Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:54, 3. 12. 2020.

| BBC News na srpskom

Indija, islam i hinduizam: Musliman uhapšen zbog „ljubavnog džihada“

Autor: BBC News na srpskom
Protesters against the "love jihad" law
Getty Images

Policija u indijskoj državi Utar Pradeš uhapsila je jednog muslimana zbog navodnog pokušaja preobraćanja hinduistkinje u islam.

On je prvi koji je uhapšen prema novom zakonu koji cilja „ljubavni džihad" - termin koji radikalne hinduističke grupe koriste da bi optužili muslimanske muškarce za preobraćanje žena brakom.

Zakon je izazvao negodovanje, a kritičari su ga nazvali islamofobnim.

Još najmanje četiri indijske države izrađuju nacrte zakona protiv „ljubavnog džihada".

Policija u okrugu Bareili u Utar Pradešu potvrdila je hapšenje na Tviteru u sredu.

Otac žene rekao je za BBC Hindu da je podneo žalbu jer je muškarac „izvršio pritisak" na njegovu ćerku da se preobrati i pretio joj ako to ne učini.

Žena je navodno bila u vezi sa muškarcem, ali se ranije ove godine udala za nekog drugog.


Pogledajte video o ugovorenim brakovima u Indiji:


Policija je za BBC Hindi rekla da je ženina porodica prijavila optuženog za otmicu pre godinu dana, ali je slučaj zatvoren nakon što je žena pronađena i sama opovrgla optužbu.

Nakon hapšenja u sredu, muškarac je upućen na 14 dana sudskog pritvora.

Novinarima je rekao da je nevin i da „nema veze sa tom ženom".

Novim zakonom predviđena je kazna zatvora do 10 godina, a ako neko učini krivično delo iz tog zakona kaucija nije moguća.

Protest against the "love jihad" laws
Getty Images

Šta je zakon o „ljubavnom džihadu"?

U novembru je Utar Pradeš postala prva država koja je donela zakon protiv „prisilnih" ili „prevarantskih" verskih preobraćanja.

Ali možda neže biti poslednja, jer su zvaničnici još najmanje četiri druge države - Madia Pradeš, Harijana, Karnataka i Asam - saopštili da planiraju da donesu zakone protiv „ljubavnog džihada".

U tih pet indijskih država na vlasti je partija Baratija Džanata (BJP), koja je optužena da podstiče antimuslimansko raspoloženje.

Kritičari su ovaj zakon ocenili nazadnim i uvredljivim.

Mnogi su zabrinuti da će takvi zakoni dovesti do zloupotrebe i uznemiravanja, jer je „ljubavni džihad" viđen kao izraz koji koriste krajnje desničarske radikalne hinduističke grupe.

To nije termin koji je indijski zakon zvanično priznao.

Ali poslednjih meseci počeo je da dominira u medijskim izveštajima.


Ova grupa muškaraca u Indiji oblači žensku garderobu i šminka se da bi zaigrala:


U oktobru je popularni brend nakita povukao reklamu sa međuverskim parom pošto su ga ekstremne desničarke grupe optužile za promociju „ljubavnog džihada".

A onda su u novembru vlasti optužile Netfliks za isto, ukazujući na scenu u televizijskoj seriji „Prikladan dečak", gde hinduistkinja i muslimanin dele poljubac dok se kamera okreće u pozadini hinduističkog hrama.

Ministar unutrašnjih poslova Madhija Pradeša, Narotam Mišra, rekao je da to vređa „verska osećanja" i zatražio da se razmotre pravni postupci protiv producenta i režisera serije.

Kritičari vladajuće partije navode da se verska podeljenost povećala otkako je premijer Narendra Modi prvi put stupio na vlast 2014.

Hindu-muslimanski brakovi već dugo se smatraju nepoželjnim u Indiji, ali je vezivanje dubljeg, zlokobnijeg motiva u vezi sa njima nedavna pojava.


Pratite nas na Fejsbuku i . Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: