Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Komentar

Dečije igrarije sa Gradskom upravom Niša

Što je Ustav za državu, to je Statut Grada za grad. Najviši pravni akt koji ne bi smeo da se menja kao čarape tj. sa svakom promenom vlasti. I to, ali i najavljena rekonstrukcija Uprave pokazuju koliko je za naprednjačku garnituru, koja zajedno sa socijalistima već 8 godina upravlja Nišom, sve to samo igrarija.

(7) detaljnije
dinov vasić

Virus versus Nimus?

Muzika predstavlja zvučnu refleksiju vremena. Muzička dela inkorporiraju u sebi karakteristike kulture koju reflektuju. Tako, na primer, u muzičkim zapisima svih epoha postoji distinktivan znak koji se naziva "korona". Taj znak podrazumeva izvesnu suspenziju markiranog vremena u toku koje izvođač neretko ima priliku da po sopstvenom nahođenju, kroz improvizaciju, kreira autentičnu muzičku epizodu kojom može dati jedinstven pečat celom delu.

(7) detaljnije
Ljuba-Kostic

Istinite priče

Nišlije su uglavnom veoma ponosne na dovoljno dugu i dovoljno slavnu prošlost svoga grada. To će vam obavezno spomenuti ukoliko dođete u Niš ili ukoliko se nađete negde i zapodenete priču, svako o svom mestu. I tu se nažalost, ta slavna priča uglavnom i završava.

(4) detaljnije
Petko-Nisavac

Braćo Amerikanci!

Braćo Amerikanci, u ovoj teško vreme, k'd su vi obrnuli grbinu svi l'žovni pobratimi i kardaši, i k'd vi gledaju sair svi belosvetski dušmani i k'd ste se zapleli, k'ko pile u kučinu, s's ovaj vaš zakon za izbori, Srbija misli na vas.

(8) detaljnije
 • dinov vasić

  Uživati muziku

  Da li je moguće zamisliti svet bez pokreta i zvuka? Bez ritma i tona? Može li se misliti priroda bez muzike? Ili život bez muzike? Postoji li jasna svest o prirodnoj duhovnoj potrebi čoveka za muzikom? U sve glasnijem zagušenju življenja čini se da pokretanje pitanja o smislu i značaju muzike nikad nije bilo potrebnije.

  (5) detaljnije
 • dama i dzentlmen

  Dame, džentlmeni i seljaci na brdovitom Balkanu

  Niš nije Kent, niti je Leskovac Lankašir, a vode ih džentlmen i dama. Naravno, kao što gradovi koje vode nisu grofovije, ni oni nisu to po rođenju. Mnogi misle da nisu ni po čuvenju, ali žiri “Prvog kluba dama” je odlučio da Dragani Sotirovski i Goranu Cvetanoviću dodeli ove nagrade. Uz prigodne statue za vitrine, police i stočiće studija lokalnih televizija.

  (21) detaljnije
 • Ljuba-Kostic

  Obrnuti koncept

  Jedan naš akademik je svojevremeno pozvao narod na solidarnost i jedinstvo kroz definisanje pojma najskuplje srpske reči. Iz mnogo razloga se to nije desilo, ostali smo dosledni svojoj podeljenosti i neslozi.

  (3) detaljnije
 • vanzemaljac

  Intervju sa vanzemaljcem

  „Anomalija“ je SF satira niškog lekara i pisca Dejana Hristova. Reč je o avanturi koja ostavlja bez daha, po rečima autora, naročito ako je čitate u svemiru. Protagonisti su vanzemaljci, ali žive i na društvenim mrežama gde odgovaraju na pitanja i prete uništenjem planete. Autor poručuje da ako ne verujemo u venzemaljce to i nije toliki problem, jer su i oni odavno prestali da veruju u nas, ljude, a argumenti su u intervjuu.

  (6) detaljnije
 • izbori

  Džabe ste glasali

  Bojkot je uspeo i vladajući SNS na čelu sa Aleksandrom Vučićem je to priznao najavom novih izbora do 3. aprila 2022. godine. I njemu je jasno da je parlament demokratski disfunkcionalan. Ko zna ko mu je sve od Pekinga do Vašingtona na to skrenuo pažnju. I ko zna koliko puta.

  (1) detaljnije
 • djordje

  Nova generacija

  Znam, nema opozicije u Nišu. Nema je i kada nemate kontrolu na poslu ili bilo gde samim tim ili manje radite, ili ništa ne radite, ili svašta radite.

  (18) detaljnije

Naši autori