Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Komentar

Bezbedne u nevreme

Dešavanja u Iranu, Ukrajini, jačanje desnice u susednim zemljama I brojne suspenzije mukotrpno osvojenih prava i sloboda nas nateraju da se kao ljudski rod, a posebno kao žene zapitamo hoćemo li se sutra probuditi manje ili više bezbedne. Često se o ovom zapitamo, ušuškane u evropske tekovine I vrednosti demokratije bez toga da se pitamo šta nas to štiti i garantuje nam prava.

detaljnije
đorđe stanković narodna

Novo poglavlje za Niš

Počinje jedno novo poglavlje… Novo poglavlje za skupštinsku scenu, jer će tamo konačno biti i opozicije, glas hrabrih i istrajnih ljudi. Biće to poglavlje za Niš, ostavljen u stranu u doba “istorijskih investicija”, bez investicija.

(5) detaljnije
gordana bjeletic

Ostavite dete na miru

Koliko samo stvari ne znamo, a koliko uopšte nema veze sa neznanjem to da neko izgovori ime i prezime maloletne žrtve zločina čak i na pitanje o odnetim koševima sa Bulevara.

(4) detaljnije
720

„Srećno! – Srećno!“

Svaka zadesna smrt je po sebi tragična i mučna. Smrt rudara kida srce.

(10) detaljnije
 • Ljuba-Kostic

  Pogledajte frižider

  Nikad mirniju predizbornu kampanju nisam video otkako je višestranačja u Srbiji. Moguće je da u nekom studiju, gde se dobila prilika da se politički program predstavi ili iznesu zamerke vlasti i poleti pokoje pero zbog žustrijeg međustranačkog okršaja ali realno, ništa to nije.

  (3) detaljnije
 • 720

  Lažni govor

  Pišući monografiju Srpski politički govor modernog doba (Sl. glasnik, 2006; Sl. glasnik – Zavod za udžbenike, 2011) pomenuo sam da se antigovor javlja u dva pojavna đavolja oblika – kao reč mržnje i kao reč bez pokrića (laž). Reč mržnje i reč bez pokrića pod ruku hodaju u zavađenim i totalitarnim društvima, dok je sama reč bez pokrića svojstvenija tzv. demokratskim društvima.

  (5) detaljnije
 • Mojasevic-Aleksandar

  Divide et impera

  Dan 25. februar 2022. biće upisan u anale značajnih istorijskih datuma, kao između ostalog i 24. mart 1999. godine. Tog februarskog jutra napadnuta je suverena država iz vazduha, sa kopna i mora. Napadač RF napad naziva „specijalnom vojnom operacijom” (SVO), a kao razlog navodi „demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine”. Do dan-danas napadi traju, ljudi stradaju i iseljavaju se, a pregovori jedan za drugim propadaju. Niko ne može predvideti kraj.

  (2) detaljnije
 • Stefan-Markovic-foto-Stefan-Djakovic

  Pokojnik drugog reda

  Odlomak iz romana "Pokojnik drugog reda".

  (1) detaljnije
 • deksa

  Dušanovački gusari

  Odlomak iz rukopisa romana “Zvezda nad prazninom”.

  (2) detaljnije
 • Radomir

  Sačuvaj dom svoj

  Napisah „čuvajmo dom svoj, domovinu“, čuvajmo i sačuvajmo. A onda, kafkijanskim obrtom, eto situacije da treba da se branimo i da – čuvamo sebe.

  (4) detaljnije

Naši autori