Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:11, 19. 10. 2016.

Vladan Vasić

Gost: Vladan Vasić, gradonačelnik Pirota

Razgovor vodio: Predrag Blagojević


JV: Nakon izbora 2003. godine postao je prvi neposredno izabrani predsednik Opštine Pirot. Od tada pa sve do danas on već 4 mandata uživa poverenje većine Piroćanaca. Nakon izbora 2016. obzirom da je Pirot u međuvremenu postao grad postao je i prvi gradonačelnik Pirota. Gost intervjua 15 minuta je Vladan Vasić gradonačelnik Pirota. Gospodine Vasiću krajem maja je konstituisana vlast u vašem gradu, sa vama na čelu. Prošlo je već dosta vremena, od tada, vi ste već dugo na čelu opštine, odnosno sada grada, međutim postoji li nešto po čemu se sada razlikuje ovaj sada period od kada ste izabrani za Gradonačelnika do danas? Eto postali ste grad, ima li razlike?

Ja mislim da smo taj status grada kao neku verifikaciju dobrog posla i dobro obavljenog mandata u prethodna 3 puta, 3 puta za redom od 2003. godine. Mislim da je nepravedno Pirot izostavljen iz zakona o lokalnoj samoupravi, odnosno o teritorijalnoj relaciji Srbije, tada kada su birani gradovi. Sada smo ispravili tu grešku, možda je to obeležilo ovaj period iza nas. Nekako nam se po difoltu ponavlja od 2003 da su stranke koje su najače u Srbiji i koje vode Srbiju imaju premijera u Pirotu opozicija. Jer misle da su jake onoliko koliko su jake na republičkoj sceni a ne onoliko koliko su jake u gradu i žele možda i više vlasti. Iako mi nismo, apriori, kada kažem mi mislim na Koaliciju za Pirot i naše partnere hteli da sami vodimo grad, nego smo pružali ruku i drugima da pokažu koliko znaju i da doprinesu onoliko koliko mogu. Tako da je to možda obeležilo svih ovih 13 godina, pogotovo ovih zadnjih nekoliko meseci, pa čak i zadnjih nekoliko godina.

JV: Vi imate sada za opoziciju, kao što ste rekli, SNS, partiju koja je verovatno bez premca kada je u pitanju upravljanje državom. Čak i na prste jedne ruke mogu da se nabroje opštine na jugu Srbije gde ta partija ne učestvuje u vlasti. Da li to predstavlja problem, iz ugla građana?

Bilo je teško pobediti na izborima, zaista vrlo teško u celoj toj atmosferi kada je SNS dobila ogroman broj glasova. Što se tiče republičkog nivoa u Pirotu je dobila ogroman broj glasova, preko 60%. Mi smo na lokalnom nivou odneli pobedu, razgovarali na početku konstituisanja vlasti i sa ljudima iz SNS-a, koji su imali neke stavove da su ipak oni pobedili i da treba sprovoditi njihove programe. I ostali su u opoziciji. To jeste možda teškoća u saradnji sa nekim republičkim ministarstvima. Mada ja to ne vidim za ovih nekoliko meseci, vidim da ipak dobro sarađujemo sa Vladom. Ja sam već dugo Gradonačelnik, učestvujem u nekim forumima na republičkom nivou i imam tu sreću da već pola vlade, ako ne i više lično znam. Tako da i kroz te lične kontakte i veze koje smo ostvarivali u prethodnom periodu imamo dobru saradnju. Da li će, da li bi bilo bolje da stranka koja vodi državu učestvuje i parcipira u vlasti, sigurno bi bilo bolje. Jer ipak ti stranački kanali, hteli mi to da priznamo ili ne funkcionišu u Srbiji već punih 30 godina. Ali ako neko ne želi ili ima drugačije stavove da treba da vodi grad a nije to zaslužio na izborima, onda se mimoilazimo u razumevanju demokratije.

JV: Od lokalnih izbora do izbora vas za Gradonačelnika prošlo je skoro mesec dana. Da li ste tokom tog perioda razgovarali možda sa predstavnicima SNS-a?

Vidite, mi smo uvek među prvima u Srbiji konstituisali vlast. Nikada nismo čekali šta će da se desi na republičkom nivou ili šta će da se upodobi vlast ili da kopiramo republički nivo. Ovog puta smo malo zakasnili u odnosu na brzinu u prethodna 3 puta, zato što smo menjali statut grada. Jer statu je predviđao da morate da izmenite određene članove da bi prilagodili novim zakonskim rešenjima jer smo dobili status grada. I to je bilo jednostavno kašnjenje u roku od 15, 20 dana dok je statut stupio na snagu. Inače nikakvih drugih problema nije bilo u konstituisanju vlasti. Naravno da smo razgovarali sa svima pa i sa SNS-om, da vidimo kako oni vide vođenje grada u narednom periodu od 2016. do 2020. Šta mogu da ponude od svojih kadrovskih potencijala i projekata. Nismo se dogovorili kao što sam rekao na početku, jer su oni smatrali da su ipak pobedili i da treba da vode grad i da daju Gradonačelnika i da ih mi podržimo. Mislim da smo se tu  u startu mimoišli, tako da smo sa već tradicionalnim partnerima iz SPS-a, ovog puta je u lokalni parlament ušla i nova stranka, nova koaliciona lista, to je LDP-SDS. Oni su se takođe pridružili nama, imamo većinu, brzo smo se konstituisali, već smo održali nekoliko sednica, mislim da je Pirot počeo da funkcioniše posle izbora isto onako kako je funkcionisao i pre izbora. To znači efikasno i bez problema sa skupštinskom većinom.

JV: Ukoliko ne grešim, dobili ste i solidne komplimente o tome kako vi vodite Pirot. Ne samo od ministara već i od premijera, koji je zamo lider SNS-a. Da li to znači da su neki vaši odnosi sa SNS-om u nekom usponu ili je to rezultat nečeg drugog?

Ja mislim da je to zaista rezultat našeg rada. Brojke ne lažu. Govori se o tome da je glavni problem republičkog budžeta deficit, da je više radne snage u preduzećima, mi od 2000. godien imamo suficit, nikada nismo imali deficit u budžetu. Budžet za 2015. godinu nam se ostvario sa 101,2%. Tako će biti i otprilike i 2016.

JV: Kako je to moguće?

Moguće je zato što dobro planirate budžet i zato što kontrolišete prihode. Ja sam to mnogo puta govorio u jednoj rečenici mogu da vam kažem. Mnoge moje kolege popišu rashode pa prave budžet tako da rastegnu da on pokrije rashode. Mi pravimo drugačije, mi realno procenimo prihode a onda damo budžetskim korisnicima onoliko koliko prihodi mogu da zadovolje, odnosno onoliko koliko budžet može da se ostvari. Tkao da sam siguran, pratim, već je kraj oktobra, budžet se odlično ostvaruje, već će 2016. budžet biti 105%, možda i nešto više. Imaćemo rebalans. Nemamo višak radnika, nego imamo manjak i to u celom sistemu lokalne samouprave, uključijući i Gradsku upravu i javna preduzeća. Po maksimalnom broju koji nam je vlada dodelila, treba da imamo 738 radnika a mi imamo 677. Sva naša javna preduzeća pozitivno posluju, unazad 15 godina poslovnu godinu završavaju sa dobitkom i plus imaju manjak radnika. Ni jedna budžetska ustanova nema dugove, ni škole, ni vrtići, ni ustanove kulture. Svi izvođači sa kojima sarađuje Grad Pirot se isplaćuju na vreme. Kada te parametre jednostavno vidite, skoro smo popunjavali neku sličnu anketu Ministarstva za lokalnu samoupravu, vi ne možete da kažete da Grad Pirot funkcioniše loše, nego morate da priznate da funkcioniše dobro. Nemamo ni jedan dinar komercijalnog kredita i mogu da vam nabrajam tako još puno činjenica i argumenata zašto Grad Pirot stoji dobro i meni je zaista zadovoljstvo kada doše neko sa strane, bila je tu skoro jedna visoka delegacija Nemačke. Parlamentarna delegacija KFE-a koja je posetila Srbiju, pa je onda Pirot kao grad dobre prakse. Kada dođu ministri, kada dođu državni sekretari i uopšte institucije sa strane i kada su uvidela da ono što su sarađivale sa nama u praksi funkcioniše odlično, kada vide ove podatke i kada vide stanje u gradu, šta smo sve uradili dobijamo pohvale i to je sve bez lažne skromnosti. Nama veoma značajno i zaista smo ponosni time.

JV: Vi ste pre nekoliko dana bili u prilici, zajedno sa ostalim predsednicima opština i gradonačelnicima sa juga Srbije razgovarate sa premijerom i s ministrima, ovde u Nišu u Oficirskom domu. Da li ste vi tražili neku pomoć? Vi ste pominjali kasarnu i bilo je tu još nekih vaših predloga? Zašto ste tražili kasarnu, da li možemo da pojasnimo? Jel pitanje bezbednosti ili nečeg drugog?

Samo da kažem, moje mišljenje, da ponovim to po ne znam koji put u ovo kratko vreme. da mislim da je veoma značajno što je Vlada Srbije došla u Niš ovih 7 dana. Što je na taj način jasno dala signal ovom delu Srbije da je upućena, da pomaže i da je svesna značaja ovod dela Srbije. Vidite da su se razni ministri i institucije, delegacije uputile u sve opštine i u sve gradove u Srbiji, da indentifikuju probleme, to je veoma dobro. Ja sam izneo te podatke, koje sam vama rekao, da Pirot dobro stoji, da imamo neke probleme, ni jedan deo Srbije nije bez problema. Nešto što sam ja apostrofirao jeste vojska zato što je Pirot imao kasarnu i to sa mnogo vojnika. to je jedna čitava fabrika u gradu. Da je to polako dislocirano i da smo pretvoreni u magacin tehničke opreme i da bi voleli da se iz bezbednosnih i tu ste u pravu, jer smo na putu migranata. Ali iz ekonomskih razloga jer je to jedna vrsta novog proizvodnog pogona za naš grad da se vrati kasarna sa određenom formacijom u Pirot. To smo počeli u vreme ministra Gašića, on je nama dao obećanje i znamo da imamo dobre uslove da tamo funkcioniše vojska i vrlo dobre smeštajne kapacitete. Pa se nadam da će se to ostvariti.

JV: Slušam sada i vas kako pričate o poseti premijera, hvalite odluku Vlade da dođe na jug. Ovde smo slušali, ne samo u Nišu, već u Leskovcu, Vranju, Svrljigu, u Gadžinom Hanu, svuda slušamo ozbiljna obećanja. Mnogi to komentarišu kao nerealna obećanja, čak se čuju komentari da ono što se predstavlja da su sve to Potemkinova sela. Vi ste optimista ili verujete tim ljudima?

Ja neću da ulazim u ozbiljnost ili neozbiljnost obećanja. Mislim da ljudi koji vode državu treba da budu ozbiljni i da stoje iza svojih obećanja.

JV: Da li mislite da se to i ranije dešavalo?

Dešavalo se puno puta da neko nešto obeća jer ima dobru nameru a zbog ne znam kakvih razloga to se na kraju ne ostvari. Ja znam da ono što smo mi obećali u Pirotu smo u 90% ostvarili. I da nam je prvi postulat vođenja lokalne politike da pazimo šta obećavamo i kada nešto bude obećano. Ako obećate put u nekom selu, kao obećate kanalizaciju u nekom naselju, ako obećate sportsko igralište u nekom naselju, ako obećate sređivanje škole onda to morate da uradite. Tako i funkcionišemo. Kažem, nismo se žalili ili nismo tražili ili nismo kukali na tom sastanku, nego smo ukazali na neke probleme, dobili smo neka obećanja. Meni je veoma bitno da sarađujemo dobro sa ministarstvima, da sarađujemo dobro sa donatorima, da sarađujemo dobro sa privredom. Da učestvujemo u prekograničnim programima i da se naš budžet dobro ostvaruje. to su osnove razvoja grada.

JV: Ako ne grešim, kako ste vi meni preneli, nakon razgovora sa premijerom. Jedna od vaših molbi je bila i dozvola za nova zapošljavanja u Gradskoj upravi. Vi ste malopre pojasnili u čemu se radi, ako sam vas dobro razumeo u pitanju je manjak, da vi za razliku od ogromnog broja opština i gradova u Srbiji koji imaju ogroman višak, vi imate manjak broja zaposlenih. Kako je moguće da imate manjak, vi ste od 2003. na vlasti.

Mi baš zbog toga i imamo manjak, zato što smo svake godine pravili pažljivo plan kadrovski i budžetski. Nikada nismo imali to takozvano preterano stranačko zapošljavanje ili stranačko zapošljavanje uopšte. I pre toga smo imali sličan zakon da na određeni broj stanovnika ide određeni broj radnika. Koliko se ja sećam na 1000 stanovnika 7 radnika. Mi ni po tom zakonu nismo imali višak radnika, nego manjak. Ali već drugu godinu trpimo posledice zakona potpune zabrane zapošljavanja. U međuvremenu je određeni broj ljudi otišao u penziju, neki su promenili radno mesto, neki su otišli iz opštine i mi smo se još dodatno smanjili. Mislim da treba prekinuti sa tom praksom da sve opštine gledate linearno i svi gradovi da funkcionišu pod određenim principima nego treba izdvojiti dobre opštine, kao što je tu Pirot, dobre gradove i dozvoliti im zapošljavanje. Ja sam izneo zamerku i prema Ministarsatvu finansija, da previše svojim obavezujućim instrukcijama kroji budžete lokalnih samouprava. Mi želimo da više uložimo u vanprivredu, u sport, u subvencije prema kulturi, prema socijali a oni nas ograničavajaju time što tačno određeni provcenat u odnosu na budžet morate da izvedete za sport. Zašto? Ako nemamo deficit, pustite nas. Ako nemamo višak radnika, nego manjak pustite nas da zaposlimo. Bavite se onim gradovima koji imaju probleme. Oni ovako generalno uređuju sistem lokalne samouprave. Ja sam veliki zagovornik decentralizacije, mora decentralizacija da se desi da bi se sprečila migracija ka većim ekonomskim centrima. I bolji razvoj lokalne samouprave i bolja dešavanja na sportskom, kulturnom i ekonomskom planu. Svega toga nema bez decentralizacije.

JV: Može li koridor 10 u tome da pomogne? Premijer je najavio da će to biti završeno do kraja 2017. godine.

Koridor 10 je veoma značajan za ovaj kraj. Za Niš i za Pirot i za Dimitrovgrad i za sve opštine u gradove koji su uz koridor. Čudi me da nisu potencirali činjenicu koja jeste činjenica i tačna da svi oni gradovi koji su uz koridor izbegavaju da budu nerazvijeni, odnosno nerazvijeni gradovi su van koridora. Tako da ako želite razvijete regionalno Srbiju i gradove onda gradite infrastrukturu. Nama koridor znači puno i u toku izgradnje autoputa, jer je mnogo ljudi našlo posao, mnogo je ljudi zapošljeno na koridoru. Mnogi naši privrednici su porasli, dodatno zaposlili ljude i mehanizaciju i u toku je ekspoatacija. Biće tu stanice za održavanje puta, benzinske pumpe, naplatna rampa, dodatno će se ljudi zapošljavati. Ali sam takođe istakao dva problema. Iako država, verujem da država plaća, kako su mi rekli, izvođačima radova, oni kasne sa podizvođačima. Plaćanje podizvođačima koji su sve Piroćanci ili sve okolo Pirota. tu se puno kansi. I drugi veliki problem je što su degradirali lokalne i regionalne puteve građenjem koridora. Ako gradimo infrastrukturu koja nam je potrebna onda moramo da predvidimo sredstva da se lokalna i regionalna infrastruktura posle toga obnovi i rekonstruiše. Da ne ostavimo u lošem stanju puteve zbog gradnje koridora.

JV: Ako bismo razgovarali u ovom istom studiju, recimo za 5 godina, šta mislite da će tada biti najveći problem?

Ako budemo razgovarali za 5 godina a nešto se ne promeni u politici čitave države sigurno će ostati problem malog nataliteta, migracije, staračkog stanovništva, sigurno će se pojačati problem zdravstvene brige o stanovništvu. Zato i ja pričam u ovoj emisiji i u drugim emisijama, da morate efikasne opštine da pustite da se razvijaju da kroje svoju politiku i da decentralizujemo i politiku i kulturu i zdravstvo. Pored toga trebali bi da rešimo neke probleme, kao što je tekstilna industrija u 1. maju, koja je posle dve loše privatizacije praktično zapustila, čeka se prodaja od strane stečajnog upravnika te imovine. KAo te neke stvari ne rešimo o njima ćemo da pričamo za 5 godina kao loše stvari.

JV: Verujem da ćemo pričati i ranije, mi ćemo se truditi da pratimo a u međuvremenu verujem da ćete vi podneti neki izveštaj o tome šta je do sada učinjeno.

Hvala. Ja zaista verujem da Pirot ide u dobrom pravcu i ja imam običaj da kažem da mi polako ostvarujemo svoj cilj koji smo zacrtali pre nekih 10 godina. Da od malog grada na jugoistoku Balkana prerastamo u grad na jugoistoku Evrope.

JV: Hvala vam što ste bili gost Južnih vesti.

Hvala i vama.

JV: Bila je ovo emisija 15 minuta moje ime je Predrag Blagojević.

  • Vladan Vasić

    Vasić: I nije tako teško bez SNS u vlasti

    Bezmalo pola godine je prošlo otkako je Koalicija za Pirot formirala lokalnu vlast, a SNS ostala u opoziciji. Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić kaže da i pored toga ima dobru saradnju sa republičkom Vladom, a da je gradska vlast stabilna.

    detaljnije
KOMENTAR DANA

I? Kvo ce bidne u četvrtak iznad Univerzitet? Beli dim ili crni dim?

Qgo čitalac

Tekst: O rektoru iza zatvorenih vrata - Jovan Stepanović dobio najviše glasova Senata

Pronađite nas na: