Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:57, 19. 4. 2019.

| BBC News na srpskom

Kako zagađenje vazduha utiče na ljudsko telo

Autor: BBC News na srpskom
biciklista
Getty Images
Bicikl smanjuje zagađenje, ali su biciklisti jednako ugroženi

London je uveo jednu od najhrabrijih mera u pokušaju da reši problem zagađenja vazduha.

Hiljade vozača od nedavno plaćaju novu naknadu za ulazak u centralni deo grada.

Ideja je da se u gradu smanji broj vozila, a samim tim i zagađenje vazduha.

Istraživanja sprovedena u poslednjih nekoliko decenija pokazuju da gasovi kao što su azotni dioksid i sitne čestice, poznate kao čestične materije, prodiru duboko u telo i izazivaju teške zdravstvene probleme.

Napad astme

Najočiglednije su posledice koje zagađenje ima na disajne puteve - kod onih koji pate od astme zagađen vazduh može izazvati hronične probleme i asmatične napade.

„Morao sam da ostanem budan jedne noći zato što mi je bilo jako loše zbog zagađenja vazduha", rekao mi je desetogodišnji Alfi.

„Zagađen vazduh može da vam ošteti pluća, čak i mozak, može da ošteti skoro sve što je u vašem telu", rekao je on.

Učenik je osnovne škole koja se nalazi u blizini prometne londonske ulice i jedan je od 300 dece iz glavnog grada Velike Britanije koji učestvuju u jednom istraživanju.

Thermal cam
BBC

Deca koja učestvuju u ovom projektu nose specijalni ranac za praćenje vazduha, opremljen instrumentima za merenje azot-dioksida i najmanjih čestica, nazvanih PM2.5.

Jedan od ciljeva ovog projekta je da dokaže da udisanje prljavog vazduha u ranom uzrastu može da ostavi dugoročne posledice.

Istraživanja su pokazala da deca koja odrastaju u jako zagađenim ulicama imaju manji kapacitet pluća od onih koji rastu u čistijim područjima - u proseku za pet odsto prema studiji u Londonu.

Veliki izazovi

Zagađenje vazduha može da pogorša i druge respiratorne probleme, poput hroničnog bronhitisa, a smatra se da je i karcinom pluća povezan sa vazduhom koji udišemo.

Doktor Ben Baret sa Kraljevskog koledža u Londonu, koji je uključen u istraživanje sa rančevima, kaže da se deca rođena u zagađenijem okruženju suočavaju sa većim izazovima u životu.

„Nije nužno da se zbog zagađenja razbole, ali njihovo telo postaje manje sposobno da se nosi sa izazovima tokom adolescencije i odrastanja."

London air quality
BBC

Pluća mogu oštetiti i čestice PM2.5 kada se nađu duboko u alveolama odakle se kiseonik prenosi u krvotok.

Utvrđeno je da ove sitne čestice mogu da uđu u kardiovaskularni sistem i cirkulišu kroz telo.

Ovo može dovesti do blokiranja arterija, a povećava i rizik od moždanog udara, kao i od bolesti srca i srčanog udara.

Postoje i dokazi da čestice mogu da dođu do mozga, pa istraživači pokušavaju da otkriju potencijalne efekte na stanja kao što je demencija.

Dokazi

Velika kineska studija prošle godine ukazala je na vezu između zagađenja i sniženih kognitivnih performansi, dok je britanska studija objavljena nedavno ukazala na vezu sa psihotičnim epizodama kod tinejdžera.

Prema rečima profesora Džonatana Griga sa Kvin Meri univerziteta u Londonu, vodećeg istraživača uticaja zagađenja vazduha na decu, sve je više dokaza o brojnim posledicama zagađenja.

„Potpuno smo sigurni da je zagađenje vazduha povezano sa respiratornim bolestima, kao što su astma, kardiovaskularne bolesti i srčani udari, a za pet godina ćemo imati više podataka o uticaju na druga stanja, poput demencije i gojaznosti."

Nova istraživanja isputuju zašto se bebe u najzagađenijim područjima rađaju prerano i zašto su sitnije od beba rođenih na drugim mestima.

Mala studija, koja je još u toku, istražuje uticaj zagađenja na posteljic. Za sada su istraživači uočili crne tačke koje izgledaju slično česticama zagađenja uočenim u ćelijama pluća.

Jedan od istraživača uključenih u tu studiju, Noris Liu, takođe sa Kvin Meri univerziteta, kazao je da su naučnici smatrali posteljicu sterilnim okruženjem, pa su ih crne tačke iznenadile.

„Znamo kako čestice zagađenja izgledaju kada su u ćelijama na drugim mestima u telu, posebno u plućima, a crne tačke koje vidimo u posteljici su veoma sličnog oblika i boje."

Ovo nije dokaz da su crne povezane sa prevremenim porođajima ili rađanjem sitnijih beba, ali ukazuje na moguću povezanost.

Petnaest mladih majki je do sada pristalo da donira posteljice za studiju, a jedna od njih, Rejčel Basvel, kaže da u trudnoći nije brinula o zagađenju vazduha.

„Kada saznate da ste trudni, štitite se na sve načine na koje možete, a zagađenje vazduha je nešto od čega se ne možete zaštiti lako, naročito u Londonu. To je prilično zastrašujuće", kaže Basvel.

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Možda će daljinski da sakupljaju đubre.

Bojan Stoiljković Čitalac

Tekst: JKP

Pronađite nas na: