Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:40, 9. 2. 2020.

| BBC News na srpskom

Broj blokbastera koje su režirale žene je rekordan... zašto onda izostaju njihove nominacije za Oskara?

Autor: BBC News na srpskom
Greta Gervig
Getty Images
Film Grete Gervig - Male žene - nominovan je za najbolji film, ali u kategoriji za najbolju režiju nje nema

Godina 2019. bila je rekordna za rediteljke u Holivudu.

One su stajale iza više od 10 odsto najgledanijih filmova u tom periodu, prema novoj studiji Anebergove inicijative za inkluziju sa Univerziteta u Južnoj Kaliforniji - vodeće ekspertske grupe koja proučava diverzitet i inkluziju u industriji zabave.

Ovaj procenat bio je više nego dvostruko veći u odnosu na 2018. godinu, kad je samo 4,5 odsto najgledanijih filmova imalo ženu za reditelja.

Međutim, jedna stvar je ostala ista: druge godine zaredom, nijedna žena nije bila nominovana za Oskara u kategoriji za najboljeg reditelja.

„Sve čestitke tim muškarcima"

Bila je to najveća kontroverza oko nominovanih za ceremoniju koja će se održati 9. februara, a reakcija su usledile još pre nego što se završilo objavljivanje nominacija.

„Sve čestitke tim muškarcima", rekla je voditeljka i glumica Isa Re, nakon što je 13. januara pročitala čisto muški spisak nominovanih za najboljeg režisera.

Oskar 2020
Getty Images

Poseban šok bio je izostanak Grete Gervig, koja je režirala Male žene, jedan od najbolje ocenjenih filmova 2019. godine - dobio je 95 odsto pozitivnih kritika na filmskom sajtu Rotten Tomatoes, jednoj od najpopularnijih internet stranica na svetu koja sakuplja filmske kritike na jednom mestu.

Film Grete Gervig adaptacija je istoimenog romana iz 1868. godine iz pera Luise Mej Olkot, a nominovana je za šest nagrada, uključujući i onu za najbolji film.

Nagrade za najbolji film i najboljeg režisera često su bile vezane na Oskarima, odražavajući stav da su reditelji koji su obavili najbolji posao verovatno snimili i najbolje filmove.

Dve nagrade su se preklopile u 65 od 91 izdanja Oskara do sada.

Male žene
Getty Images

Diplomatski stav Grete Gervig

„Izostanak Grete Gervig je neverovatno uznemirujući. Sramota je da o tome i dalje mora da se priča", rekla je za američki televizijski kanal Entertejnment vikli glumica Florens Pju, koja je nominovana za najbolju glumicu u epizodnoj ulozi za Male žene.

„Ona je snimila film o ženama koje rade, njihovom odnosu prema novcu i njihovom odnosu prema radu u muškom svetu", dodala je Pju.

Iako nije dobila lično priznanje od vlastite branše u obliku nominacije za najboljeg režisera, sam film nominovan je za najbolji film a rediteljka je po tom pitanju zauzela diplomatski stav.

Gervig je izdala

u kom se zahvalila Akademiji filmskih umetnosti i nauka, koja dodeljuje Oskare.

„Svaka osoba koja je radila na ovom filmu unela je u njega i srce i dušu, i mi smo zahvalni Akademiji što je odala priznanje tom kolektivnom trudu."

Jedna dobitnica za 91 godinu

Akademija je branila rodnu ravnotežu u svojim nominacijama.

Lina Vertmiler
Getty Images
Prva žena nominovana za najbolju režiju bila je Italijanka Lina Vertmiler 1977. godine

U saopštenju je istakla da je „nominovan rekordan broj od 62 žene, gotovo jedna trećina od ukupnih ovogodišnjih (2020) nominacija."

Međutim, njenih više od 9.000 članova i dalje su u ogromnoj većini muškarci i belci - prošle godine ovo telo obelodanilo je da su samo 32 odsto članova žene, a 16 odsto svih članova nisu belci.

To bi moglo da objasni čisto muški spisak nominovanih režisera, kao i zašto podaci sa Oskara pokazuju da je u poslednjih 10 godina bilo samo 26 nebelih glumaca među 200 nominovanih u četiri glavne glumačke kategorije.

Odsustvo rasnog diverziteta dovelo je 2015. i 2016. do trendujućeg heštega #OscarsSoWhite.

Društvene mreže su ove godine ponovo bile zasute kritikama, a najveći deo se bavio izostankom rediteljki iz nominacija.

„Ništa Greta Gervig za 'Male žene', Ništa Lulu Veng za 'Oproštaj', Ništa Loren Skafarija za 'Prevarante', ništa Melina Matskukas za 'Kvin i Slim', ništa Mariel Heler za 'Prelep dan u kraju.'

„Još jednom su nominovali pet muškaraca za Oskara za najboljeg režisera", napisala je Ramin Studeh, novinarka američkog časopisa Varajeti koji se bavi industrijom zabave.

Rejčel Hendler iz časopisa Valčer imala je sarkastični pristup dominaciji muškaraca.

„I Oskar za snimanje besnih belaca ide...", napisala je ona.

„Akademija je uložila napor da izbalansira glasačko telo, ali rodna ravnopravnost i diverzitet se ne dešavaju tek tako", rekla je za časopis Dedlajn Kirsten Šejfer, izvršna direktorka Žena na filmu, američkog sindikata za žene koje rade u filmskoj industriji.

„Bez duboke sistemske promene u industriji i prave posvećenosti ravnopravnosti u filmskim finansijama, distribuciji i marketingu, ovaj mračni trend će se samo nastaviti."

Ketrin Bigelou
Getty Images
Jedina žena koja je osvojila Oskara za režiju bila je Ketrin Bigelou 2010. godine

Otkako je prvi put održana dodela Oskara 1929. godine, samo je pet žena nominovano za najboljeg režisera - prva je bila Italijanka Lina Vertmiler 1977. godine.

A samo je jednom žena i dobila Oskara: Ketrin Bigelou 2010. godine za film Katanac za bol.

Iako Anebergova inicijativa za inkluziju slika uopšteno optimističnu sliku za žene, ona prikazuje i neujednačenost nagrada u četiri velike godišnje dodele (Zlatni globus, Američko udruženje reditelja, Oskari i Izbor kritičara).

„Proučili smo rodove nominovanih režisera tokom 13 godina u četiri glavne nagrade", stoji u poslednjem izveštaju centra.

Oskar 2020
Getty Images
U poslednjih 13 godina, 94,9 odsto nominovanih za velike nagrade su bili muškarci

„Ukupno je bilo 273 nominacije, a 94,9 odsto njih otišlo je muškarcima."

Nedovoljna rasna zastupljenost

Anebergova inicijativa za inkluziju primetila je i pad u prilikama za rediteljke iz nedovoljno zastupljenih rasnih i etničkih grupa.

Procenat rediteljki nebelačkog etničkog porekla opala je sa 21,4 odsto 2018. godine na 16,8 odsto 2019. godine.

„Više truda, međutim, potrebno je uložiti u povećanje pristupa i prilika obojenim ženama", napisao je tim istraživača centra.

„Samo 13 nedovoljno zastupljenih rediteljki radilo je na 100 najgledanijih filmova u bilo kojoj od 13 poslednjih godina."


Pratite nas na Fejsbuku i Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: