Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:30, 13. 7. 2021.

| BBC News na srpskom

Borat i narkotici: Saša Baron Koen tužio američku prodavnicu kanabisa zbog reklame

Autor: BBC News na srpskom
Saša Baron Koen u ulozi Borata
Amazon Studios
Saša Baron Koen u ulozi Borata

Saša Baron Koen pokrenuo je pravni postupak protiv američke firme koja prodaje kanabis pošto je iskoristila njegov lik Borata na bilbordu u Masačusetsu, SAD.

Izmišljeni kazahstanski novinar, kog u filmu igla britanska zvezda, pojavio se u reklami koja promoviše kanabis uz njegovu „Lepo je!" („It's Nice!") krilaticu.

U tužbi se kaže da Baron Koen nikada nije koristio kanabis i da ne bi reklamirao drogu ni za kakav novac.

Baron Koen traži odštetu od najmanje devet miliona dolara. Kompanija još uvek nije reagovala na njegove zahteve.

U postupku pokrenutom u ponedeljak u Masačusetsu, kompanija Solar Therapeutics optužuje se za kršenje autorskih prava i lažno oglašavanje.

Advokat Baron Koena navodi da se kompanija kockala koristeći glumca i satirični lik, misleći da on to nikada neće videti.

Predstavnik glumca rekao je da Baron Koen ne veruje da je kanabis, još uvek ilegalan u više američkih država, „zdrav izbor".

Rekao je da zvezda nikada nije reklamirala nijedan proizvod u Velikoj Britaniji ili SAD-u zbog straha da bi to „oslabilo njegov kredibilitet kao glumca i ozbiljnog društvenog aktiviste".

Navodi da je glumčeva ličnost „od izuzetno velike komercijalne vrednosti" i da je prethodno odbio četiri miliona dolara za reklamu za automobil.

saša baron koen
Reuters
Baron Koen je za ulogu Borata osvojio Zlatni globus

Slika bilborda za koji je Solar Therapeutics tvrdi da je uklonjen uključena je u sudske dokumente do kojih je došao Holivud riporter.

U tužbi se navodi da Baron Koen „štiti sopstveni imidž i ličnost" i da se kroz svoj lik Ali Džija rugao takozvanoj „stonerskoj" kulturi.

„Kanabis ostaje kontroverzan proizvod koji Baron Koen nije zainteresovan da podrži, promoviše ili reklamira", nastavlja se u tužbi.

„Pored toga, Baron Koen je rođen u ortodoksnoj jevrejskoj porodici; on je tradiconalni Jevrejin; i ponosan je na njegovo kulturno nasleđe. Ne želi da bude umešan u žestoku polemiku među ortodoksnom jevrejskom zajednicom oko toga da li kanabis može da se koristi pod jevrejskim tradicijama, običajima i pravilima."

Kanabis za medicinsku i rekreativnu upotrebu je legalan u Masačusetsu.

Borat Sagdijev prvi put se pojavio u seriji Barona Koena Ali Dži, a postao je zvezda u filmu nominovanom za Oskara 2006. godine.

Lik se vratio na ekrane prošle godine u filmu Borat: Naknadni film, za koji je Baron Koen osvojio nagradu za najboljeg glumca na ovogodišnjim Zlatnim globusima.

Kazahstanska turistička organizacija i dalje da koristi Boratovu krilaticu u reklamnoj kampanji za promociju zemlje.


Pratite nas na Fejsbuku i . Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: