Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:52, 24. 11. 2020.

| Društvo

Otvorena laboratorijska lamela niškog NTP-a namenjena istraživačima i privrednicima

Autor:N. MitićIzvor:Južne vesti
laboratorija2-ntp-foto-vkeser
Savremena oprema za istraživanja u više oblasti; foto: Vanja Keser

Novi deo Naučno-tehnološkog parka i Elektronskog fakulteta od sada je višenamenska laboratorija koja je danas svečano otvorena, a prema rečima dekana Dragana Mančića ona će povezati i povećati saradnju istraživača sa privredom, ali i doprineti da se studenti rade direktno sa firmama.

dekan-foto-vkeser Dekan kaže da je ovo prilika da privreda i istraživači sarađuju; foto: Vanja KeserNa otvaranju, koje je okupilo premijerku Anu Brnabić, ministra prosvete Branka Ružića, profesore i gradonačelnicu Niša Draganu Sotirovski u sali u kojoj je bilo pedesetak ljudi, zajednički je zaključeno da će nova lamela zadržati mlade u zemlji i Nišu povratiti zvanje grada tehnologije.

Da će višenamenska laboratorijska lamela omogućiti mladim talentima da u svojoj zemlji istražuju i rade u najsavremenijim uslovima i sa najsavremenijom opremom, istakao je dekan Elektronskog fakulteta u Nišu Dragan Mančić. Dodaje da će ovakvo multidisciplinarno okruženje doprineti razvoju komercijalnih inovacija, a povezivanjem nauke i preduzetništva podstaći će se i razvijati inovaciono preduzetništvo.

U višenamenskoj laboratorijskoj lameli biće osnovano više centara - Centar za kontinuiranu edukaciju, Centar za inovacionu delatnost, Centar za naučno istraživački rad i razvoj, Centar za transfer tehnologija i saradnju sa privredom, 3D printing centar, Centar za napredne tehnologije i drugi - dodaje Mančić.

laboratorija-ntp-foto-vkeser foto: Vanja KeserProjekat nije mali, ni jednostavan, procenjuje šefica regionalne predstavništva Evropske investicione banke za zapadni Balkan Dubravka Negre, ali i naglašava da iza njega stoje ljudi i oni koji ga finansiraju.

Nadamo se da će i Elektronski fakultet i NTP uspeti da pomognu Nišu da vrati svoj epitet grada elektronike i grada napredne tehnlogije -rekla je Dubravka Negre.

laboratorija3-ntp-foto-vkeser I premijerka na otvaranju; foto: Vanja KeserU lamelu je uloženo 8,1 milion evra, od čega 7,7 za izgradnju i 400.000 za opremu, za približno 7.000 kvadratnih metara, kaže premijerka Brnabić, a kako dopunjuje dekan Mančić, ona se prostire na 5 spratova.

Inače, sredinom godine predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić otvorili su Naučno-tehnološki park u Nišu, 12 dana pred izbore, a više od deset godina nakon što je projekat izrađen.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dzamutka

    20:41 // 25. 11. 2020.

    Gde je lamela, tu je i korpa kvacila ! Op, trt, gevezan sain !

  • Smuk

    14:42 // 25. 11. 2020.

    Da li je Čale "svečano otvorio" i odmah je "svečano zatvorio" ?
    Izvodjači radova" /"masteri" gradjevinskih radova tzv. dundjeri tzv. masoni a možda su i templari - još "svečano intelektualno rade", na "svečano otvorenoj lameli" ... a možda su zakupili "laboratrije" i rade "projekte" za sledeće "svečano otvaranje" 2022.god. ?

    • Čudesni dribling

      15:54 // 25. 11. 2020.

      Čale je sve objedinio, živeo Čale!

  • Drkoljub

    13:56 // 25. 11. 2020.

    Bolje NEK ponovo asfaltiraju celu ulicu- od skretanja iz Bul. 12.februar pa sve do kruznog toka kod NTP, ASFALT JE ULEGO, PROPAO U DUBINU na vise mesta, a posebno kod NTP..... Polomismo kola, nemamo svi sluzbena kao neki.... Molim vas ponovo asfaltirajte pa radite sta hocete u NTP, MOLIM VAS ASFALTIRAJTE, NEMA 5meseci kako je uradjena ulica

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: