Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:13, 9. 10. 2020.

| BBC News na srpskom

Amerika, Mičigen i korona virus: Militanta grupa planirala otmicu guvernerke zbog mera izolacije

Autor: BBC News na srpskom
Grečen Vitmer
Getty Images
Grečen Vitmer

Iz američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) kažu da su uspeli da spreče zaveru o otmici i svrgavanju demokratske guvernerke Mičigena Grečen Vitmer.

Vitmer je bila meta skeptika koji se protive strogim merama izolacije zbog korona virusa koje je uvela.

Zvaničnici kažu da je u zaveri učestvovalo šest muškaraca koji su planirali da održe i „suđenje zbog izdaje".

„Mržnji, zadrtosti i nasilju nije mesto" u Mičigenu, rekla je Vitmer, opisujući optužene kao „izopačene".

Šta su navodno planirali?

Osumnjičeni
Antrim County Sheriff’s Office
Osumnjičeni

Izvor FBI je prisustvovao sastanku u junu u Dablinu, državi Ohajo, gde je grupa militanata sa sedištem u Mičigenu razgovarala o rušenju vlada „za koje su verovali da krše ustav SAD".

„Nekoliko članova je razgovaralo o ubistvima 'tiranina' ili 'otimanju' aktuelnog guvernera", navodi se u optužnici.

U jednom video zapisu osumnjičeni je osudio ulogu države u odlučivanju kada će ponovo otvoriti teretane tokom izolacije zbog korona virusa.

Muškarci su se sastali u podrumu do kojeg se dolazi preko otvora skrivenog ispod tepiha, rekli su istražitelji. Njihovi telefoni su prikupljeni i smešteni u drugu sobu kako bi se izbegli tajni snimci, ali je tajni izvor FBI-a nosio zaseban uređaj za snimanje.

Istražitelji su uhapsili 13 ljudi.

Šest muškaraca - pet iz Mičigena i jedan iz Delavera - optuženi su pred saveznim sudom za planiranje otmice.

Navodno su planirali da održe „suđenje za izdaju" za guvernerku Vitmer.

Njih šestorica su imenovani kao Adam Foks, Beri Kroft, Kejleb Frenks, Daniel Heris, Brendon Kasert i Taj Garbin. Ostalih sedmorica se pred državnim sudom optuženi za terorizam i krivična dela povezana sa bandama u vezi sa navodnom zaverom za otmicu. Njihova imena su Pol Belar, Šon Fiks, Erik Molitor, Majkl Nul, Vilijam Nul, Pit Musiko i Džozef Morison.

Grupa je želela da okupi „oko 200 ljudi" za juriš na zgradu vlade i uzimanje talaca, uključujući i guvernerku. Nadali su se da će sprovesti plan pre predsedničkih izbora u novembru. U slučaju da to propadne, planirali su otmicu guvernerke u njenoj kući, kažu zvaničnici.

Optuženi su "koordinirano nadgledali guvernerkinu vikendicu", rekao je američki tužilac za zapadni okrug Mičigena, dodajući da su planirali i napade molotovljevim koktelima na policajce i udružili sredstva za kupovinu eksploziva i taktičke opreme.


Šta znamo o grupi?

Optuženi su držali obuku za rukovanje oružjem u nekoliko država i povremeno su pokušavali da naprave bombe, kažu iz FBI, dodajući da su snimali obuku.

Državna tužiteljka u Mičiganu Dana Nesel rekla je da će država, osim optužbi za otmicu, sedam pripadnika ove militante grupe optužiti i za pripadnost bandi i pružanje materijalne podrške teroristima.

Nesel je rekla da su se uhapšeni pripadnici policije nadali da će započeti građanski rat.

„Policija u Mičigenu je ujedinjena i posvećena iskorenjivanju terorizma u bilo kom obliku i reagovaćemo oštro na svaki pokušaj izazivanja nasilja ili štete našoj državi", rekao je pukovnik Džo Gasper. direktor policije u državi Mičigen.


Analiza Džejmsa Klejtona, reportera iz Amerike

Govori se o tome da su optuženi imali veze sa grupom koja se zove Bugalo bojs. Ovo je pokret koji se širi na društvenim mrežama.

Zapravo je prilično teško opisati motive grupe - ona nije „desničarska" u tradicionalnom smislu. Članovi pokreta žestoko se protive sprovođenju zakona - neki su uhapšeni zbog ubistva policajaca.

Uopšteno govoreći, oni su ekstremistički libertarijanci - ali sa oružjem.

Izraz „Bugalo" obično se odnosi na građanski rat. Oni preziru državu - zbunjujuje i da su često naklonjeni Trampu, mada ne isključivo. Otuda je njihov bes često prebačen na državu, a ne na saveznu vladu.

Društvenim mrežama trebalo je dugo da uklone ovu organizaciju. Fejsbuk je u junu uklonio brojne grupe, uključujući i onu u kojoj su uhapšeni navodno bili. I na TikToku su tokom jula mogli da se vide video snimci ove grupe.

Čak i sada je vrlo lako pronaći video zapise na društvenim mrežama - heštegovi koje koriste često se menjaju, pa je teško pratiti ih.

Ova priča pokazuje koliko je važno nadgledati platforme društvenih mreža zbog ekstremističkog sadržaja - pre nego što to dovede do nasilja.


Vitmer su upoređivali sa Hitlerom
Getty Images
Vitmer su upoređivali sa Hitlerom

Šta je rekla guvernerka?

Na konferenciji za štampu u četvrtak, guvernerka je zaveru protiv nje povezala sa retorikom predsednika Donalda Trampa, za koga je rekla da je poslednjih nekoliko meseci „potpirivao nepoverenje, podstičcao bes i ohrabrujući onima koji šire strah, mržnju i podele".

Tramp je u aprilu nagovestio podršku demonstrantima tvitujući „Oslobodite Mičigen". Mesec dana kasnije, naoružani demonstranti koji se protive merama izolacije upali su u glavni grad države.

Državni tužilac u Mičigenu potvrdio je u četvrtak uveče da su među uhapšenima i dvojica muškaraca koji su fotografisani na tom protestu u maju.

U četvrtak uveče, Tramp je pokušao sebi da pripiše zasluge saveznih istražitelja koji su eliminisali navodnu pretnju guvernerki.

„Umesto da kaže hvala, ona me naziva belim nadmoćnikom - dok Bajden i demokrate odbijaju da osude Antifu, anarhiste, pljačkaše i mafiju koji spaljuju gradove kojima upravljaju demokrate", tvitovao je.

Država Mičigen mogla bi da bude ključna u ishodu američkih predsedničkih izbora narednog meseca.

Mere izolacije zbog korona virusa koje je uvela Vitmer privukle su hiljade demonstranata u glavni grad države, gde su je mnogi upoređivali sa nemačkim diktatorom Adolfom Hitlerom.

„Niko od nas se nije susreo sa izazovom kakav je Kovid-19", rekla je Vitmer u četvrtak. „Mi nismo neprijatelji jedni drugima. Virus je naš neprijatelj, a taj neprijatelj je neumoran".

Vrhovni sud je u petak presudio da Vitmer nije imala pravnog osnova da donese vanredne mere, već da je to bila odgovornost državnih zakonodavaca.


Pratite nas na Fejsbuku i . Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: