Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:50, 30. 12. 2020.

| BBC News na srpskom

Argentina, žene i trudnoća: Istorijska odluka - posle 100 godina legalizovan abortus

Autor: BBC News na srpskom

Argentinski Kongres legalizovao je abortuse do 14. nedelje trudnoće, što je istorijski potez u regionu poznatom po nekim od najstrožih zakona o prekidu trudnoće na svetu.

Senatori su glasali za predlog zakona nakon maratonske sednice, sa 38 glasova za, 29 protiv i jednim uzdržanim glasom.

Sve do sada, abortusi su bili dozvoljeni samo u slučaju silovanja ili ako je zdravlje majke bilo ugroženo.

Predlog zakona odobrio je Donji dom parlamenta početkom meseca.

Katolička crkva, koja je i dalje izuzetno uticajna u Latinskoj Americi, usprotivila se ovom potezu, pozvavši senatore da odbace predlog zakona koji je podržao predsednik levog centra Alberto Fernandez.

Aktivisti prava na izbor nadaju se da će izglasavanje ovog zakona u Argentini - jednoj od najvećih i najuticajnijih zemalja u Latinskoj Americi - podstaći i druge zemlje da pođu njenim stopama.

Veliki broj aktivista i za i protiv abortusa okupio se ispred Kongresa u glavnom gradu Buenos Ajresu, prateći skupštinsku raspravu na velikim ekranima.

Kad su rezultati glasanja konačno obavljeni u ranim satima u sredu, počelo je slavlje u taboru aktivista za pravo na izbor.

A demonstrator in favour of legalizing abortion reacts as the senate debates an abortion bill, in Buenos Aires, Argentina, December 30, 2020.
Reuters
Aktivisti koji se zalažu za pravo na izbor nosili su zelene maramice koje su postale znak raspoznavanja njihovog pokreta
Demonstrators attend an anti-abortion rally as senators debate an abortion bill in Buenos Aires, Argentina, December 29, 2020.
Reuters
Protivnici abortusa takođe su pratili skupštinsku raspravu, ali su bili odvojeni od demonstranata koji su bore za pravo na izbor

Krupan korak u konzervativnom regionu

analiza Keti Votson, dopisnice iz Južne Amerike

Iako su argentinska moćna Katolička crkva, i njena evangelistička zajednica koja je u velikom porastu, pružili snažan otpor predlogu zakona, najzaslužniji za ovu promenu bio je moćni ženski pokret „zelenog talasa".

Narodski feministički pokret čiji je uticaj narastao poslednjih nekoliko godina vodio je nadmoćniju kampanju, oborivši zakon koji je bio na snazi još od 1921. godine.

Ono što se dešava u Argentini pažljivo je pratio čitav region.

Sad kad je Argentina legalizovala abortus do 14. nedelje trudnoće, aktivisti u velikim susednim zemljama kao što su Čile i Brazil nesumnjivo će iskoristiti ovaj presedan kao pomoć u borbi za reviziju zakona u njihovim zemljama.

Ovo će omogućiti jačanje reproduktivnih prava u regionu poznatom po strogim ograničenjima abortusa.


Pogledajte video iz Poljske: Crvene munje osvajaju ulice


Duga borba za promenu

Aktivisti su se godinama borili za promenu zakona.

Do njegovog izglasavanja došlo je dve godine pošto su senatori glasali protiv legalizacije abortusa sa malom razlikom u broju glasova.

Predsednik Fernandez učinio je izglasavanje ovog zakona jednim od izbornih obećanja tokom kampanje.

„Ja sam katolik, ali moram da donosim zakone za sve", tvrdio je on.

Predsednik je takođe rekao da je omogućavanje besplatnih i legalnih abortusa do 14. nedelje pitanje javnog zdravlja, budući da „svake godine oko 38.000" žena završi u bolnici zbog nelegalnih prekida trudnoće.

Istakao je da je od „uvođenja demokratije u zemlji 1983. umrlo njih više od 3.000."

Two women hug as the senate debates an abortion bill, in Buenos Aires, Argentina, December 30, 2020
Reuters
Većina senatora glasala je za ovu meru, dve godine otkako je zamalo bila odbačena

Pored legalizacije abortusa, senatori su glasali i za predlog zakona nazvan „plan od hiljadu dana", koji će pružiti bolju zdravstvenu zaštitu trudnicama i majkama male dece.

Posle glasanja, predsednik Fernandez je tvitovao: „Od danas smo bolje društvo, koje je proširilo prava žena i garantuje javno zdravlje."

Vilma Ibara, koja je uradila nacrt zakona, bila je ophrvana emocijama dok je govorila pred novinarima posle usvajanja.

„Nikad više nijedna žena neće stradati u ilegalnom abortusu", rekla je ona u suzama.

Emotivna rasprava

Predviđalo se da će glasanje biti izuzetno tesno, ali je na kraju svo četvoro senatora koji su tvrdili da su neopredeljeni glasalo za zakon posle dvanaestočasovne rasprave.

Senatorka Silvina Garsija Larabaru glasala je protiv predloga zakona 2018, ali ga je ovaj put podržala.

Govoreći tokom skupštinske rasprave, ona je rekla, na ivici suza: „Moj glas je za slobodne žene, koje mogu da odlučuju prema vlastitoj savesti."

Demonstrators in favour of legalizing abortion react after the senate passed an abortion bill, in Buenos Aires, Argentina, December 30, 2020.
Reuters
Aktivisti prava na izbor bili su oduševljeni što je predlog zakona izglasan

Aktivisti protiv abortusa, koji su pratili sednicu, ali su bili odvojeni od aktivista prava na izbor ogradama, bili su utučeni.

„Prekid trudnoće je tragedija. On naglo prekida drugi život u razvoju", rekla je Ines Blas, senatorka koja je glasala protiv zakona.

Ali je argentinska ministarka za žene Elizabet Gomez Alkorta izjavila: „Napisali smo istoriju".

Mnogi aktivisti prava na izbor rekli su da se nadaju da će to poslužiti kao signal drugim predstavnicima naroda u zemljama širom Latinske Amerike.

Anti-abortion demonstrators react as the senate debates an abortion bill, in Buenos Aires, Argentina, December 30, 2020.
Reuters
Anti-abortion activists cried as news of the vote broke

Abortusi su potpuno zabranjeni u El Salvadoru, Nikaragvi i Dominikanskoj Republici, a dozvoljeni su samo u nekim ograničenim okolnostima u većini drugih zemalja Latinske Amerike.

U širem regionu, samo Urugvaj, Kuba, Gvajana i delovi Meksika trenutno dozvoljavaju ženama da zatraže abortus, sa različitim ograničenjima po pitanju broja nedelja trudnoće za koji je abortus legalan.

Direktor ogranka Hjuman rajts voča za Amerike Hose Miguel Vivanko rekao je da misli da bi novi zakon „mogao da ima domino-efekat u regionu" .


Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: