Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Komentar

Kad Nišavom zaplovi brod

"Izmaj se, mali, negde što dalje. Šta ti teško? Zamočaj napinjače i narogivače. Idi si". Džabe mi, ništa ne razume. Sve nekako misli - će si bude. Pa, zbog njega, ni ja ne mogu nigde. Čekam da mu bude bolje.

detaljnije
Pecarski Branislav

Unutrašnji dijalog

Što ne bismo predložili komšijama Albancima da se ujedinimo i pripojimo Kosovu kao njegov severni deo, a pod nazivom Kosovska Srbija? Ova zemlja se poslednjih decenija svakojako nazivala, zavisno od projekta u kome je učestvovala, pa što ne bi još jednom, dolazeći tako pod okrilje svog srca?!

(2) detaljnije
Ljuba-Kostic

Doktrina šoka

Kažu da granicu između našeg siromaštva i bede jasno ocrtavaju ponos, stid i bahatost. Na tužnom snimku iz Lidla se jasno vidi da prve dve osobine nedostaju a da treće opet ima u izobilju.

(6) detaljnije
Dragan-Dobrasinovic

Vučiću, nisi ih dostojan!

Zbog toga, 12. oktobra 2018. godine na otkrivanju spomenika besmrtnim junacima Topličkog gvozdenog puka neće biti Topličana, njihovih potomaka i poštovalaca. Ali će zato biti svih onih iz prethodnog pasusa, svih onih koji ih nisu dostojni, predvođenih čovekom besmisla i uzaludnosti, slikom našeg trenutnog poraza - Aleksandrom Vučićem.

(12) detaljnije
 • Emir-Hadzihafisbegovic

  Podrška za Sergeja

  Čitam ovih dana, i čujem, kako je krenula hajka na mojeg zaista velikog prijatelja i glumačkog kolegu, Sergeja Trifunovića. Sad je on, odjednom, na meti velikih i poštenih državobrižnika, koji su, eto, razriješili sve probleme sa kojima im se zemlja susreće, pa su se, eto, okrenuli i protiv Sergeja. Da na njemu pokažu svoju silu i samopravdu. Ja ne mogu a da ne reagujem na to. Ne mogu da ćutim više. Pa, kako vas, ljudi, više nije i sram i strah?!

  (17) detaljnije
 • Mojasevic-Aleksandar

  U Srbiji ništa novo

  Poslednjih meseci u Srbiji ništa novo. Kako Tanjug javlja jedna trećina Srba mrzi Albance, a dve trećine Albanaca mrzi Srbe. Polovina Srba mrzi Hrvate, a ranije nam je javljeno da većina Hrvata mrzi Srbe. Šta ćemo sa tolikom mržnjom?

  (7) detaljnije
 • nikola_jpg.jpg

  Solunci, Evropa i džez sinkopa

  "Nišvil" se završio pre nepuna dva meseca. U Nišu se već govori o narednom. Biće da pauza ne postoji, sudeći po tome da se u “Nišvilu“ već kuvaju ideje koje bi nadmašile ovogodišnji bogati desetodnevni program. A niška kulturna scena ponekad svojim improvizacijama i zaliči na džez.

  detaljnije
 • Marija-Dinov-Vasic

  Festivalska "buka"

  Žak Atali smatra da je danas, kada se "zadovoljavamo sadašnjošću koju čine spektakli, graja i pijačna galama“, važno da naučimo da jedno društvo, jedan "svet“, ocenjujemo prema njegovim "bukama“, to jest "prema njegovoj umetnosti i svetkovinama“. Festivali, naročito muzički, jesu paradigmatični primeri ove "buke“, njeni prirodni odjeci i odrazi. Da li je kasno da današnja "buka“ ne evoluira u konačnu i fatalnu kulturnu "bruku“ našeg "vrlog sveta“?

  (5) detaljnije
 • Vitomir Ognjanović

  Egzekucija institucijom Poreske uprave

  Krivi smo dok se ne dokaže suprotno.

  detaljnije
 • mika foto FB

  Druže Dare...

  Na osnovu Spaletovog inervjua u Južnim vestima (15 minuta sa...) i press konferencije u holu pozorišta, imam utisak da ste popili bajatu tabletu za podizanje raspoloženja i ushićenja po pitanju "novog doba“ cvetanja pozorišta. Te naslove koje je Spale prosuo poput latica cveća na putu kojim ce pozorište krenuti u bolje (malo) sutra smo slušali i od predhodno postavljenog studenta.

  (15) detaljnije

Naši autori