Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Svrljig

 • Kupanje krsta u Vranju foto i.m.

  Na jugu Srbije plivali, ali i "okupali" Časni krst

  Po prvi put u Vlasinskom jezeru na 1.200 metara nadmorske visine plivalo se za Časni krst. Takođe, prvi put zaplivali su i najsmeliji u Vladičinom Hanu, dok je u hramu Svete Trojice tradicionalmo okupan krst. Svrljižani nosili litiju, u Pirotu, čak 70 plivača.

  detaljnije
 • Svrljiski Timok led foto M.M.

  Otkazano plivanje za Časni krst u Svrljigu

  Niske temperature i led i na bazenima i na Svrljiškom Timoku uzrok su otkazivanja bogojavljenskog plivanja, pre svega zbog bezbednosti plivača. Ipak, litija i osvećenje reke održaće se u podne na Timoku.

  detaljnije
 • Sastanak u Nišavskom okrugu - legalizacija

  Novi rokovi i zaposleni na legalizaciji objekata u Nišavskom okrugu

  U narednih mesec dana svi nelegalno izgrađeni objekti trebalo bi da budu popisani, a u naredne 3 godine i legalizovani, ili će, kako je ranije najavila ministarka saobraćaja, građavinarstva i infrastrukture Zorana Mihajlović, biti srušeni.

  detaljnije
 • Bogojavljenje Svrljig 2016. foto Aleksandar Kostić

  Svrljižani 6. put plivaju za Bogojavljenski krst

  Svrljižani će ove godine, zbog zaleđene reke i problema sa branom, za Časni krst prvi put od 2012. godine plivati na bazenu. Broj plivača je ograničen na 12, a rok za prijavu je do 18. januara.

  detaljnije
 • Badnji dan 2017 Svrljig FOTO ALEKSANDAR KOSTIĆ 2

  Badnji dan tradicionalno obeležen i u Svrljigu

  Uz paljenje badnjaka, lomljenje česnice, podelu božićnih paketića deci, trubače i vatromet, u Svrljigu je tradicionalno obeležen Badnji dan. Ove godine se niko nije prijavio da je pronašao krstić u česnici.

  detaljnije
 • Svrljiska narodna nosnja foto Aleksandar Kostic

  Regla, levka, dugan i vez svrljišku nošnju čine jedinstvenom u Srbiji

  Iako se Svrljig sa svih krajeva graniči sa mestima gde je karakterističan torlački tip narodne nošnje, svrljiška se od njega razlikuje i po mnogo čemu je jedinstvena u Srbiji. Karakterišu je regla, levka, dugan, paunovo pero i cvet kovilj.

  detaljnije
 • Dom zdravlja Merosina ginekoloska stolica foto Evropski Progres

  Evropska donacija medicinske opreme za bolje zdravlje žena

  Kako bi se poboljšala preventiva i unapredilo zdravlje žena, domovima zdravlja u Aleksincu, Babušnici, Beloj Palanci, Brusu, Doljevcu, Gadžinom Hanu, Merošini, Svrljigu i Knjaževcu preko programa Evropski Progres biće donirano 105.000 evra kroz medicinsku opremu.

  detaljnije
 • Bozicni festival Svrljig foto A.K

  U Svrljigu počinje 9. Božićni festival

  Koncerti, aukcijske prodaje radova, predstave, sportski dani, ali i Božićni vašar obeležiće ovogodišnji, 9. Božićni festival koji se od 23. decembra do 8. januara održava u Svrljigu.

  detaljnije
 • Opanak svrljiski foto Aleksandar Kostic

  Opančar koji čuva tradiciju izrade svrljiškog opanka

  Nerazdvojni deo autentične svrljiške narodne nošnje, ali i tradicionalnu obuću koja je i kroz mir i kroz ratove koračala sa Svrljižanima gde god bi krenuli, danas u ovom mestu izrađuje samo jedan čovek koji vrednim rukama čuva svrljiški opanak i njegovu izradu od zaborava.

  detaljnije
 • Skupstina Svrljig foto aleksandar kostic

  Svrljiški odbornici usvojili budžet za 2017. godinu

  Nenamenski i kapitalni transfer Republike od ukupno 360 miliona i porez na zarade od 68 miliona čine najveći udeo u budžetu za 2017. godinu koji ukupno iznosi 566.220.000 dinara.

  detaljnije
 • USS Milija Miletic i Jelena Trifunovic foto A.K.

  USS: Više novca iz budžeta za mladence koji započnu sopstveni biznis

  Ujedinjena seljačka stranka predložiće na narednoj Skupštini u Svrljigu da se mladenci koji su do sada dobijali pomoć od 100.000 i 150.000 dinara, ubuduće za sklapanje braka stimulišu sa 35.000 i 50.000 dinara, a da se za započinjanje sopstvenog biznisa subvencionišu sa do 350.000 dinara.

  detaljnije
 • Ovca pramenka

  Belmuž i ovca pramenka simboli Svrljiga [video]

  U domaćinstvu Dejana Milenkovića, u selu Plužina kod Svrljiga, već treća generacija čuva ovce. Opština sa ​oko 14.000 stanovnika, poznata je po belmužu, ali treba istaći i njeno drugo obeležje - sa fondom od oko 12.000 ovaca jedan je od najznačajnijih ovčarskih krajeva na jugoistoku Srbije.

  detaljnije
 • RK Progres Svrljig foto Đ. Irić

  Svrljiški rukometaši jesenji prvaci

  U poslednjoj utakmici jesenjeg dela 2. rukometne lige “Morava”, rukometaši svrljiškog Progresa pobedili su ekipu Morava 84  iz Vladičinog Hana rezultatom 35:27 (18:18) i jesenji deo prvenstva završili kao lideri na tabeli.

  detaljnije
 • Svrljig

  Čuvari tradicije, nošnje, običaja i igara svrljiškog kraja

  Mnoge izvorne igre, pesme, instrumenti, običaji i nošnje iz siromašnog svrljiškog kraja sa bogatom tradicijom bili bi zaboravljeni da ih od zaborava ne čuvaju čak 3 kulturno-umetnička društva koja širom sveta upoznaju ljude sa svojim zavičajem.

  detaljnije
 • Zdravstene knjižice

  Zahtev za novu zdravstvenu knjižicu i u pošti

  Osim u filijalama Fonda za zdravstveno osiguranje, građani će zahteve za nove zdravstvene knjižice moći da predaju u svim poštama u Srbiji, a na istom mestu će moći da uplate 400 dinara za troškove izrade nove kartice.

  detaljnije
 • Jovana Bogdanovic SRS Svrljig foto Aleksandar Kostic

  Jovana Bogdanović na čelu svrljiških radikala

  Nakon iznenadne smrti dugogodišnjeg predsednika Srpske radikalne stranke u Svrljigu Srbislava Đorđevića, na sednici Okružnog odbora u Nišu za v. d. predsednicu svrljiških radikala je imenovana Jovana Bogdanović, inače unuka dosadašnjeg predsednika.

  detaljnije
 • Dan Kopnene vojske i pešadije Svrljig foto A.Kostić

  Vojska u Svrljigu predstavila naoružanje, veštine i opremu

  Dan Kopnene vojske i Dan pešadije po prvi put obeleženi su u Svrljigu na Sportskom centru „Pastirište“. Građani su mogli da vide najnovije naoružanje, službene pse, teretna i borbena vozila i letelice, ali i da se upoznaju sa vojničkim životom i veštinama.

  detaljnije
 • Svrljižanka uhapšena zbog ubistva u Galibabincu

  Zbog sumnje da je 7. novembra u njegovoj kući najpre pretukla, a potom i ugušila Momčila Simonovića iz svrljiškog sela Galibabinca, policija je uhapsila 45-godišnju L. S. iz Svrljiga koja se tereti za teško ubistvo.

  detaljnije
 • Kutinska reka kod Marine Kutine

  Kutinska reka plavila igralište, Svrljiški Timok poljoprivredno zemljište

  Nakon poslednih padavina Kutinska reka se izlila u Marinoj Kutini, gde je poplavila igralište. U naselju Nikola Tesla su preventivno postavljeni džakovi sa peskom, jer se ranije ova bujična reka u tom delu izlivala.

  detaljnije
 • Pronađeno telo muškarca kod Svrljiga

  U porodičnoj kući u svrljiškom selu Galibabinac u utorak oko 20 sati pronađeno je telo 59-godišnjeg M. S. Kako nezvanično saznajemo, pronađen je sa vezanim rukama i povezom na ustima, pa se pretpostavlja da je ubijen tokom pljačke u njegovoj kući.

  detaljnije