Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Komentar

Niški Urbicid

Termin ''Urbicid'' je prvi počeo da koristi pisac naučne fantastike Majkl Murkok a potom ga je u svet urbanog planiranja kao širi pojam uveo Maršal Berman devedesetih godina prošlog veka, obeležavajući njime svako upropašćavanje ili bukvalno ubijanje grada različitim agresivnim i nepromišljenim intervencijama zbog kojih bi on gubio svoju prepoznatljivost i sam identitet.

(7) detaljnije
Leskovac

Pogled Beograđanke na Leskovac

Sticajem životnih okolnosti put me često navede u posetu vašem gradu.

(2) detaljnije
Pecarski

Ženidba kralja Vukašina

Minuli školski raspust, između ostalog, proveo sam pokušavajući da svojim ćerkicama pomognem u traženju poente, u naslovu navedene pesme; valjda je to bio neki domaći zadatak ili obavezna lektira za peti razred.

(3) detaljnije
izbori

Predizborna apatija

I reče predsednik Vučić: neka se izbori održe 17. decembra i neka se čuje izborna volja građana. I bi 17. decembar i ču se izborna volja pojedinih građana. Vreme za odmor namenjeno sedmom danu i postizborna apatija (psihičko stanje sveprisutno kod osoba na Balkanu, a karakteristično za naraštaje između 20 i 30 godina) prenese se na celu sedmicu. Šta dalje? Vlast nije srušena, opozicija se nada ponavljanju izbora, dok Vučić tvrdi da su ovo „gotovo najčistiji izbori do sada“.

detaljnije
  • Ljuba-Kostic

    #morasemenja

    Od svog prvog teksta za Južne vesti se bavim temom za koju sam stručno vezan i životno zainteresovan, a koja se tiče stanja u kome se nalaze niški kulturno-istorijski spomenici, kao i našim odnosom prema njima i kulturi uopšte. Mišljenja sam da grad poput našeg, koji u kontinuitetu postoji i živi već nekoliko hiljada godina i pod kojim se nalaze slojevi i slojevi istorijskog nasleđa, može i mora da iste koristi i na osnovu njih gradi i svoje ostale potencijale.

    (2) detaljnije
  • Petko-Nisavac

    Preletači

    Čatim ovej novine, buljim u ovaj televizor, i nema d'n a da ne pisuju i zboru od niki preletači. K'kvi su bre tija preletači? Ja znajem za golubi, al' ovoj čoveci, pa preletači, nes'm znaja.

    (5) detaljnije
  • Call centar

    Srbija NE sme da NEstane - Otvoreno pismo Istoku Pavloviću

    Kada ti, Istoče, površno i banalno predstavljaš marketing, promociju i komunikaciju, i kada svesno, radi lične koristi i publiciteta, daješ legitimitet onima koji, zloupotrebljavajući medije, državne fondove, zloupotrebljavajući moć i uticaj nad slabima i poniženima, ostvaruju interese koji su duboko povezani sa kriminalom i korupcijom, onda i ti saučestvuješ u tome.

    (6) detaljnije
  • Petko-Nisavac

    Poslanici iz Niš

    Od'mno vi nesam pisuvaja pa se mlogo nabralo i za pisuvanje i za smejanje i za kukanje. Misle si ništo na moj pamet, najprvo ću vi pisujem od ovija izbori al' se brgo popišmani i seti se što mi je zborija moj pokojni deda Sveta Nišavac: "Sinko, manjuj se od politiku, toj ti je pogan zanat i kurvinska rabota. Neje te Gospod daja za tuj rabotu. Ćuti si, gledaj si kuću i dečicuj i što ti je gajle koj će legne pod krušku da bere kruške, Kurtini ili Murtini."

    (6) detaljnije
  • call centar

    Odakle ti moj telefon, adresa i matični broj, frajeru?

    Anketari firme Max Strategic, za koju prvi put čujem, uradili su sa mnom kratku, dvominutnu anketu. Sklepana anketa, postideo bi se svaki istraživač javnog mnjenja. Zvali su me na moj mobilni broj telefona sa fisknog broja 0184150953, dakle zvali su iz Niša ili nekog mesta Nišavske oblasti. Ono što me je iznenadilo i zbunilo, da među 5 pitanja (o zadovoljstvu radom Vlade, o zdravstvu, korupciji, da li ću izaći na izbore i za koga ću da glasam), nije bilo ni jedno demografsko pitanje. Ni pitanje o starosti, ni pitanje o mestu stanovanja, pitanje o polu.

    (29) detaljnije
  • Ljuba-Kostic

    Politički feudalci Srbije

    Ako mislite da su se oni Srbi od pre dva veka pobunili baš protiv vlasti sultana i carigradske administracije, bićete nedovoljno u pravu. Devetak koji se plaćao Osmanlijama je zapravo bio manji od današnjeg PDV-a. Carska pravda možda jeste bila prespora ali je kad-tad dosezala i do najudaljenijih krajeva imperije.

    (3) detaljnije

Naši autori

Pronađite nas na: