Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:48, 23. 11. 2020.

| BBC News na srpskom

Američki izbori 2020: Da li je bilo izborne krađe - šta kaže Trampov tim, a šta činjenice

Autor: BBC News na srpskom
Trump supporter wearing Trump 2020 peaked cap
Getty Images

I dok se nastavljaju napori predsednika Donalda Trampa i njegovog tima za osporavanje ishoda izbora, kakvi dokazi postoje za tvrdnje koje oni iznose?

Neka od ovih pitanja istaknuta su i na konferenciji za štampu u četvrtak koju je vodio predsednikov advokat Rudi Đulijani.

BBC je analizirao glavne optužbe iznesene za izbornu krađu i neregularnosti.

Section divider
BBC

Tvrdnja broj 1: Neobjašnjeni skokovi u broju demokratskih glasova

Predsednik Tramp i drugi izrekli su brojne optužbe na račun toga kako su se glasovi za njegovog rivala Džoa Bajdena odjednom pojavljivali u velikom broju tokom procesa prebrojavanja.

Na njegovoj konferenciji za štampu od 19. novembra, Đulijani je ponovio tu tvrdnju, sugerišući da je u centar za prebrojavanje glasova u Detroitu rano ujutro stiglo hiljade dodatnih glasačkih listića.

Đulijanijeve opaske zasnovane su na tvrdnji jedne radnice sa birališta.

Ona navodi da je videla dva kombija navodno za isporuku, ali „nije uočila da se iz njih iznosi hrana, a sasvim slučajno je na vestima objavljeno da je u Mičigen pristiglo više od 100.000 novih glasačkih listića - ni dva sata pošto su poslednja vozila otišla odatle."

Rudy Giuliani at Republican National Committee presser on 19 November
Getty Images

Međutim, ova tvrdnja - baš kao i drugi navodi - odbačena je sudskom odlukom od 13. novembra, a sudija je obrazložio da ona nije verodostojna.

Sličnih tvrdnji Republikanske strane o iznenadnim skokovima u broju glasova za demokrate bilo je već na ključnim izbornim bojištima, a koje impliciraju da bi moglo da se radi o krađi.

Ali u nekim slučajevima to je objašnjeno otkrivenim administrativnim greškama ili softverskim omaškama, koje su u međuvremenu ispravljene.

Vredi napomenuti i da su glasački listići koji su stigli poštom, korišćeni su u rekordnom broju na ovim izborima, u ogromnoj većini slučajeva bili za Bajdena.

Njima je trebalo više vremena da se prebroje, a rezultati su bili zbrajani i objavljivani u segmentima posle izbornog dana, što objašnjava iznenadne skokove u broju glasova za Bajdena.

I nije istina da su svi dodatni glasovi bili za Bajdena - neki od njih bili su i za predsednika Trampa.

Section divider
BBC

Tvrdnja broj 2: Blokiran pristup brojanju

Predsednik Tramp i njegov pravni tim negodovali su zbog navodno zabranjenog pristupa republikanskim kontrolorima na biralištima u nekim gradovima koje drže demokrate, kao što su Filadelfija ili Detroit.

Kontrolori su ljudi kojima je dozvoljeno da budu na biralištima i posmatraju prebrojavanje glasova, sa ciljem da se osigura transparetnost.

Oni su u većini saveznih država dozvoljeni dok god su registrovani pre izbornog dana i obično su povezani sa nekom strankom.

Na nekim mestima njihovi brojevi su ograničeni, delom zbog kapaciteta prostora tokom epidemije korona virusa.

Ali kontrolorima iz obe stranke bilo je dozvoljeno da posmatraju prebrojavanje glasova i u Detroitu i u Filadelfiji.

U Detroitu, više od 130 posmatrača koji predstavljaju i demokrate i republikance mogli su slobodno da ulaze u prostor za brojanje glasova.

U Pensilvaniji se ovaj problem našao pred državnim Vrhovnim sudom, koji je 17. novembra doneo odluku da zvaničnici u Filadelfiji nisu prekršili državni zakon kad su ograničili koliko blizu kontrolori mogu da stoje postupku prebrojavanja glasačkih listića.

Detroit TFC Center election counting on 4 November
Getty Images
Counting at an election centre in Detroit, Michigan
Section divider
BBC

Tvrdnja broj 3: Glasovi preinačeni od Trampa u Bajdena

Pravni tim predsednika Trampa takođe je ponovio tvrdnju da postoji problem sa glasačkim sistemom korišćenim u nekim državama, a koji je navodno dopustio da milioni glasova budu prebačeni sa njegovog zbira na Bajdenov.

Ne postoje dokazi za ovo, a predsednikov pravnički tim nije uspeo da predstavi nijedan.

. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Kamena slova za kameno doba!

Zoki Medijana Čitalac

Tekst: Kružni tok u Panteleju dobio kamena slova kojima piše "NIŠ"

Pronađite nas na: