Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Komentar

Tito po drugi put među Srbima

Sprdao sam se sa kovanicom ondašnjih hroničara „nikada umrli“, a ispade da su bili u pravu – Tito u Srbiji nikada ne može da umre!

(20) detaljnije
nikola_jpg.jpg

Improvizacije “iz unutrašnjosti“

Beograd nam, istina, pokatkad posluži kao izgovor za kolektivni gradski neuspeh, ali smo sve svesniji da je i ta kovanica postala metafora za silnike koji odlučuju o našim budućnostima. A onaj drugi – unutrašnji Beograd, oberučke dočekujemo, dok prinosimo kafu sa ratlukom i slatko od šljiva.

(1) detaljnije
Aca Stankov

Mit o istorijskim ulaganjima u Niš

Da li neko veruje da aktuelna politička garnitura ulaže više u Niš izgradnjom nekoliko fabrika i rekonstrukcijom nekoliko fasada, nego što se ulagalo pre pedesetak godina kada su izgrađene, ne samo većina ulica, bulevara i auto-put, nego i skoro sve fabrike, stambene zgrade za kolektivno stanovanje, hala, stadion, Dom zdravlja i još mnogo toga?

(2) detaljnije
Petko-Nisavac

Politika

Narod ima dobru dušu i kratak pamet, za č's ga pretupaš. Razudaraš se u bubnjevi, razduvaš se u trube, razmandaš se s's barjaci i on bataljuje i ženu i decu, i kuću i imanje i ćoravački trči da ga utepaju za kralja i otadžbinu, za Tita i partiju, za Boga i veru, za svetu zemlju, za ništo.

detaljnije
 • Dragan-Dobrasinovic

  Slučajevi

  Gotovo da je čitav vek prošao od kada je Danil Harms počastio čovečenastvo ovom i mnoštvom drugih bravuroznih literarnih minijatura, parodija i karikatura, za šta je, od Staljinove tajne policije, početkom 1942. godine nagrađen smrću od gladi u Lenjingradskoj zatvorskoj bolnici. To je, razume se, u to vreme bila najznačajnija književna nagrada namenjena podrugljivcima, defetistima i ostalim smutljivcima.

  (1) detaljnije
 • Milos-Boskovic

  Konkurs za odabrane

  Pre nekoliko nedelja, Skupština Grada Niša objavila je niz konkursa za izbor direktora javnih preduzeća u našem gradu . Dobra strana ove odluke je da ćemo konačno dobiti direktore sa punim mandatom, umesto dosadašnjih v.d. (vršilac dužnosti) direktora, koji su, uzgred, postavljani bez ikakvog konkursa. Loša strana ove odluke je… ‘ajmo redom.

  (6) detaljnije
 • nikola_jpg.jpg

  Zastava na kilo

  U Beogradu se gradi nekakav nebeski jarbol od 120 metara, sa zastavom površine dovoljne da pokrije sanduk sa posmrtnim ostacima ostatka Srbije. Onog ostatka u kom se zatvaraju galerije, gase izdavačke kuće, radio i TV stanice, a na ulicama sevaju noževi i meci.

  (5) detaljnije
 • Dejan-Sovrlic

  Hokus pokus politika

  Kažu da je za uspeh mađionačorskog trika najbitnije umeće mađioničara da skrene pažnju gledaoca sa mesta gde se trik zaista odigrava. I u pravu su. Dok mi pratimo šarenu maramu u jednoj ruci, drugom rukom nam se ispred nosa napravi premetačina i podmetanje, a da toga nismo ni svesni.

  detaljnije
 • Ljuba-Kostic

  Sindrom aga i begova

  Jak i neprijatan miris se nedavno proširio Nišom. Neki ljudi su bili iznenađeni, neki uplašeni, a mnogi ništa čudno nisu ni osetili. Toj većini i upućujem sledeće redove.

  (1) detaljnije
 • Stefan-Mitrovic

  Odliv nade

  Pre par dana, kum mi je saopštio, vidno uzbuđen, da je dobio zeleni karton i da se u toku sledeće godine seli u SAD. Čak smo se rešili i da proslavimo taj događaj. Da proslavimo njegov odlazak iz zemlje. Kakav paradoks na koji je primorana moja generacija, da slavi odlaske svojih najbližih iz zemlje.

  (3) detaljnije

Naši autori