Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Komentar

„O, sveta prostoto!“

Čujete li kako svetom odjekuju knjige a građani se okupljaju na agorama? Kažete- ne uvek i ne sasvim jasno? Jače se čuje prodoran glas moćnika, cinizam beskurpuloznih vladara, primitivni urlici rijaliti zvezda, zastrašujući prasak bombi i odmeren pucanj snajpera? Da. Ali, tamo više ne čitaju knjige. I ne okupljaju se na agorama.

(1) detaljnije
Marija-Dinov-Vasic

Od Mokranjca do "Bitlsa" na koncertu niških horova

Najslabiji elemenat u sinoćnjem muziciranju bili su klavirski saradnici, koji, nažalost, nisu pokazali da su dorasli izazovu kratkoročne pripreme za nastup, u ovom slučaju u vremenskom okviru rada na održanom majstorskom kursu.

detaljnije
nikola_jpg.jpg

Glupan i tupan

Moram da priznam da je biti "tupav", kako gospon predsednik reče za nas Nišlije, i te kakva privilegija u sistemu vrednosti u kome danas državom upravljaju sve sami glupaci, balvani, tikvani, šupljoglavci, klade, cepanice, somovi, ovnovi, voline, tutumraci, zevzeci, klipani…

(5) detaljnije
Mojasevic-Aleksandar

Opet o špijunima

Sve u smemu, slobodnomisleći ljudi, uključujući i naučnike i intelektualce, očito nisu prijemčivi vlasti. U krajnjem, i ne moramo da budemo. To nije toliko bitno. Bitno je sledeće: ne sme se dozvoliti da atmosfera u društvu bude u toj meri konfliktna da podseća na ratno stanje! Mi protiv drugih!

(3) detaljnije
 • Kadija te tuži narod ti sudi

  Kadija te tuži, javnost ti sudi

  U Makedoniji ne prođe dan, a da u vestmai ne bude bar jedan prilog o nekom sudskom sporu. Skoro bez izuzetka su namenjeni sudskim sporovima o “velikim zverkama”, kao da su oni jedini koji su zaglavljeni u sudskim lavirintima.

  detaljnije
 • nikola_jpg.jpg

  Ni reč o aerodromu

  Usijala se literarna pista poslednjih dana od onih koji bi rečju da odbrane niški aerodrom. Sagoreo sam od želje da izustim koju na tu temu, pa sam u bujici reči ostao nedorečen.

  (1) detaljnije
 • Predrag_Blagojevic_jpg.jpg

  Idealan zločin

  Poslovično troma Evropa kao da zaostaje za naprednom Srbijom. Njene lidere, nekada na crnoj listi za evropske vize, ekstremne desničare, ratne huškače i zločince – Evropa je proglasila za nove garante mira i stabilnosti na Balkanu. Koristeći oprane biografije, oproštene grehe i naučene lekcije iz devedesetih, učenici su višestruko nadmašili učitelje. Vatreno i hladno oružje su zamenili neuporedivo ubojitijim – administrativnim. Metak ubija, palica lomi, a državni aparat polako drobi – to ova ekipa odlično zna.

  (8) detaljnije
 • Petko-Nisavac

  Braćo Bligrađani, nek vi je alal aerodrum

  Eve, i novu krštenicu smo napraili na Cara Konsantina. Tam s'g pisuje k'ko se on neje rodija u Niš, nego u Beligrad, i toj na Petlovo brdo. Eve, sašili smo si u Beneton i poširokačke gaće i toj bez učkur, da gi za č's smaknemo, k'd vi se prioće.

  (26) detaljnije
 • Ljuba-Kostic

  Poruke za predsednika

  Pošto ste Vi biće koje gotovo ništa ne prepušta slučaju, pretpostavljam da su određeni ljudi iz Vašeg okruženja zaduženi za ovu oblast (BOT sektor), možda negde ipak pribeležili taj moj iskreni napor da vam se približim i iz prve ruke čujem neka prosvetljujuća uputstva i savete. Ne zamerite mi stoga i na ovoj mojoj slobodi da Vam se preko njih ponovo obratim, sa molbom da pažljivo pribeleže sledeće poruke koje ću vam dobronamerno preneti.

  (12) detaljnije
 • sasa_zivic

  Konstantin, ne tako veliki

  Bruka sa niškim aerodromom Konstatin Veliki tipičan je primer odnosa Vođe prema narodu, posebno prema provinciji. Kao i svaki dinosaurus sa velikom glavom i malim telom Srbija odumire... Umesto da se najzad počne da bavi suštinski važnim problemom decentralizacije i lokalne autonomije, Vođa vređa svoju provinciju.

  (28) detaljnije

Naši autori