Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:31, 25. 2. 2022.

| BBC News na srpskom

Amerika i ubistvo Džordža Flojda: Bivši policajci osuđeni zbog njegove smrti

Autor: BBC News na srpskom

Sud je presudio da su trojica bivših policajaca iz Mineapolisa koja su bila prisutna u trenutku smrti Džordža Flojda, uskratili građanska prava nenaoružanom crncu.

Policajci su osuđeni jer su „namerno bili ravnodušni u momentu kada je Flojdu bila potrebna medicinska pomoć", tokom hapšenja u maju 2020. godine.

Policajci Tu Tao (36), Džej Aleksandar Kung (28) i Tomas Lejn (38) rekli su pred sudom da u tom momentu nisu shvatili da je Flojdu bila potrebna pomoć lekara.

Zbog kršenja građanskih prava mogu biti izrečene različite kazne, ali tužioci su zatražili 25 godina federalnog zatvora za svakog od njih.

Džordž Flojd je ubijen 25. maja tokom policijske akcije hapšenja.

Policajac Derek Šovin je kolenom pritisnuo vrat Flojdu koji je kasnije preminuo.

Snimci na kojima se vidi kako Šovin kolenom pritiska Flojdov vrat dok on bespomoćno leži i uzvikuje: „Ne mogu da dišem", izazvali su talas višemesečnih protesta 2020. godine.

Derek Šovin, bivši policajac koji je snimljen kako kleči na Flojdovom vratu duže od devet minuta, trenutno je u zatvoru u kome služi kaznu od 22 godine.

Šovin je osuđen zbog smrti Džordža Flojda aprila 2021. godine.

On se takođe u decembru izjasnio krivim u federalnoj optužbi za kršenje građanskih prava, u sklopu sporazuma o priznavanju krivice.

Na snimku hapšenja vide se Kung i Lejn koji pomažu Šovinu da drži Flojda na zemlji.

U međuvremenu, Tao je sprečavao zabrinute prolaznike da priđu.

Tokom svedočenja, koje je trajalo četiri nedelje, tužioci su rekli da su „ljudska pristojnost i zdrav razum" trebalo da nateraju bivše policajce da preduzmu mere kako bi sprečili Flojdovu smrt.

„To nije bila upotreba sile u deliću sekunde poput pucnjave. Ne 30 sekundi, ne minut, već nekoliko minuta - odnosno 569 sekundi", rekla je Manda Sertič, pomoćnica američkog tužioca.

Advokati odbrane tvrdili su da su bivši policajci slušali naređenja nadređenog.

Šovin je bio policajac koji je obučavao Lejna i Kunga.

Kada su ga upitali zašto nije rekao Šovinu da skloni nogu sa Flojdovog vrata, Tao je rekao: „Mislio sam da mogu da verujem kolegi sa iskustvom od 19 godina".

Porota, koju je činilo 12 ljudi, većala je skoro 13 sati pre nego što je donela odluka.

U junu će se ova trojica bivših policajaca ponovo naći pred sudom, ovog puta državnim, na kome će im biti suđeno zbog pomaganja i podržavanja onoga što je Šovin uradio.


Pogledajte i video o tome zašto se mladi Afroamerikanci iz Mineapolisa plaše za svoju bezbednost.


Pratite nas na Fejsbuku, i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Cene su nabildane

Tender na steoridima Čitalac

Tekst: Opozicija tvrdi da se

Pronađite nas na: