Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije
 • dijabetes

  Saveti doktorke iz Niša kako da se u doba korone ponašaju oni koji boluju od dijabetesa 

  Osobe obolele od dijabetesa su među ugroženim hroničnim pacijentima u doba epidemije koronavirusa, a endokrinolog Valentina Mitrović Jovanović kaže da su zbog evidentne promene načina života prethodnih meseci dijabetičari bili manje fizički aktivni, nisu možda uvek mogli da se hrane uravnoteženo i zdravo, pa je to moglo dodatno da utiče na njihovo zdravstveno stanje. Zato skreće pažnju na bolju kontrolu bolesti i adekvatnu terapiju, kako bi se pacijenti osećali dobro, ali ističe da je to važno i da bi prevenirali potencijalna vaskularna oštećenja i nastanak komplikacija.

  detaljnije
 • Mika Tambura

  In memoriam: Miroljub Jovanovic - Mika Tambura

  Miroljub Jovanović, poznatiji Nišlijama kao Mika Tambura, preminuo je posle kraće bolesti u 69. godini. Bio je dugogodišnji radnik u kulturi, osnivač kultnog sastava "Lutajuća srca", a poslednjih godina urednik i voditelj na TV "Belami".

  detaljnije
 • Udruženje "Sevap" Vlasotince

  Članovi Udruženja “Sevap” posadili drvored pored Vlasine

  Dvadeset sadnica crvenog hrasta posadili su članovi udruženja “SEVAP Vlasotince” pored reke Vlasine, a potpisivanjem memoranduma započeli su saradnju sa lokalnim školama sa idejom da se svake godine posadi drvo kao simbol jedne generacije. Na proleće, kako kažu, planiraju da pored reke postave letnjikovce, rampu za invalidska kolica i prostor za jogu na otvorenom.

  detaljnije
 • superb

  Gradska uprava Pirota kupila luksuzni automobil od 56.000 evra

  Pirotska Skupština usvojila je nedavno rebalans budžeta po kojem je on smanjen za 45 miliona dinara, neki projekti odloženi su za narednu godinu, ali od nekih rashoda se nije odustalo - Gradska uprava kupila je luksuzni automobil za oko 56.000 evra. Građani i opozicija negoduju, smatraju da se vlast ponaša bahato u jeku epidemije, a iz Kabineta gradonačelnika navode da je kupovina dugo odlagana i bila je neophodna, jer je auto koji se sad koristi kupljen 2008. i prešao je više od 600.000 kilometara.

  detaljnije
 • korona kovid

  Jedna osoba preminula od korone u pirotskoj bolnici, još 60 novoobolelih

  Jedna osoba preminula je od posledica virusa korona u Opštoj bolnici u Pirotu, a registrovano je još 60 novoobolelih, poslednji su podaci Zavoda za javno zdravlje. Prethodnog dana je u pirotskoj kovid ambulanti bilo 396 pregleda.

  detaljnije
 • vatrogasci KOSTA

  Požar na uglu ulica Kovanlučke i Braće Ignjatović u Nišu, nema povređenih

  U požaru koji je izbio oko 18 sati u sklopu porodične kuće na uglu Kovanlučke ulice i Braće Ignjatović niko nije povređen, kažu u policiji.

  detaljnije
 • KreNI konferencija

  Rešenje problema zagađenja životne sredine i otpadnih voda pobednička ideja “KreNI6” konferencije

  Tim “CleanNish” autor je pobedničke ideje šeste konferencije kreativnih industrija “KreNI6” na kojoj je učestvovalo više od 20 predavača iz 11 zemalja. Ovaj tim je razvio idejno rešenje problema zagađenja životne sredine i otpadnih voda koje podrazumeva aplikaciji i sistem za analizu i predviđanje stanja, kao i igricu koja bi podigla svest najmlađih o ekologiji.

  detaljnije
 • gradska kuća

  Vanredna situacija u Nišu produžena do daljeg

  Iako je vanredna situacija koju je proglasio niški Gradski krizni štab zbog pogoršanja epidemiološke situacije bila "oročena" do 1. decembra, biće i dalje na snazi jer je takvo mišljenje stručnjaka iz Instituta za javno zdravlje, kaže komandant štaba i gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

  (2) detaljnije
 • Planirani budžet Leskovca manji za 150 miliona od ovogodišnjeg, najveći deo ide za plate u javnom sektoru

  Planirani budžet Leskovca za sledeću godinu, koji je Gradsko veće uputilo odbornicima Skupštine na usvajanje, iznosi 4,55 milijarde dinara, što je za oko 150 miliona manje u odnosu na ovu godinu. Najviše prihoda planirano je od poreza na zarade - oko 1,7 milijardi, za 294 miliona više nego u 2020. godini, a najveći deo rashoda otići će na plate zaposlenih u javnom sektoru i to oko 26,5 % planiranog budžeta.

  (1) detaljnije
 • Naplatna stanica Niš sever

  Opet najavljena gradnja puta od Malče do Proseka, radovi verovatno od narednog proleća

  Dogovorena je izgradnja puta od Malče do Proseka i uređenje Malčanske reke i to na sastanku gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski, direktora JP Koridori Srbije Aleksandra Antića i direktora JVP „Srbijavode“ Gorana Puzovića, saopšteno je na zvaničnom sajtu Grada Niša. Prema tom dogovoru, radovi bi trebalo da počnu na proleće 2021. godine.

  (14) detaljnije
 • 1 policija vanja keser

  Udes na Bulevaru u kojem je poginula devojka predmet tužilaštva, za sada bez detalja

  Šta se tačno desilo u noći 21. novembra, u udesu na Bulevaru Nemanjića u Nišu, za sada nije poznato, jer i u Višem javnom tužilaštvu, gde se predmet nalazi, istražuju sve okolnosti nemilog događaja. U udesu dva automobila poginula je 25-godišnja devojka.

  (2) detaljnije
 • korona

  Na jugu 12 preminulih od korone - 7 u Nišu, 4 u Leskovcu i jedna osoba u Vranju

  Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja, u Srbiji su u poslednja 24 sata od posledica virusa korona preminule 52 osobe. Među umrlima je 7 pacijenata niškog Kliničkog centra, u leskovačkoj kovid bolnici su preminule 4 osobe, a u vranjskom Zdravstvenom centru jedna. Od juče do danas je testirano ukupno 22.069 ljudi, a na kovid je pozitivno 7.919.

  (1) detaljnije
 • škola deca red Čegar

  Tiodorović kaže korona retka kod dece mlađe od 10 godina, u Nišu njih 32 pozitivno u poslednjih 9 dana

  Kao jedan od medicinskih razloga zašto mlađi osnovci nisu prešli na onlajn nastavu epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović navodi da deca do 10 godina nemaju dovoljno receptora koji je neophodan da se virus veže za ćeliju. Da ipak ima dece ovog uzrasta kojima je kovid potvrđen, govore podaci niškog Doma zdravlja - u prošlih 9 dana bilo ih je 32.

  (5) detaljnije