Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:52, 19. 1. 2021.

| BBC News na srpskom

Cigarete i Italija: Nema više pušenja u parkovima, na stadionima i grobljima u Milanu

Autor: BBC News na srpskom
A guest wears earrings, sunglasses, a beige and black zebra pattern jacket, a black leather jacket, outside MSGM, during Milan Fashion Week Fall/Winter 2020-2021 on February 22, 2020
Getty Images
Milano je poznat kao centar modne industrije, ali grad sada želi da se pozicionira kao mesto koje se bori protiv zagađenja

Izlasci u Milanu su se zauvek promenili - dok ste ranije pored kanala mogli da vidite ljude kako drže čašu alkohola u jednoj, a cigaretu u drugoj ruci, sada to više neće biti slučaj, pošto je na snagu stupilo ograničenje za pušenje na javnim mestima.

Od utorka je na snagu stupila zabrana pušenja u krugu od deset metara od stajališta gradskog prevoza, u parkovima i na zelenim površinama, na sportskim terenima, igralištima, stadionima i grobljima.

Italija je 2003. godine postala jedna od prvih evropskih zemalja koje su zabranile pušenje u zatvorenim prostorijama.

Sada je Milano postao prvi italijanski grad koji je uveo ograničenja pušenja na otvorenom u okviru paketa mera za poboljšanje kvaliteta vazduha i borbi protiv klimatskih promena.

Druge planirane mere, koje treba da stupe na snagu tokom narednih trideset godina, odnosiće se na smanjenje zagađenja koje proizvode automobili i toplane.

Zašto baš Milano?

Milano je jedan od najgušće naseljenih gradova u Italiji, a nalazi se u dolini reke Po, koja je jedno od mesta sa najzagađenijim vazduhom u zapadnoj Evropi.

Gradski čelnik Marko Graneli kaže da je cilj novih mera - smanjenje emisija štetnih PM10 čestica, koje u Milanu često prekoračuju dozvoljene granice, kao i zaštita zdravlja stanovništva.

Dim cigarete učestvuje u zagađenju u gradu sa oko osam odsto PM10 čestica.

A car from an Italian association against cancer, with stubbed out cigarettes on its roof, is stopped in the traffic in Milan, 20 September 2007
Getty Images
Milano je jedan od gradova sa najzagađenijim vazduhom u Zapadnoj Evropi

„Pandemija nam je pokazala koliko je zdravlje građana osetljivo, a virus napada pluća", kaže Graneli i dodaje da je zdrav respiratorni sistem postao jedan od prioriteta.

„Ne možemo da ne uvedemo ova ograničenja", oceljuje Graneli.

Zabrana se ne odnosi na elektronske cigarete, a podržali su je i pušači i nepušači.

Đulijo, lekar iz Milana, smatra da je ovo „veoma važna mera kojom će ljudi moći da iskažu međusobno poštovanje".

Emanuela, koja puši, smatra da su ovakve mere neophodne.

„Svi znaju da cigarete izazivaju rak i niko ne treba da bude prisiljen da udiše duvanski dim".

Milano je jedan od gradova koji je pandemija korona virusa posebno pogodila, a Emanuela ističe i da pušači povećavaju rizik od zaraze tako što skidaju maske da bi zapalili cigaretu.


Koje evropske zemlje su uvele ogrančenja za pušače?

  • Vlasti u Finskoj planiraju da do 2030. godine zemlju učine slobodnom od duvanskog dima i nadaju se da će do tog roka pušača biti svega 5 odsto;
  • Letonija je uvela zabranu pušenja u školama, parkovima, u zajedničkom prostoru u zgradama, kao i u prisustvu dece;
  • U Švedskoj je pušenje zabranjeno na dečijim igralištima, železničkim stanicama, u restoranima i kafićima;
  • Vlada Engleske planira da je oslobodi od duvanskog dima do 2030, dok je Škotska nada da će to učiniti do 2034. godine.

A kakva je situacija u Italiji?

  • Grad Alđero na ostrvu Sardinija zabranio je pušenje na plažama, kao i na javnim mestima u krugu od 20 metara od drugih ljudi;
  • Pušenje na dečijim igralištima zabranjeno je u Firenci, a grad planira da poput Milana uvede zabranu pušenja na stajalištima gradskog prevoza;
  • Trento je već zabranio pušenje na stajalištima.

U ovom italijanskom gradu ne bacaju staru odeću, već je recikliraju


Prvi korak ka apsolutnoj zabrani pušenja na otvorenom

Dvadesetjednogodišnja studentkinja Karolina smatra da su ove mere dobre za životnu sredinu, ali da će „Italijani teško promeniti naviku da zapale gde god im padne na pamet".

Kazna za kršenje novih mera je 40 evra, a Karolina je ubeđena da niko neće poštovani mere dok policija ne počne da piše kazne.

„Jedini način da se obezbedi poštovanje mera je da kažnjavate one koji puše na nedozvoljenim mestima i to kažem kao pušač".

The bars and cafes in Milan's Navigli district may not be bustling for now, but by 2025 smoking will be banned here too
Getty Images
Milano planira da do 2025. godine zabrani pušenje u kafićima i barovima

Delimično ograničenje pušenja je tek prvi korak mera kojima Milano planira da u januaru 2025. godine zabrani pušenje u krugu od 10 metara od drugih ljudi, a mera će se odnositi i na restorane i kafiće.

Marta, koja ima 47 godina, smatra da će ove mere učiniti odlaske u restoran boljim.

„Grozno je kad jedete, a za susednim stolom puše".

Grad planira da pokrene kampanju koja treba da ohrabri vlasnike restorana i kafića da zabrane pušenje u svojim lokalima do 2025. godine.

Marta, koja je 17 godina živela u Njujorku, optimistična je da će se mere biti glatko sprovedene.

„U Njujorku sam se navikla da ne pušim u Central parku ili na ulazu u zgradu, pa se nadam da će sve više gradova u Italiji uvesti ovakve mere, kako bismo postali nacija koja ne puši na javnim mestima".


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: