Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Komentar

Nije svaki dan Božić

Pirot je Beogradu, dugo posle oslobođenja 1877, bio daleka varoš na istočnoj kapiji Srbije u koju su, uglavnom po kazni, za nastavnike škola odvođeni nesmotrenici koji bi rekli ili uradili nešto što nije po volji vlastima. Tako su u Pirotu u trenucima svoje nesmotrenosti, ko godinu, ko dve, svoj predavački poziv kalili i Radoje Domanović i Stevan Sremac.

(2) detaljnije
Pecarski

Školovanje Koste K.

Počela je još jedna, neobičnije od mnogo prethodnih, bez tradicionalnog štrajka prosvetnih radnika, školska godina uz prethodno medijsku pomamu za informacijama o tome kako će i gde lik iz najmračnije i najtužnije srpske stvarnosti nastaviti svoje školovanje, na šta ima pravo, a i obavezu.

(5) detaljnije
Mojasevic-Aleksandar

Država u državi

Tokom užarenog 23. leta 21. veka u “Stradiji” bombastično odjeknu vest: Od septembra u Beogradu besplatni udžbenici i besplatna mesta u vrtićima. Beograđani, i domorodačka manjina i doseljenička većina, kao građani I reda, konačno mogu da odahnu. Kako i ne bi s obzirom na očekivanu (značajnu) uštedu u kućnom budžetu. Taj novac sada mogu da preusmere, recimo, na različite kulturne potrebe: pozorištance, bioskop ili nešto treće.

(3) detaljnije
Ljuba-Kostic

U lice sa ulice

Dok pišem ove reči u dvorištu svoje porodične kuće u Knjaževačkoj ulici, automobili nastavljaju svoju suludu dnevnu trku iako je već prošla ponoć. Noću se, kada buka utihne, još jezivije čuju pojedini sumanuti vozači koji turiraju svoje makine kao da je u pitanju pista a ne gradska ulica.

(3) detaljnije
 • Petko-Nisavac

  Penka i Mandrda - Odlomak iz rukopisa "Paliluske priče" Petka Nišavca

  U onim posleratnim vremenima, kad su se svodili računi, prebrojavali mrtvi i kad je tuga za onima koji nisu preživeli bila još uvek sveža. U vremenima kada je još uvek tinjala nada da će se ožaljeni, kome smo već dali sve parastose i uklesali ime u nadgrobni spomenik ipak, jednog jutra pojaviti na kapiji. U vremenima kad su još uvek stizala pisma iz Crvenog krsta sa obaveštenjem da je "taj i taj" pronađen u nekoj bolnici u Nemačkoj, doduše ne u najboljem stanju ali živ.

  (1) detaljnije
 • aleksandar nakic

  Malo o nama i ni o čemu

  Postoji taj jedan prećutni stav dela građana ove zemlje koji kao da kaže: dobro, ako vam je toliko stalo do vlasti - vladajte. Ako ćete da lažete na svim svojim televizijama - okej lažite svoje biračko telo, mi ionako znamo istinu. Ako ćete da kradete izbore - okej punite te kutije lažnim listićima, mi ćemo ionako da pošaljemo našu decu u inostranstvo. Radite šta hoćete, ako vam je baš toliko stalo. Samo nam ne dirajte našu udobnost, naša mala putovanja i uživanja, naše porodice i brzi internet.

  (2) detaljnije
 • Mojasevic-Aleksandar

  Moralno ludilo

  Mesec maj 2023. u državi Srbiji mesec je tuge, duševnog razdora, rezigniranosti, besa i očaja. Desila su se dva tragična događaja nezapamćena u našoj istoriji. Neviđeni bol okupirao je duše porodica nastradale dece i odraslih, ali i svih onih koji su tih dana duhovno bili sa njima.

  detaljnije
 • Pecarski

  Srbija iznad svega

  U iščekivanju najvećeg skupa ikad, protesta protiv protesta , protiv nasilja, ne mogu, a da se ne potrudim da predložim neke detalje koji mi se čine simbolom blagostanja u kome smo, a koje se ovde gradi tridesetak godina unazad, sa istim političkim stvaraocima pomenutog blagostanja i njihovim nesebičnim podržavaocima.

  (8) detaljnije
 • Nikola Marković

  Odbrana Crnog Ceraka

  Aristotelov traktat na temu mimezisa, čuvena Poetika, vekovima je krila gotovo univerzalni odgovor na pitanje šta za čoveka predstavlja umetnost. Mimezis je pojam koji nudi širok spektar tumačenja, ali se simplifikovano može govoriti o određenim imitacijama i podražavanju stvarnosti, što će za ovu crticu biti dovoljan temelj.

  (1) detaljnije
 • Ljuba-Kostic

  Kude je taj Niš

  Jubileji su bitni i u privatnoj i u javnoj sferi. Oni su trenutak da se sa određene vremenske distance sagleda dosadašnji pređeni put, uoče i obrazlože načinjene greške i izvuku pouke kako iste ne ponavljati u budućnosti. Nažalost, u Srbiji se jubileji uglavnom iskoriste za nešto sasvim suprotno. Za selektivno sećanje, pravdanje grešaka i iskrivljenje realnosti. Odlična osnova da se ponove iste ili načine još gore greške u budućnosti.

  (7) detaljnije

Naši autori

Pronađite nas na: