Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Komentar

Iz starog u novi svet

Diskrepanca između kvaliteta dva koncerta na simboličan način odražava svu slojevitost problema u kulturnom i obrazovnom životu nekada carskog grada na Nišavi.

(5) detaljnije
nikola_jpg.jpg

Vlasta Gandi – vesnik proleća

Reko bi neko da previše pažnje obraćam na niške skitnice, ulične pijance i društvenu marginu. Biće da je to zbog toga što ih u gradu Nišu, u poslednje vreme, ima sve više. No za razliku od moralne sirotinje, što se nakotila po kožnim foteljama i zgradama visokoplafonkama, ova se sirotinja još uvek služi duhom, koliko-toliko zdravim.

(1) detaljnije
Mojasevic-Aleksandar

Kreativna destrukcija na naš način

Ako ukapiramo taj zakon, imamo pred sobom dva izbora: da se usavršavamo radeći na sebi, ili da kukamo, kriveći tu „prokletu konkurenciju” što nam zagorčava, ionako, mučan život!

(3) detaljnije
Dragan-Dobrasinovic

U pamet se, Vučiću!

Apslolutno me, kao sto već rekoh, ne zanima Vuk Jeremić, niti to da li je predvodnik ili deo nekakve skupine lopova koja podmićuje afričke lidere. Nešto me je za to baš briga. Ali me veoma zabrinjava što neko ko je glasovima građana moje zemlje izabran za njenog predsednika, ne samo da uzurpira vlast i moć, poništava institucije i gazi pravni poredak, već na sebe, u cilju još jednog banalnog obračuna sa političkim protivnicima, navlači masku i ruho lude koja Srbiju pretvara u pozornicu srama i beščašća.

(11) detaljnije
 • Ljuba-Kostic

  Vreme piva i fudbala

  Ovi i predstojeći dani su dani fudbala. Posmatrano i globalno i lokalno. Žureći u susret svetskom prvenstvu, srpska industrija piva zadovoljno trlja ruke pošto će hektolitri penušavog gorčaca pronaći svoju sigurnu kuću u trbuhu prosečnog domaćina.

  (3) detaljnije
 • Marija-Dinov-Vasic

  Na sceni

  Na Fakultetu umetnosti, poniženi i marginalizovani, rade brojni profesori, umetnici i naučnici, kojima je neophodna pomoć nadležnih institucija, jer sa ovako postavljenim, duboko ukorenjenim koruptivnim mehanizmom funkcionisanja Fakulteta, oni nemaju više ni motivacije, a bojim se ni načina, da borbu za svoja prava časno vode.

  (32) detaljnije
 • Aca Stankov

  Saobraćajni bumerang niških naprednjaka

  Tomas Man je jednom zapisao da “čak i štetna istina vredi više od korisne laži”, ali naprednjaci izgleda nikako to da shvate, pa im se priča o uspehu saobraćaja (drumskog i vazdušnog) iz 2016. godine, kao bumerang vraća dve godine kasnije i dobro drma rejting.

  (5) detaljnije
 • nikola_jpg.jpg

  Bilo kuda, uz Radnički svuda

  Čestitam svom najboljem drugu, onom koji mi je davao utehu i onda kada sam dobrovoljno dajući krv, tražio školsko opravdanje da bih se našao na utakmici. Svom milom bratu koji je vikendom umeo i da me razočara i da me oraspoloži. Prijatelju koji mi je pomagao da zaboravim sve one “najveće i prave ljubavi“. Ortaka o kog su se otimali i ovi i oni. Čestitam mom Radničkom!

  (3) detaljnije
 • Marija-Dinov-Vasic

  List iz "muzičkog albuma" studenata Fakulteta umetnosti

  Nakon reprezentativnog koncerta, punog sadržaja, inspiracije i otvorenih pitanja o aktuelnom akademskom obrazovanju talentovanih mladih muzičara, ostaje velika šteta što sam događaj nije aktivnije promovisan.

  (5) detaljnije
 • Srdjan-Nonic-privatna-fotografija

  Opozicijo, i Bogu si teška

  Za koga se onda šačica odbornika opozicije i ja borimo u Parlamentu grada protiv "Slabašne vlasti"? Šta se očekuje od nas? Da se borimo za ispravne stvari za sve Nišlije, dok nas na ulici i svuda spominju, vređaju i omalovažavaju oni za koje se borimo?

  (18) detaljnije

Naši autori