš, konstantno su na raspolaganju osoblju Klinike za nefrologiju, a sve kako bi obezbedili potpuno nemestan rad i zbrinjavanje i lečenje pacijenata. Pacijenti se dijaliziraju u prizemlju, na prvom, drugom i trećem spratu, tj. u celoj zgradi. Nepobitno je da teških pacijenata ima na svim klinikama, kao i to da su oni u vrhu prioriteta svih zaposlenih u UKC Niš - navode iz Uprave.

U planu je ugradnja novog lifta, potvrđuju iz Kliničkog, pa kažu i da je zato reorganizovan rad na Klinici za nefrologiju, odnosno u delu koji se odnosi na hemodijalizu, te se teško pokretni pacijenti i osobe sa inviditetom, koji se nalaze na hroničnom programu hemodijalize, dijaliziraju u prostoru koji ne zahteva upotrebu lifta, a sve dok se ne završi njegova kompletna rekonstrukcija i ugradnja.

Ovakvom preraspodelom, omogućeno je nesmetano pružanje dijaliznog tretmana svim pacijentima, kojima je to jedini vid lečenja, nakon potpunog otkazivanja rada bubrega. Tako da su i ta tvrdnja i navodi o nošenju pacijenata netačni - uveravaju iz Uprave.

Iako problem sa ovim liftom postoji godinama, iz Uprave navode da su pre mesec dana "pokrenuli sve pripremne radnje za sprovođenje postupka za reparaciju i modernizaciju", da je taj deo posla završen, kao i da očekuju da radovi na ugradnji novog lifta budu završeni u najkraćem mogućem roku.

Tender za usluge remonta lifta u zgradi Klinike za nefrologiju raspisan je pre nedelju dana, rok za ponuđače ističe 22. decembra, a procenjena vrednost radova je 6.700.000 dinara sa PDV-om.

Rok isporuke opreme 8 radnih nedelja od dana stupanja ugovora na snagu. Rok završetka usluga je maksimalno 14 radnih dana od dana uvođenja izvođača u posao. Danom završetka usluga smatra se puštanje u rad liftova odobren od strane ovlašćene kuće - piše u tenderu.

U detaljima tendera navode da je pružalac usluge "u obavezi da obezbedi transport nepokretnih pacijenata po zahtevu naručioca za sve vreme trajanja remonta lifta, izuzev u dane totalnog zastoja", koji može biti maksimalno 48 sati i isključivo u danima vikenda.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Robin Hud

    13:10 // 21. 12. 2023.

    Priprema za izbore u Nisu sledece godine

  • Ivan

    19:03 // 20. 12. 2023.

    Zašto nefrologija nije u novom kliničkom?
    Izgleda da je klinički pravljen bez razmišljanja za pojedine službe?

  • Pozovite Nestora u pomoc

    18:44 // 20. 12. 2023.

    Perisic da pozove Nestora u pomoc a ovaj da povede zmajeve i marsovce sa sobom i resen problem. Zmajevi lete i mogu na Perisicevo zadovoljstvo da transportuju pacijente po citavom KC. Marsovce da stavi u upravu bice svoji na svome…

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: