Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

00:00, 14. 6. 2013.

Igor Novaković

Gost: Igor Novaković, direktor “Jugoistoka”

Razgovoro vodio Predrag Blagojević


JV: Kad se na jugu Srbije pomenu Elektrodistribucija ili “Jugoistok”, prve asocijacije su: “Ne plaćajte račune!”, a zatim i dugovi za struju, tačnije “kamata na kamatu”. Krenula je inicijativa iz “Jugoistoka” da se kamate obrišu. Razgovaramo sa direktorom “Jugoistoka”, dr Igorom Novakovićem. Jel možemo da pojasnimo šta se dešava, otkud ta inicijativa i ko bi trebalo da bude oslobođen?

Pa, inicijativa, da kažem, nije prirodno što dolazi iz privrednog društva, koje se inače bavi naplatom električne energije, ali pošto... Inače, ja dolazim iz SPS i pošto pokušavamo da rešimo ovaj problem sa kojim se “Jugoistok” suočava niz godina i pošto su, da kažem, ti dugovi sad već toliki da praktično prevazilaze granice mogućeg i zbog toga što praktično, suštinski mi to možemo već da knjižimo kao teško naplativa potraživanja ili da otpisujemo kod nekih korisnika, odnosno kod konzumenata, mi smo došli na ideju i da pomognemo ovom devastiranom području Južne Srbije, da pomognemo svim našim konzumentima, tako što ćemo ne da otpišemo, pošto mi nemamo prava da otpišemo, nego da otpustimo dug u visini ukupne kamate koja je praktično, koju naši konzumenti imaju, a ostatak duga...

JV: Jel možemo da pojasnimo...

Da. To znači da ne bi izračunali ni po metodi konformnih koeficijenata, ni po prostom kamatnom računu, nego bi otpisali kompletnu kamatu zaključno sa 01.01... odnosno sa 31.12.2012, odnosno sa 01.01.2013.godine. Znači, u tom smislu bi te kamate bile potpuno otpuštene, a glavnica duga bi se dala u maksimalno 60 rata.

JV: To bi bilo namenjeno građanima ili privredi?

I građanima i privredi.

JV: Od koga zavisi da li će to biti usvojeno?

Pa, to samo zavisi praktično od Upravnog odbora Elektroprivrede Srbije. Zavisi, da kažem, i od Vlade Republike Srbije koja je dala preporuku Upravnom odboru. Na poslovodstvu EPS-a se pričalo o ovoj inicijativi “Jugoistoka”, ona je, da kažem, pozitivno ocenjena, i mi pokušavamo da sada izvršimo još jedan mali politički pritisak, tako što ćemo jedinstveno, kao sve političke stranke koje participiraju u vlasti, odnosno koje participiraju u Skupštini Grada, odnosno koje učestvuju u radu Skupštine Grada, zajednički, a već su se svi potpisali i to u petak ide na Skupštinu Grada. Ide, praktično, odluka Skupštine Grada da se podržava inicijativa “Jugoistoka”. Odluku su podržale sve političke partije, tako da ja očekujem da uz taj mali politički pritisak na jednom od sledećih upravnih odbora se to i dogodi. Vlada... ja sam pričao sa premijerom. Premijer je, da kažem, saglasan da se pomogne području jugoistočne Srbije, odnosno građanima koji žive na konzumnom području “Jugoistoka”, da im se pomogne u tom smislu da se te kamate otpuste. S druge strane, mi možemo da pričamo da li su kamate te realne ili nisu realne. Svuda u svetu se, da kažem, mi smo skoro jedina zemlja u svetu gde se koristi prost kamatni račun. Svuda u svetu se primenjuje metoda konformnih koeficijenata.

JV: Šta to znači?

Pa, to su... To je ona zatezna kamata, odnosno kamata na kamatu. Ona odslikava, da kažem, realno, realno... realnost potraživanja nekog. U tom smislu, jedino je, da kažem, odluka Ustavnog suda poremetila ovaj način kamaćenja, kada je proglasila konformnu metodu obračuna kamate neustavnom što, kažem, u ekonomskoj nauci, bi to... to bi bio... to je gaf jedan! Međutim, ja nisam ni tu da tumačim odluku Ustavnog suda, jer Ustavni sud mora prvo da istumači svoju odluku, od kada ona važi, da li važi danom donošenja, jer retroaktivnost, da kažem, primene odluke gde bi se u nekom prethodnom periodu, umesto te metode konformnih koeficijenata, obračuna kamate metodom konformnih koeficijenata primenjivala metoda prostog kamatnog računa, protrebno je i takvo tumačenje. S tim, što onda tu jedan čitav splet zakona treba menjati, jer retroaktivnost nije moguća baš uvek itd.

JV: Dobro. Pošto sad otpisujemo kamatu...

Otpuštamo!

JV:...Otpuštamo kamatu. Jel možemo da pojasnimo samo ko bi mogao da računa na taj otpust kamate? Građani NIša?

Svi!

JV: Područje  “Jugoistoka”?

Svi sa konzumnog područja  “Jugoistoka”. Ja predvodim, odnosno mi kao privredno društvo, vodimo inicijativu da se na konzumnom području  “Jugoistoka” otpusti kamata svim potrošačima, bilo da su oni fizička ili pravna lica. Razlog za to je, isto tako da kažem, jedinstven, iz vrlo proste činjenice da... Ja sam bio predsednik jedne od najsiromašnijih opština. Svestan sam toga koliko je bruto dohodak per capita, po glavi stanovnika. Na teritoriji Palilule je on 25 evra godišnje! To znači da jedan stanovnik gradske opštine Palilula prihoduje 25 evra godišnje, što je, prosto, eto, jedan od pokazatelja zašto ljudi ne mogu da plaćaju struju. S druge strane, bilo je tu političkih nekih izjava kada se tražilo da se računi za struju bacaju u kantu za đubre, tad je i nastao “pik” taj u neplaćanju računa za struju i taj pik je i dan - danas, da kažem, se drži na nekom nivou od onda.

JV: Dobro, ali ako kažemo, evo sad, biće otpuštena kamata.

Ne kažemo “biće”, nego kažemo: Mi smo podneli inicijativu, imaćemo podršku Skupštine Grada Niša, svih odborničkih grupa, Upravnom odboru EPS-a je već ta inicijativa podneta, imamo, da kažem, i saglasnost premijera za tako nešto, on ima dobru volju da nam pomogne u svemu tome, i ja se iskreno nadam da ćemo u najskorije vreme uspeti da to izdejstvujemo.

JV: Dobro, ako toga bude, (ako toga bude)... Jugoistok je privredno društvo, preduzeće neko, koje, ako ne grešim, posluje sa izvesnim gubicima, makar neki dug iz ranijeg perioda. Vi se na taj način odričete nekog novca. Znači, koliko god mi kao građani rekli: “Super je, biće nam lakše da pratimo račune...”

Reći ću vam vrlo prosto.

JV: Hajde.

Znači, građani duguju nama negde 30 milijardi dinara. 30 milijardi dinara je negde šest izvršenja gradskog budžeta. Znači, šest budžeta Grada Niša. Mi smo praktično, pre jedno par meseci, imali pokušaj reprograma duga, odnosno potpisivanje sporazuma za naše potrošače sa konzumnog područja “Jugoistoka”. Prijavilo se nešto malo manje od 10 % potrošača za potpisivanje sporazuma, od toga je već 1.600 ugovora otkazano! Mi smo upozoravali pre davanja tog sporazuma našim potrošačima, da praktično neće postojati interesovanje za te uslove na konzumnom području “Jugoistoka” i bili smo apsolutno u pravu! I zbog toga ova inicijativa. Ova inicijativa jeste da se mi odričemo kamate koja je u međuvremenu proglašana, da kažem, neustavnom, gde bi verovatno postojala mogućnost da praktično jedan deo kamate možda i naplatimo. Ali, sve u svemu, po nekim našim proračunama, ono što bi bio, da kažem, poslovni gubitak “Jugoistoka” je, da kažem, neuporedivo manji od činjenice da građani ovog dela jugoistočne Srbije se suočavaju sa životom na ivici gladi! U ovom vremenu gde sit gladnom ne veruje, gde mi ta potraživanja knjižimo u klasi “M3”, teško naplativa potraživanja, nama je lakše i, da kažem, mi želimo da vodimo novu politiku preduzeća, da svedemo račune na nulu, da više nema priča o tome kako distribucija nezakonito naplaćuje svoja potraživanja, da startujemo od početka, da svima računi u jednom trenutku budu svedeni na nulu, što se tiče kamata i da onda uvedemo jednu disciplinu pošto smo mi jedno konzumno područje gde praktično ne postoji nikakva disciplina u plaćanju računa za električnu energiju. Šta to znači? To znači da, praktično, sva ostala privredna društva imaju naplatu 100 %, sem našeg privrednog društva, gde u pojedinim ograncima privrednog društva i dalje postoji naplata 100 % kao što je to ogranak Zaječar, ogranak Pirot, ali već ogranak...

JV: I Piroćanci plaćaju?

Da, da. Oni plaćaju redovno. Valuta u Pirotu se praktično završava... Kada stigne valuta, plaćanje se završava nakon pet - šest dana, ceo Pirot plati dugove za utrošenu električnu energiju.

JV: Ko najviše duguje?

Gubici su najmanji na teritoriji ogranka Pirot i ogranka Zjačar. Najviše duguje Niš. Nama praktično, u Nišu se faktura, prošlog meseca, mislim, bila negde oko 86 % faktura je plaćeno, znači, ono što smo fakturisali je plaćeno. Ali i to nije toliko strašno koliko je strašna činjenica da imamo velike gubitke! Kad kažem “velike gubitke”, ne mislim samo toliko na tehničke gubitke, jer oni su mali, već na krađu električne energije. I krađa električne energije u Nišu je na nivou 35 miliona evra godišnje! Znači, u Nišu se ukrade otprilike nešto malo manje nego što “Kostolac” proizvede u toku godine. I mi smo smanjili gubitke na nivou privrednog društva. Za ovih nekoliko meseci koliko sam ja direktor, za 4,33 % u proseku. Ako vam kažem da je svaki procenat negde oko milion 100 hiljada evra... Povećali smo naplatu u ovom prethodnom periodu isto za preko 4,5 %. To znači da mi bolje poslujemo svakog meseca 10 miliona evra! Međutim, to je samo igra velikih brojeva. To ne znači ovog trenutka da “Jugoistok” raspolaže, da kažem, nekim ogromnim sredstvima, nego jednostavno, od jednog perioda gde smo mi bili pred kreditom od 20 miliona evra, došli smo u jedan likvidni period gde smo sanirali sve dugove, znači, isplatili smo sve obaveze i ovog trenutka, da kažem, jesmo likvidni. Imamo novca na računu. Možda uđemo u taj, da kažem, jedan proces tehničko - tehnološke renesanse gde ćemo se truditi da, prvo na konzumnom području niškog ogranka, kupimo opremu, uređaje za praćenje krađe električne energije i da strogo sankcionišemo. Da bi strogo sankcionisali u ovom periodu koji nastaje mi praktično moramo da sa kupcima raščistimo odnose. Mi praktično pravimo novu strategiju odnosa sa kupcima sa konzumnog područja “Jugoistok”. Moramo, nažalost, posle - koliko? - više od 100 godina koliko se koristi električna energija u gradu da gradimo novi odnos u kome je struja kategorija koja mora da se plaća.

JV: Imamo još vrlo malo vremena, potrebni su mi odgovori na još dva pitanja!

Recite.

JV: Građani vrlo često kažu: “Zašto mi da plaćamu struju?! Oni zapošljavaju koga stignu!” Sedeći upravo u toj stolici, zamenik gradonačelnika Ljubivoje Slavković je rekao da je iskoristio svoj uticaj i, kako je rekao, zaposlio ćerku u “Jugoistoku”. Šta se desilo sa tim zapošljenjem?

Ja ću vam reći iskreno! Znači, ja sam se, da kažem, i pismenim putem oglasio, a, evo, i usmeno sada vam kažem... Da kažem građanima da ona ne radi u “Jugoistoku”, verovatno mi niko ne bi verovao! Ali ona stvarno ne radi u Privrednom društvu “Jugoistok” i to je činjenica! I lako proveriva! Možete da dođete! Nek vam donese radnu knjižicu, proverite i videćete da u radnoj knjižici...

JV: Jel se zamenik gradonačelnika zbunio? Kako je moguće...

Pa, verovatno se zbunio! Znate, nisu svi navikli na prisustvo kamera. Neki su, da kažem, imaju tremu, tako da se verovatno... Ne znam šta se dogodilo, u stvari!

JV: Još jedno samo kratko pitanje: Šta se dešava? Vi ste predsednik Okružnog odbora Socijalističke partije Srbije?

Da.

JV: Šta se dešava u SPS? Pre nekoliko dana smenjen je, odnosno, promenjen šef odborničke grupe u Skupštini Grada, a ako ne grešim, pre nekoliko meseci izglasano je nepoverenje tom istom čoveku, tačnije gospodinu Slavoljubu Vlajkoviću. Šta se dešava?

U Socijalističkoj partiji se ne dešava nikad... Ne dolazi nikad ni do kakvih lomova. Ništa se, da kažem... Kod nas se dešavaju samo lepe stvari. Mi smo podmladili partiju! Ja i Zoran Radovanović, direktor Kliničkog centra smo najstariji u izvršnoj vlasti, što se tiče SPS. Znači, ako pođete, ne znam, od “Nišstana”, gde je Nenad Hafner direktor, Igor Jovanić u “Gorici”, Bojana Simović, direktor NKC, Srđan Savić, predsednik Opštine Pantelej, Zoran Radovanović, direktor KC, ja direktor PD “Jugoistok”, Mirjana Popović, načelnica Uprave za dečju, socijalnu i primarnu zdravstvenu zaštitu...

JV: Znači, neka pobeda mladih lavova, kako se kaže, u Socijalističkoj partiji?

(Smeh)

JV: Ili tigrova?

Više tigrova! Nije pobeda. Znači, mi ne nadvladavamo. Mi naše stare prijatelje, praktično, naše stare drugare čuvamo. Jednostavno, došlo  je do smene generacija. Slavoljub Vlajković nije smenjen. Mi smo ga, praktično, samo zbog njegovih velikih obaveza u Skupštini Republike Srbije, da kažem, skinuli smo mu jednu brigu sa ramena i on je sada, da kažem, narodni poslanik i nema baš mnogo vremena da se bavi Skupštinom Grada, pa sam ja preuzeo obavezu da budem predsednik odborničke grupe SPS-PUPS-JS.

JV: Dakle, novi ljudi u SPS. Gost emisije “15 minuta” bio je Igor Novaković, predsednik Okružnog odbora SPS i direktor PD “Jugoistok”. Hvala vam što ste bili gost.

Hvala vama.

KOMENTAR DANA

I? Kvo ce bidne u četvrtak iznad Univerzitet? Beli dim ili crni dim?

Qgo čitalac

Tekst: O rektoru iza zatvorenih vrata - Jovan Stepanović dobio najviše glasova Senata

Pronađite nas na: