Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Komentar

Antivakseri

U onoj starinsko vreme k'd Niš iskaše da zabatali turski adeti i stane jevropejski varoš, mloge gazdinske i čorbadžiske kuće dovedoše elektriku u kuću. Zasijaše sijalice, ubavinja i lepotinja. Gazda se fali u drustvo, časti kafanu i vika: "Braćo, priznavam, koštalo me je, neje da neje, al' pa si mislim na ovaj moj pamet, jed'n put se živi a merak cenu nema."

(5) detaljnije
Ljuba-Kostic

Pandorina kutija

Mitska priča o Pandori i njenoj kutiji počinje odmah nakon jedne veličanstvene pobede čoveka nad bogovima. Prometej, koji im je ukrao vatru i podario je ljudima uz ostala znanja i veštine kako bi srećnije živeli, imao je i svog brata, Epimeteja, koji i nije bio baš toliko čvrst karakter i oprezan kao on. Iako ga je upozorio da ne prima nikakve ''darove'' od bogova jer je znao da će im se sigurno osvetiti, Epimetej ipak nije mogao da odoli prelepoj Pandori i njenoj zlatnoj kutiji.

(2) detaljnije
Mojasevic-Aleksandar

Zašto bankari nisu u pravu

Pravo je „čudna” stvar. Kažu: „dva pravnika, tri mišljenja”. Zašto je to tako? Zašto je pravo toliko podložno različitom tumačenju? Prost odgovor bi bio: Zato što oni koji ga tumače imaju različite interese!

(7) detaljnije
Petko-Nisavac

Krizni štab

Celo leto ide zborenje po Srbiju, k'ko će se zbira Krizni štab. Te će se zbira, te se neće zbira, i takoj dok se oni nakanjuju, Srbija iskoči " inkubator" za koronu.

(2) detaljnije
 • gordana bjeletic

  Bolnice za siromašne i one druge

  Da se razumemo, delim radost porodice niškog funkcionera što je život spašen. Samo tako bi i trebalo da bude. Helikopterom, avionom, brodom, kako god i koliko god da košta. Ali ne samo za SNS porodice. Nikako ne da ostale bolnice budu bolnice za sirotinju, da se ljudi boje i imaju osećaj da u njih odlaze da umru. Bio taj strah osnovan ili ne. Mi ništa ne znamo.

  (17) detaljnije
 • 720

  Točkovi

  Ovo je i četrdeset šesti dan posle kobne letnje kišne večeri u kojoj je na pešačkom prelazu u Marijane Gregoran na beogradskoj Karaburmi pod točkovima pomahnitalog automobila smrtno stradao devetogodišnji Stefan Balić. On danas neće poći u školu. Drugari mu se neće obradovati.

  (2) detaljnije
 • marija dimov

  Niška pijanistkinja zablistala na festivalu u Vranju

  S novim motom „Don’t stop the music“, Letnji pijanistički festival u Vranju, „Piano Summer“ održao je ovog avgusta, u osmoj godini postojanja, svoje šesto izdanje. „Ne dopuštajući muzici da stane“ ni u ovo vreme još neizvesnog potpunog oporavka od teške, godinu i po dana duge pandemije, ova vredna umetnička manifestacija se već od preseljenja iz Ohrida u Vranje, 2015, a na radost ovdašnje publike željne muzičkih događaja, i ovog puta pokazala kao redak primer uspešne decentralizacije domaće kulture.

  (3) detaljnije
 • Mojasevic-Aleksandar

  Populaciona ili populistička politika?

  Dana 11. avgusta 2021. u jutarnjim časovima na televiziji Prva Ministar za brigu o porodici Ratko Dmitrović (RD ili „Rađaj Decu”), sa zabrinutim izrazom lica izjavi da je u 90 odsto slučajeva presudna uloga žene u borbi protiv negativnog prirodnog priraštaja . Emisiju, koja je inače dostupna na Jutjub kanalu, prati pompezan naslov „Šta mi njima još da damo da rode treće dete?”

  (3) detaljnije
 • Petko-Nisavac

  Pismo za velikog brata

  Ljubezni Golemi brate, pisujem ti ovoj pismo k'ko na staroga kardaša i iskam ništo da ti se molim. Ti ubavo znaješ da se mi od'mno poznavamo, još iz onoj vreme k'd mi se nezvan uvuče u kuću i poče da mi brojiš zalčiki, da mi talaškaš po šlajpik, da mi vospitavaš decu s's rijaliti silikonke.

  (4) detaljnije
 • Dragan-Dobrasinovic

  Otvoreni Balkan!? Zid je bio bolji

  Koliko je najnovija reciklaža devetnaestovekovne ideje nekolicine levičara sa ovih prostora o balkanskoj konfederaciji, koju sada promoviše trojka Vučić - Rama - Zaev kroz političku platformu "Otvoreni Balkan" sjajna za Srbe, dovoljno govori činjenica da je ona bila osnov politike Kominterne prema balkanskim narodima i državama sve do 1948. godine.

  (11) detaljnije

Naši autori