Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:17, 11. 9. 2019.

| BBC News na srpskom

Bregzit i Boris Džonson: Premijer prekršio zakon suspenzijom parlamenta, kaže sud

Autor: BBC News na srpskom
Boris Džonson
PA Media
Sudije jednoglasno veruju da je odluka premijera Džonsona bila motivisana „neprikladnom namerom da osujeti rad parlamenta"

Odluka premijera Borisa Džonsona da suspenduje rad parlamenta Velike Britanije nije u skladu sa zakonom, utvrdio je Vrhovni sud Škotske i najavio da će tražiti da se ta odluka poništi.

„Sud će dati nalog da premijer zatraži od kraljice da se poništi odluka o prorogaciji, kao nezakonita", navodi se u sažetku odluke.

Tročlano sudsko veće donelo je odluku u korist grupe političara koji su tražili da se preispita premijerov potez.

Britanska Vlada najavila je da će se žaliti Vrhovnom sudu u Londonu.

Parlament je zvanično suspendovan nešto pre dva časa ujutru u utorak, a trebalo bi da ponovo počne sa radom 14. oktobra.

Neki poslanici su u utorak ujutru protestovali protiv suspenzije sa natpisima „Ućutkani" i uzvike: „Sram vas bilo".

U sažetku odluke škotskog suda se navodi da sudije jednoglasno veruju da je odluka premijera Džonsona o suspenziji bila motivisana „neprikladnom namerom da osujeti rad parlamenta".

Čitava presuda biće objavljena u petak.

Kakve posledice može da ima odluka suda?

Odluka najvišeg civilnog sudskog organa u Škotskoj je neobična, u pravom smislu te reči.

Obično se sudovi ne mešaju u odluke vlade,

Veoma je značajna činjenica da je svo troje članova Sudskog veća, iako različitim putem, došlo do toga da bi trebalo da intervenišu.

Stiven Tirni, profesor Teorije ustava na Univerzitetu u Edinburgu, veruje da bi ova odluka mogla da ima i dugotrajne posledice.

„Uobičajeno stanovište sudova je da se odluke ne donose upotrebom argumenta sile. Zato je ova presuda veoma važna".

„Niže sudske instance saopštile su da potezi predstavnika izvršne vlasti nisu pravno opravdane. Ali odluka pokazuje da su, suprotno mišljenju velikog broja sudovi spremniji da intervenišu kada su u pitanju odluke vlade".

Šta se desilo?

Džonson je krajem avgusta najavio da će suspendovati rad parlamenta na nekoliko nedelja. Njegovu odluku su mnogi nazvali „skandaloznom" navodeći da premijer pokušava da onemogući poslanike da utiču na proces izlaska Velike Britanije iz Evropske unije.

Ukoliko London ne zatraži odlaganje roka, Britanija bi trebalo da napusti uniju 31. oktobra. Sporazum o izlasku još uvek nije sklopljen, pa bi Britanija EU mogla da napusti bez dogovora sa Briselom - što je opcija kojoj se mnogi u parlamentu protive.

Odluka o suspenziji dovela je do protesta širom Britanije.

Ubrzo nakon Džonsonove najave da će suspendovati rad parlamenta, poslanici opozicije su uz pomoć nekoliko prebeglih članova vladajuće Konzervativne stranke usvojili zakon kojim se premijer obavezuje da iznese predlog sporazuma koji će poslanici usvojiti do 19. oktobra ili da od Brisela zatraži produženje roka za Bregzit.

Međutim, odlaganje Bregzita za Džonsona nije prihvatljiva opcija.

„Radije bih bio mrtav u jarku nego odložio Bregzit", rekao je Džonson 5. septembra.

Premijer je opoziciji ponudio i izlazak na izbore u oktobru, što su poslanici u dva glasanja odbili. Opozicija i konzervativci koji se ne slažu sa premijerom veruju da bi održavanje izbora omogućilo Džonsonu da sprovede naum da izvede Britaniju iz EU bez dogovora poslednjeg dana oktobra.

DO NOT DELETE - DIGIHUB TRACKER FOR [49611940]


Pratite nas na Fejsbuku i . Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Crna Trava će i bukvalno biti crna trava.

Bata Raka iz Niš čitalac

Tekst: Bitka za Vlasinu: Crna Trava označena kao zona potencijalnog rudnika

Pronađite nas na: